Nadej umiera posledna

zamyslam sa na tym aka je vlastne nadej
Filmová história scifi
Stála a rozmýšľala nohy ju neudržali. Padla na zem. Mala plnú hlavu spomienok. Plnú hlavu problémov no mala len jediný sen. Spraviť prácu dokonca. Vždy keď bola pri cieli pár sekúnd a mohlo to byť hotové sa znova všetko rozpadlo ako zrnko v piesku. Jeden a ten istý scenár sa opakoval dookola. Všetko prepracovať, dokončiť posledné detaily, upraviť pár detailov a všetko by bolo ideálne. No vždy sa snažila poskladať aspoň jedno zrnko v piesku. Nemohla pochopiť ako niekto môže urobiť celú púšť, prekrásne duny a ona nemôže spraviť jedno jedine zrniečko. Snaží sa to robiť stále dookola no nedarí sa jej. Stále sa to všetko rozpadne. Dúfa že sa jej to raz podarí. No za každým trpí viac a viac. Už sa ďalej nepokúša sadne si na zem rozmýšľa nad všetkým čo sa stalo...
Spustila skrehnuté staré ramená rukami si pretrela tvár utrela s nej pot...
Odovzdanosť smrti sa miešala so smútkom, pocitmi beznádeje a utrpenia... Tieto pocity by len málokedy dokázala pomenovať no teraz už bol koniec. Nebolo prečo žiť...
Nádej obhájila svoju povesť. Zabila všetko posledné čo zostalo a tak sa naplnila.... Nádej opäť raz zomrela posledná...

Dominika

Dominika

Diskusia

Wewo (Anonym)
hm... nepochopil som to. mozno pre to, lebo je 1:42 a mne to uz nemysli... zajtra si to znova precitam a bude... hodnotenie. no ale mam taky pocit, ze ti z klavesnice vypadol cudlik s ciarkou ;)
08.04.2006
SARS
Myšlienka bola pekná, ale chyby, chyby! Wewo má pravdu (už zase :), skús písať aj čiarky. Nechcem hovori, že mikropoviedka je zle napísana (dala sa pochopiť ;), ale skús napísať niečo dlhšie - vycibríš si štýl a opravíš mladícke chyby. A čo na záver? Už sa teším na ďalšie poviedky :).
08.04.2006
Nicki
hmm, nejak sa mi zda, ze nieco podbne ako je v poslednych riakdoch, som uz niekde citala...... nemala si niekde nieco podobne?
08.04.2006
Trin (Anonym)
Toto mi nieco pripomina,ale nemyslim plagiatorstvo, ani nieco ine uverejnene, ale ako sa kvapka v mori snazila byt oceanom...A mas pravdu, nadej umiera posledna a s nou aj my...Mozno keby sa nediali veci, ktore sa deju, asi by som tuto povieku pochopila inaksie,ale kym nezomrie aj to povestne posledne zrnko nadeje, dovtedy verime...A verime v to tak velmi, ako sa len da...Skoda len, ze potom aj zistujeme, ze verit sa ani neoplatilo...:-(
08.04.2006
Wewo (Anonym)
ale waw!!! jednu čiarku som tam našiel!!!
ale stale to nexapem :)
08.04.2006
SARS
Gratulujem ;)
08.04.2006
Aldeberan
wewo > tak skus dospiet :)
09.04.2006
Trin (Anonym)
Wewo: Pre tvoju informaciu su tam styri, ale z toho si niec nerob, nikto nemoze za to, ze nevies pocitat:-)
10.04.2006
Pejo Rativny
Teraz neviem, co si mam o tom mysliet. dost mi to pripomina moje "Nespocetne". mozno by nebolo odveci porovnať.
10.04.2006
SARS
Pejo mas pravdu, "trochu" to pripomina tvoju poviedku, ale podla mna podobnost cisto nahodna.
(necitala ju), alebo nevedome plagiarstvo (bezne v spisovatelskej obci ;).
10.04.2006
žjuvka (Anonym)
Hm, niekedy je tazke plagiovat a vediet o tom.... to sa stava. Ale pochybujem, ze niekto s prispievajucich si pred pridanim poviedky precita vsetky doterz publikovane, aby nahodou nekopiroval. Bodol by zoznam pouzitzch nametov :) . O, ake nerealne a zbytocne zaroven.
10.04.2006
SARS
žjuvka, plagiovať a VEDIEŤ o tom vôbec nie je ťažké, a plagiovať a nevedieť o tom je bežné. S tým zoznamom to nie je až tak dobrý nápad. Málo ľudi by si ho prečítalo (ja určite nie :) a tým ostatným by došli všetky originálne nápady.
11.04.2006
Nicki
ano, presne tak... myslela som na "Nespocetne" a pripadne mi to, ze je to uplne to iste... len zmenenene detaily
11.04.2006
Maťo (Anonym)
ŽJUVKA: Pripajam sa k ostatnym a zamietam zoznam, pretoze by sa v nom zrejme nasiel kazdy, kto sem uz nieco napisal.
K POVIEDKE: skusim odpovedat tak, ako som si ju precital: Podla mna sa v texte neda hladat zmysel tym, ze si ho citatel zbehn este raz... Myslim, ze existuju dve skupiny ludi - jedni, ktori uz stav popisovany v poviedke zazili, druhi, ktori este nie. Ja osobne patrim k tej prvej skupine a musim povedat, ze text sa mi pacil, suhlasim s nim a zanechal vo mne velmi, velmi, velmi depresivny dojem... teda este raz, pacil sa mi. Ale z ineho sudka, na to, aby som text mohol pravoplatne nazvat poviedka, potrebuje toho este mnoho dorobit.
Co sa tyka Nespocetnych, este som necital, ale po tejto diskusii som namotany tak urobit.
11.04.2006
Pejo Rativny
Nicky dik. Osobne si myslim, ze nejde o nevedome plagiatorstvo. Nato je to az priliy podobne. Ocakavam vsak vyjadrenie autorky.
12.04.2006
SARS
Vy by ste všetko kradli. Bežne sa stáva, že v záplalu tvorivosti človek napíše absolútnu kópiu niečoho čo čítal predtým. Len si uvedomte aký by mal význam vedome kopírovať akúkoľvek poviedku z scifi.sk?
13.04.2006
kanys (Anonym)
Z poviedky Nespocetne: "Nádej už mohla kľudne zomrieť. Zabila všetko ostatné a teda obhájila svoju povesť. Opäť raz zomierala posledná..."
Z tejto poviedky: "Nádej obhájila svoju povesť. Zabila všetko posledné čo zostalo a tak sa naplnila.... Nádej opäť raz zomrela posledná..." Suhlasim s Pejom, ze to je velmi ale velmi velmi podobne :) Ale kludne to moze byt presne o tom co spominal SARS :)
13.04.2006
Nicki
neviem, aky by to malo zmysel... ale vsimni si, aky je to utvar... dlzku... o com to bolo... zda sa mi to az prilis podobne na to, aby to bola nahoda... to nie je ze sa inspirujem, pouzijem vetu, dve.. myslienku pozmenim...
a autorka sa tu este neukazala, cize mozno to niekto spravil zamerne a "autorka" vlastne ani nie je autorka...
13.04.2006
SARS
Nicki: Pravdu povediac nieviem čo si mám o tom myslieť, ale stávajú sa aj horšie veci (napr. tu niekto pridal Zrodenie Temného Dhaukla :)
15.04.2006
žjuvka (Anonym)
Lidi, zmysel pre humor z príspevku môjho posledného vycítiť nedal sa? Ale nie, ani nápad, "zoznam zabíja tvorbu" alebo čosi také. S nápadmi sa toho dá dosť, napríklad podeliť sa o ne, publikovať ich, dať si ich patentovať.... ale kategorizovať ich, to sem nepatrí. Dúfam.
18.04.2006
kanys (Anonym)
Zjuvka, myslim ze koniec tvojho predchadzajuceho prispevku vyznel dost jasne ;)
18.04.2006
SARS
Dobre, odsúhlasené! Žiadny zoznam použitých (i neopužitých) námetov nebude a každý kto bude namietať nech navždy zhynie v pokoji :).
18.04.2006
draculin
Nech na to kukam z ktorejkolvke strany - je to Pejova poviedka.A nie je mozne "nahodou" napisat nieco presne take iste..nonsens :) inac-dalsi "pociťovák",nie poviedka..proste vety co maju vzbudit dojmy,pocity a nic viacej..pfff.(inac,preco v takomto pripade sa vsetci snazia hned o depresivne pocity??? to nikto nema pozitivne haluze??). Ale ine som chcel - postmodernizmus a podobne -izmy vcelku slusne zabijaju v ludoch pisanie..je to akoby vyhovorka pre autorov,ked sa im nedari dat dohromady dej a postavy.Tak tam nahadzu predstavy,snenie,dusevne poryvy..a hura,je tu "umenie"!!! Tak nejak v kutiku duse dufam,ze sa tu najde dobry poviedkar..rozpravac..co dokaze povedat a napisat pribeh.Nie o technicky premyslenej buducnosti/fantasy svete..nie dokonale originalny..ale putavy a napinavy!! SARS: aj tak nemyslim ze to mohla byt nahoda..skor si tu niekto urobil maly zartik :)
19.04.2006
SARS
draculin: Môže to byť jedno aj druhé. Ja stojím za svojim názorm, ale to neznamená, že kdokoľvek by nemal mať ten svoj (vratane teba). Možno to objasní autorka, ktorá sa od publikovania poviedky tu neukáziala (to niečo značí ;).
19.04.2006
Dominika (Anonym)
takze som tu skor sa mi nedalo dobehnt na internet pisem takto lebo som zabudla svoje heslo.. Ako hovorite ze ide o plagiatorstvo nejde mozte sa spytat aj kamarata ktory mi to hodnotil to som pisala z volnej chvile a depresivne to je preto pretoze vtedy som prezivala dost depresivne obdobie. A ak chcete vymazte z tadeto moj prispevok kedze nedje o poviedku ospravedlnujem sa ze som to sem dala. Taksito som sem prispela poviedkou o planete co som pisala ale to tu nieje a neviem preco prislo miz e to bude uverejnene v ten isty den ako toto dielo ale nieje to tu no nevadi. Tak ja idem budem koncit Dovidenia
21.04.2006
žjuvka (Anonym)
Mila Dominika! Aj ked sa zda, ze sme to kolektivne pokafrali, vypocuj (precitaj) si aspon toto: Co sa tyka teba, podla mna treba prihliadat na fakt, ze medzi poviedkami tu citatelnymi su aj horsie kusky, aj ked neviem co presne je pod tym horsie predstavitelne. Co sa tyka stratenych poviedok, kiez by si bola jedina s tymto problemom. Tu treba len dufat v skore prehrabanie virtuálnych pamati hmotnych strojov a vlastne dovtedajsie nescvoknutie. Ak ta sklamali niektore hodnotenia, dost sa nam tu totiz mnozia depresivne poviedky, niektore mikro, ine makro, dalsie, no ved vies. A ver mi, nasu jarnu unavu (doznievajuci zimny spanok), zdlahave cakanie na stav leta, fakt bliziacich sa volieb.... to vobec nezlepsuje. Len sa nedaj prosim znechutit, komentujuci tychto stranok ziju bohemskym zivotom, kritizuju co chcu, sposobuju autorom zdravotne problemy ako sa im zapaci, ver mi, potom je tazke respektovat pocit niekoho z vlastnej tvorby. Ale aj tak do buducna drzim palec.... :-)
22.04.2006
Trin
Dominika:Nenechaj sa odradit...
28.04.2006
žjuvka
Aha, Trin sa nám znovuobjavila! Pri tej dvojfarebnej fraške, ktorú tu so SARSom vyrábame, budeme musieť každému inému diskutujúcemu udeľovať špeciálnu prémiu za pridaný príspevok. Alebo si dať pauzu.
29.04.2006
SARS
Dominika, nenechaj sa odradiť kritikmi, ktorý si liečia svoje komplexy, že nevedia napísať dobrú poviedku ;).
žjuvka: Zvlášna cena pre každý nový príspevok od niekoho ineho ako žjuvka a SARS: Víkend na Venuši + exurzia na Venušin pahorok. To všetko zdarma (nezabudút si pribaliť krém na opalovanie a protiradiačný oblek).
29.04.2006
žjuvka
+ moznost ostat navzdy obiehat okolo zmienovanej planety ako arteficialny satelit (s polovojenskymi ucelmi) nasej milovanej NASA gratis! Tomu sa predsa neda odolat.
02.05.2006
SARS
:-)))
02.05.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.