Noci plné hviezd

Prečo nám hviezdy plnia sny??
Podporte scifi.sk
Dávno, keď padali hviezdy, skutočne sa plnili sny...
Ľudia sa to hneď dozvedeli pri každodennom naháňaní za úspechom a tak každý ležal vonku celé hodiny len aby si mohol splniť sen... Po tom, čo sa mu splnil, hneď už premýšľal, čo si ešte kedy želal. Zrazu ľudia mali všetko. Chudobní majetok, bohatí ešte viac a zaľúbenci...všetko. Boh sa len smutný díval z nekonečnej krásy svojho neba, čo ľudia vymenili za hlúpe pominuteľné šťastie...
Raz si jedno milé 6-ročné dievčatko želalo, aby hviezdy padali ľuďom len tak, pre radosť. A túto tajnú prosbu splnil Boh osobne. Šokovaní ľudia znenávideli hviezdy... To čo im kedysi prinášalo toľko, hoc pominuteľnej radosti, bolo zrazu preč. Nikto sa už nezaujímal o ich jednoduchú krásu, nikoho netrápilo, či svietili či nie, každý radšej ležal vo svojom príbytku a čakal... Nik nevedel na čo, ale všetci čakali na niečo veľké... Čosi, čo ich životy zas zmení k lepšiemu.
Boh nemohol pozerať na svoje milované deti, ako sa trápia. Rozhodol sa učiniť najkrajší skutok, ktorý si naša planéta mohla pamätať. Spomenul si na skromné dievčatko. Už to bola mladá žena so srdcom jagavým, sťa by sa ho ani nedotkla ľudská zloba a chamtivosť. Volala sa Mária. Boh poslal svojho anjela, aby jej zvestoval svoj plán. Ustráchaná, no dôverujúca žena zverila Bohu svoj život....ale mala jednu v žiadnej knihe nespomenutú prosbu. Prosila, aby radostnú zvesť oznámila hviezda. Tá najväčšia a najžiarivejšia hviezda v celom nekonečnom vesmíre. Bolo to tak skromné a tak krásne želanie, že Boh nemohol Márii povedať nie.
Prišla jasná noc. Ľudia sa so svojimi starosťami pobrali spať... Keď sa na ďalší deň prebudili a pozreli k nebu, neverili vlastným očiam. Cez celú oblohu sa tiahla hviezda hviezd. Hovorili o nej proroci, že zažiari celému svetu. Ale čo znamenala, vedeli len nemnohí. Zopár veriacich zdvihlo hlavy a ruky k nebu a velebili Pána, svojho Boha, lebo im zoslal Lásku....
Odvtedy všetci, čo vzhliadnu k nebu s veľkou vierou a uvidia padať hviezdu, Pán im znovu splní ich želanie J
K-O-N-I-E-C

Oto Findrich

Oto Findrich

Diskusia

žjuvka
Nie zlé, čo tak publikovať to v Katolíckych novinách? Vianoce sa blížia....
07.11.2007
SARS
Nevyjadrujem sa.... Osobne sa mi hnusia krestansky zamerane texty (okrem Bibie samotnej), no s objektivneho hladiska nie je co hodnotit. Mozno tak dlzku a absenciu dialogov. Na rozdiel od inych "poviedok" tu publikovanych, nic tomu nechybalo.
07.11.2007
marcus
ach jaj.... kam to len svet speje?.. nie nie ..takto.. kam to scifi.sk speje? Uz mi tam chybal iba Jozef. co to je ? kristova noho ( pardoon autor/ka sa urcite teraz prezehnal/a) ale co to je??? AAAAA ved by malo byt trestne uverejnoat. A taky pekny den to mohol byt.... som vnutorne znechuteny, plny smutku a beznadeje, keby som nebyval na prizemi, porozmyslam ze skocim z okna ....
Ved to uz nema uroven, take sracky ako tieto posledne veci co tu su som uz dlho necital....
07.11.2007
seli
Ale marcus, piánko, to je nezdravé sa takto toto. OK, scifi to nie je, ani fantasy, ani... Ale trošku sladkosti a romantiky ešte nikoho nezabilo, aj Ty to určite prežiješ. Ale ak je Ti veľmi zle, hrabni do svojej poličky a prečítaj si niečo osvedčené a obľúbené ako protijed. :-) Mojím osobným najnovším hitom je Anne McCaffrey, a pôsobí priam zázračne, odporúčam. :-)
07.11.2007
marcus
seli: sladkost a romantika?? kde prosim ta? Neviem , ale ja v tom nic take nevidim, akurad prepis pribehu , ktory uz raz spisany je. Ok s miernou upravou, ale inak nic.. Och, ano a este silny nabozensky podton, teda v tomto pripade skor ton. Ako zjuvka povedala, taketo veci skor do krestanskych novin, ale nie tu. Skoda, ze sa autor opat nezapoji do pokecu, mohol by vysvetlit co tym sledoval ...
Inak je to zaujimave, ze prave autori, ktori by malo najviac vysvetlit tu nenapisu ani jediny post. Povacsine.
07.11.2007
seli
"Raz si jedno milé 6-ročné dievčatko želalo, aby hviezdy padali ľuďom len tak, pre radosť. A túto tajnú prosbu splnil Boh osobne." Na mňa to pôsobí sladko a romanticky. Čo už so mnou :-). Inak ale súhlasím s tým, že je to náboženské a že sa to sem nehodí. Ale to nič nemení na tom, že sa mi to zdá sladené.
07.11.2007
marcus
no dobre , co uz s tebou :-)))
08.11.2007
jurinko
Ono to nemozem hodnotit z pohladu poviedky, a to z dvoch pricin: jednak to naozaj poviedka nie je (skor nejake zamyslenie, mozno pokus priniest nejake nevyslovene aspekty do uz znameho pribehu - co sa zasa ale viac menej podarilo) a druhak nabozensky podton (ton) prehlusuje akekolvek iny aspekt diela.
Takze ako veriacemu sa mi pacilo, ze si to dielko zobralo biblicky pribeh a pridalo to do neho nieco nove, pricom zaroven neublizilo ani sebe, ani nezhanobilo (biblicke slovo, hodi sa sem, vsak?:-) ) povodny text. A ta presladenost a ista naivita sa hodia k biblii, aj ked mozno bez toho by to mohlo by lepsie. Neviem. Nemozem ale hodnotit.
08.11.2007
žjuvka
Aj tak by ma zaujímalo, ako vôbec človek bežne dostupnej inteligencie príde na nápad publikovať niečo také práve TU. Jednou možnosťou by bolo, že síce vie písať, ale nevie čítať, nechce sa mi totiž veriť, že by jeho násilnícke sklony siahali tak hlboko a nútili ho ubližovať "nevercom" takýmto spôsobom, pretože podobné dielka sú druhom malinkatého extrémizmu. Na druhej strane je to možno vrcholný počin Konferencie Biskupov Slovenska v oblasti scifi. Nič proti, no dosť sa im to podobá.
08.11.2007
jurinko
Lol, asi pojdem na ich stranky pozriet, ci nemaju v sekcii novinky nieco o expanzii viery do fantasy a scifi :D:D
09.11.2007
marcus
juri: vies ako sa hovori: konertovat mozu vsetci a vsetko, tak mozno sa o to prave pokusili. Taka hardscifinabozenskaopera by bola... ehm, neopisatelna ? :-D
09.11.2007
Stano Lacko
Zial, uroven poviedok nevieme ovplyvnit, a v podstate sme to ani nikdy nerobili. Nakolko autori sa stale/vzdy/a vsade stazovali, ze poslali poviedku do Fantazie, alebo poslali poviedku tam a tam, kde ich zniesli az pod zemsky plast, priamo do zemskeho jadra, tak sme sa rozhodli, ze mnihi takito autori mozno v po tomto kroku skoncia. A mozno by aj mali, ale co ked sa strati nejaky nadejny autor, ktory by sice napisal len niekolko poviedok, ale tie by stali fakt za precitanie a pobavenie. Tak preto ziadna cenzura, pre niektorych dobre, pre niektorych zle. Vas nazor?
11.11.2007
marcus
Stano: na jednej strane suhlasim s tym, ze je pre mnohych dobre ak maju kde uverejnit svoje prvotiny, druhotiny a ine ...tiny, ale treba objektivne uznat, ze v poslednej dobe sa tu neobjavilo nic kvalitne. A to moze byt problem, hlavne ak pride niekto novy a precita ci poslednych par poviedok. Povie si ze toto je maximalne amaterska stranka kde uverejnuju kazdu tinu.
Vezmime si len na priklad minuly rok. Pomer kvalitnych a nekvalitnych poviedok bol na strane kvality. A tento? este tak do tej velkej priepasti v uverejnovani sa to ako tak dalo ale tieto posldne veci su naozaj otrasne.
V mucholapke tusim SARS pisal, ze by bolo dobre spravit rebricek hodnotenia poviedok. Asi by to dost pomohlo. Ludia by aspon nemuseli pracne hladat kvalitu. A ak je problem s hlasovanim treba to tvrdo spravit tak, ze hlasovat budu moct len registrovani a mate pokoj. Ved na 99% webov kde sa da hlasovat je toto obmedyenie a nikto s tym nema problem. Ved registracia tvra 2 min.
12.11.2007
jurinko
Suhlasim so systemom hodnotenia iba pre registrovanych, mozno by dokonca mohli hodnotit iba ludia, ktori sami nieco napisali, nech sa da ich hodnotenie vidiet v kontexte. A este si myslim, ze by malo byt zakazane hodnotenie vlastnej poviedky (co mam pocit, ze mnohi robia, lebo niektore fakt zle poviedky maju priemer 7, co nie je mozne dosiahnut, ked v diskusii tomu vsetci dali maximalne 3). A potom sa mi paci aj myslienka radenia poviedok podla kvality (vyhladavanie trebars).
13.11.2007
žjuvka
Stano, možno som vážne mimo, veď ťa veľmi nepoznám, ale.... veľa šťastia zdravia, veľa šťastia zdravia, veľa šťastia milý Stano, veľa šťastia zdravia!! (A tiež dosť trpezlivosti a času na nás tu ostatných bláznov....)
13.11.2007
SARS
Pri sucastnom stave som za akukolvek zmenu (k lepsiemu samozrejme). Teraz budem trocha populisticky, ale no a co, ved mame demokraciu :). TAK VYHLASUJEM LOBING ZA REALIZACIU VSETKYCH KONSTRUKTIVNYCH NAVRHOV CO POVIEDIE LEPSEJ ORIENTACII CIM SA ZVYSI KVALITA CELEHO SAJTU AKO TAKEHO. Snad ma podporite.
13.11.2007
žjuvka
Návrhy?
14.11.2007
xius
Navrhy padli v "JA CHCEM KVALITNU POVIEDKU" a vraj aj v mucholapke, to neviem. :) Ad pvoiedka... by ma zaujimalo ako nas takito autori najdu. Ak do guglu hodim "poviedky", sme az na druhej strane. Predbehuje nas niekolko podobnych webov, nehovoriac o hafe erotickych. :) Ze by guglili "scifi poviedky" sa mi verit nechce...
25.11.2007
SARS
Je čas vytvoriť novú stránku, ktorá nahardí upadajúci odpad slovenského internetu. Raz som niečo podobné už povedal, bohužial skutek utek. Nie je to také ľahké ako som očakával. No, snaď sa nájdu horlivejší :).
25.11.2007
marcus
SARS: no ja jednu vysoko amatersku mam www.mpoviedky.szm.sk ( toto nie je reklama ! opakujem, toto nie je reklama , zachovajte paniku!) Ale problem je, ze nie to co uverejnovat :D
25.11.2007
SARS
Skutočne hnutstná stránka. Webmastera by som nakopal do ...!!!! A ešte aj framy. Je to hnustné, vadné a google to neindexuje. Čo sa týka dizajnu, http://www.poviedky.cs.sk sú na tom lepšie. aj keď sú takmer rok mŕtve. Škoda, rád som tam chodil :(
26.11.2007
55555
Náboženstvo sa sem nehodi to je pravda, ale viac-menej sa to dá. Keď to nehodnotim z hľadiska deja, mysllim, že by sa tomu zišlo trochu viac rozpisat. Mozno nieco o tom "dievcatku" a tak.
27.11.2007
marcus
SARS: ja viem , som si toho plne vedomy ale nic s tym neviem spravit.... poviedky.cs.sk su mrtve kedze admin nema cas...
27.11.2007
SARS
hmm, a ktorý ho má????!!!!
28.11.2007
marcus
no.. asi tak...
28.11.2007
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.