Život jedného dievčaťa

Som nováčik a vopred sa ospravedlňujem za gramatické chyby a priamu reč.
Podporte scifi.sk
1.Kapitola
....Celá udychčaná bežala cez tmavý les. Potkýnala sa ale nespadla, ba ani nespomalila.
Obzrela sa cez plece. Nikto tam nebol, no pocit, že ju niekto sleduje nezmizol. Pár metrov za ňou, naľavo, praskla vetvička. Nevšimla si spadnutý kmeň na cestičke a spadla. Nedokázala sa postaviť. Plazila sa. Ruky mala celé krvavé od tŕňov a konárov. Za chrbtom jej dychčalo niečo veľké. Otočila sa. Cúvala tvárou k tým krvilačným očiam. Bol v nich výraz lovca, lovca, bažiaceho po koristi, ktorú má na dosah ruky. Chrbtom narazila na kamennú stenu. Bola chladná. Striaslo ju. Nevedela či od zimy alebo od strachu. V danej chvíli sa jej zdala táto otázka absolútne nepodstatná. Kroky sa približovali.
Vyskočila z postele. Bola doma. Už s pokojnejším dychom sa 14-ročná Alex postavila z postele. Pomalým krokom prešla k ohňu. Pokojné plamene rozohnali zlé myšlienky. Alex bývala so svojou o 7 rokov staršou sestrou Ester na starej farme. Ester mala hnedé vlasy , zelené oči, ktoré často klopila k zemi. Postavu mala zhrbenú. Rodičov Alex nepoznala a Ester o nich nehovorila. Iba raz, keď sa sestry pohádali ako nikdy Ester povedala, že to boli zlí ľudia. Odvtedy o nich nikto nepovedal ani slovo.
Jedného nie najkrajšieho dňa ich navštívil Slown. Bol to hrbatý, nepríjemný a úlisný chlap. Bol oblečený vo veľmi starom, otrhanom oblečení sluhu. Plešina, zlomený nos, hrb, vrásky a vypadané zuby svedčili o starobe. Slown prišiel s odkazom pre Alex. ,,Pani Starého hradu ťa pozýva na návštevu.“ Kolovali o nej mnohé príbehy, vraj bola stará ale paktom s diablom si zabezpečila večnú mladosť. Iní zas, že je to sám diabol čo vyhnal kráľa zo zámku. Ďalší pochybovali o tom, že na hrade niekto žije. ,,Iba ak tam pôjdem zistím čo odo mňa chce.“ odpovedala som a skúsila sama sebe dodať odvahu. ,,Nechoď
“ To bolo jediné čo jej na to povedala Ester. Nebola to prosba ani rozkaz, bolo to slovo ktoré obsiahlo všetky jej city. V tom jedinom slove bol smútok. Akoby to raz malo prísť a nedalo sa s tým nič robiť. Alex mala pocit, že Ester vie viac ako dáva najavo.
Na druhý deň prišiel Slown . Osedlala si starú kobylu a nasledovala ho. Ester stála na priedomí a posledný krát videla Alex, ktorá sa smiala ako nikto.
Cesta nebola dlhá no o to vyčerpávajúca. Prešli cez dedinu a vošli do lesa. Bola v ňom nespočetne veľa krát. Prešla okolo starého pňa zo zlomeného smreku. V snoch často okolo neho bežala. Zdvihla zrak z kusu dreva a zahľadela sa vysoko nad stromy, na skalný kopec. Tma Jašteričej jaskyne ju vždy priťahovala a zároveň desila. Hľadela na ňu kým jej nezmizla z očí. Pozrela sa pred seba. Prebrodili Zelený potok. ,,Už to nie je ďaleko.“ Po kamennej cestičke začali stúpať do kopca. Na samom vrchu sa týčila zrúcanina kedysi veľkolepého zámku. Čas zmazal jeho meno z pamäti ľudí. Povrávalo sa, že jedného dňa sem prišiel černokňažník a vyhnal celú kráľovskú rodinu na nový zámok.
Ten nebol ďaleko. Bol dokonca prepychovejší ako tá zrúcanina ale starý kráľ ho mal radšej.
Stáli pred bránou. Nebola tam žiadna stráž ani ľudia. Vládlo tam ticho. Ale nie trápne ticho ani ticho ako pred búrkou. To ticho tam patrilo ako samotný hrad. Bolo v súlade s okolitou prírodou a nijako ju neobmedzovalo. Ľudia mali po stáročia strach z tohto miesta. Slown sa tiež zachvel pri pohľade na okolie a na hradby resp. tú kopu kameňov čo tu po nich ostala. Veľká kovová brána sa so zaškrípaním pomaly otvárala. Nepokoj na Slownovej tvári bol viditeľnejší a nepriehľadnutelný. Kone pomalým krokom vstúpili na nádvorie.

zabka

zabka

Diskusia

m3
keby bola toto superstar,,tak nepostupis :) ,,ale urcite pis dalej,, len sa to strasne zle cita bez odsekov. Jedna vec ,ze to je take jak ,rozsekane, proste jak keby tie vety tam boli len tak nahadzane, jedna za druhou....
03.01.2008
Saťo
ako to uz bolo nespocetne vela krat napisane: je to priliz kratke na hodnotenie. No tych prvych par(7) riadkov ma celkom vtiahlo, vlaste viac nez len celkom... btw niesi nejaka zabka ktoru poznam?
03.01.2008
marcus
Preco namiekto toho ospravedlnenia, si to nepravlil/a ?
Nehovoriac to , ze je to opat uvod.. jedna kapitola nic viac.. ach ludia , ja to nechapem.. no nic ..
Ta kratka cast bola napisala dobre. ako uz Saťo povedal uvdne riadky cloveka chyia. potom to uz len pomaly tecie ako potok a nic sa vlastne nedeje. Naznak tajomna s rodicmi a hradom ale opat to skonci tak ze.... prd.. nikto nevie co sa stlao a ai sa to asi nikdy nedozvieme lebo pokracovanie je v nedohladne.
Ach a tie odsedy... To je tak tažko stlacit enter? mozno 10 stlaceni a je to ...
dam 6.
03.01.2008
Filther
v celku sa mi to celkom pacilo. nebolo to zle. dokonca mi ani nechybali odstavce (asi vdaka malemu rozsahu). co mi vsak bilo do oci je pouzitie spojeni ako nikdy/ako nikto. tieto spojenie totiz nic nevyjadruju. su uplne bez vyznamu a pouzivaju sa iba v slangu. takze nabuduce ich radsej obyd. dal som 6, lebo to bol zas len uvod.
03.01.2008
SARS
Zase úvod, Bože začo Nás tresceš?! Po podstivom prekúsaní hŕby gramatických chýb, opakovaní slov a nie najlepšie zostavených vetných konštrukcií môžem napísať iba jediné: "Písať, písať a... čítať."
04.01.2008
marcus
SARS: ja len dufam, ze na scifi sa nevztahuje: ako na novy rok tak po cely rok ...
04.01.2008
žjuvka
Čo všetko v dnešnej dobe ľudia pokladajú za poviedku no....
04.01.2008
xius
Problem naozaj je v tej kratkosti. Inak by to mohlo byt priemerne az nadpriemerne fantasy. (ci snad scifi, omgz0r?!!1) Skratkam ako "resp." by som sa ale na tvojom mieste vyhol. Kratke vety su casto vhodne, az nudne, no v tvojom podani casto "spomalovali" dej. (hadam, ze ich bolo privela na kope) SARS: "podstivom"?! Aaa do kuta, aaa 10 otcenasov nech je tvoje miesto v nebi nadalej tvoje. :P
04.01.2008
SARS
...chybička se vloudila, sry ;(
05.01.2008
55555
Ten začiatok ma vážne zaujal ale potom ot už podľa mňa išlo z kopca. Keby tam nebol ten začiatok tak to asi ani nečítam, Je jedna vec, ktorá mi v príbehoh naozaj strašne vadí. Zveličovanie Uvediem príklad Harryho pottera: dursley- záporná postava: tučný, lenivý, rozmaznaný, ufňukaný . . . atď A to isté aj tu: hrbatý, škaredý . . . Znie mi to ako v rozprávke, keď sú postavy rozdelené na dorích a na zlích. Je to pre ľudí, ktorí nevedia opisovať normýlne postavy a vymýšľajúsi všeliaké prvky: okuliare, obezita, hrb, škaredý zahnutý nos, krívanie . . . atď Proste takéto veci ma naozaj vedia vyviesť z miery. Dala som 3
05.01.2008
zabka
ok....dakujem ....skusim dalsie ale skor ako o mesiac to urcite nevyjde........
05.01.2008
zabka
Saťo:iba ak zubrienka....=)
05.01.2008
SARS
Milá 55555, síce neviem či autorka chcela napísať rozprávku, ale harry potter nie je najvhodnejší príklad. Pretože HP JE rozprávka a čiernobiele postavy s jasnými vonkajšími i vnútornými charakteristikami patria do rozprávok takisto aj ďalšie prvky, ktoré robia tento žáner zaujímavým i pre dospelých. Nehodí sa kritizovať to čo Tebe sa nepáči, nijak tým autorovi nepomôžeš. Smerodajné sú konštruktívne príspevky, aj keď je tažké napísať niečo objektívne a málokto sa ich drží. Veď ako kámoš hovorí: "Každý ma rád iné anime." ;).
06.01.2008
Saťo
hh: ja len keby nahovod :P SARS: presne tak, na HP nekydat !
06.01.2008
Saťo
*nahodou.
06.01.2008
xius
ale "nahovod" je kul slovo :P
06.01.2008
SARS
Nahodou nadhod nahaca na nahovod :D.
07.01.2008
Saťo
niekto tu ma privela tvorivosti :D tak sup sup pisat :D btw nemala dneska vyjst nova poviedka? uz to normalne ocakavam...
07.01.2008
jurinko
Ja by som to normalne asi nehodnotil, lebo to nie je poviedka, ale kedze to ma celkove hodnotenie 5, tak nemozem odolat. Bolo to uplne zle, strasne nahadzane na kope, vela akoze vysvetlovacich vsuviek, ktore iba zavadzali, a v podstate nic nevysvetlovali. Ale kedze to nie je poviedka, mozno by som bol zhovievavy a nehodnotil. Lenze uz spominane celkove hodnotenie ma tak zarazilo, ze pocitujem potrebu ho zrazit dole. A preto davam 1
07.01.2008
55555
SARS: Harryho pottera som pouzila schválne práve preto, ze to podla mna povodne mala byt rozpravka ale ako som citala dalsie diely tak mi to velmi rozpravku nepripominalo, hoci nejake tie prvky tam ostali a to mi prave lezie na nervy
07.01.2008
SARS
FiveFives: Ak máš na mysli brutalitu, tak u dnešnej mládeže, ktorá trávi voľný čas strielaním sa navzájom (našťastie u nás iba virtuálne ;) by si s kozliatkami a vlkom nepochodila aj keď som videl pár adpatácií na klasické rozprávky, ktoré by som deťom nepúšťal. Saťo: aj by som niečo zklepal, len keby tie skúšky neboli...
07.01.2008
Saťo
mi vrav.. maturita a primacky co nevidiet do tohto momentu som sa este seriozne(a vlaste ani nijako inak) neucil, moje vedomosti sa krajsie ako limitne blizia k nule, ale ani za svet nemozem z hlavy dostat jeden pribeh... no keby len jeden...
07.01.2008
SARS
ach, sladká to nostalgia. Tá stredná škola, človek mal kopec voľného času a... nič s tým nerobil. A maturita? Nikdy predtým som neodhladil toľko filmov (žiaľ nemal som ešte žiadne anime). To isté prímačky. Až na výške pochopíš, čo je to učenie >:-)
08.01.2008
Filther
jj. az na vyske sa to naozaj rozbehne...
08.01.2008
xius
Maturujete zo 4 predmetov, nie? Cha! A este placu! My sme mali 5... ale dychat, za akademicky tyzden sa 4 daju stihnut bez akychkolvek problemov. :) (hlavne teda uz mat pokope prekopirovane zosity od snazivych spoluziaciek)
08.01.2008
jurinko
Ze na vyske sa to rozbehne... No neviem, pripomina mi to ten gympel niekedy.. Cez cely semester hovno robis (akurat oproti strednej mozes ist na pivo, tak to hojne vyuzivas:-D )... A potom pride skuskove a kazdy semester si hovorim, ze uz ten nabuduci NAOZAJ budem chodit na prednasky, len preto, aby som sa na to zas a opat klasicky vykaslal* a tak sa to opakuje uz stvrtym rokom :-D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . * kazdy nech si doplni hrubku vyrazu podla vlastnej lubovole :-)
08.01.2008
Saťo
dik za povzbudzujuce slova, no stale s toho nemam dobry pocit... aj ked teraz v prvom rade treba prejst polrok :) :(
08.01.2008
SARS
Hovoríš mi z duše, jurinko.
08.01.2008
žjuvka
Hm, tak tomuto ja vravím rady typu životných múdrostí....stokrát cennejšie ako akákoľvek kritika. A dokonca empiricky podložená, výborne. Vždy ide o to prežiť konkrétny časový úsek, ono sa to tak akosi niekam posunie. A na samom konci bude zúčtovanie. Inak povedané, carpe diem, kým je čo.
09.01.2008
Marcus
Juri: Tosi pisal o mne???? lebo presne tak to robim ja ,, len s tym rozdielom, ze ja si uz nebohodim, ze na prednasky budem chodit :D
Ĺebo viem, ze je to zbytovcne... :D
10.01.2008
jurinko
No, vyzera to, ze nie som sam, kto to takto robi. To vedomie ukludnuje :-)
11.01.2008
Filther
jurinko ono to tak robi asi kazdy... no aspon co ja viem. vzdy sa najde jeden ci dvaja ktory idu na urcity predmet a vdaka nim to potom spravime vsetci:-)
11.01.2008
Marcus
tak tak, nie je dolezite mat poznamky ale vediet kto ich ma.. alebo este dolezitejsie kto ma odpovede na test :-D
11.01.2008
Saťo
nechem byt pesimista, no zrejme nastava "obdobie sucha" na scifi.sk :( ak mate niekto nejakych bohov, vyzyvajte ich aby sa Sano vratil a autorizoval dalsie poviedky... pripadne ak ma niekto na neho kontakt, tak si vystaci aj bez bohov... (prirodzene touto agitaciou sledujem aj cisto osobne ciele)
11.01.2008
SARS
...alebo skôr foťák. U nás sa všetko fotí, presvitky i prenzetácie (natoľko technické vybavenie našich učební to dovoluje). A testy, tie boli, sú a budú ;). Tvorivé sucho by som odvôvodnil koncom prázdnin a samzrejme začiatkom skúškového.
12.01.2008
Saťo
poviedky v "zasobniku" este su, teda minimalne jadna... inak k tomu foteniu... my na skole mame pre "F-ky" cize 4 triedy, vlasnu kopirku... :) no nestihaju tam doplnat toner, tak casto sa pouziva
12.01.2008
Filther
moja poviedka je v zasobniku tiez, takze tvorive sucho to asi nebude... skor sa sano niekde flaka :-) inak zakon schvalnosti hovori, ze vzdy ked potrebujes kopirku tak nefunguje (overene vlasnymi skusenostami)
12.01.2008
Saťo
absolutna pravda. V piatok sa mi vsak prihodil druhy zakon schvalnosti a to ze: ked porebuejs zosit z nejakeho predmetu, tak ten predmet odpadne a nikto si ho do skoly nedoneisie, cize si ho nemas od koho odfotit... btw myslim ze v questbooku som videl asi dva requesty na zverejenie poveidky cize aspon 4 cakaju...
12.01.2008
Filther
je nutne dodat novu poviedku!!! situacia je tak kriticka, ze by som dokonca prijal aj nejaku uvodnu crtu k pribehu! aspon by bolo o com diskutovat... p.s.: pomoooc
14.01.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.