Čierna hviezda: Časť 1.

Zdravím všetkých, ktorí budú túto poviedku čítať a prosím, aby v žiadnom prípade neboli zhovievaví :). Chcel by som sa venovať predovšetkým písaniu fantasy, nakoľko sa ale jedná o moju "prvotinu" (ak nepočítam slohy), netrúfal som si a radšej som skúsil niečo z iného súdku. Dej je zasadený do vesmíru podobného nášmu, do budúcnosti, keď ľudia osídlili jeho najvzialenejšie končiny... Čítajte, hodnoťte, kritizujte. Chcem v písaní pokračovať, takže dúfam, že to nie je na prvý krát také hrozné a s vašou pomocou sa zlepším. Dúfam že to bude čitateľné, nakoľko ma námet napadol len dnes...
Filmová história scifi
Tarden zúril. Nebol naštvaný kvôli nehode. Nebol rozčarovaný kvôli tomu, že tu trčia už týždeň. Dokonca už nebol ani otrávený z toho, že celý ten čas musí tráviť v spoločnosti takého indivídua, aký bol Zaleb. Už na tretí deň to prestal vnímať a začal v ňom silnieť pocit, ktorý prehlušil všetky ostatné. Tarden zúril.
„Pri všetkých bohoch Chaosu! Prisahám, že ak sa dostaneme z tejto prekliatej planéty, nájdem si toho tartartkého podvodníka, aj keby ušiel na opačný koniec vesmíru, trikrát mu polámem všetky kosti v tele a utopím ho v prvej mláke, ktorá bude poruke!“
Zaleb stál vonku pred loďou, s prihlúplym výrazom si vyberal spomedzi zubov zvyšky raňajok a nezúčastnene sa pozeral niekde ponad vrchy, spoza ktorých práve vychádzalo slnko. Okrem východného horizontu nemalo oko o čo zavadiť. Všade naokolo boli iba duny piesku. Tarden znepokojene pozrel na oblohu. Bola úplne bezmračná, oblaky nad východom ale veštili, že sa chystá nová púštna búrka.
„To máme dnes pekné počasie, že?“ pokúsil sa Zaleb začať rozhovor. Ako u neho bolo zvykom, aj tentokrát to skončilo katastrofou.
„Zaleb, si nenapraviteľný idiot. Nevidíš tie mraky na východe? Ak čo najskôr nevypadneme, ostaneme tu uveznení minimálne ďalší týždeň. Vodu už máme tak na tri dni. Ak sa chceš odtiaľto dostať živý, mal by si pohnúť kostrou a pripraviť sa na to, že do pol hodiny budeme pochodovať na východ. A modli sa, aby sme to stihli skôr, ako príde vietor. Inak by sme mohli uprostred tejto púšte stanovať dlhšie, ako ti je milé.“
„Mne to nevadí, vždy som mal rád pikniky. Zakaždým som si zo sebou zobral nejakú knižku, pre prípad že by pršalo a museli sme ostať v stanoch.“ Na tvári sa mu usadil výraz, ktorý by sa možno u bežného človeka mohol nazývať nostalgický, u Zaleba vyzeral, akoby sa udrel do hlavy. Netrvalo to ale dlho. „Mám aj teraz pribaliť nejaké knihy, pane?“ spýtal sa, snažiac, aby to vyzeralo inteligentne.
Tarden si uľahčil sprostým slovom a pravačkou do Zalebovej sánky a vošiel do lode. Musí sa zas o všetko postarať sám. Nemôžu čakať. Táto planéta je síce pekný kus za Okrajom a nejavila známky obývanosti, podmienky na nej ale neboli absolútne životu nepriaznivé a bolo potrebné počítať s tým, že v púšti žijú nejakí nomádi, alebo piráti, ktorí často pred zákonom utekali za Okraj. Ich prítomnosť napriek búrke nemusela ostať utajená a nerád by sa s miestnymi spoznal príliš blízko. Ak ich doteraz tony piesku bičovaného uragánom chránili od nechcenej pozornosti, teraz pre nich predstavovali vražedného nepriateľa. Navyše musia využiť možnosť, že púšť uvoľnila putá a oni už nie sú uveznení v lodi.
Na cestu vyrazili hneď, ako zbalili potrebné zásoby a vybavenie. Netvalo to dlho, nakoľko mali týždeň času, aby sa mohli dostatočne pripraviť. Po troch hodinách pochodu slnko vystúpilo dostatočne vysoko, aby ich neznesiteľne pálilo napriek termooblekom, ktoré mali na sebe. Nakoľko museli šetriť energiu pre prípad najvyššej núdze, regulačné a ochranné obvody neboli zapnuté. Rozhorúčený a suchý vzduch ich rezal v pľúcach. Kedže planéta, na ktorej stroskotali, bola jedinou obežnicou hviezdy nemali veľmi na výber. Bola to púštna planéta s riedkou atmosférou, ktorá sa pravdepodobne sčasti vyparila aj vďaka tomu, že planéta obiehala okolo hviezdy veľmi blízko. Deň sa dĺžkou od Starého terranského dňa príliš neodlišoval, podľa chronometra trval 26,54 hodiny. O dve a pol hodiny viac v pekle, pomyslel si s trpkosťou Tarden. Nakoľko obeh okolo planéty prebiehal po takmer pravidelnej kružnici a os planéty bola vychýlená o nepatrné zlomky percenta, táto planéta pravdepodobne nepoznala niečo, čo by sa mohlo nazývať „ročné obdobia“. Napriek snahe Tarden pristál Tarden takmer na rovníku, čo bolo zapríčinené hlavne poškodeným bočným pohonom a nedostatkom energie. To, že boli nútení pristáť z dennej strany, mu tiež nepomohlo. Navigačné prístroje boli úplne zmätené, takže bol odkázaný len na skúsenosti a šťastie. A trafil to priamo doprostred piesočného uragánu. To dokonalo dielo skazy. Elektrostatické výboje prerazili už beztak takmer nefunkčný šít a loď, nechránená a vystavená napospas besniacim živlom sa stala neovládateľnou. Musel obetovať hlavnú pohonnú jednotku, ktorá začala pri prechode atmosférou horieť. Na pomocom pohone by loď neodpútal, tobôž nie bez fungujúcich stabilizátorov. Okrem toho bol plášť lode nenapraviteľne poškodený, nefungoval hyperpohon a väčšina prístrojov bola v stave, keď bolo akékoľvek pilotovanie vo vesmíre nemysliteľné. Všetky jeho nádeje sa teraz upierali k vrchom na východe.

Gabriel PilGrim

Gabriel PilGrim

Diskusia

xius
Helou, helou! Male gramaticke preslapy, trochu prilis klasicke postavy (idioticky pomocnik, aj... kapitan? ...je neprekvapivy a nezabavny), plus to, ze sem davas taky maly kusok. Ak uz chces davat po castiach, skus nejako citatela nutit, aby sa na dalsiu cast tesiiiil... abo nejako citelne posunut dej aspon. (tradicny recept znie - v kazdom diely vyries problem a naznac novy) Coviacdodat? Moze to byt fajn, len bojim takeho klasickeho, z mnohych diel zlepeneho deja, ktory vedie k nejakemu obrovskemu eposu v style "skupina hrdinov nieco nesie niekam" a la Pan prstenov. To by ma, fakticky, sklamalo. :)
15.05.2008
SARS
Zo začiatku veľa nevydedukujem, len dúfam, že to nebude aj koniec ako je na tomto serveri obvykle.
15.05.2008
Maijro
jedna mala rada, ktora urcite vyriesi (aspon z casti) tych par gramatickych chyb a nejake tie fadnosti pribehu... nikdy nepublikuj poviedku alebo cokolvek ine hned ako to napises.. .hod to niekde do suplika a nechaj to tam pokojne aj mesiac... potom uvidis kolko nedostatkov ma tvoja poviedka a co vsetko sa da na nej este vylepsit... viem je to klise, ale je to pravda, ktoru mnoho (hlavne zacinajucich autorov, plnych horlivosti a bez trpezlivosti) autorov postrada
15.05.2008
jurinko
Xius ma pravdu. Kratke, bez nejakeho vyraznejsieho naznacenia smerovania dalsieho deja, proste nezmyselne odrezany kus poviedky (romanu?).. Nabuduce nieco dlhsie a s tymi naznacenymi problemami, ako xius hovoril. Neda sa hodnotit, ale nebolo to napisane zas az tak zle.
15.05.2008
jurinko
Ozaj, trochu mimo, ale ako to, ze Pozor schod! ma hodnotenie 5, ked jediny, kto hodnotil (oficialne), tomu dal 8... Treba nieco spravit s tym hodnotenim (apel na Sana), nech sa hodnoti podla nejakeho systemu a nech je to zdovodnene a nech hodnotia iba registrovani. Lebo niekto tej poviedke dal hodnotenie 2 (co je dost zle teda) a vobec neviem, kto, ani preco, ani co tam teda akoze bolo zle, ani nic. Stve ma to.
15.05.2008
seli
Keď ta niečo dnes napadne, tak počkaj dozajtra. Možno ťa napadne aj pokračovanie, a potom ťa možno napadne, že začiatok bude iný. Takéto odhryzky nemajú nijaký väčší zmysel. My sa pri čítaní nezabavíme, Ty sa z hodnotenia nedozvieš nič okrem toho, že si sa ponáhľal, lebo viac hodnotiť nie je čo.
Jurinko: Ja napríklad niekedy hodnotím len bodmi a nič nenapíšem (obvykle vtedy, keď mám pocit, že by som len zbytočne opakovala už ostatnými povedané, ale nebol to tento Tvoj prípad. Inak s hodnotenim len pre registrovanych suhlasim, aj ked zasa ni je problem zaregistrovat sa len kvoli jednemu hodnoteniu. Možno by tam mohli byť nickz tých, čo hodnotili. Akože: túto poviedku už hodnotili: sars, jurinko atď)
15.05.2008
Gabriel PilGrim
Vďaka všetkým za konštruktívnu kritiku. Už na druhý deň som si uvedomil, že uverejnenie bolo značne uponáhľané a že:
1. mal som poviedku nechať "uležať" aspoň pár dní, potom si ju znova prečítať
2. mal som ju nechať prečítať niekomu inému
Pokračovanie je hotové, keďže (čo ma dosť zmiatlo), uverejnenie poviedky trvalo viac ako mesiac, mal som dosť času :) (je to bežné?).
15.05.2008
tereza
Ja neviem, podla mna celkom v poho. Je prevda, ze to moc nezaujalo a hlavne tie postavy. A ako tu uz bolo povedane, nie je tam naznacene, ze by to malo pokracovat nejako zaujimavcejsie.
neviem, kto to tu cele riadi a tak, ale mala by som jednu prosbu. Co som sem poslala tu poviedku, ze vlcie stopy ten zaciatol (teda aj pokracxovanie, ale to tu ete nie je) , ze ci by sa to dalo stiahnut z tejto stranky, bo to chcem poslat, do jednej sutaze.
Viem, ze to tu nema co robit, ale vazne neviem kam inam to napisat, takze pls, keby sa to dalo. dakujem
15.05.2008
xius
tereza: Napis nieco nove. Seriozne. :) ...a ano, je bezne, ze poviedkam to trva, kym pridu na rad.
15.05.2008
SARS
Natolko poviedky chvaluje a publikuje jeden clovek (Sano), ktory ma na praci dolezitejsie veci nez citat haldu odpadu (clovek si nevie ani predstavit, co to musi byt za hrozu, ze to Sano neopublikuje), tak sa ani nedivte, ze publikovanie trva viac nez mesiac (nezavyhodenia situacia , ked v tejto chvili ma list poviedok na mesiac dopredu ;).
jurinko, ako by si si to predstavoval. Mna skor stve, ze hodnotenie nema ziadne vyuzitie (navrhoval kanys), to je aj dovod, preco vacsinou nehodnotim, ale rovno pisem. Tam to cisielko v pravom hornom rohu vobec nie je smerodajne a iba snilek a hlupak ho beru do uvahy. Skor je dolezitejsi pocet prispevkov (klasicka rovnica: s poctom prispevkov). Inak by sa hodilo total preprogramovat cely system scifi.sk. Sano slubil na Slavcone, uvidime, ci sa dockame.
15.05.2008
xius
Musime verit. *tlieska* Viete, ako v Petrovi Panovi. *tlieska* :) *tlieska*...
15.05.2008
jurinko
SARS: to hodnotenie samozrejme, ze nie je smerodajne, ale potom naco tam je? Ja prave chcem, aby smerodajne bolo. A potom, ked uvidim poviedku s hodnotenim 2, tak viem, ze neni dobra a poviedka s hodnotenim 8 dobra je. Aby som si ju nemusel citat, aby som to zistil (co musim robit teraz, lebo to hodnoti niekto na zaklade bohviecoho). Tak len tak
15.05.2008
SARS
Je mnozstvo inych (a dolezitejsich) veci na tejto stranke, ktore nefunguju tak ako by mali, alebo nefuguju vobec. Ja osobne sa rozhodujem podla autora, potom rozsahu a nakoniec podla diskusie (ktoru si castejsie precitam este pred citani poviedky). Osobne povazujem diskusiu za smerodajnesji znamku kvality nez hodnotenie. Az tam sa clovek dozvie co vlastne bolo na poviedke zle a dobre.
16.05.2008
jurinko
Ozaj, mojho brata napadlo, ze by mozno nebolo od veci, keby sa hodnotenie pocitalo (odoslalo) az po napisani komentara (cize by bola aj diskusia a vedelo by sa, o com sa bavime). Len tam by zasa mohli ludia pisat veci typu: "nepacilo sa mi to. 1". Tak neviem.. Som z toho zmateny :-D
16.05.2008
SARS
Mno, na scifi.sk by to nemusel byt zly napad, ale na komplexnejsich strankach sa hodnotia aj samotne prispevky v diskusii (hovorim o odbornejsich strankach, kde ludia diskusie necitaju iba pre zabavu).
17.05.2008
Stano Lacko
Jurinko, daj to do mailu na stano@scifi.sk, uvidime co by sa s tym dalo robit, lebo Sano vymyslel jednu super vec, tak by sa to mohlo spojit.
19.05.2008
draculin
Lidicky,co mate furt s tymi poviedkami na pokracovanie?A ked uz,tak prva strana nie je prva cast..to sa potom vazne neda hodnotit.Inac,ten rozhovor ani nie je velmi vtipny.Tak teraz neviem,snad ked sa dockam dalsich casti tak uvidim,zatial to vyzera na klasicku temu "stroskotani na pustej planete" cize som zvedavy co z toho autor vydupe.
24.07.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.