Vychádza Jupiter 16!

V článku sa pozrieme na to, ako vznikal a čo všetko v ňom nájdete.
YaYa
Podporte scifi.sk
Elektronický časopis Jupiter už od roku 2012 zapĺňa dieru na slovenskom trhu ako jediné literárne periodikum zamerané na fantastiku. Za ten čas priniesol 15 čísel rôzneho rozsahu a zamerania. Teraz, hoci s oneskorením, prichádza s ďalším, v poradí šestnástym.
Jupiter 16 - Obálka
Jupiter 16 - Obálka / Zdroj Disclaimer
Najnovší Jupiter je pre nás výnimočný, pretože vznikal s naším pričinením. Šéfredaktor Martin Králik nám totiž dal voľnú ruku pri výbere poviedok do tohto čísla. Napokon sa do časopisu dostalo šesť poviedok od našich autorov – takých, ktorí na našom portáli buď začínali, alebo tu svoje diela ešte stále uverejňujú.
Poďme si jednotlivé texty predstaviť, v poradí, v akom sa v Jupiteri objavujú.
Jana Tabačková – Matildine deti
Prvú poviedku vo výbere som napísala ja. Zapojila som sa s ňou do dvoch literárnych súťaží, a hoci si v nich neviedla najhoršie, zatiaľ nikde nevyšla.
Titulná postava, Matilda, má dvoch malých synov, dvojčatá. Keď sa u nich v ranom veku prejavia čarodejnícke schopnosti, rodina robí všetko preto, aby to zatajila. Mágov v tomto svete totiž rodičom odoberajú a vychovávajú v špeciálnej "škole". Matilda s tým má vlastnú skúsenosť - ako malá sa takto musela rozlúčiť so svojím bratom.
Magda Medvecká – Hromotĺk Bralo
Magda Medvecká vyhrala jedno z kôl našej Fantastickej poviedky, píše vynikajúce poviedky na počkanie a objavila sa i v našej antológii Iná nežná.
Do Jupitera prispela humornou fantasy.
Vo svete tejto poviedky do dobrodružstva len tak nespadnete, musí vám ho prideliť špeciálna hrdinská agentúra. Hromotĺk Bralo, jeden z takýchto „nájomných hrdinov“, dostane novú zákazku – oslobodiť unesenú princeznú. Napokon sa však ukáže, že to celé má jeden obrovský byrokratický háčik.
Beáta Takáčová – Utrpenie modernej technológie
Beátu nemusíme veľmi predstavovať, šéfka našej poviedkovej sekcie, víťazka Martinus Ceny Fantázie, jej diela nájdete v rôznych zborníkoch a antológiách.
Poviedka Utrpenie modernej technológie patrí do Beinej série o emorobotoch. Ďalšie príbehy z tohto sveta sme už mali možnosť spoznať v antológiách Zajtra bude včera a Vianoce, zas Vianoce z vydavateľstva Hydra.
Ani tejto poviedke nechýba humor. Robotickí zamestnanci pizzerie dostanú príkaz doručiť každú objednávku za polhodinu. Snažia sa ho splniť za každú cenu, aj keď naookolo lietajú guľky a riadené strely.
Milan Tichý – Modrooká tanečnica
Aj diela od Miňa Tichého sa na našej scéne objavujú čoraz častejšie, či už v súťažných zborníkoch ako Fantázia 2021 a Istrocon 6, alebo v tematických antológiách, napríklad v Slovenskom temne.
Do Jupitera prispel čarodejníckou fantasy Modrooká tanečnica, príbehom o dvoch pohnevaných čarodejníckych rodoch a krvavej pomste. Čitatelia sa v nej spolu s hrdinom budú zakrádať špinavými uličkami jedného mesta, pričom na každom kroku narazia na záhadnú modrookú tanečnicu.
Kristína Lenárt – Volanie močariska
Kristína patrí medzi výrazné mladé talenty. Úspešne sa umiestňuje v súťažiach zameraných na Fantastiku, napríklad v Martinus Cene Fantázie, i tých všeobecných, ako je Poviedka. Aj ona má poviedku v antológii Slovenské temno.
V jej historickej fantasy Volanie močariska miestny šľachtic pri vysušovaní močiara narazí na tajomné artefakty z dávnych dôb. Okolo jeho rodiny i samotného močiara sa hromadia nadprirodzené udalosti. Boli úmrtia žien z okolia skutočne nehody? A dá sa protagonista dokopy s trochu drzou, ale inak milou dámou, na ktorú pri svojom pátraní narazí?
Bea Tomash – Stanica Hope
Víťazka Ohnivého pera, dlhoročná porotkyňa literárnych súťaží a betaríderka, do Jupitera 16 okrem poviedky prispela ilustráciami, obálkou a pomáhala aj s úpravami ostatných poviedok.
Stanica Hope je čistkrvná space opera. Odohráva sa na planéte Ceruleán. Hlavný hrdina, v podstate vyvrheľ, potrebuje zohnať lieky pre svoju milú. Keď sa mu to nepodarí, vydáva sa na napínavú cestu, počas ktorej čitateľ postupne odhaľuje tajomstvá planéty i jej obyvateľov.
***
Ak vás zaujíma pozadie scifi.sk, v Jupiteri nájdete i veľké interview s našimi redaktormi. Okrem toho časopis obsahuje i publicistické články, konkrétne od Martina Šusta, Juraja Malíčka a Gorana Lenča.

A teraz to na najdôležitejšie: kde si ho môžete kúpiť? Napríklad na slovenskom Martinuse alebo českých Palmknihách.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Olex
Ahojte,
super. Teším sa na Vaše poviedky v novom čísle Jupitera.
24.09.2023

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB