Plochozemské poviedky: Večierok u Obrátenej hlavy

Udrela polnoc a všetci si zložili masky. V drvivej väčšine prípadov to znamenalo, že dotyční mali na sebe menej šiat. Túžobne čakali, či tak urobí aj Smrť. Keďže ich nechcel sklamať, dal si dole kapucňu. V tom momente nastalo absolútne, dokonalé a mŕtve ticho, pri ktorom nebolo počuť ani dych.
Podporte scifi.sk
Ankh-Morporok ‒ najväčšie Plochozemské mesto, miesto, kde sa zatuchnutý vzduch rozkládajúcich zvieracích mŕtvol a rieka Ankh od nečistôt hustá ako puding pokladajú za znaky civilizácie.
Plochozemské slnko sa vytratilo z oblohy už pred dobrou hodinou, no jeho svetlu to v dôsledku silného magického poľa trvá o niečo dlhšie. Spomaľuje ho totiž natoľko, že sa po celej krajine doslova rozlieva ako závoj svetla a rovnako pomaly sa s príchodom noci odkráda kade-ľahšie.
V noci je Ankh-Morporok, až na sem-tam sa ozývajúce srdcervúce výkriky, tiché. Avšak rozhodne nie je mŕtve. Rôzni vykrádači, výpalníci, nájomní vrahovia a im podobná sorta sa preberá k životu a náhodným okoloidúcim slušne vysvetlia, že z niečoho vyžiť musia, a preto ak im dobrovoľne neodovzdajú svoje celoživotné úspory, zoberú si ich tak či tak, ale oni už pri tom nebudú.
Existuje však osoba, ktorá sa okradnúť nedá. A táto konkrétna osoba sa práve teraz prechádza po temných uliciach Ankh-Morporku. Je zahalená do čierneho plášťa s čiernou kapucňou a agrárnym výdobytkom v ruke. Jediné, ktoré si ju všimli, boli mačky posedávajúce na múroch. Bedlivo ju sledovali, až zašla za roh a oni sa mohli venovať svojím mačacím záležitostiam.
Zastala pred malými dverami a svojou kostnatou rukou na ne zaklopala. O niekoľko sekúnd nato už vo dverách stál nízky tučný chlapík a neveriacky na ňu hľadel.
„Fíha! Teda, poviem vám, váš kostým Smrťa je naozaj vierohodný.“
Dôvod, prečo to povedal, bol ten, že za jeho chrbtom sa konal maškarný večierok. Preto mu ani nenapadlo, že by pred ním mohol stáť skutočný Smrť. Ale bol to on, odhodlaný zabaviť sa.
VĎAKA, prehovoril hlasom oloveného potrubia. MÔŽEM VSTÚPIŤ?
„Ale iste! Len poďte ďalej a bavte sa!“
POKUSÍM SA.
Tej poslednej poznámke nerozumel, no čosi mu vravelo, že by nechcel zistiť jej pravý význam.
Treba podotknúť, že plochozemský Smrť je iný, než tí ostatní. Tak v prvom rade je to zarytý tradicionalista; zatiaľ čo Smrťovia v ostatných univerzách používajú kosačky, tento Smrť sa ešte stále spolieha na svoj kosák, ktorý si každé ráno s pôžitkom naostrí. A navyše (či skôr predovšetkým) ho trápi život ľudí. Ako prežívajú deň? Ako jedia? Ako sa zabávajú? To sa práve snažil objasniť.
Vzduch v miestnosti bol zatuchnutý a ťažký, no v porovnaní s tým, čo bolo vonku, to bola vôňa jari. Atmosféru dotvárali rôzne sviece a fakle. Všetky tieto vnemy prechádzali skrz neho bez akejkoľvek odozvy. Je predsa Smrť, takže sa nie je čomu diviť. Keďže sa však pokúšal zistiť zmysel všetkého naokolo, snažil sa pôsobiť prívetivo a priateľsky. S jeho kostnatou tvárou mu to však spôsobovalo značné problémy.
„Ahoj fešák! Máš štýlový oblek,“ ozvala sa k nemu akási žena.
Smrť síce celkom nerozumel ľudským zvyklostiam, ale keďže ich sledoval už niekoľko storočí, vedel o najmodernejších spoločenských trendoch azda ešte skôr, než ľudia samotní. A vďaka tomu sa mohol ozvať spôsobom jej vlastným.
ANI TY NEVYZERÁŠ ZLE, prisvedčil. Pravda, jeho hlas pripomínal cintorín, žene to však očividne zaimponovalo.
„Ale, pozrime že sa! Dokonca aj hlas máš ako Smrť.“
TO VIEŠ, KEĎ CELÉ STÁROČIA ODVÁDZAŠ DUŠE MŔTVYCH NA DRUHÚ STRANU, PRISPÔSOBÍŠ SA.
„Zaujímavé. Ako dlho si sa pripravoval na tak dokonalé napodobnenie Smrťa?“
VY ĽUDIA BY STE POVEDALI, ŽE OD NARODENIA, LENŽE JA SOM SA NIKDY NENARODIL. JA NEŽIJEM, doložil.
„Fantastické! Z teba by kľudne mohol byť herec.“ Na chvíľu sa odmlčala. „Už musím ísť. Čau!“ dopovedala a vytratila sa do ulíc.
TAKTO SA BAVIA ĽUDIA? spýtal sa sám seba.
Počas dvoch hodín sa „zabavil“ s ďalšími deviatimi. Medzi nimi bol napríklad najvyšší šéf Cechu zlodejov, ktorý sa mu posťažoval, že ľudia sú v poslednom čase márnotratní, a tak pomaly nie je o čo okrádať.
Bolo krátko pred polnocou a Smrť sa zhováral s obchodníkom preoblečeným za krčmára. Aspoň sa nemusel s kostýmom veľmi namáhať.
„Ty si divný,“ povzdychol si krčmár. „Fakt nevieš, ako sa baviť?“
MÁM ISTÚ TEÓRIU, ALE MÁ MNOHO NEDOSTATKOV.
„Hmm, vieš čo? Po polnoci, keď to tu skončí, môžeme si skočiť na pivo a pri ňom to detailnejšie rozoberieme.“
RADŠEJ NIE, EŠTE MÁM NEJAKÚ ROBOTU.
„Tak neskoro? To si nejaký zlodej?“
NIE, ALE MOJA PROFESIA ZASAHUJE AJ DO TEJTO OBLASTI.
Krčmár sa chystal na to niečo povedať, bol však prerušený.
„Prosím, venujte mi chvíľu pozornosť!“ zakričal na celú miestnosť akýsi chlap v kostýme piráta (jemu stačilo otvoriť šatník). „O polnoci to tu všetko balíme, preto každého žiadam, aby si udretím dvanástej hodiny zložil masku. Ďakujem!“ Akonáhle skončil, zábava pokračovala ďalej.
Smrť sa zhrozil (pokiaľ mu to teba jeho lebka dovolila). To nebude dobré. Odrazu sa niečo stalo. Okolo neho začali prskať oktarínové iskry, až napokon náhle zmizol. V miestnosti to spôsobilo všeobecný nepokoj.
Smrť vedel, že ktosi sa ho pokúša vyvolať obratom AshkEnte. Len dúfal, že nemusí ísť niekam ďaleko.
Našťastie nie. Ocitol sa len niekoľko stoviek metrov smerom k Stredu. Presnejšie v Neviditeľnej univerzite. Okolo neho stáli siedmi čarodejníci a ôsmy sa mu díval rovno do očných jamôk.
NO? BOL SOM PRÁVE NA VEČIERKU, doložil s miernou výčitkou.
Pýtal sa ho, prečo bola ráno zmenená skutočnosť. Keď mu to Smrť dostatočne jasne a čo najrýchlejšie vysvetlil, netrpezlivo sa opýtal:
NO ČO, MÔŽEM UŽ ÍSŤ?
„Ale pravdaže,“ povedal čarodejník. „Pravdaže, ďakujem.“ A potom zdvorilo doložil: „Dúfam, že sa na večierku dobre zabávaš.“
UŽ SA MI TO ZAČÍNALO DARIŤ, odvetil Smrť bezvýrazným tónom. MYSLÍM, ŽE PO POLNOCI TO PÔJDE RÝCHLO Z KOPCA.
„Prečo?“
OČAKÁVAJÚ, ŽE SI VTEDY ZLOŽÍM MASKU, vysvetlil a zmizol.
Naspäť sa ocitol práve včas, keď sa malo začať odpočítavanie. Ostatní sa od neho držali čo najďalej. Síce mali podozrenie, že by to aj mohol byť Smrť, ale pokiaľ nemali rukolapný dôkaz, ponechali si mierny skepticizmus.
Udrela polnoc a všetci si zložili masky. V drvivej väčšine prípadov to znamenalo, že dotyční mali na sebe menej šiat. Túžobne čakali, či tak urobí aj Smrť. Keďže ich nechcel sklamať, dal si dole kapucňu. V tom momente nastalo absolútne, dokonalé a mŕtve ticho, pri ktorom nebolo počuť ani dych.
„Takže ty si ozajstný Smrť?“ ozval sa ktosi z davu.
ÁNO, prisvedčil záhrobným tónom.
„Aha.“
No a potom to šlo naozaj rýchlo z kopca ‒ nastala panika, každý sa chcel dostať von a do minúty to tam bolo kompletne vyprázdnené. Smrť si povzdychol, nasadil si kapucňu a pomaly sa pobral preč. Vo dverách ešte na chvíľu zastal a zamyslel sa.
CELKOM SOM SA BAVIL, vyhlásil napokon a namieril do Neviditeľnej univerzity, kde si musel vybaviť jednú neodkladnú vec.

Peter Henkel

Peter Henkel

Diskusia

xius
"udretím dvanástej"? - "úderom dvanástej"... "obratom AshkEnte" - "obradom..." Tadaa. Priznavam, bol som skepticky. Fan fiction je riskantna a vo finale casto onicom, v porovnani s originalom. Toto nebolo zle. Prattchet asi nie si, ale nemam pravo ti nieco vycitat. Citalo sa prijemne, trochu jednoduche mozno... Tvojou slabinou si dialogy, ale tu ti helfla Smrtova podstata, takze pokojne mohli byt zlahka podozrive. Skoda, ze vo vlastnych textoch nepises s takou lahkostou. (nejde o prvky humoru, hoci tie su tiez dolezite)
29.11.2007
žjuvka
Nepokladám sa za znalca Pratchetta, no myslím, že on svoje diela píše najmä preto, lebo to pokladá za zábavné. Súkromne zábavné, pričom to náhodou zabáva aj druhých. Nejde len o inšpiráciu. Ťažko, veľmi ťažko sa niečo také hodnotí...., ale myslím, že to nebol dobrý nápad.
29.11.2007
Saťo
Prachetta som necital (ale priblizne viem o co ide), takze moje hodnotenie nebude tym ovplivnene. Citalo sa to dobre, pomerne zaujimave, chcelo by to mozno trosku viac rozvit tie ine universa a co za magovia, aspon len trosku, alebo tomu pridat vtipnost. A este dost mi prekazalo, ze uputavka vela prezradila a potom bolo jasne co sa ku koncu stane. Cize jedna s tych dobry poviedok co sa tu objavuju.
29.11.2007
seli
No ja si myslím, že na fanfic niečoho takéto známeho treba mať dosť odvahy (alebo drzosti). Pokiaľ ide o mňa, tak ja na rozdiel od Saťa Prachetta trošku poznám a fanúšik som, preto mám výhrad habadej, ale hlavné sú tri: 1)Smrť síce vyzerá ako vyzerá, ale väčšina ľudí taký desivý vnem vztesňuje, takže po stretnutí s ním majú divný a nepríjemný pocit, ale nevidia a nepamätajú si ho ako skelet. 2)Tú vsuvku s odvolaním mágmi si tam načo dal? Keďže si nevysvetlil, prečo ho volali, ani čo si k nim šiel potom vybaviť, a na Tvoj príbeh jeho zázračné zmiznutie a znovuobjavenie malo pramalý vplyv (OK, ľudia sa trošku obávali, ale žiadny zlom to nebol), tak to tam t z rozprávačského hľadiska bolo na nič, resp. len na to, aby si tam ešte niečo dal. 3)najzávažnejšia výhrada: bol to slabý odvar toho, ako sa Smrť v jednej Prachettovej knihe pokúšal "zabudnúť" a vyskúšal všetko možné od cudzineckej légie až po ožieranie sa. Ale inak okej, ak je to tvrdá kritika, tak ti treba :-), nemáš chodiť s kožou na trh, mohol si čakať, že tu nejakého terry-fandu stretneš.
29.11.2007
m3
v pohode,,aspon som si zaspominal..8,,neprecital som ich vsetkých, ale myslim si ze hanbu nerobis...
29.11.2007
SARS
Prattcheta som nečítal. To neznamená, že mi je neznámy. Dokonca som sa pusti do jednej knižky (Pyramídy), po 20 stranách som ju s nechuťou zavrel, nadobro. Neskôr som sa dozvedel, že oná kniha nepatrí k Prattchetovým skvostom, ale pocitu sa človeku ťažko zbavuje. Téma fanfiction: V minulosti som fanfiction zatracoval, dôkaz autorovej neschopnosti vymyslieť niečo vlastné, pokiaľ som jedno nenapísal (Death Note). Fanfiction nekopíruje (ako toto ;), ponúka úplne iný pohľad na známy svet (napr. Kvet Lotosu už na neexistujúcom fs.fandome). V takomto pojatí kľuďne môže konkurovať "obyčajnej" fantastike.
29.11.2007
žjuvka
seli konštruktívna ako vždy:) Ale k poviedke. Myslím, že fakt miestnej neprítomnosti striktného fanúšika T.Pratchetta práve tento literárny počin zachránil, aj keď čítať taký názor, hm. Stálo by to za to.
29.11.2007
seli
Inak odporúčam od Prachetta a Gailmana (nie Zemeplocha) knihu Good Omens (v češtine Dobrá znamení), najzábavnejšiu a najskevelejšiu ľahkú fantasy, akú som kedy čítala, videla alebo o nej čo i len počula :-)
29.11.2007
jurinko
Hm, seli zas napisala nieco, s cim sa neda nesuhlasit. Teda este mozno nieco malo pridam: Nie som Prattchet-fan, takze neviem, o com to malo byt. A ta poviedka sama osebe mi to ani nepovedala. Smrt (zaujimave, ze ON Smrt, v anglictine to sice je HE, ale u nas na Slovensku je asi vzitejsie TA Smrt - ale dobre, zvykol som si) sa isla zabavit. Pokusit sa zabavit. No dobre a co? Nemalo to nijaku pointu, proste Smrtka dosla na party, magovia ju uplne samoucelne a nevysvetlene zavolali prec a ona sa vratila. A K COMU TO AKOZE SMEROVALO??? Inak pisane to nebolo az tak zle, dal som 5
29.11.2007
Filther
mne to pripadalo dost nedotiahnute. nepoznam tvorbu Prachetta ale mam nejaku predstavu. toto sa mi zdalo akesi bez pointy (ako uz bolo poznamenane). proste to bolo dost ploche. na druhu stranu sa to celkom dobre citalo (az na "ten" smrt) a aj som pobavil takze 6
30.11.2007
SARS
Ako som povedal z Pratchetta som prečítal asi 20 strán, ale podarilo sa mi vystihnúť jeho štýl (teda aspoň v onej knihe):
1. V československých prekladoch sa úvadza TEN Smrť. Pravdepodobne najmä, pretože vystupuje ako čisto mužský charakter (po psychologickej stránke) a samozrejme, pretože je to haluznejšie.
2. O haluz ide v Pratchettovi vždy. Podobne ako u Adamsa (Hitchhiker's Guide to the Galaxy). Dej, myšlienka (ak to nejakú má) a pointa (normálnom slova zmysle) je druhoradá.
záver: Pyramídy som prestal čítať, pretože v istých scénach sa to stávala alogické. Logiku musí mať každé hocijako haluzne vizerajúce dielo. Z toho dôvodu milujem Adamsa. Kopa haluzí na meter štvorcový a zároň všetko má logiku.
30.11.2007
seli
Áno, je to tak, Smrť je jednoznačne mužský charakter, taká nadprirodzená verzia archetypu anglického lorda zmiešaného s malým dieťaťom. Keď to čítaš, ani ti nepríde, že by to mala byť ona (pozn.: ja čítavam české preklady). Zo zemeplošskej série v tomto smere odporúčam Sekáča. Inak skvelé charaktery sú napríklad aj Mrakoplaš a Bábi Zlopočasná.:-) Pyramídy sa veľmi nepáčili ani mne :-(
30.11.2007
žjuvka
Pyramídy sú zamerané viac-menej mimo Pratchettových hlavných tvorivých línií a venujú sa postave, ktorá sa nevyskytuje v jeho iných dielach. Vo väčšine. To, že SARSa sklamali prvé strany ma neprekvapuje, ani mňa moja prvá Pratchettovka nedržala viac ako tri, štyri strany, ale.... Ja na týchto dielach obdivujem ľahkosť, s akou to funguje bez toho, aby muselo. Je to ako rozprávka prerozprávaná iným, niekedy dosť indiskrétnym spôsobom. A pomáha to prekonávať predsudky. Okrem toho preklady J. Kanturka sú dosť dobré, jednoznačne lepšie, ako slovenská mutácia. Nie dokonalé, ale veľmi čítavé.
30.11.2007
SARS
Díky, po prečítaní vašich príspevkov vážne uvažujem o prechode na Pratchetta ;). Ihneď skáčem do knižine po zaujímavé kusy. btw: Čo by ste mi doporučili?
01.12.2007
seli
Celkom s oplatí čítať nahskôr tie, čo vyšli prvé, patria k najlepším, napr. Barva kouzel, Lehké fantastično, Čaroprávnost (tá je skvelá), dobre Smrťácke haluze sú Mort a hlavne Sekáč, A keď sa blížia tie Vianoce, môžeš skúsiť Otec prasátek. Tu máš zoznam :-) http://www.discworld.cz/knihy/ A ak to nemusí byť práve Zeměplocha, ja opätovne vrelo odporúčam Dobrá znamení.
01.12.2007
žjuvka
Pratchetta nie je nutné čítať od raných diel k novším. Pravdou však je, že ak niekto začne od konca a príliš ho to nebaví, na začiatok, ktorý bol aj pre autora čímsi novým sa už pravdepodobne nevráti. Ale aj tak neodporúčam začínať s Farbou kúziel. Možno Čaroprávnosťou alebo skôr Ľahkým fantastičnom či spomínaný Mortom. Alebo sociálnymi otázkami typu Pravda. Tá je viac-menej v rade už za polovicou, ale čo sa týka pochopenia.... Treba to skúsiť. Viackrát.
01.12.2007
seli
Nemyslela som to tak, že je to nutné čítať zaradom, ale medzi tými prvými v podstate nie sú také, ktoré by sa mi neboli páčili. Bravu kouzel som asi čítala ako prvú (Nie som istá, je to už pár rokov) a páčila sa mi, tak preto.
01.12.2007
seli
a ešte Těžké melodično
01.12.2007
SARS
Díky, asi skúsim Smrť (Mort, alebo Sekáča)
01.12.2007
Peter Henkel
Vďaka za Vaše názory. Naozaj si ich cením, pomáhajú mi pri zlepšovaní. Toto bola moja prvá poviedka, ak sa dobre pamätám, čoskoro by tu mala byť zverejnená druhá, prepracovanejšia. Inak, dúfal som, že sa tu objaví nejaký Pratchett-fan. Tiež od admina jednej známej fandovskej stránky som dostal dosť dobré hodnotenie, ale koľko ľudí, toľko chutí. Ešte raz ďakujem!
06.12.2007
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.