Recenzia: Kto chce, nájde mágiu i v buchtách

Ako sa vraví v istej nemenovanej reklame: pečenie je radosť. O to viac, ak ho spojíte s mágiou, bojovým kváskom menom Bob a mŕtvolami!
YaYa
Filmová história scifi
Reputácia literárnej kategórie Young Adult dostala v posledných rokoch trochu do zubov. Stačilo pár ľúbostných trojuholníkov medzi príšerami, a my, samozvaní náročnejší čitatelia, sme nad knihami s týmto označením začali ohŕňať nos.
Niekedy ale príde kniha, ktorá vás donúti odhodiť predsudky. Poctivá kniha pre mládež so sympatickými postavami, dostatočne kreatívna, aby pošteklila fantáziu, dostatočne zábavná, aby si ju užil aj dospelák.
Ako vypiecť s kúzlami: Monin sprievodca obranným pečením. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2023).
Ako vypiecť s kúzlami: Monin sprievodca obranným pečením. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2023). / Zdroj Disclaimer
Presne toto všetko som našla v románe Ako vypiecť s kúzlami od T. Kingfisher. Pod pseudonymom sa skrýva americká autorka Ursula Vernon. Pod vlastným menom píše pre menšie deti, pseudonym používa v dielach pre vyššie vekové kategórie, aby takpovediac oddelila značky. Možno ste o nej počuli, za minulý rok získala aj cenu Hugo za najlepší román.
Hlavnou postavou príbehu Ako vypiecť s kúzlami (A Wizards Guide to Defensive Baking) je Mona, mladá učnica v pekárni. Má čarovné schopnosti, nie však nejaké svetoborné, jej čarovným pokynom totiž načúva len cesto. Dokáže roztancovať medovníkových mužíčkov, presvedčiť buchty, aby sa nepripálili, ani keby ostali v peci dlhšie a podobne. Keď ale jedného dňa nájde mŕtvolu a obvinia ju z vraždy, zapletie sa do siete intríg a kolieska príbehu sa nádherne roztočia.
Román sa číta veľmi ľahko, nemá zbytočné okľuky a vyznačuje sa hravosťou príznačnou pre detskú literatúru. Z tej ale zároveň vybočuje náročnejšími témami ako strata blízkych, vojna, odvrátená stránka hrdinstva či temnými obrazmi vrátane stáda zombie koní. Spomínanú YA nálepku dostal práve z týchto dôvodov, nemusíte sa obávať žiadnej nešikovnej romance.
Svet má bohatý a pestrý, s prvkami povyberanými hlavne z mestskej fantasy. Okrem samotnej Mony vás ním prevedú zábavné vedľajšie postavy, okrem tých ľudských aj mäsožravý kvások Bob a hrdinský perníkový mužíček (s prehľadom najväčší badass, žiadna mäkkota, čo sa rozsype pri strate jednej cukrovej gombičky).
Ursula Vernon (T. Kingfisher)
_
Ursula Vernon (*1977) je americká spisovateľka, umelkyňa a ilustrátorka na voľnej nohe. Narodila sa a vyrastala v Oregone a Arizone. Študovala antropológiu na Macalester College v Saint Paul, Minnesota, kde prvýkrát absolvovala umelecké kurzy. Známou sa stala pre vďaka webovým komiksom a ilustráciám s antropomorfnými zvieratami. Potom začala písať a ilustrovať množstvo kníh pre deti, pričom jej prvá vyšla v roku 2008. Nasledovali knihy pre dospelých pod pseudonymom T. Kingfisher, ktorý používa aby odlíšila svoju tvorbu pre deti, pretože miluje rybáriky (a. ako kingfisher) a zároveň ako poctu Ursule K. LeGuinovej, ktorá kedysi žartovala že iniciály „U.K.“ by mohli znamenať „Ulysses Kingfisher“).
Do žánru vstúpila v roku 2007 fantasy románom The House of Diamond, prvej knihe z cyklu Black Dogs o hrdinke, ktorú na jej ceste boja proti temnému čarodejníkovi sprevádza antropomorfický pes. Nasledovala série grafických fantasy románov pre deti s názvom Dragonbreath (dovedna jedenásť častí) a Hamster Princess (šesť dielov).
Medzi jej najvýznamnejšie diela patrí grafický román (pôvodne webcomics) Digger (2012), za ktorý Vernon získala nielen Huga, ale aj Mythopoeic Fantasy Awards a nomináciu na Eisner Award. Za romány The Twisted Ones (2019) a Hollow Places (2020) získala ocenenia Dragon Award v hororovej kategórii, kým What Moves the Dead bodoval v tej istej kategórii, avšak v rámci Locus Award. Najväčšiu žeň ocenení získala za YA fantasy román z r. 2022s názvom A Wizard's Guide to Defensive Baking (s. ako Ako vypiecť s kúzlami: Monin sprievodca obranným pečením), ktorý bol ovenčený cenami Locus, Dragon, Lodestar, Mythopoeic aj Nebula (Andre Norton Award). Zatiaľ najnovším prírastkom do zbierky cien je cena Hugo v kategórii najlepší román za Nettle & Bone.
Jej poviedkovú tvorbu tvorí niečo vyše tridsať kratších textov, spomedzi ktorých sa čitatelia mohli v preklade zatiaľ stretnúť len s poviedkou Metal Like Blood in the Dark (č. ako Kov jako krev v temnotě, IN: XB-1 2022/12)
Vernon je vydaná za Kevina Sonneyho, s ktorým robí pravidelné podcasty (LINK). Keď nepíše, pravdepodobne je vonku na záhrade a snaží sa nadviazať očný kontakt s motýľmi. V júni 2023 jej bola diagnostikovaná rakovina prsníka.
Najväčším problémom knihy je, že autorka na niekoľkých miestach padla do pascí rozprávania v prvej osobe. V prvej kapitole dramatickú scénu - nájdenie mŕtvoly - Mona niekedy prerušuje zábavnými retrospektívami. Trochu mi trvalo, kým som si na to zvykla. Okrem toho občas cítiť, že za štrnásťročnú Monu rozpráva dospelá autorka. Hlavne keď hodnotí samu seba s odstupom ako dieťa, ktoré zažíva priťažké veci na svoj vek (skúste niekomu v tom veku povedať, že je len malé decko, a uvidíte, ako to myslím).
Myslím si ale, že iné stránky knihy tieto nedostatky dostatočne vyvažujú. Nemá žiadne hluché miesta a postavy dokážu vyvolať emóciu, na konci mi dokonca ušla slzička.
O slovenské vydanie sa postaralo vydavateľstvo Slovart. Preklad Gabriely Partkolovej je hravý, s minimom nedokonalostí. Trochu som sa pozastavila nad zmesou preložených a nepreložených mien, ale to asi vyplynulo z pôvodného textu, keďže autorka pomenúva postavy podľa rôznych kľúčov (humorné mená s významom popri tých pripomínajúcich vznešenú fantasy). Na prvý pohľad zaujme aj spracovanie obálky, jej autora som však medzi informáciami o vydaní bohužiaľ nenašla. Väzba, hoci brožovaná, je dosť pevná, aby prvé prečítanie prežila bez ujmy.

Zhrnutie:V každom prípade v Ako vypiecť s kúzlami nájdete zábavnú jednohubku, ktorú si spolu s jej cieľovou vekovou skupinou môžu celkom užiť aj rodičia.

Hodnotenie: 80%

T. Kingfisher - Ako vypiecť s kúzlami: Monin sprievodca obranným pečením
Pôvodný názov: A Wizard’s Guide to Defensive Baking
Vydavateľstvo: Slovart (SK)
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 312
Väzba: mäkká / brožovaná
Preklad: Gabriela Račková
Obálka: Jiří Dvorský
ISBN: 978-80-566-5840-6


YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.