To najlepšie za rok 2023: Slovenskí autori

Rok sa s rokom stretol a tak ako vlani, aj dnes vám v sérii článkov prinesieme subjektívny výber toho najlepšieho z pohľadu našich redaktorov. Nech sa páči, prvý článok - to najlepšie z domácej slovenskej scény za rok 2023.
cyberstorm
Filmová história scifi

ROMÁNY


Lovec. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023).
Lovec. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023). Disclaimer
Martin Benkovič – Lovec (Artis Omnis, 2023)
Lov sa začína. Korisť nie je len jedna a nie len tak niekto. Z tieňa vystupuje Organizácia, ktorá už dlho zasahuje do Ajrišovho života. Objavuje sa nový nepriateľ. Spojenectvá sa premiešajú a vlastné záujmy musia ísť opäť bokom. Ajriš sa nechá naverbovať na záchrannú misiu na neznáme miesto a aj tentoraz sa k nemu pridá Ezechiáš s Jegorom. Zia s Luciou takisto nezostanú bokom. Čo všetko bude musieť Ajriš pretrpieť a čoho všetkého sa bude musieť vzdať, aby získal späť svoju rodinu?
Putovná fantasy šmrncnutá steampunkom uzatvára akčnú sériu AJRIŠ. Predchádzajúce diely Štvanec a Trestanec rozohrali divokú jazdu, v ktorej hlavný hrdina postupne odkrýval netušené tajomstvá svojho života.

Cesty hrdinov. Prvé vydanie (Hydra, 2023)
Cesty hrdinov. Prvé vydanie (Hydra, 2023) / Zdroj Disclaimer
Ivana Molnárová Dubcová - Cesty hrdinov (Hydra, 2023)
O čom môže byť príbeh, ktorého hlavný hrdina umrel skôr, ako sa vôbec začal? Baltar sa vďaka ľsti vracia z podsvetia, odhodlaný vziať svoj život do vlastných rúk. Vlastne iba jednej, pretože tá druhá mu ostala nehmotná. Čo je to za bojovníka, ak nemôže používať jednu ruku? Aby sa Baltar opäť stal celým človekom, musí sa vydať v ústrety výzvam, aké si dovtedy nedokázal ani predstaviť, ale predovšetkým musí niesť následky za svoje činy. Pretože oklamať démona asi nebol najlepší nápad. Po tŕnistej ceste našťastie odvážny bojovník nekráča sám. Zvládne sa tvárou v tvár fantastickým tvorom, hordám nepriateľských armád či miske s kláštornou obilnou kašou zachovať vždy správne a zlomiť tak démonovu kliatbu? Zistí jeho verný spoločník Kail, ako to v skutočnosti bolo s Veľkým hlodavcom a dokáže Tarja získať trón Klaspeenu pre právoplatného dediča? Začítajte sa, určite nájdete svoje odpovede.

Hlbina - Obálka - Plagát
Hlbina - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Jozef Karika - Hlbina (Ikar, 2023)
Zima 1963. Do mesta v liptovských horách prichádza skúsený dôstojník obávanej Štátnej bezpečnosti, aby dohliadal na vyšetrovanie beštiálneho zločinu. Rýchlo však zistí, že páchateľom nie je človek, ale nesmierne vynaliezavý a zlomyseľný fenomén. Uprostred storočnej zimy pribúda obetí, ako aj zvláštnych a desivých úkazov. Napätie stúpa, schyľuje sa k zrážke bezpečnostných zložiek štátu.
Majstrovský mix kriminálneho trileru a hororu zasadený do dusnej atmosféry Československa šesťdesiatych rokov, ktorý sa dá čítať aj ako prequel románu Strach, jedného z najúspešnejších Karikových trilerov.

ZBIERKY


Ostrov bohýň. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023)
Ostrov bohýň. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023) Disclaimer
Juraj Červenák – Ostrov bohýň (Artis Omnis, 2023)
Príbehy zo sveta černokňažníka Rogana:
Vedma Mirena vo vrchoch okolo posvätnej hory Sitno zisťuje, prečo po objavení prastarej bane začali miznúť miestni kopáči i ozbrojené stráže. Potulný bojovník Valgor sprevádza kupecké vozy cez močariská obostreté pochmúrnymi povesťami. Rogan a jeho vlčí sprievodca Goryvlad čelia v odľahlých horách krvilačnej bytosti z dávnych čias. Neskôr sa pridajú k výprave proti nebezpečným strigám, ktoré unášajú deti na svoj riečny ostrov chránený tajomnou bohyňou. Po mnohých rokoch sa Rogan a Goryvlad stretávajú s vyslancami Konštantínom a Metodom a čelia temným silám i svojmu konečnému osudu.
Čistokrvná slovanská fantasy z pera Juraja Červenáka. Poviedky a novely vznikali od 90. rokov až po súčasnosť, tie skôr vydané sa k čitateľom vracajú vo výrazne prepracovanej podobe.

Nocte Exeo. Prvé vydanie (Enribook, 2023)
Nocte Exeo. Prvé vydanie (Enribook, 2023) Disclaimer
Peter Jelínek - Nocte Exeo (Enribook, 2023)
Zbierka príbehov Nocte Exeo je venovaná vedľajším postavám "norrovského univerza." Prezradí nám, kto a prečo vychádza za noci a čo vlastne vonku robí.
Princezná Vaisali dostane svoj prvý samostatný prípad. Popri vyšetrovaní sa okúpe v šťankách a zatancuje si s pamiatkou po starej mame. Podarí sa jej však zistiť, kto prináša oheň na nábrežie Temže?
Halócentrála si, vďaka schopnosti cestovania v čase a priestore, stihne zajazdiť na kentaurovi a zoznámi sa s bratancom Rotha Forgersona i spodinou sveta homunkulov!
Epriham Rutherford sa pri lúštení kryptografickej záhady zamiluje do podstatne staršieho dievčaťa pochybných mravov.
Mechanik Bert Rumbledale nájde artefakt po legendárnej matematičke a okolie bude vyskakovať z kože. Doslova.
Catherine Havebridgeovú navštívi priateľka z detstva a posedia si nad šálkou čaju v príjemnej atmosfére augustového popoludnia!
Astrál Ábel si spomenie na dávne časy z počiatku Všehomíra, keď bol ešte nefajčiarom.
Vrátime sa do Norrovej temnej mladosti. V príbehu vystupujú madam Zenóbia, skazená kráľovská krv a fantazmy s odhalenými ňadrami!

Labute neplačú. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023)
Labute neplačú. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023) Disclaimer
Zuska Stožická – Labute neplačú (Artis Omnis, 2023)
Tretia zbierka poviedok Zusky Stožickej prináša obrazy z hĺbok vesmíru, exotických vzdialených planét, ale aj z miest blízkych a známych, ktorými prechádzame každý deň a napriek tomu nepostrehneme všetky ich tajomstvá. Pestrosť prostredí a nálad jednotlivých príbehov spája autorkina bohatá imaginácia, hravý jazyk a presvedčivá psychologická drobnokresba. Pri správnom dávkovaní môžu pôsobiť ako povzbudzujúci prostriedok pre všetkých, na ktorých dolieha sivosť reality.

ANTOLÓGIE


Fantázia 2023 - Obálka - Plagát
Fantázia 2023 - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Fantázia 2023 (ed. Ivan Aľakša) (Fantázia, 2023)
Zažite stretnutie babky a dedka s intergalaktickým inteligentným chápadlom v ich záhrade. Čo ak by vo voľbách umelá inteligencia na základe vášho konania, myslenia a vyjadrovania sama rozhodla, ktorej strane dáte hlas? Skúste prežiť a zachovať si česť vo svete po vojne o zdroje, v ktorom medzi sebou bojujú zvyšky ľudí a mýtické bytosti. Príďte na kĺb sérii vrážd v prvorepublikovej Bratislave, pri ktorých sa krvavé stopy strácajú v stene pod obrazmi. Matka reality hier sa začína, vyberte si povolanie a začnite svoj život žiť ako RPG hru. Kráčajte dopredu a vyvolajte vzburu vodičov zaseknutých na diaľnici v kolóne, ktorá trvá už jeden a pol roka a nikto vlastne netuší, prečo a kde začala. Tristo rokov mŕtva babka Emka sa už tri desaťročia nemala s kým porozprávať, kým sa do dediny nenasťahoval výnimočný Andrej so svojou mamou. Skúste nezošalieť, keď sa prenášate do hlavy brutálneho vraha a vraždy vidíte jeho očami. Čip vo vašej hlave vám pomáha, vás chráni, vás sleduje, vám nedovolí zomrieť… Ako by ste sa cítili, ak by ste sa na jedno vysávanie prevtelili do samotného vysávača? Navštívte štvrtohorný park s mamutmi, jaskynnými medveďmi, levmi, a s tlupou neandertálcov vedenou Adamom, ktorý vyštudoval univerzitu. Koho vidí vaše trojročné dieťa, keď ukazuje na prázdne miesto na starých rodinných fotografiách? Čo sa to stalo so sovietskymi hrdinami, ktorí prežili Zimnú vojnu a vrátili sa domov?
To všetko a ešte viac nájdete v zborníku najlepších poviedok dvadsiateho prvého ročníka literárnej súťaže zameranej na fantastické žánre sci-fi, fantasy a horor Fantázia 2023.

Krvavé Považie. Prvé vydanie (Hydra, 2023)
Krvavé Považie. Prvé vydanie (Hydra, 2023) Disclaimer
Krvavé považie (ed. Radoslav Kozák) (Hydra, 2023)
Od tajomného hradu Strečno až po starodávne trnavské opevnenie prerýva krajinu rieka Váh. Tam sa rozprestiera územie od dávnych čias opradené strašidelnými legendami. Obávané rímske légie na čele s Marcom Auréliom zvládli stráviť na Považí len jedinú zimu. Kedysi ho obývali Kelti, je teda posiate zvyškami kultúry druidov a ich magických rituálov, vďaka ktorým možno ešte stále pôsobia v povodí Váhu prastaré nadprirodzené sily. Rozsiahlej časti Považia kedysi vládol krutý Matúš Čák Trenčiansky. Zrodil sa tam strašidelný prípad krvavej grófky Alžbety Bátoryovej. A tiež týchto štrnásť hororových príbehov. Vyrozprávajú vám ich autori, ktorí Považie dokonale poznajú, pretože sa tam narodili, alebo si túto oblasť zvolili pre svoj život. Priblížia vám temné zákutia miest, nehostinnosť lesov aj nemilosrdnosť rieky Váh.
Prijmite pozvanie a zavítajte na Považie spolu s nami. Hneď pri Strečne vás privíta mýtická bytosť z Váhu, v Žiline narazíte na židovskú kliatbu a zahráte si únikovú hru. Ak sa vám ju podarí prežiť, pri Považskej Bystrici budete môcť obdivovať vlčie maky, na Veľkom Maníne zahliadnete nezvyčajný kŕdeľ, pri Púchove narazíte na opustenú farmu a v Trenčíne si dohodnete rande s plachým dievčaťom. Ak sa vám nezapáči, nezúfajte. V Novom Meste nad Váhom vás už túžobne očakáva vlastníčka starodávneho domu, ktorá ukrýva desivé tajomstvo, a v Trnave zas papierový kamarát, ku ktorému vás dovedie miznúci a opäť sa objavujúci kanál. Dajte si dobrý pozor na to, čo do neho vhodíte.
Vitajte na Krvavom Považí!

Slovensko fantastické. Prvé vydanie (Artis Omnis / Prešporské divadlo, 2023)
Slovensko fantastické. Prvé vydanie (Artis Omnis / Prešporské divadlo, 2023) Disclaimer
Slovensko Fantastické (eds. Ivana Molnárová Dubcová & František Lintner) (Artis Omnis / Prešporské divadlo, 2023)
Nový prírastok do rodiny knižných antológií s titulkom Slovensko, tentopraz na fantastickú nôtu.
Kniha obsahuje 22 originálnych slovenských poviedok, ktoré podnietia nielen fantáziu, ale zavedú do iných svetov, vydesia a donútia zamyslieť sa, či zapochybovať o realite, ako ju poznáme. Každý príbeh pochádza z pera iného autora. Úlohu editorky na seba tentoraz zobrala známa tvár z fantastickej komunity - Ivana Molnárová Dubcová.
Výsledkom je mix ostrieľaných autorov, ako Juraj Červenák, Alexandra Pavelková alebo Arpád Šoltés, žánrových stálic na čele s Dominikou Madro či Katarínou Soykou, ale aj zatiaľ neznámych slovenských talentov.
Zberateľský set obsahuje plnofarebnú 450-stranovú knihu s 24 ilustrovanými poviedkami a audioknihu s 22 hodinami tých najlepších fantastických príbehov, ktoré nahovorili známe hlasy slovenskej i českej umeleckej scény. Každý príbeh je sprevádzaný originálnou hudbou od renomovaných slovenských a zahraničných hudobníkov. Súčasťou setu je aj zberateľská magnetka s ilustráciou ústredného motívu obálky.
Spolu so Slovenským nářezem kniha roku!

SLOVENSKÍ AUTORI V ČESKOM JAZYKU


Temná epocha. Prvé české vydanie (Carcosa, 2023).
Temná epocha. Prvé české vydanie (Carcosa, 2023). / Zdroj Disclaimer
Mark E. Pocha - Temná epocha: výběr z hororových povídek (Carcosa, 2023)
Od počiatkov v roku 2008, kedy o sebe dal Mark E. Pocha vedieť „Nedozernými dôsledkami administratívnych omylov“, cez plejádu rôzne drsných, bizarných, provokatívnych, nostalgických i sarkastických poviedok až po súčasnosť, reprezentovanú textami na rozlúčku, môžeme sledovať vývoj nadaného spisovateľa, ktorý vždy vedel strhnúť, vydesiť a pobaviť.
Kniha obsahuje úvodné slovo, objasňujúce okolnosti jej vzniku, štrnásť časom preverených diel, vybraných z českých a slovenských časopisov a antológií, a tiež štyri doteraz nepublikované poviedky, ktoré buď roky čakali na vhodnú príležitosť, alebo vznikli špeciálne pre tento zborník. Ten je špeciálny aj tým, že v ňom autor ohlasuje svoj koniec, rozhodnutie odísť do „umeleckého dôchodku“.

Slovenský nářez. Prvé české vydanie (Epocha, 2023)
Slovenský nářez. Prvé české vydanie (Epocha, 2023) / Zdroj Disclaimer
Slovenský nářez (eds. Martin Králik & František Kotleta) (Epocha, 2023)
Antológia najlepších autorov slovenskej fantastiky
Slovenská fantastika sa derie nahor kvalitou aj čitateľským záujmom. Slovenský nárez je veľkolepé predstavenie najlepších súčasných slovenských autorov v češtine a je to zoznámenie, pri ktorom rozhodne chcete byť. Či už ide o svetovo známe mená ako Juraj Červenák či Michal Hvorecký, esá z východu, ktoré už zabodovali u českých čitateľov ako Janko Iša, Peter Jelínek či Lívia Hlavačková, tak aj ďalších autorov, ktorí dokazujú, že od Bratislavy po Košice vzniká veľkolepá fantastika, ktorá vás vezme do iných svetov a úžasných príbehov.
Spolu so Slovenskom fantastickým kniha roku!

MIMO BELETRIU


Strašidelné príbehy Slovenska. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023)
Strašidelné príbehy Slovenska. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023) / Zdroj Disclaimer
Lukáš Čelka - Strašidelné príbehy Slovenska (Artis Omnis, 2023)
Ľudí od nepamäti fascinujú lokality spojené so smrťou, utrpením, krvavou históriou či záhadami. Darkturizmus (temný turizmus) sa teší obľube všade vo svete. Napriek tomu, že na Slovensku je stále iba v plienkach, naša domovina má v tomto smere obrovský potenciál. Práve preto sa reportér portálu Refresher.sk Lukáš Čelka rozhodol prebádať dvadsať lokalít, ktoré sú opradené desivými historkami a legendami. Vydajte sa spolu s ním do ponurých opustených budov, kamenných pozostatkov hradov a strašidelných lesov a spoznajte strašidelné príbehy Slovenska.

Pero z Gryfa. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023)
Pero z Gryfa. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023) Disclaimer
Miloš Jesenský - Pero z Gryfa (Artis Omnis, 2023)
Bájne bytosti, svety plné mágie a dobrodružstiev – práve preto tisícky čitateľov siahajú po žánri fantasy. Ako však takéto knihy vznikajú? A čo ich tvorcovia – sú zahalení rúškom tajomna rovnako ako ich príbehy? Zostavovateľ knihy Miloš Jesenský, sám lovec záhad a paranormálnych javov, vyspovedal šesticu významných postáv fantasy žánru na Slovensku. Juraj Červenák, Lívia Hlavačková, Alexandra Pavelková, Katarína Soyka, Daniel Šmihula a Ondrej Trepáč vás zavedú do najtajnejších zákutí svojej tvorby, ako aj slovenského a českého fandomu. Všetci respondenti i zostavovateľ sú totiž jeho živou históriou.
Kniha je jedinečná aj svojím poznámkovým aparátom a zhrnutím histórie slovenského i svetového fandomu. Je určená nielen „pamätníkom“, ktorí kedysi príbeh vzniku slovenskej fantastiky priamo zažívali, ale aj tým, ktorí ešte len začínajú navštevovať Rokfortskú akadémiu či legendárne cony.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.