Sólo RPG hry: 1. časť - Malé hry a hry na začiatok

Možno ste o tom nepočuli, ale okrem klasických rolových hier (RPG) ako Dungeons & Dragons existujú aj také, ktoré sú určené pre jedného hráča. A nie, nemusíte sa učiť dlhé pravidlá, aby ste si ich zahrali. Často celý text zaberá len jednu stranu!
Jozef Frajkor
Podporte scifi.sk

Malé hry a „hry“ na začiatok

U viacerých z týchto hier je ich príslušnosť ku kategórii rolových hier (RPG) diskutabilná. Napriek tomu ich tu uvádzam - jednak pre ilustráciu, aké rozmanité môžu byť sólo hry, a jednak preto, že väčšina stojí „Zaplať, koľko chceš“ (Pay What You Want, skrátene PWYW) vrátane nuly, a viete si ich teda vyskúšať aj zadarmo a nájsť svoj žáner. Všetky nižšie uvedené ceny sú za PDF. Mnohé z hier nie sú dostupné v tlačenej verzii, iné zase vo viacerých formátoch. Ich jednoduchosť tiež znamená, že si ich môžete zahrať počas pauzy v práci či na cestách. Výsledkom hry je väčšinou nejaký materiál použiteľný vo „veľkých“ RPG.
Samota medzi hviezdami - Obálka - Plagát
Samota medzi hviezdami - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Alone Among The Stars
Jednoduchá hra, aj keď to slovo „hra“ je dosť na hrane. Hráč v úlohe osamoteného cestovateľa navštevuje rôzne planéty a skúma ich. Hra na generovanie nájdených ruín, živočíchov či prírodných úkazov využíva karty - dá hráčovi podnet, ktorý si potom sám má vyložiť a zapísať do lodného denníka ako udalosť. A to je vlastne celé. Hra neobsahuje žiadne mechaniky či vyhodnocovanie situácie, je to v podstate len generátor. Napriek tomu vidím využitie tejto zopárstranovej hry buď na prípravu “lodného denníka” pre hráčov do “ozajstného” RPG, alebo napr. ako výplň krátkej prestávky v práci.
Pozn.: Existuje aj Together Among The Stars, ktorý upravuje pravidlá na hru pre dvoch hráčov. Testované aj na deťoch. Neudržalo to pozornosť na dlho, ale páčilo sa im to a naštartovalo predstavivosť.
Cena: PWYW
NoteQuest - Obálka - Plagát
NoteQuest - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
NoteQuest
V istom zmysle protiklad predchádzajúcej hry. NoteQuest je dungeon crawler (prechádzačka podzemia / labyrintu) s prvkami rogue-lite - vaša postava sa púšťa do procedurálne generovaného podzemia plného pokladov, pascí a nepriateľov, ktoré pravdepodobne neprežije. Našťastie môže prísť druhá postava, ktorá na tú prvú nadviaže a možno finálneho zloducha / bossa zabije a poklad získa. Za plus považujem premakané tabuľky na tvorbu rôznych dungeonov, za mínus prakticky absenciu roleplayingu. Eddie z Majstrov svetov veľmi trefne poznamenal, že túto hru by vedel naprogramovať do Excelu, a má pravdu. Napriek tomu, pre hráčov obľubujúcich dungeon crawl to vôbec nie je zlá voľba, poslúžiť môže aj ako inšpirácia na dungeony.
Cena: PWYW
Quill: Rolová hra písania listov pre jednu osobu - Obálka - Plagát
Quill: Rolová hra písania listov pre jednu osobu - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Quill
Hra, v ktorej píšete listy. Vyberiete si postavu, každý scenár vás postaví do situácie, v ktorej píšete list, dá vám slová, okolo ktorých by ste sa mali točiť, a je na vás, aby ste tento list reálne napísali. Hra má aj veľmi jednoduché mechaniky, ktoré vám umožnia obohatiť / pokaziť list slovnou zásobou, emóciou či krasopisom. Ide skôr o literárne cvičenie, napriek tomu to má mechaniky aj vžitie do postavy, a teda v istom obmedzenom zmysle aj o RPG hru.
Cena: PWYW
Beštia Gévaudanská - Obálka - Cover
Beštia Gévaudanská - Obálka - Cover / Zdroj Disclaimer
Beast of Gévaudan
Toto je málo známy onepage o love známej príšery. Spomínam ho preto, že vďaka svojej štruktúre dokáže pekne naviesť hráča k tomu, čo má robiť - pátrať po zverovi a pokúsiť sa ho zabiť. Zároveň dáva každej postave niečo, čo môže stratiť, a napriek svojej jednoduchosti tak dokáže vytvoriť tragický príbeh.
Cena: PWYW

Mapovacie hry

Nasledujúce hry majú spoločné to, že si pri nich budete kresliť mapu. Mierka bude rôzna, ale výsledkom bude mapa so zaznačenými dôležitými miestami a obyvateľmi, s nejakou históriou. Opäť ľahko využiteľné vo „veľkých“ RPG.
Zobák, pero a kosť - Obálka - Plagát
Zobák, pero a kosť - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Beak, Feather, & Bone
Hra, v ktorej postupne zapĺňate havranie mesto frakciami a budovami. Alebo presnejšie - mapu mesta máte od začiatku danú (hra ich obsahuje tuším 10 a rozšírenie ďalších 10, samozrejme môžete použiť vlastné), a postupne jednotlivé budovy priradzujete frakciám a dávate im význam. Pokrová karta vám dá účel budovy, prípadne postavu, ktorá sa k tejto budove vzťahuje, a je na vás, aby ste si doplnili detaily vo vzťahu k frakcii. Nevýhodou je, že opäť je to “hra” skôr v úvodzovkách, keďže nemá žiadne mechaniky na vyhodnocovanie. Teda má jednu na vyhodnotenie “víťaznej” frakcie, tá je ale úplne náhodná a osobne nechápem jej zmysel - asi jedine, ak potrebujete určiť dominantnú frakciu v meste a z priebehu hry to nie je jasné. Celkovo je to ale zaujímavý nástroj na “zaľudnenie” mesta.
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých
Cena: 5 USD
Pokojný rok - Obálka - Plagát
Pokojný rok - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
The Quiet Year
V tejto hre si budujete komunitu po bližšie nešpecifikovanom zrútení sa civilizácie, pričom na konci to aj tak nedopadne dobre. Pokrové karty vám zadávajú udalosti, ktoré vám umožnia stavbu projektov a pridávanie Hojností a Nedostatkov. Okrem tvorby naratívu tu teda je aj nejaký jednoduchý manažment. A všetko si to zakresľujete na mapu, take aj v tomto prípade je výsledkom mapa usadlosti s obyvateľmi a stavbami. (Počas scifi.skonu ste mali možnosť vidieť hranie tejto hry. Záznam nájdete na našom YouTube kanáli. - pozn. Šaňo)
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých hráčoch.
Cena: cca 7 €
Ex Novo - Obálka - Plagát
Ex Novo - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Ex Umbra - Obálka - Plagát
Ex Umbra - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Ex Novo a Ex Umbra
Hrateľný generátor mesta, resp. dungeonu. Postupne si spravíte terén, umiestnite usadlosť ("srdce" a vchod do dungeonu) a sériou udalostí ho rozvíjate ďalej, umiestňujete nové prvky a vytvárate vzťahy medzi nimi. Sú tu prítomné aj mechaniky, hoci jednoduché, takže sa to dá považovať za skutočnú hru, roleplay je zastúpený v menšej miere.
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých hráčoch.
Cena: 10 USD
Mappa Imperium - Obálka - Plagát
Mappa Imperium - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Mappa Imperium
Posledná mapovacia hra a už vám dám s nimi pokoj. Tentokrát si vytvoríme celé kontinenty. Po geografickej fáze tvorby sveta si vytvoríte aj jednotlivé civilizácie, ktoré prevediete až šiestimi érami (hru môžete ukončiť skôr), od "stvorenia sveta" cez éru mýtov a legiend až po éry impérií a kolapsu. Takže ak si chcete vytvoriť svet, v ktorom bojujú proti sebe o nadvládu mocné ríše, stačí vám proste skončiť hru v predposlednej ére.
Hra vám opäť sériou udalostí umožní vytvoriť si dejiny sveta a vzťahy medzi civilizáciami, ich mýty a nepriateľov.
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých hráčoch. Testované aj na deťoch. Nemali problém vymýšľať si a kresliť vlastné ostrovy a dejové prvky. Akokoľvek ste cool, nikdy nebudete takí cool ako orkovia jazdiaci na gepardoch a používajúci plameniakov, ktorých vytvorí vaše dieťa.
Cena: PWYW

Jozef Frajkor

Jozef Frajkor
Fanúšik kníh, hier, filmov, doskoviek, všetkého zo žánru fantastiky. Človek aktívne sa snažiaci, spolu so svojou super manželkou, šíriť svetlo našich žánrov v čajovni Abarat, a spolu s ďalšími super ľuďmi na festivale PegasCon.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Sólo rolové hry

Sólo RPG hry: 1. časť - Malé hry a hry na začiatok

Možno ste o tom nepočuli, ale okrem klasických rolových hier (RPG) ako Dungeons & Dragons existujú aj také, ktoré sú určené pre jedného hráča. A nie, nemusíte sa učiť dlhé pravidlá, aby ste si ich zahrali. Často celý text zaberá len jednu stranu!