Nespočetné

Po prvotnom (ne)úspechu poskytujem aj druhú zo svojich kvázipoviedok. Tentoraz pre mna typickejšiu...
Filmová história scifi
Sadol si. Čiastočne preto, že nedokázal stáť a čiastočne preto, že stáť už nemalo zmysel. Zrazu, doslova v niekolkých sekundách všetko zmyzlo. Celý svet sa zase raz zosypal do jedného zrnka piesku. Celá realita teraz ležala na zemi nerozoznatelne podobná na milióny ostatných. Vždy rovnaký scenár: Od základov vyrobiť, prepracovať detaily, dokončiť posledné vyladenia a ... Všetko sa zrúti. Jediné, čo zostane je zrnko piesku...
Pozrel sa do dialky na nespočetné množstvo dún. Tak ako nevidel ich začiatok, nevidel ani ich koniec. Stáli tam ako dôkaz nekonečnej snahy o existenciu. Existenciu v hocijakom stave väčšom ako pieskové zrnko...
Vždy začínal odznovu a vždy nakonci rovnako trpel. Zakaždým bol presvedčený, že svoju prácu dokončí, že bude všetko správne fungovať, že sa to všetko raz podarí... Nikdy sa neobjavil ani náznak sebemenšieho úspechu. Nádej, tak často považovaná za jednu z najväčších cností, ho nútila prijímať porážku za porážkou.
Tentoraz však nie. Tentoraz si sadol, porazene spustil ramená... Rukou si zťažka pretrel tvár. Odovzdanosť sa miesila so smútkom, rozhorčením a množstvom pocitov, ktoré by sám sotva dokázal pomenovať. Trpká príchuť prehry mu prenikla celým telom...
Nádej už mohla kľudne zomrieť. Zabila všetko ostatné a teda obhájila svoju povesť. Opäť raz zomierala posledná...

Pejo Rativny

Pejo Rativny

Diskusia

xius
bytostne mi chybala uderna pointa, nieco, co by ma donutilo si precitat cely text este raz, so sankou niekde na zemi... a nemozem sa zbavit deja-vu: uz som to cital? niekde-niekedy?? (zmIzlo, sebemenší je cechizmus myslim, kľudne detto) lietanie po pismenach ma nenudilo, mozno prave preto, ze som az fyzicky citil pointu na konci, ktora neprisla (az na fajn skladbu slov) a rad by som vediet, ako dlho si to pisal?
02.03.2006
marcus
Tak ti poviem. Toto co si napisal sa da hodnotit z dvoch stran. Z prvej a to takej z ktorej je toto dielko len text. Text myslienok , ktore dokopy posobia zaujimavo ale nakoniec z nich nikto nic nema.
Z druhej strany su prave takeho zamyslenia tym co robia knihu dobrou knihou. Je vela ludi co pisu poviedky a vela takych co pisu podobne veci ako ty. Ale uz menej je tych co to pisu vsetko dopopy a potom z toho vznikaju super vecicky. u mna zatial patris do tej druhej skupiny . Napis nieco dlhise z dejom a mozno sa posunies vyssie. Vynimocne nehodnotim.
02.03.2006
Cestrel (Anonym)
Neviem, súhlasím síce s Xiusom, že tomu chýbala pointa, ale inak bolo Ok Píšeš pekne,nenásilne, zaujme to, človek sa zamyslí, ale potom je odrazu koniec Kde nič, tu nič:)chcelo by to nejako rozviť, alebo tomu dať tomu...neviem to vystihnúť, ale možno ma chápeš Dúfam:) musíš to pri písaní vycítiť (Ale možno si písal práve to, čo si cítil a zdalo sa to fajn:)
Páčia sa mi posledné 3 vety (ale ak už, tak pokojne ;)
02.03.2006
Trin (Anonym)
Podla mna to bolo zaujimave a uz celkom aj slusne, bol to prud myslienok, ktore som aj ja citila... jasne ziadny dej, ale myslim, ze tomu ani velmi nevadilo, dalo sa pochopit asi o co ide,bolo to napisane preto, lebo to dotycny tak citil....:-)
02.03.2006
SARS
Nepochopitelne delim na 2 skupiny: 1. Pretoze autor je tak genialny, ze dokaze napisat neco tak tazke, alebo autor je neskuseny, ci priemerny, ale snazi sa o 1. skupinu, ale vysledok je este horsi, keby by napisal nieco jednoduhsie. Ja by som to zaradil do 2 skupiny, ale upokojim ta: cital som aj horsie pokusy. Keby si do tej abstraktnej polievky pridal trochu reality, nieco coho by sa citatel chytil (pointu), bolo by to o odst lepsie. Na druhu stranu radsej sa pokus o nieco jednoduhsie a lahsie pochopitelnejsie, alebo daj to na net po nejakom mesiaci (nechaj to odlezat). Inac, nechcem ta zdeptat, ale skutocne jednoduchia je obycajna poviedka a ak ti ide o originalitu (vsetko som uz niekde pocul, alebo cital), tak ju na chvilku daj potom a napis nieco aj bez originality. Dolezite je, ze nieco napises. co sa da lepsie ohodnotit (a o tom kritika vlasne je).
02.03.2006
kanys (Anonym)
Mno, pani uz vacsinu ohodnotili, tak vyjadrim snad iba to ze ked som to cital tak mi hlavou behali rozne obrazy, od neuspesneho programatora ktory sa snazi vytvorit kus nejakeho stabilneho kodu representujuceho nejaku virtualnu realitu az po... hm... mno, asi to bolo to jedine co ma napadlo :) Anyway. Stacila by tomu stipka. Mala kvapka niecoho konkretneho a bolo by to dobre.
02.03.2006
Pejo Rativny
väcsine z vas chybala pointa, ci dej, skratka hocico, co by ten sled slov umiestnilo. hocikde. mam pocit, ze problemom ludi je mysliet nestandartne. tak ako k situacnej komedii patri smiech obecenstva, k poviedke patri dej a ... pointa. este raz opakujem to, co som tu uz raz napisal. umenie vznika pre potrby autora a nie divaka.
AD Sars : skutocne som sa nesnazil napisat nic tazke.
Ad Xius : pisal som to cca 2,5 hod.
Ad Cestrel: prave o tych troch vetach to cele bolo.
Ad Marcus: skutocne rad by som napisal nieco dlksie, ale rovnako ako dlhe veci citam ich aj pisem.
vsetkym vdaka za hodnotenie
02.03.2006
Pejo Rativny
dve opravy: ... pre potreby autora...
... rovnako ako dlhe veci nerad citam, nerad ich aj pisem...
myslim, ze toto vysvetluje, preco mi pisanie toho textu trvalo 2,5 hod.
02.03.2006
Mashin (Anonym)
@SARS: myslis ze dobre sa daju ohodnotit iba neorginalne diela? To potom neviem ci spravne chapes podstatu literarnej kritiky...
A co sa tyka hodnotenia... podla mna to ma hlavne silnu emocionalnu rovinu a vidim tam aj maly naznak deja. Jedine co tam nevidim je spojenie so sci-fi... ale ked ho tam vidi autor tak moze byt...
03.03.2006
xius
Pejo Rativny: 2,5 je ok, cakal som ovela viac :) asi si si to to uzil... ja nie som proti nestandardnym veciam, hadam, ze ani ostatni pani, ci damy, ktori chceli dej... len proste takto je to... jednoduche, sori, ze niekomu beriem iluzie, ale toto dokazem kedykolvek :) prave nicivy zaver, ci novatorstvo, to uz je vykon... raz som bol na besede s foldvarim a cital svoju mikro poviedku... dodnes mi je luto, ze ked skoncil, nastalo mrtvolne ticho :) totiz... pointa bola tak kruta, ze si ju nikto nestihol uvedomit... a pritom genialna :) nazov poviedky si zial nepamatam... no a o to ide: ak si precitam mikro, ocakavam podobny sok, tu nebol... nejake vzbudene emocie, lahky poryv spomienky, ci asociacie mi nestaci a nikdy nebude...
03.03.2006
Benjo (Anonym)
Pejo Rativny: Prepac, ale ak tvoje poviedky vznikaju iba pre potreby autora, tak nepatria na tento web, ale niekde na sukromny web, kde necakas ohodnotenie svojoho diela.
03.03.2006
SARS
Mashin: Asi sme sa trochu nepochopili. Nenapisl (nechcel) som, ze dobre neoriginalne diela, ale su autori, ktori sa silou mocou snazia o nieco specialne na ukor kvality. Je to ako keby som chcel teraz bezat maraton, ale teraz nemam ani kondicku. Vysledok: skoncim aj keby som velmi chcel vyhrat. O tom som hovoril. Pre zacinajucich autorov je jednoduhsie si vysulichat styl, gramatiku, stylistiku etc na necom jednoduhsom, co sa da lahsie ohodnotit, ako sa snazit silou mocou napisat nieco extra.
03.03.2006
SARS
Pejo: No trochu som to prehnal, ale myslel som vseobecne podobne (horsie) nepodarky a napisal som to zrovna u tvojho diela, pretoze mi to padlo pod ruku. U tvojho diela skutocne chybalo nieco coho sa citatel chyti. Bohuzial (nastastie ;) proza nie je ako poezia, kde mozes napisat mix obrazov (volny vers) bez akejkolvek logiky a naveznosti a hodnoti sa to ako kvalitna surealisticka basen. Rovnako poviedka musi mat nieco co basen nemusi: POINTA.
03.03.2006
marcus
SARS: aj poviedky mozes brat ako surealisticke, a to plati hlavne pri mikro poviedkach tohto typu a tohto stylu pisania. Podobny komentar som uz raz tu pisal, takze to nebudem prepisovat, ide o to ze sa nemozes pozerat na poviedku a kontrolovat ci splna vsetky body ktore by mala standartna poviedka mat. To je na tom to krasne ze tu dej sice nie je ale napriklad mne to vobec nevadi, lebo je to jednoducho taky typ poviedky, surealistickej poviedky, pri ktorej ani byt nemusi. Presne ako pri basnach ako si hovoril. Niektore su jednoduche precitas vie o com su a ine vzbudzuju u kazdeho citatela ine pocity dojny a nazory na to co tym chcel autor povedat. Mozno nic len sa zhulil a napisal halusky, ale kazdy z toho nieco ma . A o to tu ide.
03.03.2006
Alexander Schneider
Zaujímavé dielko. Má potenciál na niečo väčšie, ale potkýna sa na štylistike (Xius už o niekoľkých hovoril, ja dodávam "odznovA" a "nakoniec", "l" namiesto "ľ" atď.), gramatike (hrúbka) a nakoniec aj nedopracovanej pointe. Veľmi sa mi ale páči vykreslenie pocitov, v tom si dobrý. Jadro útvaru osobne cítim vo vetách: "Stáli tam ako dôkaz nekonečnej snahy o existenciu. Existenciu v hocijakom stave väčšom ako pieskové zrnko..." Škoda, že si túto líniu nedotiahol dokonca. Beznádej hl. hrdinu sa tak stáva koncom boja nielen o existenciu sveta, ktorý tvoril, ale jeho samotného... Ale tu už začína interpretácia a pre tú si nechal čitateľovi dostatočný priestor, vďaka. :)
03.03.2006
Trin (Anonym)
Jednoznacne suhlasim s Marcusom, ved preco vsetko co sa napise musi byt hned prvoplanove?A tu sa hoci opakujem aj tak stale nechapem, preco by malo byt vsetko, co clovek v zivote chce byt len pre inych a nie pre neho samotneho, ved obcas potrebujeme len dat nieco zo seba...
Ja viem, ze ludia cakaju od poviedky pointu,ale kde je to pisane?Kde su pravidla a uz niekto tu spomenul, ze aj neviditelna pointa je pointa, autor to napisal s nejakym zamerom, ktory mu bol uplne jasny a to ze my ho nevidime, to z nas nerobi slepych, ale len to, ze nie vsetko sa da pochopit, ja to vidim v mojom zivote, kolko ludi okolo mna nechape pre mna na prvy pohlad jasne veci a kolko ludi chape pre mna nejasnych veci, nemozme chciet od nikoho, aby pochopil nieco, co sa bud neda pochopit, alebo sa to da vylozit viacerymi sposobmi, nikomu nemozme nutit svoj postoj rozmyslania...A o tom si myslim, ze boo aj toto, nevadi, ze som v tom videla nieco, co v tom mozno nie je a je jedno, ze niekto to nepochopil vobec, ved kazdy sme iny.
03.03.2006
kanys (Anonym)
Trin, veru v tomto mas pravdu. Suhlasim. Kazdy vidime vo vsetkom nieco ine.
04.03.2006
SARS
Som chcel len povedat (napisat), ze to nepovazujem za poviedku (kratky epicky prozaicky utvar), ale to neznamena, ze je to dobre.
04.03.2006
marcus
trin:presne tak... Ozaj mohol by mi niekto vysvetlit pojem prvoplanove? Hambim sa za svoju nevedomost ale co uz.
04.03.2006
adelaide (Anonym)
k dielu: Mne osobne sa páči. Napísať podobnú vecičku tiež nie je najjednoduchcšie. Je to taká lyrizovaná próza... A kto povedal, že je to poviedka???
Podla mna je hlavny ciel v akomkolvek literarnom zanry oslovit citatela... A myslím, že tato vec, ma oslovila...Hoci ako uz predomnou xius, chybalo mi tam nieco trefne na koniec, co by ma prinutilo rozmyslat...Povedala by som, taký lepší priemer....
04.03.2006
adelaide
marcus: myslim ze trin narazala na tuto tvoju vetu: nemozes pozerat na poviedku a kontrolovat ci splna vsetky body ktore by mala standartna poviedka mat...
04.03.2006
Aldeberan
eh. črta. je to črta. nadpriemerna črta. 6/10.
05.03.2006
Trin (Anonym)
marcus: Myslim, ze adelaide to celkom uhadla, ale myslim si, ze prvoplanove je nieco, cosa clovek rozhodne napisat len preto, aby z toho nieco mal.Pockaj, vysvetlim na priklade: Ked sa v Hollywoode rozhodnu urobit film, ich zamerom je aby zarobili co najviac penazi a tak daju otrepany scenar- Neobycajne obycajny hlavny hrdina sa zamiluje do najkrajsej baby vo filme, ale prijde nejaka katastrofa a blablabla az nakoniec to skonci happyendom...Tak toto ak si pochopil si myslim, ze je prvoplanove, ked niekto robi nieco so zjavnym cielom nepriniest nic nove a na zacitaku vies ako to dopadne, ale takisto to nema ziadnu hlbku a hlavnym cielom su len zisky....
Moznoze som si nevybrala uplne perfektny priklad ale myslim, ze na nom sa to dalo celkom pekne ukazat, teda aspon podstatu...
06.03.2006
marcus
trin: dakujem.
06.03.2006
Peter Krajčovič
Bolo to tak v rovine z predchadzajucou poviedkou(iba oci). Mne sa to pacilo. Dej tam sice nebol skoro ziadny, ale bolo to dobre. Popravde, ani ja rad necitam 2-3 stranove diela. Radsej taketo kratke. Asi o mesiac tu aj ja dam svoju poviedku. Asi to bude na pol strany, nanajvys na stranu.
09.09.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.