Ukážka: Raymond E. Feist – Král popela

Raymond E. Feist je medzi fanúšikmi fantasy živou legendou. A keďže mu už čoskoro vyjde v českom Laseri román Král popela, úvodný diel úplne novej fantasy trilógie, tak je načase dať si z neho ukážku!
cyberstorm
Filmová história scifi
Král popela. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024).
Král popela. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024). / Zdroj Disclaimer
Garn tvorilo pôvodne päť kráľovstiev. Potom však prišla zrada. Kráľovskú rodinu Rudovlasov nezachránila ani ich spriaznenosť s ohňom: kráľ Sandury ich popravil do posledného.
Zostávajú teda štyri kráľovstvá, ktoré sa ale potácajú na pokraji vojny.
Povráva sa ale, že svojmu osudu mohol uniknúť novonarodený dedič. Štyria králi preto vypísali za hlavu nevinného dieťaťa odmenu, aby zabránili tomu, že niekde vyrastie kráľovský potomok s pomstou v srdci.
Raymond E. Feist
_
Raymond Elias Feist (1945) sa narodil a vyrastal v Južnej Kalifornii. Vzdelanie získal na Kalifornskej univerzite v San Diegu, kde promoval ako bakalár v odbore komunikácie.
Do žánru vstúpil v roku 1982 poviedkou Profit and the Grey Assassin. Ten istý rok vydáva svoj prvý román The Magician (č. rozdelený do dvoch zväzkov Mág: Učedník a Mág: Mistr), úvodný zväzok série Riftwar Saga. Tá pôvodne vznikala ako konkurenčné RPG k Dungeons & Dragons, ale ako to už býva, časom prerástla do niečoho iného. Na úspech Mága nadviazal o tri roky neskôr románom Silverthorn (č. ako Stříbrný trn) a rok na to knihou A Darkness at Sethanon (1986) (č. ako Zlo v Sethanonu), druhou a treťou časťou série. Trilógia sa napokon stala základným kameňom celého cyklu Trhlinových vojen, aktuálne pozostávajúceho z tridsiatich kníh zoradených do desiatich na seba nadväzujúcich sérií. Celý cyklus Feist zavŕšil v roku 2013 vydaním záverečného románu s názvom Magician's End (č. ako Mágův konec). Po úspechu svojej ságy si slávu rozšíril aj na poli PC hier, keď na jeho námet vznikli videohry Betrayal at Krondor a Return to Krondor.
Pred dokončením cyklu bol jediným ďalším Feistovým samostatným dielom Faerie Tale z roku 1989, fantasy román z moderného New Yorku. To sa zmenilo v roku 2018, keď sa po päťročnej pauze vrátil písaniu a vydal fantasy román King of Ashes. Ide o prvý diel samostatnej fantasy trilógie Firemane, pričom druhý (Queen of Storms) a tretí (Master of Furies) diel série vydal postupne v rokoch 2020 a 2022.
Raymond E. Feist patrí spolu s Terrym Brooksom, Davidom Eddingsom, Robertom Jordanom, Tadom Williamsom a Guy Gavrielom Kayom k najväčším menám klasickej epickej fantasy minulého storočia a k jedným k nasledovníkov Tolkienovej tvorby.
Mimo literatúru sa zaoberá zberateľstvom vínnych fliaš, starých filmov a umenia. Feist je rozvedený a v súčasnosti žije v San Diegu. (Wiki, Legie)

Raymond E. Feist – Král popela
Pôvodný názov: King of Ashes (2018)
Séria: Sága ohňotvůrců #1 (The Firemane Saga #1)
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2024
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 480
Väzba: viazaná / pevná s papierovým obalom
Preklad: Robert Čapek
Obálka: Larry Rostant
ISBN: 978-80-242-9711-8

Plánovaný dátum vydania: 2. 4. 2024

Odkazy:

Vydavateľstvo Laser-books.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB