Vrchol vulkánu: Ocenené poviedky Harlana Ellisona (2014)

Všetko nové, čerstvé a odlišné je v rozprávačskom remesle veľmi vzácné, ale Harlan Ellison ako rodený rozprávač vytváral poviedky odvážne, nebojácne a zakaždým znovu prekvapivé; svoju prózu vyvádzal na pokraj drzosti a podivnosti, písal skúsene i s grobianskou prízemnosťou - a vždy sa postaral, aby ...

Info

Slov. názov Vrchol vulkánu: Ocenené poviedky Harlana Ellisona
Orig. názov Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Všetko nové, čerstvé a odlišné je v rozprávačskom remesle veľmi vzácné, ale Harlan Ellison ako rodený rozprávač vytváral poviedky odvážne, nebojácne a zakaždým znovu prekvapivé; svoju prózu vyvádzal na pokraj drzosti a podivnosti, písal skúsene i s grobianskou prízemnosťou - a vždy sa postaral, aby jeho slová aj v našom slovami predávkovanom svete boli až nečakane plné života a vášne. Od prevratných päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, kedy svet nachádzal svoju novú dynamickú identitu, až po prítomnosť plnú klišé a povrchnosti, písal stále elegantne a nevšedne, napriek tomu vždy živelne, a stále bol s to dostať sa čitateľom pod kožu. A teraz je to konečne tu! Vrchol vulkánuje práve tá zbierka, v ktorú sme dlho len dúfali. Dvadsaťtri najlepších poviedok, ktoré od prvej do poslednej vyhrali dôležité ceny, vychádza v jedinom zväzku a spolu s tým sa v českom preklade prvýkrát širšie predstavuje vskutku neobyčajný prozaik. Sú to texty plné svetla a ohňa od autora, ktorý mal vždy čo povedať a presne vedel ako. V jednom zväzku prichádza to najlepšie od jedného z najvýraznejších hlasov nielen fantastického žánru. Poviedky vhodné ako pre nováčikov, tak i pre dlhoročné fanúšikov science fiction - ba aj pre skúsených profesionálov; všetkým pripomenú, akých kvalít môže literatúra dosahovať.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

Články

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

2 komentárov