Ukážka: H. P. Lovecraft - Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy

Prinášame vám ukážku z slávneho Volania Cthulhu, prvej časti plánovaného súborného vydania tvorby H. P. Lovecrafta v slovenskom jazyku!!!
cyberstorm
Filmová história scifi
Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy. Prvé slovenské vydanie (Sol Noctis, 2023).
Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy. Prvé slovenské vydanie (Sol Noctis, 2023). / Zdroj Disclaimer
Volanie Cthulhu je majstrovské dielo od legendárneho H. P. Lovecrafta. V tejto ilustrovanej zbierke ho dopĺňa desať ďalších poviedok, životopis autora a bohatý poznámkový aparát.
Howard Phillips Lovecraft patrí medzi najvýznamnejších hororových spisovateľov 20. storočia. Zmenil tvár žánru na nepoznanie a jeho meno sa stalo synonymom hrôzy zo zvrátených kultov, kozmických netvorov a nepochopiteľných síl spoza hraníc priestoru a času. Zlovestná atmosféra jeho príbehov si podmanila celé generácie čitateľov a Lovecraftova sláva rokmi iba rastie.
V tejto zbierke prinášame prierez jeho ranými príbehmi aj najmonštruóznejšími klasikami. Obsahuje poviedky Dagón, Nyarlathotep, Vyvrheľ, Krysy v stenách, Volanie Cthulhu, Farba z vesmíru, Hrôza v Dunwichi, Mačky z Ultharu, Bezmenné mesto, Slávnosť a História Necronomiconu. Uzatvára ju životopis H. P. Lovecrafta z pera Sebastiána Jahiča a bohatý poznámkový aparát prekladateľa.
Vydanie sprevádzajú ilustrácie Marcela Hamzu.


H. P. Lovecraft H. P. Lovecraft
_
Howard Phillips Lovecraft (20.8.1890 – 15.3.1937) bol americký básnik a autor fantasy, scifi a predovšetkým hororov. Spolu s E. A. Poom a S. Kingom sa považuje za najvýznamnejšieho hororového autora všetkých čias. Takmer väčšina jeho tvorby spadá do voľne prepojenej séria hororových príbehov o mýte Cthulhu, popisujúca panteón podivných, mimozemských temných bohov, ktorí sa dostali na Zem. Rovnako slávny je jeho motív Necronomiconu, pradávnej knihy temných zaklínadiel, ktorú mnohokrát opisuje vo svojich dielach. Jeho diela sú veľmi pesimistické, útočia na kresťanstvo, romantizmus a osvietenstvo. Hoci počas svojho života nebol príliš čítaný, stal sa jedným z najvplyvnejších hororových autorov 20. storočia.
Narodil sa v Providence v rodine obchodného cestujúceho s klenotmi. V roku 1893 jeho otec zošalel a bol až do svojej smrti v roku 1898 hospitalizovaný. Jeho matka zomrela v roku 1921, táto strata sa Lovecrafta veľmi dotkla. Po smrti svojich rodičov žil u príbuzných. Už v dvoch rokoch recitoval poéziu, v šiestich rokoch písal básne sám. Veľa čítal a svojmu starému otcovi rozprával vlastné hororové príbehy. Bol veľmi svárlivý a nedisciplinovaný, v detstve býval často chorý. Zaujímal sa o astronómiu, ale nezačal ju študovať, pretože nemal učiteľa. V roku 1924 si zobral spisovateľku Soniu Greeneovú (1883–1972), pôvodom ukrajinskú Židovku, no ich dvojročné manželstvo skončilo v roku 1926 rozvodom. Mal problémy s prácou, počas ktorého sa často živil ghostwritingom, neskôr sa presťahoval do Clevelandu. Keď sa v roku 1933 Lovecraft presťahoval späť do Providence, nastalo obdobie, v ktorom najviac písal. V roku 1936 u neho bola diagnostikovaná rakovina čreva (niektoré zdroje uvádzajú rakovinu žalúdka), až do svojej smrti v roku 1937 trpel bolesťami.
Lovecraft písal takmer výlučne poviedky či básne, nenapísal žiadne väčšie dielo, je autorom vyše stovky takýchto textov. Pravdepodobne úplne prvou poviedkou, ktorú napísal, je The Young Folks' Ulysses z roku 1897. Od roku 1913 písal poviedky pravidelne, ale väčšina z nich bola veľkými magazínmi spočiatku odmietaná, a to vrátane neskôr známych textov ako Dagon (1919) alebo The Cats of Ulthar (1920). Prvýkrát publikoval v známejšom periodiku až v októbri roku 1923, konkrétne v pulpovom magazíne Weird Tales a to práve spomínanú poviedku Dagon. Medzi ´dalšie známe tituly, ktoré sa neskôr preslávili patria The Colour Out of Space (1927), Pickman's Model (1927), The Call of Cthulhu (1928), The Dunwich Horror (1929), The Dreams in the Witch-House (1933) či At the Mountains of Madness (1936).
Jeho štýl je prirovnaný k štýlu Edgara Allana Poea, ale i k lordovi Dunsanymu, Arthurovi Machenovi, Algernonovi Blackwoodovi, Robertovi W. Chambersovi a Ambrosovi Biercovi, no na súčasnú dobu dosť archaické, založené na popisoch a s minimom akcie. Témami poviedok sú zabudnuté vedomosti ľudstva, votrelci z iných svetov, zachovanie starých podivných kultov do moderných čias, nemožnosť vyhnúť sa svojmu osudu, hrozby civilizácii, rasizmus (až do sklonku života bol Lovecraft silne rasistický, až ku koncu života tento názor zmenil a ľutoval ho), riziká vedy. V Lovecraftovom diele sa takmer nevyskytujú ženské postavy, preto je občas kritizovaný pre misogynitu.
Lovecraftov odkaz žije dodnes. Konceptom kozmickej hrôzy sa nechal inšpirovať celý zástup klasických majstrov hrôzy ako napríklad Robert E. Howard, August Derleth, Robert Bloch či Brian Lumley a aj mnohí moderní spisovatelia ako napríklad Ramsey Campbell, Thomas Ligotti, W. H. Pugmire, Caitlin R. Kiernan, Philip Fracassi, John Langan či Laird Barron sa považujú za priamych dedičov lovecraftovského hororu. Navyše Mýtus Cthulhu presiahol hranicu literatúry a v multimediálnej podobe ovplyvnil nielen filmový ale aj digitálny priemysel. (upravené z Databázeknih.cz)


H. P. Lovecraft - Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy
Originálny názov: A Call of Cthulhu
Vydavateľstvo: Sol Noctis
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 288
Väzba: viazaná / pevná
Preklad: Ivan Šebesta
Obálka a ilustrácie: Marcel Hamza
ISBN: 978-80-99977-23-6


Odkazy:
Vydavateľstvo Sol Noctis

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.