Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.
cyberstorm
Podporte scifi.sk

KNIHY


Chapadla Černé hvězdy. Prvé vydanie (Golden Dog, 2024)
Chapadla Černé hvězdy. Prvé vydanie (Golden Dog, 2024) / Zdroj Disclaimer
Tereza Kadečková – Chapadla Černé hvězdy (Golden Dog, 2024)
Čierna hviezda utopila svet. Aspoň sa to tak šepká medzi veriacimi v podvodných svätyniach. Aphelion už medzi veriacich nepatrí. Chce žiť svoj život, ale kult Čiernej hviezdy sa ju snaží stiahnuť späť do hlbín. Jej telo sa mení a čoskoro z človeka nezostane vôbec nič. Perihelion pracuje pre spoločnosť, ktorá vytvára hybridy ľudí a rýb. Má na výber – pomôcť svojmu dvojčaťu, aby sa nestala nemysliacim dronom, alebo ju vydať a zaistiť si kariérny postup. Je silnejšia sesterská láska, alebo tajomné vesmírne sily?

Kopí protne vodu. Prvé české vydanie (Host, 2024).
Kopí protne vodu. Prvé české vydanie (Host, 2024). / Zdroj Disclaimer
Simon Jimenez - Kopí protne vodu (Host, 2024)
V novej epickej fantasy od autora Stratených vtákov sprevádzajú dvaja bojovníci prastarú bohyňu rozvrátenú krajinou, aby ukončili tyranskú vládu kráľovského rodu.
Ľudia trpia pod storočnou vládou Mesačného trónu. Despotický cisár a jeho zákerní synovia, Tri postrachy, držia krajinu v dusivom zovretí. Vykorisťujú krajinu a utláčajú ľud desivou mocou, ktorú získali od bohyne väznenej pod ich palácom. Najjasnejší Mesiac, Požehnanú Lunu však nemožno držať navždy. S pomocou Juna, strážcu prenasledovaného svojou minulosťou, a Keemy, vydedenca bojujúceho o svoju budúcnosť, sa bohyni podarí utiecť. So svojimi mladými spoločníkmi sa vydáva na púť za slobodou - v nádeji, že sa jej podarí navždy Mesačným trónom skoncovať. Avšak cesta, ktorá ich čaká, bude nebezpečnejšia, než si ktokoľvek z nich dokázal predstaviť. Kopije pretne vodu je ambiciózny dobrodružný príbeh a zároveň vnútorné skúmanie identity, dedičstva a spolupatričnosti, ktoré vás strhne a premení, pretože sa nepodobá ničomu, čo ste kedy čítali.

Křídločky. Prvé české vydanie (alt. obálka) (Gnóm!, 2023)
Křídločky. Prvé české vydanie (alt. obálka) (Gnóm!, 2023) / Zdroj Disclaimer
Křídločky. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023)
Křídločky. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023) / Zdroj Disclaimer
Ursula K. Le Guin – Křídločky (Gnóm!, 2024)
Čo keby mačky dokázali lietať? Prvé české vydanie klasickej detskej knižky legendárnej autorky. Všetky štyri diely v jednom zväzku. Ursula K. Le Guinová poznala mačky natoľko dobre, že v týchto príbehoch o nich nenájdete jediné nepravdivé slovo (až na tie krídla, samozrejme). Drobné dobrodružstvá okrídlených mačiatok nenápadne nastoľujú autorkine kľúčové témy, napríklad to, že sloboda je vždy dôležitejšia ako sláva.

More pokoja. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024)
More pokoja. Prvé slovenské vydanie (Lindeni, 2024) / Zdroj Disclaimer
Emily St. John Mandel - More pokoja ( Lindeni, 2024)
Román o umení, cestovaní v čase, láske a pandémii. V roku 1912 začína osemnásťročný Edwin St. Andrew nový život v Kanade. V roku 2020 Mirella pátra po žene, ktorá je zodpovedná za smrť jej manžela. V roku 2203 Olive Llewellynová z druhej mesačnej kolónie propaguje na Zemi svoj román o pandémii. Všetkých spája husľová melódia ozývajúca sa v termináli vzducholodí.
V roku 2401 detektív Gaspery-Jacques Roberts z Nočného mesta na Mesiaci vyšetruje časovú anomáliu a jeho činy môžu zmeniť chod dejín.

Stezka časem. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024)
Stezka časem. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024) / Zdroj Disclaimer
Jodi Taylor - Stezka časem (Kroniky Svaté Marie #4) (Laser-books, 2024)
Historici a historičky od Svätej Márie pokračujú v tom, v čom sú najlepšie - skúmajú dejinné udalosti v danej dobe, predstierajú, že to nie je cestovanie časom, a snažia sa prežiť čokoľvek, čo sa pokazí. Pretože sa niečo pokazí vždy a historici vyhodia do vzduchu aj mlieko. A teraz na seba poštvali časovú políciu. Toto bude vážne. Nebezpečenstvo! Intrigy! Smrť a zmŕtvychvstanie! Klamstvo pred súdom a pravdy v posteli!

Trojzubec. Prvé české vydanie (Triton, 2024).
Trojzubec. Prvé české vydanie (Triton, 2024). / Zdroj Disclaimer
Patrick S. Tomlinson - Trojzubec (Děti mrtvé Země #2) (Triton, 2024)
Vesmírna loď Archa sa napriek všetkým prekážkam dostala aj s tridsaťtisíc preživšími k Tau Ceti G. Ľuďom tak začala dlhá a neľahká úloha: znovu si vybudovať svoju civilizáciu. Medzitým sa na druhom konci nového sveta domorodí Gtelania stretávajú s náhlym zjavením niečoho, čo mnohí z nich považujú za dávno stratených bohov. Prvý kontakt ľudí s Gtelanmi sa zvrtne, sprevádza ho smrť na oboch stranách. Šíria sa zvesti, že k masakru nedošlo náhodou. Rozlúštenie tejto záhady sa ujíma Bryan Benson. V spolupráci s domorodým Kexxom je Benson uvrhnutý do srdca neznámej kultúry bez toho, aby aspoň tušil, kto ho chce uctievať a kto zabiť Súčasťou knihy je bonus – krátka poviedka Posledný štart!

KOMIKSY


Mráz. Prvé české vydanie (XYZ, 2024)
Mráz. Prvé české vydanie (XYZ, 2024) / Zdroj Disclaimer
Philippe Thirault (scenár) & Mig (art) - Mráz (XYZ, 2024)
Jedného dňa nájdu pracovníci elektrárne v Pyrenejach mŕtvolu koňa zavesenú na lanovke, ktorá je tu jedinou prístupovou cestou. Na vyšetrovanie je povolaný Martin Servaz, veliteľ jednotky v Toulouse. Ten na mŕtvole identifikuje DNA patriacu jednému z chovancov neďalekého ústavu pre duševne chorých vrahov. Inštitút má najvyššiu úroveň zabezpečenia... čoskoro sa však objaví prvá ľudská obeť. Hlboko v zamrznutom údolí sa odvíja šokujúci prípad šialenstva a pomsty, ktorý preverí Servazove schopnosti ako žiadny predtým.
Komiksové spracovanie oceňovaného thrilleru Bernarda Miniera.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!