3 Body Problem: skvelá adaptácia alebo ďalší netflixácky prepadák?

Seriál Problém troch telies vstúpil na televízne obrazovky veľkolepo a s obrovským očakávaním. Podarilo sa mu zachovať atmosféru knihy alebo ide o prepadák?
Arcey
Filmová história scifi
Streamovacia služba Netflix je známa tým, že sa nebojí veľkých výziev, a hoci popularita u tohto giganta neustále klesá aj vďaka politickej korektnosti – nech s ňou súhlasíme, alebo nie – stále existujú projekty, ktoré svojou veľkoleposťou dokážu divákom vyraziť dych. Jedným z nich je dlho očakávaný seriál Problém troch telies (v orig. ako 3 Body Problem) na motívy knižnej ságy Spomienka na Zem od čínskeho autora Liou Cch`-sina. Na televízne obrazovky prichádza iba pár mesiacov potom, ako mal premiéru (takmer) rovnomenný čínsky náprotivok s názvom Three-Body (2023). Náročný divák má tak možnosť porovnať dve rozdielne produkcie, ázijskú a aj tú západnú.
3 Body Problem
3 Body Problem / Zdroj Disclaimer
Celý dej začína záhadnými samovraždami vedcov. Akoby to nestačilo, po celom svete sa vynárajú dôkazy, že veda ako taká zrazu nedáva zmysel. Všetky urýchľovače častíc na svete produkujú chaotické výsledky a vedecké osobnosti po celom svete pochybujú o tom, čo študovali a čomu verili. Mnohí sa pýtajú, či za všetkým predsa len nie je Boh, a niektorí po týchto pochybnostiach skoncujú so životom bez najmenšieho vysvetlenia či listu na rozlúčku. Napriek tomu sa sem-tam nájdu stopy, ako napríklad tajomný odpočet na stene jedného z vedcov. Čo však znamená?
odpočet
odpočet / Zdroj Disclaimer
odpočet
odpočet / Zdroj Disclaimer
Záhadu sa snaží vyriešiť súkromný vyšetrovateľ Da Shi ( Benedict Wong) spoločne so svojím neľútostným a tajomným šéfom Thomasom Wadeom ( Liam Cunningham). Tým sa dostávame k prvým hlavným postavám, avšak nie jediným. Seriál sa točí najmä okolo piatich mladých nadaných vedcov, z ktorých niektorí už hodili výskum za hlavu. Spája ich nie len vzájomné priateľstvo, ale aj samovražda ich lektorky, ktorá nimi všetkými poriadne otriasla. Aby to ale nebolo málo, čoskoro sa musia vysporiadať s ďalšími problémami. Auggie ( Eiza González) sa zaoberá výskumom využitia nanočastíc v priemysle, ale tesne pred dokončením projektu začína vidieť číslice odpočtu a tuší, že keď sa dostanú na nulu, môžu znamenať jej smrť. Jack (John Bradley) a Jin (Jess Hong) sa dostanú k špičkovej helme, ktorá vyzerá ako z budúcnosti a ponúka návykovú hru s autentickými zážitkami, aké doteraz neposkytla žiadna najmodernejšia technológia. Will (Alex Sharp) ako učiteľ fyziky na škole sa dozvie šokujúcu správu o rakovine v poslednom štádiu a Saul ( Jovan Adepo) sa musí vyrovnať s tým, že v skupine patrí k najchytrejším, čo mu spôsobí veľké komplikácie. Všetci piati čoskoro zistia, že tieto problémy sa neobjavili náhodne.
tajomná hra
tajomná hra / Zdroj Disclaimer
tajomná hra
tajomná hra / Zdroj Disclaimer
Ešte pred tým ako dorazili prvé upútavky na seriál, fanúšikovská obec cítila, že producenti sa zas zamerali na celosvetovo obľúbené dielo a idú ho natočiť podľa seba. Takéto predsudky si so sebou nieslo aj live action spracovanie najpredávanejšej mangy One-Piece (2023) a dopadlo to veľmi dobre. Tu však hral veľký faktor aj tím producentov, ktorými sa stali David Benioff, D.B.Weiss a Alexander Woo. Prví dvaja sú známa dvojica vďaka adaptácii veľkého fantasy cyklu Hra o tróny, ktorá nedopadla úplne podľa predstáv, a tak boli obavy vcelku namieste. Posledná séria tohto kultového seriálu sa nevydarila podľa očakávaní a mnoho fanúšikov im záver kolosálneho príbehu dodnes neodpustilo. Treba ale pripustiť, že tomu výrazne napomohol aj samotný autor predlohy, nakoľko do dnešného dňa nebol schopný celú ságu dokončiť. To v prípade aktuálnej novinky môžeme vylúčiť, nakoľko knižná predloha je už nielen dokončená, ale dokonca vyšiel sequel od ďalšieho autora, takže materiálu majú producenti naozaj na rozdávanie.
Seriál sčasti stojí a padá na atmosfére, od prvého záberu je divák v napätí, ktoré sa postupne naprieč epizódami stupňuje. Vrchol dosahuje približne na konci piatej epizódy, potom začína príbeh stagnovať a kulminovať, aby sa v závere atmosféra opäť vyšvihla na kvalitnú úroveň. Producenti zahrnuli do prvej série aj časť deja z druhej, či dokonca záverečnej knihy trilógie, aby zabezpečili lepšiu prehľadnosť jednotlivých časových línií. Až neskôr sa ukáže, či sa im to podarilo alebo nie.
Z množstva postáv nevyčnieva ani jedna a majú tak pre seba dostatočný priestor na vývoj. Hlavní hrdinovia sú síce vrhnutí do víru udalostí takých gigantických rozmerov, že ich nevedia ovplyvniť, no napriek tomu predstavujú nezlomnú vôľu ľudstva plávať proti prúdu a nenechať sa ním strhnúť, a tak aktívne ovplyvňovať dianie okolo seba. V rámci možností sa tak stávajú hýbateľmi hlavného deja, avšak typicky ľudskými, so všakovakými osobnými problémami. Tie sú síce často pre komplexnú mozaiku príbehu dôležité, ako napríklad v prípade Willa, avšak pohodlne by sme sa bez niektorých iných zaobišli. To je badateľné najmä v druhej polovici seriálu, keď nastáva mierny útlm v tempe, na čom sa podieľajú aj niektorí hrdinovia. V tomto bode sa na okamih dostaneme do priemerného rodinného seriálu postaveného na vzťahoch a vlastných problémoch, ktoré v porovnaní s hrozbou naokolo pôsobia nedôležito. Pamätáte si predsa, aké malicherné boli súboje rodov vo Westerose oproti hrozbe armády Iných? Aj tu je dôraz na vyššiu hrozbu podstatnejší ako samotné postavy.
casting
casting Disclaimer
Herecké výkony značne kolíšu, ide prevažne o menej známych hercov, ktorí sa do takéhoto veľkého projektu začlenili po prvýkrát, čo je pomerne dosť viditeľné. Najviac tak vynikajú hlavne obľúbení herci Liam Cunnigham a John Bradley preslávení vďaka spomínanému seriálu Hra o tróny. Obsadenie môže byť u niektorých divákov terčom kritiky, nakoľko je veľmi multikultúrne, ale keďže sa dej seriálu odohráva prevažne vo Veľkej Británii, ide iba o obrázok aktuálnej doby a nie je veľmi, čo mu vytknúť. Platí to o to viac, ak si uvedomíte, že literárna predloha sa odohráva takmer výlučne v Číne.
Na to, že ide o pomerne odvážne sci-fi spadajúce do kategórie hard – teda plné najnovších technologických a futuristických prvkov – vizuál tak úplne nenaplnil očakávania. Je to badateľné najmä v častiach s tajuplnou virtuálnou hrou, ktorá bola trocha odfláknutá a zaslúžila by si lepšiu prepracovanosť.
Čo kríva najviac, je logika a príliš veľa myšlienok, ktoré chce seriál povedať. Pri niektorých scénach sa divák bude chytať za hlavu, že ako je to možné, že práve takto to bolo spracované. Najočividnejšie sa tieto chyby prejavia pri akcii v Panamskom prieplave, kde tvorcovia vážne nedomysleli spracovanie a vysvetlenie akcie z predlohy tak, aby to dávalo zmysel. Množstvo tém a problémov, ktorým v seriáli ľudstvo čelí, je tiež na pováženie, ako keby nebolo jasné, čo je najdôležitejšie a čo v spracovaná hrá hlavnú rolu.
3 Body Problem | Final Trailer | Netflix Disclaimer
Réžiu ôsmich epizód si rozdelili štyria režiséri, najznámejší z nich je Jeremy Podeswa (Hra o tróny, Príbeh služobníčky). Tento Kanaďan sa ujal posledných dvoch častí, ale predpoklad vysokej kvality sa nenaplnil. Ťažko povedať, v čom presne seriál s príchodom záveru tak klesol, môžeme za tým hľadať viacero faktorov a réžia môže byť jedným z nich.
O hudbu sa postaral veľmi obľúbený nemecko-iránsky skladateľ Ramin Djawadi, ktorý má za sebou prácu na celom rade skvelých seriálov či filmov. Spolupráca s producentským duo slávila mimoriadny úspech v Hre o tróny, ale známym sa stal oveľa skôr vďaka ďalšiemu, už takmer zabudnutému projektu – Útek z väzenia (2005-2017). Prínos hudobnej zložky k seriálu Problém troch telies je ale nedostatočný, čo je výrazne na škodu. Od umelcov jeho kategórie sa očakávalo oveľa viac.

Záver: Je dobré, že v súčasnosti sa čoraz viac fantastiky dostáva na televízne obrazovky a čo bolo kedysi nepredstaviteľné, je možné vidieť aj pomocou tohto média. Problém troch telies nie je výnimkou a tak isto ako adaptácia Nadácie, Expanzie, filmovej adaptácie Duny a pár ďalších prináša plnohodnotnú zábavu pre každého fanúšika kvalitnej sci-fi. Vzhľadom na náročnosť pôvodného knižného diela sa jedná o pomerne dobre zvládnutú predlohu s istými chybičkami krásy, nad ktorými sa dá pomerne jednoducho mávnuť rukou a tešiť sa na druhú sériu, ktorá, ak vznikne, bude isto myšlienkovou i vizuálnou hostinou.

Hodnotenie: 80%

Problém troch telies / 3 Body Problem
Krajina pôvodu: USA
Výroba: USA, Netflix, 2024, 8 x 44-64 min
Jazyk: anglický, český, čínsky
Žáner: hard sci-fi
Predloha: Cch'-sin Liou
Réžia: Minkie Spiro, Derek Tsang, Jeremy Podeswa, Andrew Stanton
Scenár: David Benioff, D.B.Weiss, Alexander Woo
Hudba: Ramin Djawadi
Hrajú: Jovan Adepo, Jess Hong, Eiza González, Benedict Wong, Liam Cunningham, Marlo Kelly, Alex Sharp, Rosalind Chao, Zine Tseng, Saamer Usmani, John Bradley a ďalší

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

TheLastOfK
Pre mňa to bolo utrpenie. Knižnú trilógiu považujem za jeden z top príbehov čo som čítal. Je to pre mňa niečo ako pán prsteňov scifi.
Čo urobil netflix? Vedeckú linku urobil nezrozumiteľnou. Hlavných hrdinov vymazal a nahradil tromi kamarátmi ktorí v knihe neboli, a zachraňujú celý svet.
Páči sa mi postava čínskeho skrachovaného detektíva. Tá je celkom uveriteľná.
08.04.2024

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB