Deti z kolónie

Všetky deti z kolónie snívajú len o jedinom – navštíviť aspoň raz v živote Zem. Aj keď v mysliach našich rodičov sa táto planéta spája s nekontrolovateľnou džungľou plnou neznámych chorôb a vysokou kriminalitou, v našich mysliach je to dobrodružný a fantastický svet aký sme poznali zo starých románov. Netrpezlivo sme počítali dni odchodu. Pre mnohých z nás je táto návšteva jedinou v živote...
Filmová história scifi
Keď sme vystúpili na kozmodróme, odrazu sme vedeli, že táto planéta je našim domovom, hoci sa tu nikto z nás nenarodil. Prvé, čo nás celkom ohromilo, bola obloha a slnko. Ako na povel sme všetci vytočili hlavy k nebu. Žiadne steny.
"Vždy je to rovnaké," zasmial sa pracovník kozmodrómu. "Nevedia z neho spustiť oči."
Život v kolónii je v občas veľmi bezútešným životom. Je ako život v zlatej klietke. Veľmi sterilný, fádny a ohraničený stenami stanice. Hoci majú rozlohu niekoľkých kilometrov, vždy viete, alebo aspoň tušíte, že za nimi je nehostinná krajina, ktorá by vás usmrtila s prvým nádychom. Preto kolonista, ktorý nikdy nenavštívil Zem, nevie, čo je to sloboda.
A potom sme ich zbadali - deti zo Zeme. Prišli nás privítať, ako býva zvykom. Boli v našom veku, no boli tak odlišné. Tiež mali na sebe oblečené školské uniformy ako my, ale tie ich boli ušité z látky utkanej z prírodných vláken. Naše šaty sa robia len z umelých vláken; je to praktickejšie. Sú v mnohom oveľa lepšie, ako prírodné... ale predsa nás ťažilo vedomie, že sú sú umelé, nie ozajstné.
Deti zo Zeme sa na nás dívali s nemým úžasom. Asi sme sa im tiež zdali čudní. Možno si mysleli, že budeme chudí a bledí. Veď u nás predsa nesvieti slnko. Ale naša pleť bola opálená od povinných hodín v soláriu a naše telá boli vyživované množstvom vitamínov. Nič nám nechýbalo. Všetkého sme mali dostatok, možno aj viac ako oni. A predsa sme sa cítili medzi nimi tak umelo, ako tie naše školské uniformy.
Akoby sme boli len súčasťou pokusu. Tak ako zvieratá na stanici. Žijú zavreté v klietkach a vedci pozorujú, ako sa ich správanie líši od zvierat, ktoré žijú vo svojom prirodzenom prostredí.

M. H.

M. H.

Diskusia

seli
Je to pekná myšlienka, o čom by poviedka mohla byť, ale poviedka to nie. Dokonca ani námet na poviedku to ešte nie je. Poviedka je (aspoň trošku) PRÍBEH, ktorý sa odvíja od nejakej myšlienky, ktorá ani nemusí byť doslovne vyjadrená, ale ak je príbeh dobre vyrozprávaný, každý pochopí.
A ešte detail: pochybujem, že by tie deti (alebo aj väčšina dospelých, keď už na to príde) rozoznali prírodné a moderné umelé textilné vlákna len tak od oka a na prvý pohľad, alebo že by decká na zemi mali šaty len y tých prírodných. Veľa šťastia pri ďalšom písaní.
04.11.2007
SARS
Súhlasím so selim, zaujímavá myšlienka, škoda, príliš krátke :(. Znova opakujem. nanopoviedky milujem. Nezdá sa to, ale čím kratšie dielo, tým ťažšie je ho (kvalitne) napísať. Do gulášu menon poviedka dobrý nápad nestačí. To je len jedna ingrediencia. Dej a pointa sú rovnaku (ak nie viac) dôležité. Bohužiaľ obe tu chýbajú. Dúfam, že Šaňo si nájde viac času a nebude len mechanicky odklepávať poviedky v redakčnom systeme...
04.11.2007
jurinko
Suhlasim so vsetkym povedanym predo mnou. Aj tak som dal ale 6, lebo sa mi zdalo, ze to malo iste kvality, ktore, keby sa nahodou premietli do skutocnej poviedky, by z nej robili prijemne dielko. A podla mna by tie vlakna kludne rozoznali, nehovoriac o tom, ze sa mozno o tom ucili v skole :-) Takze 6
04.11.2007
marcus
Ja myslim, ze ta myslienka tam bola.. Prave v tej poslednej vete. Ono ako uz bolo povedane poviedka to nie je, ale suhlasim s jurinkom, ze iste kvality tam su.
Predokladam, ze autor sa aj tak do diskusie nezapoji, takze je asi zbytocne sa ho pytat ci ma aj nieco dlhsie a co tymto textom myslel....
04.11.2007
žjuvka
Toto dielko je len dôkazom toho na čo všetko sa dá prísť, keď niečo dôkladne pozorujete. Alebo si predstavujete, že niečo dôkladne pozorujete.
04.11.2007
xius
Pani (a slecna), blbnete tu uz! :) Nesmiete na nich byt taki makki, ved poslednych xy "poviedok" som preletel diabolsky rychlo a to rychlocitanie fakt neovladam... Fuj, spalit, autorov zavesit za ocne viecka do prievanu a polievat ich naturalnym atramentom. ...ak ludia, ktori posledne veci poslali, nie su NAOZAJ mladi, tak sa desim, ako asi dokazu zit v tom strasidelnom svete tam vonku, ked im unika hoci priblizna predstava o vlastnych schopnostiach.
25.11.2007
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.