To najlepšie za rok 2023: Anime

Aký bol rok 2024 na poli japonského anime? Pozrime sa na to!
8HitBoy
Podporte scifi.sk
Uplynulý rok nám priniesol znovu veľa zaujímavých kúskov, ktoré rozhodne stoja za váš čas a pozornosť!

Chlapec a volavka

君たちはどう生きるか - Trailer - Oficiálny Disclaimer
Už sme si zvykli, že Hajao Mijazaki sa rád lúči a rád straší odchodom do dôchodku. Tentokrát to už vraj myslí úplne vážne a po vynikajúcom Chlapcovi a volavke sa už nedočkáme ďalšej ghibliovky. Osobne tomu príliš neverím, keďže Mijazakiho poznáme ako workoholika, ktorý pridlho neobsedí. Ak by však tento film bol jeho posledným, určite by sa jednalo o odchod v tom najlepšom. Najnovší kúsok štúdia Ghibli je snový, čarokrásny a plný silných posolstiev. Atmosférou navyše pripomína najznámejší film Mijazakiho štúdia, Cestu do fantázie. Kto ste ho ešte nevideli, utekajte do kina!

Pluto

Pluto - Trailer - Oficiálny Disclaimer
Naoki Urasawa si jedného dňa povedal, že po svojom prerozpráva Tezukovho Astro Boya, jednu zo svojich najväčších inšpirácií. A výsledkom sa stalo vynikajúce Pluto. V tomto príbehu sledujeme osudy inšpektora Gesichta, ktorý s obavami sleduje vraždy siedmich ľudí, spojených s najpokrokovejšími robotmi svojej doby. Keď sa však tento prípad stane osobným, začne ísť o život aj samotnému Gesichtovi.

Jujutsu Kaisen (2.)

JUJUTSU KAISEN Shibuya Incident | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
Druhá séria štýlového hitu Jujutsu Kaisen je veľkolepejšia, akčnejšia a bolestivejšia, než tá prvá. Výčitkami môže byť fakt, že počas neustáleho sledu hrozných udalostí, odohrávajúcich sa v tokijskej Šibuji, nemá anime toľko času na skvelé slice of life momenty, ktorých bola prvá séria plná. Rovnako možno vyčítať animačnému štúdiu MAPPA podmienky pre animátorov a z toho plynúcu občasnú nižšiu kvalitu animácie, najmä ku koncu seriálu. Po dejovej stránke sa však jedná o absolútnu kultovku už teraz.

Attack on Titan Final Season

Šingeki no Kjódžin - Trailer - Attack on Titan Final Season THE FINAL CHAPTERS Special 2 | THE LAST TRAILER Disclaimer
Tak sme sa dočkali... a teraz už naozaj. Attack on Titan skončil. Názory na záver tejto legendárnej ságy sa rôznia, avšak autorovi nemožno uprieť, že dokázal naozaj uspokojivo dotiahnuť do konca všetky časti svojho príbehu, akokoľvek nemožné sa to zdalo byť ešte nedávno. Vizuál výborný, emócie vybičované, akcia perfektná. Za nás veľký palec hore.

Trigun Stampede

TRIGUN STAMPEDE | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
Pomerne veľkej časti fanúšikov na novom spracovaní Trigunu vadila moderná 3D animácia. Osobne tomu príliš nerozumiem, pretože toto anime skrátka vyzerá skvele. Nové spracovanie príbehov Vasha, Meryl alebo Wolfwooda je odvážne, svieže a zaslúži si určite miesto v našom rebríčku. Najmä finálny súboj je absolútna pastva pre oči.

Bleach: Thousand-Year Blood War

BLEACH: Thousand-Year Blood War | Official Trailer #2 Disclaimer
Toto anime sme spomínali aj minulý rok a hľa, je tu opäť. A zaslúžene. Bleach patrí k najväčším šónen fenoménom všetkých čias. Niet divu, že jeho absolútne finále vyvoláva vášne. Veď prečo by aj nie? Bola to krásna jazda a bolo nám cťou sprevádzať Ičiga, Rukiu a zvyšok naprieč všetkými dobrodružstvami.

Vinland Saga (2.)

VINLAND SAGA SEASON 2 | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
K novému Vinlandu sa viaže opäť menšia kontroverzia, keďže časť fanúšikov bola sklamaná, že seriál nepokračuje v tempe akcie, aké nastolila prvá séria. Sťažka to však môže byť dôvodom na kritiku, keďže príbeh postupuje presne tak, ako autor od začiatku zamýšľal a absencia neustálych bojov príbehu práveže pridáva na hĺbke. Výborná záležitosť.

Blue Lock

BLUELOCK | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
Osobne nie som väčšinou fanúšikom športových anime a máng, je však nutné podotknúť, že rozumiem, prečo je Blue Lock v Japonsku jedným z najväčších fenoménov súčasnosti. Originálne futbalové anime nám predstavuje prekvapivú zápletku, pripomínajúcu battle royale, a výborné interakcie rôznych hrdinov. Niet preto divu, že po manga predlohe tohto anime pomerne rýchlo siahlo aj české vydavateľstvo Crew.

Zom 100: Bucket List of the Dead

Zom 100: Bucket List of the Dead | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
Čo by ste robili, ak by nastala zombie apokalypsa? V tomto anime, tematikou a tónom pomerne pripomínajúcom skvelý Zombieland, si hlavný hrdina vypracuje zoznam sto vecí, ktoré chce stihnúť predtým, ako bude premenený na živého mŕtveho. Postupne stretáva niekoľkých iných preživších a spoločne vytvárajú čosi ako provizórnu rodinu. A možno dôjde aj na jeho vysnívané romantické city!

Hell's Paradise

地獄楽 - Trailer - Hell's Paradise | OFFICIAL TRAILER 3 Disclaimer
Hell's Paradise je azda mojim najobľúbenejším šónenom posednej doby. Nápaditý setting, zábavné postavy a neustály plíživý pocit smrteľného nebezpečenstva sprevádzajú Gabimarua a Sagiri počas hľadania elixíru života na ostrove Šinsenkjó. Zábavné, akčné, dobre pracujúce s vtipom, ale i tajomnom a strachom. Presne také je toto výborné anime.

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.