Cena Fantázie 2012 prijíma súťažné poviedky - víťazov bude šesť

Termín je koniec mája, takže neváhajte a dopracuvávajte tie vaše úžasné dielka. Čo sa zmenilo oproti minulému roku: ubudlo papierovanie, no pribudli ďalšie "ceny", pretože oceňovať sa bude separátne aj najlepšia fantasy poviedka súťaže a separátne udelí cenu aj samotná porota.
Filmová história scifi
Cena Fantázie - Cena Fantazie - Soška a la Warhol
Cena Fantázie - Cena Fantazie - Soška a la Warhol Disclaimer
V súčasnosti najprestížnejšia slovenská literárna súťaž zameraná na fantastické žánre, teda sci-fi, fantasy a horor, vstúpila v roku 2012 do desiateho ročníka svojej existencie a zaviedla niekoľko noviniek. "Rozhodli sme sa ísť "ekologickou" cestou a znížiť množstvo papierovania," povedal vyhlasovateľ súťaže Ivan Aľakša. "To znamená, že autori už nemusia posielať päť tlačených kópií, ale iba jednu kontrolnú a poviedku pošlú v elektronickej forme e-mailom. Zabezpečili sme pre porotcov čítačky e-kníh, ktoré dostanú so všetkými súťažnými textami a nebudú musieť počas hodnotenia nosiť so sebou ťažký balík papierov." Tento proces sa začal už v minulom roku, keď boli všetky knihy z doterajších ročníkov Ceny Fantázie vydané aj vo forme e-kníh. Začali dokonca vychádzať aj čisto elektronické zborníky – prvým z nich bol "Utekajme, už ide!".
Do desiateho ročníka súťaže je možné posielať poviedky od 10. apríla 2012, uzávierka na prijímanie textov je 31. mája 2012. Zúčastniť sa Ceny Fantázie môžu doteraz nepublikované poviedky napísané v slovenskom jazyku vo všetkých žánroch fantastiky (sci-fi, fantasy, horor), neodoslané do žiadnych iných literárnych súťaží. Maximálna dĺžka príspevku je 54 tisíc znakov vrátane medzier (30 normostrán). Prvé tri poviedky budú odmenené finančnou prémiou, víťaz okrem toho získa sochu Ceny Fantázie, originál vytvorený umeleckým sochárom Andrejom Csillagom. Všetky informácie sa nachádzajú na novej internetovej stránke súťaže www.cenafantazie.sk.
Cena Fantázie dnes už nie je iba jedna súťaž. Jej súčasťou sú aj ďalšie ocenenia. Prvým je Cena spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi poviedku (víťaz získava hardvér od spoločnosti Intel). Druhým je Cena Béla – pre najlepšiu hororovú poviedku (cena vydavateľstva Artis Omnis) a špeciálne sa udeľuje aj Cena Bibliotéky – veľtrhu, na ktorom sa vyhlasovanie výsledkov súťaže tradične uskutočňuje. V tomto roku pribudlo tiež ocenenie pre poviedku, ktorá dostane najviac hlasov v prvom kole – od porotcov súťaže. Víťaz v Cene poroty získa Xbox 360 a ceny od spoločnosti Microsoft. A aby tretí zo žánrov neostal ležať ladom, cenu pre najlepšiu fantasy poviedku venuje Občianske združenie Fantázia.
Autori najúspešnejších poviedok sa dostanú do povedomia verejnosti. Päť finálových textov (podľa hodnotenia poroty) bude zverejnených na portáli kultura.sme.sk a o ich konečnom poradí rozhodnú jeho čitatelia. V minulom ročníku sa vďaka tomu pätica finalistov predstavila cca 20 tisíc čitateľom, pričom v druhom kole sa do hlasovania zapojilo vyše šesťsto jedinečných hlasujúcich. Desiatka poviedok bude uverejnená v zborníku zo súťaže, ktorý bude pokrstený v novembri 2012.
Za uplynulých deväť rokov z celkového počtu 516 doteraz súťažiacich poviedok bolo vďaka Cene Fantázie zverejnených 85 textov od 49 autorov. Publikovaní boli knižne, časopisecky a od minulého roku aj v e-zborníkoch. Medzi nimi sú úspešní slovenskí autori ako Jozef Karika, Juraj Červenák, Alexandra Pavelková ale aj autori, známi zatiaľ len medzi fanúšikmi fantastiky (Michal Jedinák, Zuzana Stožická, Daniel Klimek, Miloš Ferko, Lucia Droppová, Michal Spáda).
Okrem možnosti publikovať a sochy pre víťaza každého ročníka získali v doterajšej histórii súťaže najlepší autori dohromady 2 500 eur vo finančných odmenách pre najlepších autorov. Odmeny im boli od roku 2009 zdvojnásobené vďaka špeciálnej podpore so sieťou kníhkupectiev Brloh. V rámci nej Brloh za každú jednu predanú knihu v priebehu daného roka venuje 1 cent do Ceny Fantázie. Na konci ročníka sa celá suma ešte zdvojnásobí. Vďaka tomu, že čitatelia fantastiky si kúpia svoje obľúbené knihy práve v Brlohu, táto sieť kníhkupectiev venovala pre autorov slovenskej fantastiky už vyše 2 240 eur, ktoré poslúžili jednak na znásobenie finančných odmien víťazom a jednak na vydanie knižných zborníkov.
Doterajší víťazi súťaže:
2011: Ivan Čipkár (Košice)
2010: Tomáš Straňák (Martin)
2009: Lucia Droppová (Žilina)
2008: Lívia Hlavačková (Bratislava)
2007: Lucia Droppová (Žilina)
2006: Monika Michalovová (Prešov)
2005: Scarlett Rauschgoldová (Praha)
2004: Alexandra Pavelková (Zvolen)
2003: Ďuro Červenák (Banská Štiavnica)
Info o propozíciách súťaže: http://cena.fantazia.sk/propozicie

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Roland Axenberg
Cena Fantázie SUX!
11.04.2012
jurinko
Roland: Coze? Preco?
11.04.2012
Šaňo aka Babcom
Roland: napis presne, preco sux, pretoze ak ti vadi kvalita poviedok v nej, tak to nie je vada sutaze, ale slovenskej spisovatelskej komunity. Ak ti vadi statut a priebeh sutaze, tak to s tym asi vela nenarobis, pretoze je to asi taka stredna zlata cesta medzi porotcovskym vyberom a hlasovanim verejnosti. Ale o tom sme uz x-krat pisali... a ja si myslim, ze je to celkom podareny kompromis.
11.04.2012
draculin
Ale prosim ta :) Ako pise Sano - co je na sutazi az take hrozne? Kvalita poviedok je taka, ako napisu ludia, s tym frflanie nic neurobi. A sposob hlasovania nikdy nemoze byt dokonaly a na kazdom by bolo mozne nieco vytknut. Hlavne teraz, ked pribudli aj komplet zanrove ocenenia a cena poroty, je to kryte zo vsetkych stran. Prirodzene, ak pride do sutaze len literarny podpriemer, zazrak sa nestane.
11.04.2012
kAnYs
Roland, nedostal si sa do finale naposledy? :)
11.04.2012
Šaňo aka Babcom
Kanys, ta otazka sa da interpetovat troma sposobmi, z ktorych by boli vsetky gramaticky spravne. :)
11.04.2012
kAnYs
Nechapem...
11.04.2012
jurinko
Sano, ja som nasiel iba dva.. Aky je ten treti? :-)
11.04.2012
Šaňo aka Babcom
Prvy: Kanys sa cuduje, preco Roland nadava, pretoze si mysli, ze sa minule dostal do finale (taka vahava otazka). Druhy: vysmech, pretoze Roland sa nedostal do finale ale mal ambicie a teraz na sutaz nadava. Treti (a ozaj nie tak jasny, to kvitujem, pretoze to v opytovacej vete asi nefunguje): hrozba, ze sa naposledy do finale nedostal (a ze sa v nom bude nachadzat rok co rok) v style "to sa stalo naposledy!".
11.04.2012
jurinko
:-)
11.04.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB