Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...
cyberstorm
Filmová história scifi

KNIHY


Polibek Choroby. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023).
Polibek Choroby. Prvé vydanie (Golden Dog, 2023). / Zdroj Disclaimer
Tom Gottwald - Polibek Choroby (Golden Dog, 2023)
Nie je to vlahý vietor, čo sa ženie Sibírou, ale smrť. Osada za osadou vymiera v bolestiach a obete v smrteľnej agónii vyznávajú lásku niečomu, čo by snáď mohla byť aj bytosť. Píše sa rok 1908 a zastaviť desivú epidémiu, pri ktorej v láskyplnom objatí umierajú desaťtisíce ľudí, prichádza Michail Gerasimov. Snáď nebude nová úloha pre talentovaného lekára experimentálnej medicíny príliš a ubráni sa bozku Choroby.
Spoznajte strhujúci príbeh trpkej lásky, infikovanej krvi a šokujúceho poznania. Príbeh, v ktorom postavy iba hmlisto tušia, či spia alebo bdie, a nočná luna nad ich hlavami skrýva najtemnejšie tajomstvo.

Pod holým nebom. Druhé slovenské vydanie (prvé s týmto názvom) (Lindeni, 2023).
Pod holým nebom. Druhé slovenské vydanie (prvé s týmto názvom) (Lindeni, 2023). / Zdroj Disclaimer
Isaac Asimov - Pod holým nebom (Lindeni, 2023)
Vražda, detektív, ktorému nič neunikne, roboti a to všetko v nadsvetelnom tempe! Pokračovanie obľúbenej sci-fi série Isaaca Asimova.
Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Zadefinovali tri zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie. Obyvatelia planéty Solaria žijú takmer v úplnej izolácii. O všetky ich potreby sa starajú robotickí sluhovia a predstava priameho kontaktu s inými ľuďmi im pripadá nechutná. Napriek tomu sa jeden z obyvateľov stane obeťou vraždy. Solarijčania nie sú schopní vyšetriť tento prípad sami, a tak úradníci z Vonkajších svetov hľadajú pomoc na Zemi – u renomovaného detektíva Eliáša Baleyho. Baleymu opäť pridelia ako partnera robota Daneela Olivawa. Spolu cestujú na tento zvláštny nový svet a odhalia sprisahanie, ktoré by mohlo naveky zmeniť vzťahy medzi ľuďmi a robotmi.

Pod hladinou. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Pod hladinou. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Darcy Coates - Pod hladinou (Fobos, 2023)
Desiatky metrov pod vlnami oceánu vyčkáva cintorín…
Pred rokmi sa počas rutinnej zaoceánskej plavby bez stopy stratila SS Arcadia. Vyslala síce podivné, pomätené volanie o pomoc, ale parník ani nikto z ľudí na palube sa nikdy nenašiel. O sto rokov neskôr vrak lode konečne objavili viac ako päťsto kilometrov od jej zamýšľanej trasy… mlčanlivý cintorín hlboko pod hladinou oceánu, ktorý dychtivo čaká na prvé známky života.
Cove a jej potápačský tím získal povolenie hrdzavejúci trup Arcadie preskúmať. Ich cieľ je jasný: prezrieť vrak, všetko natočiť a pokiaľ možno zistiť, ako a prečo táto údajne nepotopiteľná loď klesla ku dnu.
Arcadia sa však ešte nenabažila smrti. Pod hladinou číha niečo temné a hladné. Cove a jej tím majú obmedzené zásoby kyslíka a loď sa okolo nich pomaly uzatvára. Budú sa musieť prebojovať na slobodu z nevýslovnej hrôzy, ktorá sa ich zúfalo snaží polapiť.
Pretože keď budú uväznení pod vlnami oceánu, už nebude cesty späť.

Domovský svět. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023).
Domovský svět. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023). / Zdroj Disclaimer
Evan Currie - Domovský svět (Laser-books, 2023)
Pozemský prieskum neznámych častí Galaxie pokračuje. Nie však bez následkov. Keď nebezpeční mimozemšťania Drasinovia, ktorých sa vesmírnej lodi Odysea a jej priminským spojencom podarilo už dvakrát odraziť, objavia vo vzdialenej sústave prieskumnú čínsku loď Wej-fang, je razom ohrozená nielen jej posádka, ale aj samotná existencia ľudstva. Drasinské dronové lode prenasledujú Wej-fang až do Slnečnej sústavy a chystajú sa na príkaz svojich tajomných vládcov napadnúť Zem. Odysea, ktorá pod velením kapitána Erica Westona práve plní novú misiu na priminskom svete Ranquilu, sa musí vrátiť na domácu pôdu, aby vypomohla novopostaveným pozemským lodiam a automatizovaným obranným systémom. Bude to však stačiť? Je možné ubrániť mnohonásobné presile a technickej prevahe? Zvládne sa ľudstvo zjednotiť a pod spoločnou vlajkou zabrániť totálnej skaze? Tretia časť úspešného vedecko-fantastického eposu kombinuje klasickú space operu a moderné akčné rozprávanie plné napätia a vzrušujúcich zvratov.

Záře dávno pohaslá. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Záře dávno pohaslá. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Guy Gavriel Kay - Záře dávno pohaslá (Laser-books, 2023)
V komnate nad vodnými kanálmi prímorského mesta, zahalenými nocou, sa za svojou mladosťou a ľuďmi, ktorí utvárali jeho život, obzerá starší muž. Napriek tomu, že sa narodil ako syn obyčajného krajčíra, mohol sa vďaka svojmu nadaniu Danio Cerra zapísať do renomovanej školy. Vstúpil do služieb na grófskom dvore – a čoskoro zistil, prečo sa tamojšiemu vladárovi prezýva Zviera. Daniov osud sa zmenil v okamihu, keď uvidel a spoznal Adriu Ripoli. Tá jedného jesenného večera vstúpila do grófskych komnát s úmyslom zabíjať. Adria sa narodila do šľachtického paláca, ale namiesto pohodlia v živote zvolila neistotu - a slobodu. Preto sa, na mieste a v čase plnom nebezpečenstva, stretáva s Daniom. A nebude to naposledy. Pretože v Batiare nastali zlé časy – alebo snáď nikdy neskončili – a do hry vstupujú mocní žoldnierski kapitáni, dekadentná patriarcha, pohanská liečiteľka a páni mocných mestských štátov. Stretnutie dvoch mladých ľudí na tajnom schodisku pokrytom krvou je ako kameň hodený do vody a rozbiehajúce sa vlnky čoskoro zmenia celý svet…

Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
John Langan - Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie (Fobos, 2023)
John Langan si v posledných niekoľkých rokoch právom vydobyl pozíciu jedného z najvýraznejších hlasov súčasnej hororovej literatúry, ktorého poviedka nemôže chýbať v žiadnej žánrovej antológii.
Do povedomia českých čitateľov sa zapísal predovšetkým románom Rybár, za ktorý získal v roku 2008 Cenu Brama Stokera. Kratší priestor poviedok a noviel však dáva ešte lepšie vyniknúť rôznym polohám jeho bizarnej predstavivosti, schopnej niekoľkými vetami navodiť mrazivú hrôzu a temnú atmosféru, alebo šokovať nečakaným zvratom a množstvom krvi.
Langan v nich vzdáva poctu klasikom hororu, ako sú Edgar Alan Poe so svojou slávnou Maskou červenej smrti (poviedka „Technicolor“) alebo H. P. Lovecraft a jeho kult Cthulhu („Mělčiny“). Servíruje aj originálnu zápletku kombinujúcu traumatické zážitky vojnových veteránov z amerického angažmánu v Iraku s večným a takmer vo všetkých kultúrach prítomným obrazom upíra. Robí to s majstrovstvami skúseného autora, ktorý miluje horor a rozprávanie, z ktorého bude čitateľov či poslucháčov ešte dlho mraziť v chrbte.

Čaroděj Nagaš. Prvé české vydanie (Polaris, 2023).
Čaroděj Nagaš. Prvé české vydanie (Polaris, 2023). / Zdroj Disclaimer
Mike Lee - Čaroděj Nagaš (Polaris, 2023)
Príbeh zo sveta Warhammeru. Dve tisícročia pred Sigmarom rozkvitala v horúcich púštnych krajoch ďaleko na juh od Starého sveta Nehecharská ríša. Bez toho, aby o tom jeho ľud vedel, otrasie sa toto mocné kráľovstvo čoskoro v samotných základoch, keď honba jeho vladára za ultimátnou mocou privodí celej krajine a jej ľudu večné zatratenie. Ako ďalší v prelomovej sérii Čas legiend rozpráva Mike Lee horký príbeh o vzostupe Nagaša, kráľa kňaza, ktorého pátranie po nesmrteľnosti spôsobí, že mŕtvi znovu vstanú a zemou sa šíri mor a vojny.

Dům tisíce šepotů. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Dům tisíce šepotů. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Graham Masterton - Dům tisíce šepotů (Fobos, 2023)
Vietor bičuje starý dom, ktorý stráži temné tajomstvá.
Allhallows Hall je rozľahlé tudorovské sídlo stojace v hmle na okraji ponurého vresoviska. Málokto by si také očividne desivé miesto vybral k životu. Bývalý riaditeľ Dartmoorskej väznice však práve to urobil. Teraz je mŕtvy a jeho dlho odcudzené deti majú dediť.
Keď však rodina zosnulého prvýkrát príde do opusteného domu, nie sú jediní, kto do neho vstúpi. Mrazivá atmosféra vresovísk akoby prenikla do každej miestnosti. Dosky škrípu, steny zjavne počúvajú a v preslávenej kňazskej diere syčí vietor. Rodina sa rozhodne Allhallows Hall opustiť a už sa nikdy nevrátiť, ale to nie je možné. Ich malý syn Timmy zmizol - vo vnútri domu.
Čo sa tu presne deje? Ukrýva sa zlo v stenách? Alebo sa nachádza len v ľudskej mysli?

KOMIKSY A MANGA


Lazarus #02: Selekce. Prvé české vydanie (Crew, 2023).
Lazarus #02: Selekce. Prvé české vydanie (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
Greg Rucka, Michael Lark & Santiago Arcas - Lazarus #02: Selekce (Crew, 2023)
SVET teraz nerozdeľujú politické alebo zemepisné hranice, ale tie finančné. Bohatstvo znamená moc, a touto mocou teraz disponuje iba niekoľko RODÍN. O tých pár ľudí, ktorí svojej vládnucej rodine slúžia, je postarané. Rodina ich POZDVIHNE medzi nevoľníkov a zaručí im určitú mieru komfortu a starostlivosti. Aj o ich blízkych. Všetci ostatní sú chamraď.
JOE a BOBBIE BARRETOVCI sú chamraď. Roky sa pachtili pod dohľadom rodiny Carlylovcov a snažili sa vychovať deti. Keď prídu o domov, ich jedinou nádejou na prežitie sa stáva POZDVIHOVACIA SELEKCIA, ktorá sa má odohrať v osemsto kilometrov vzdialenom Denveri. A geneticky modifikovaná FOREVER CARLYLEOVÁ, Lazarus jej rodiny, sa v Los Angeles stretáva s podvodmi, zradou a teroristickými činmi, ktorých sa dopúšťa skupina známa ako SLOBODNÍ.
Pripravte sa na otestovanie.

To, co zabíjí děti #01. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2023).
To, co zabíjí děti #01. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2023). / Zdroj Disclaimer
James Tynion IV, Werther Dell'Edera & Miquel Muerto - To, co zabíjí děti #01 (Comics Centrum, 2023)
V jednom ospalom mestečku vo Wisconsine sa začnú strácať a umierať deti. Ďalšie rozprávajú strašné príbehy o desivých stvoreniach, ktoré žijú v tieňoch. Krátko potom sa objavuje tajomná cudzinka, ktorá deťom verí a tvrdí, že ako jediná vidí to, čo ony.

Kočičí deníky. Prvé české vydanie (Crew, 2023).
Kočičí deníky. Prvé české vydanie (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
Džundži Itó - Kočičí deníky (Crew, 2023)
Mačiatka sú síce preslávené svojou solídnosťou a blahodarným účinkom na nervy, ale majster hororovej mangy Džundži Itó o tom vie svoje. Jeho autobiograficky ladené príbehy o spolužití s kocúrikmi menom Jon a Mú odkrývajú strašnú pravdu – chovať mačky môže byť nielen o rozum, ale aj vyslovene strašidelné...

AKIRA #6. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2023).
AKIRA #6. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
Katsuhiro Otomo - AKIRA #6 (Crew, 2023)
Tecuo (č. 41) bez veľkej námahy prerazí dieru do Mesiaca, čo urobí na obyvateľa Veľkého tokijského impéria značný dojem. Je teraz rovnako silný ako Akira (č. 28)? Zdalo by sa, že je nesmrteľný, ale jeho úžasné schopnosti ho môžu zničiť.
Pani Mijako (č. 19), Kijoko (č. 25) a Masaru (č. 27) hodlajú využiť Kei ako médium a skrotiť jej prostredníctvom Tecuovu silu. Ak sa im to podarí, možno bude svet zachránený.
Bez toho, aby si boli vedomí, že sa v zdevastovanom Neo-Tokiu odohráva bitka na život a na smrť, vydáva sa z americkej lietadlovej lode kotviaci blízko Tokijského zálivu tím atentátnikov. Ich úlohou je zabiť dieťa – dieťa menom Akira!
Plukovníka trápia výčitky, ale stále ešte ovláda armádny satelit SOL a pripravuje sa hrdinsky obetovať v poslednom strete s Tecuom. Kaneda a Joker však tiež majú nevybavené účty a v túžbe po pomste naháňajú Tecua do trosiek olympijského štadióna.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!