Best of 2023: Prekladová detská a Young Adult fantastika

Ak máte radi YA či detskú fantastiku, tak mrknite na náš zoznam Best of 2023, kde sme sa zo všetkých vydaných v minulom roku snažili vybrať tie najepšie tituly.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Tak ako vždy patrí Young Adult a New Adult fantastická literatúra k najvydávanejším titulom spomedzi celého knižného priemyslu. Zároveň patrí k najviac zarábajúcim titulom. Nie všetky však patria kvalitatívne k špičke a často ide len o nafúknuté a málo kvalitné prvoautorské diela so skvelým marketingom.
Zo všetkých vydaných sme sa spolu s našimi odborníčkami na YA pokúsili vybrať to najlepšie, čo minulý rok vyšlo. Do spoločnej kategórie k nim sme sa rozhodli vložiť aj pre nás najlepšie detské a mládežnícke scifi a fantasy z minulého roku a to vrátane niekoľko vrstevnatého Posledného jednorožca, ktorý jednoducho presahuje akékoľvek škatuľkovanie. Zároveň sme sa až na výnimky rozhodli nepublikovať reprinty kníh, ktoré by neprešli nejakou významnou redakčnou úpravou.
Pevne veríme, že vás náš výber potešil a pokojne do komentárov napíšte tituly, ktoré tam podľa vás chýbajú. Budeme sa tešiť :)

Brány pekla. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2023).
Brány pekla. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2023). / Zdroj Disclaimer
Leigh Bardugo - Brány pekla (Alex Stern #2) (Slovart (SK), 2023)
Alex Sternová je späť a mieri priamo do pekla v pokračovaní temného, znepokojujúceho románu Deviaty spolok od betsellerovej autorky Leigh Bardugo. Nájdi bránu do podsvetia. Ukradni dušu z pekla. Jednoduchý plán, no ľudia, ktorí sa na túto cestu vydajú, sa z nej málokedy vrátia. Galaxy „Alex“ Sternová je však odhodlaná vyslobodiť Darlingtona z očistca – aj keby ju to malo stáť budúcnosť v Léthé a na Yalovej univerzite. Alex sa tentoraz nemôže spoliehať na pomoc Deviateho spolku, takže je kvôli záchrane džentlmena z Léthé nútená zostaviť tím zložený z pochybných spojencov. Spoločnými silami sa musia prelúskať bludiskom magických textov a bizarných artefaktov, aby odhalili tie najprísnejšie strážené tajomstvá spolkov a porušili pri tom všetky pravidlá. Keď navyše začnú zomierať členovia pedagogického zboru, Alex je jasné, že nejde iba o nehody. V New Havene sa deje niečo mimoriadne nebezpečné, a ak má Galaxy Sternová aj tentoraz prežiť, bude sa musieť popasovať s monštrami zo svojej minulosti – a s temnotou v základoch samotnej univerzity.

Posledný jednorožec. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2023)
Posledný jednorožec. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2023) / Zdroj Disclaimer
Peter S. Beagle - Posledný jednorožec (Slovart, 2023)
Odnepamäti žila jednorožka v lese, kam ani smrť nedočiahla svojimi pazúrmi. Panny, ktoré boli požehnané zazrieť aspoň záblesk jej krásy, zažili také očarenie, že naň nikdy nezabudli. Ale za hranicami jej zázračnej ríše sa šírili temné šepoty a zvesti, ktoré si nemohla nevšimnúť: „Zo sveta zmizli všetky jednorožce." Za pomoci nešikovného kúzelníka a nezlomnej starej dievky sa vydáva zistiť pravdu o jednorožcoch. Každý jej krok však sprevádza strach, že ani jej nesmrteľná múdrosť nezmôže nič vo svete, kde kliatba šialeného kráľa a stelesnená hrôza jestvujú len preto, aby priviedli posledného jednorožca do záhuby...

Nekonečný príbeh. Druhé slovenské vydanie (prvé ilustrované) (Ikar, 2023).
Nekonečný príbeh. Druhé slovenské vydanie (prvé ilustrované) (Ikar, 2023). Disclaimer
Michael Ende - Nekonečný príbeh (ilustrované vydanie) (Ikar (SK), 2023)
Nesmrteľné dielo o sile predstavivosti, teraz ako bibliofilské vydanie s nezabudnuteľnými ilustráciami
Dvanásťročný Bastián Baltazár Bux nie je v škole veľmi obľúbený, preto je často sám a najlepšie sa cíti medzi policami plnými kníh. Jedného dňa neodolá a z antikvariátu ukradne tajuplnú hrubú knihu so znakom dvojhlavého hada na obálke a s dvojfarebným písmom. Keď sa do nej začíta, kniha ho nečakane vtiahne do deja a chlapec sa tak stane súčasťou napínavého príbehu. Dozvie sa, že krajine Fantázia a jej vládkyni, detskej kráľovnej, hrozí zánik. Kráľovná si na pomoc zavolá Atreja a poverí ho, aby sa s drakom šťastia Falkom pokúsil zachrániť krajinu. Všetko však nasvedčuje tomu, že práve nešikovnému Bastiánovi, ktorý je v triede terčom posmechu, sa podarí odvrátiť zánik Fantázie a zachrániť jej podivuhodných obyvateľov.

Babel. Prvé slovenské vydanie (Motýľ, 2023).
Babel. Prvé slovenské vydanie (Motýľ, 2023). / Zdroj Disclaimer
R. F. Kuang - Babel (Motýľ, 2023)
1828. Robin Swift, kantonská sirota, ktorá prišla o rodinu počas cholery, prichádza do Londýna s tajomným profesorom Lovellom. Tam sa roky učí latinčinu, starovekú gréčtinu a čínštinu, aby sa neskôr mohol prihlásiť na prestížny Kráľovský prekladateľský inštitút Oxfordskej univerzity, ktorý je nazývaný tiež Babel.
Babel je svetovým centrom prekladu, a čo je ešte dôležitejšie, aj mágie. Striebrotepectvo – umenie, ktoré pomocou začarovaných strieborných paličiek vyjavuje význam stratený v preklade, dáva britskému impériu nevídanú moc a jeho vedomosti mu pomáhajú pri napĺňaní kolonizačných cieľov.
Pre Robina je Oxford utópiou zasvätenou honbe za vedomosťami. Tie sa však musia podriaďovať moci a Robin ako Číňan vychovaný v Británii čoskoro zistí, že službou pre Babel zrádza svoje korene. Ako pokračuje v štúdiu, čoraz viac sa zaplieta so záhadným Hermesovým spolkom, s organizáciou, ktorá sa snaží zastaviť imperiálny rozmach.
Keď sa Británia vrhne do nespravodlivej vojny s Čínou pre ópium a striebro, Robin sa musí rozhodnúť, na ktorú stranu sa postaví.
Dá sa mocná inštitúcia zmeniť zvnútra, alebo revolúcia vždy vyžaduje násilie?

Piloti. Prvého slovenské vydanie (Slovart, 2023).
Piloti. Prvého slovenské vydanie (Slovart, 2023). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson - Piloti (Medzi hviezdami #2) (Slovart, 2023)
Druhý diel epickej sci-fi série od autora bestsellerov Mistborn a The Stormlight Archive Spensa celý život snívala o tom, že sa stane pilotkou a dokáže, že je hrdinkou ako jej otec. Vzlietla k nebesiam, ale pravda, ktorú o svojom otcovi odhalila, je zdrvujúca. Spensa je však presvedčená, že sa v tom musí skrývať niečo viac. A keď na jej planéte havaruje neznáma loď, naskytne sa jej jedinečná príležitosť: infiltrovať sa v prestrojení za mimozemšťanku na vesmírnu stanicu Hvezdáreň, z ktorej neľútostní krellovia útočia na ľudí. Aby však vôbec prežila, bude sa musieť popasovať s brutálnym pilotským výcvikom, so životom na míle vzdialeným všetkému, čo kedy poznala... a s hrozbou, ktorej onedlho možno bude čeliť celá galaxia.

Kosenie: Poviedky k sérii Žatva smrti. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023)
Kosenie: Poviedky k sérii Žatva smrti. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023) / Zdroj Disclaimer
Neal Shusterman - Kosenie: Poviedky k sérii Žatva smrti (Slovart (SK), 2023)
Úspešná séria Žatva smrti pokračuje novými strhujúcimi príbehmi z desivého, no fascinujúceho sveta koscov! Spoločenstvo koscov ukrýva nespočetné množstvo príbehov, ktoré ešte neboli rozpovedané. Prešli celé storočia, odkedy na seba Nimbus vzal úlohu starať sa o ľudstvo. Skôr ako sa Goddard pokúsil všetko obrátiť hore nohami, ľudia žili dlhé roky vo svete bez hladu, chorôb či smrti. Vo svete, kde populáciu regulovali práve kosci. Neal Shusterman v spolupráci s ďalšími talentovanými autormi odhaľuje v poviedkovej knihe nadväzujúcej na bestsellerovú trilógiu tajomstvá a minulosť obľúbených postáv, no predstaví i nových hrdinov a nových nepriateľov.

Štvrté krídlo. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2023).
Štvrté krídlo. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2023). / Zdroj Disclaimer
Rebecca Yarros - Štvrté krídlo (Ikar, 2023)
Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol.
Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod.
Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip.
S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.

Atlasov paradox. Prvé slovenské vydanie (Zelený kocúr, 2023)
Atlasov paradox. Prvé slovenské vydanie (Zelený kocúr, 2023) / Zdroj Disclaimer
Atlasův paradox. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023).
Atlasův paradox. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023). / Zdroj Disclaimer
Olivia Blake - Atlasov paradox/Atlasův paradox (Zelený kocúr, 2023)/(Laser-books, 2023)
Šesť mágov. Dve súperiace strany. Jeden výskumník. A muž, ktorý dokáže vstupovať do snov. Všetci sa musia rozhodnúť: chcú zachovať svet alebo ho zničiť? V tomto strhujúcom pokračovaní Atlasovej šestky Alexandrijské spoločenstvo odhalí svoju skutočnú tvár tajnej spoločnosti s nepredstaviteľnou mocou na čele s mužom, ktorý naplno rozbieha svoje plány, ako zmeniť náš doterajší svet. Cena za poznanie je však vysoká, a kto chce získať moc, musí si vybrať, na ktorú stranu sa pridá: ktoré spojenectvá vydržia a ktoré nepriateľstvá sa ešte väčšmi prehĺbia? Atlasov paradox je dlho očakávaným pokračovaním Atlasovej šestky od Olivie Blakovej. Tento temný príbeh z akademického prostredia je bestsellerom New York Times a v jeho druhej časti zaručene nájdete ešte viac túžby, úskokov, zrady a chaosu.

Ako vypiecť s kúzlami: Monin sprievodca obranným pečením. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2023).
Ako vypiecť s kúzlami: Monin sprievodca obranným pečením. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2023). / Zdroj Disclaimer
Monin kouzelný průvodce obranným pečením. Prvé české vydanie (#booklab, 2023)
Monin kouzelný průvodce obranným pečením. Prvé české vydanie (#booklab, 2023) / Zdroj Disclaimer
T. Kingfisher - Ako vypiecť s kúzlami: Monin sprievodca obranným pečením (Slovart, 2023) Monin kouzelný průvodce obranným pečením (#booklab, 2023)
Štrnásťročná Mona nie je ako iní čarodejníci poverení obranou mesta. Nemôže ovládať blesky ani hovoriť s vodou. Jej familiárom je štartér z kvásku a jej mágia funguje iba na chlebe. V pekárni svojej tety si popri výrobe tancujúcich perníčkoch užíva celkom pokojný život.
Lenže Monin život sa obráti naruby, keď na podlahe pekárne nájde mŕtve telo. Ulicami mesta Monu prenasleduje atentátnik, ktorý loví čarovný ľud a zdá sa, že práve Mona je jeho ďalším cieľom. A v meste na okraji konfliktu, ktoré je však náhle zbavené čarodejníkov, je atentátnik tou najmenšou z Moniných obáv.

Alcatraz verzus diabolskí knihovníci. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023)
Alcatraz verzus diabolskí knihovníci. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023) Disclaimer
Alcatraz versus ďábelští knihovníci. Prvé české vydanie (Slovart (ČR), 2023).
Alcatraz versus ďábelští knihovníci. Prvé české vydanie (Slovart (ČR), 2023). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson - Alcatraz versus ďábelští knihovníci / Alcatraz verzus diabolskí knihovníci (Alcatraz verzus diabolskí knihovníci #1 / Alcatraz versus ďábelští knihovníci #1) (Slovart (SK), 2023) (Slovart (ČR), 2023)
Prvý diel dobrodružnej fantasy série od kultového autora! Alcatraz Smedry vyrastá u náhradných rodičov a na trináste narodeniny dostane poštou vrecko piesku. Žiaľ, nie je to žiadny nepodarený vtip, ale celé jeho dedičstvo po matke a otcovi. Kým však stihne zistiť o nezvyčajnom darčeku viac, ukradnú mu ho diabolskí knihovníci. Tajný rád, ktorý sa pokúša pomocou všemožných klamstiev podmaniť si ľudstvo. A zatajiť pred ním šokujúcu pravdu - že existuje svet magických okuliarov, hovoriacich dinosaurov a rytierov s krištáľovými mečmi!
Alcatraz musí diabolských knihovníkov za každú cenu zastaviť, pričom má iba jedinú zbraň: neuveriteľný talent všetko pokaziť.

Rád Pisárových kostí. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023)
Rád Pisárových kostí. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2023) / Zdroj Disclaimer
Legie Zakladatelových kostí. Prvé české vydanie (Slovart (SK), 2023).
Legie Zakladatelových kostí. Prvé české vydanie (Slovart (SK), 2023). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson - Rád Pisárových kostí / Legie Zakladatelových kostí (Alcatraz versus ďábelští knihovníci #2 / Alcatraz verzus diabolskí knihovníci #2) (Slovart (SK), 2023) (Slovart (ČR), 2023)
Druhý diel dobrodružnej, uletenej a neuveriteľne vtipnej fantasy od kultového autora Brandona Sandersona! Tak ste si o mne, Alcatrazovi Smedrym, prečítali všetko, aj to, ako ma vytrhli z bežného života vo vašom normálnom svete a nasadili do boja proti knihovníkom (tým pakom!). Nečakal som však, že po tom, ako som si v prvom diele s tým všetkým hrdinsky poradil, sa bezhlavo vrhnem do akcie na nepriateľskom území: v Alexandrijskej knižnici, kde sa - spolu s dedom a našou mrzutou strážkyňou Bastilou, jej ešte mrzutejšou matkou a sesternicou s prazvláštnym nadaním - postavíme proti kurátorom (duchom, ktorí vám s potešením požičajú knihu, ak vám nevadí, že za ňu zaplatíte svojou dušou) a niekoľkým novým otravným knihovníkom, ktorí nás neznášajú už len za to, že dýchame... a s radosťou nás znesú zo sveta. Nič z toho sa však nevyrovná tej hrôze, ktorú prežijeme, ak sa nám podarí nájsť... MÔJHO OTCA! (Tu si predstavte dramatickú hudbu...)

Vyslání. Prvé české vydanie (King Cool, 2023).
Vyslání. Prvé české vydanie (King Cool, 2023). / Zdroj Disclaimer
Victor Dixen - Vyslaní (Phobos #1) (King Cool, 2023)
Šesť dievčat a šesť chlapcov letí spolu na palube jedinej kozmickej lode, ale v dvoch samostatných oddieloch. Chcú sa zapísať do Dejín s veľkým D. Vídať sa smú iba na šesť minút týždenne a pod nepretržitým dohľadom kamier si musia do konca letu vybrať partnera, s ktorým strávia celý zvyšok života. Ich úlohou bude založiť nové ľudstvo – a osídliť tak Mars.
Také sú pravidlá programu Genesis, najšialenejšej zoznamovacej show v dejinách. Francúzke Léonor je osemnásť rokov a vyrastala bez rodičov. Bola vybraná do programu ako jedna zo súťažiacich.
Prihlásila sa s vidinou slávy.
Prihlásila sa, aby našla lásku.
Prihlásila sa, aby sa už nikdy nevrátila.

D aneb Příběh dvou světů. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
D aneb Příběh dvou světů. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Michel Faber - D aneb Příběh dvou světů (Argo, 2023)
Dhikilo sa narodila v krajine, ktorá formálne neexistuje, ale snaží sa cítiť ako doma v Cawberon-Sands, mestečku na pobreží Anglicka. Svojich rodičov videla naposledy ako úplne malé dieťa a to nie je jediné, čím sa odlišuje od svojich spolužiakov v škole. Všetko zvláda až do dňa, keď z jazyka zmizne písmeno D. Proste sa vytratí z každého slova, ktoré ho predtým obsahovalo – akurát si to všimne jedine Dhikilo.
Jeen by si myslel, že strata jedného malého písmena nebue v kažoennom živote prestavovať taký roziel. Lenže ono to robí problémy, až je nakoniec situácia zúfalá.
Našťastie sa Dhikilo dá dohromady so záhadným profesorom a spoločne sa vydajú písmeno D zachrániť. Dokáže diktátorovi Gampovi zabrániť v zničení celého jazyka? A podarí sa jej odhaliť, kto je a kam vlastne patrí?

Zlaté enklávy. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Zlaté enklávy. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Naomi Novik - Zlaté enklávy (Scholomance #3) (Host, 2023)
Jediná vec, o ktorej študenti Scholomancie nikdy nehovoria, je to, čo budú robiť, keď sa z nej dostanú von. Takto pokúšať osud a spriadať plány na akúkoľvek budúcnosť by mohol len hlupák. Napriek tomu o tom všetci tajne snívajú - o tej nepravdepodobnej, malej šanci, že prežijú a dostanú sa von za brány školy. Nakoniec sa to podarí len málokomu.
Galadriel Higginsovej sa však tento nemožný sen splnil a po štyroch rokoch štúdia sa vrátila do skutočného sveta. Ešte nedávno by bola šťastná, pretože vo svoj úspech príliš nedúfala. Teraz sa však nemôže cítiť horšie. Všetko sa zvrtlo a tie, ktoré zachránila, pravdepodobne čaká smrť v prepukajúcej vojne. Takto si El svoj návrat nepredstavovala. Ale vždy môže byť ešte horšie. Sotva sa z pazúrov Scholomancie vyslobodila, musí sa otočiť na päte a vrátiť sa späť do jej smrtiacich pazúrov.

Pohár bohů. Prvé české vydanie (Fragment, 2023)
Pohár bohů. Prvé české vydanie (Fragment, 2023) / Zdroj Disclaimer
Rick Riordan - Pohár bohů (Percy Jackson #6) (Fragment, 2023)
Dlho očakávané pokračovanie bestsellerovej série Percy Jackson. Dostať sa na vysokú? To je úloha hodná samotného poloboha! Percy Jackson už niekoľkokrát zachránil svet a teraz dúfa, že prežije normálny maturitný ročník. Bohovia s ním ale ešte neskončili. Percy bude musieť splniť tri úlohy, aby z Olympu získal tri potrebné odporúčania na vysokú školu. Prvou úlohou je pomôcť Diovmu čašníkovi získať späť jeho pohár skôr, než sa dostane do nesprávnych rúk. Podarí sa Percymu, Groverovi a Annabeth nájsť ho včas?

Zlatá. Prvé české vydanie (Egmont, 2023)
Zlatá. Prvé české vydanie (Egmont, 2023) / Zdroj Disclaimer
Marissa Meyer - Zlatá (Zlatá #1) (Egmont, 2023)
Očarujúce rozprávkový román od autorky bestsellerovej série Mesačnej kroniky. Obyčajná mlynárova dcéra Serilda má neobyčajný dar: spriadať uhrančivé a fantazijné príbehy, v ktorých zdanlivo nie je ani štipka pravdy. Jedným z nich však upúta krutého Kráľa duchov, pána nemŕtvych lovcov a prízrakov v temnom svete plnom záhadných bytostí. Dostane od neho nesplniteľnú úlohu: upliesť zlato zo slamy. Ak neuspeje, zomrie. Zúfalé dievča mimovoľne privolá zvláštneho chlapca. Ten jej pomôže... ale za istú cenu. Dokáže Serilda odhaliť tajomstvo hradu Kráľa duchov a prežiť v magickom svete?

Prokletá. Prvé české vydanie (Egmont, 2023)
Prokletá. Prvé české vydanie (Egmont, 2023) / Zdroj Disclaimer
Marissa Meyer - Prokletá (Zlatá #2) (Egmont, 2023)
Strhujúce rozuzlenie temného rozprávkového príbehu od autorky Mesačných kroník. Blíži sa Nekonečný mesiac. Kráľ duchov chce zajať jedno z božstiev a vysloviť prianie, aby sa jeho milovaná Perchta vrátila z podsvetia. Serilda a Zlat sa medzitým pokúšajú zlomiť kliatby, ktoré pútajú ich duchmi k prekliatemu hradu Adalheid. Čoskoro sa však ukáže, že kráľovu túžbu po pomste neuspokojí jediné prianie a jeho zámery môžu zmeniť ríšu smrteľníkov navždy. Dokážu Serilda a Zlat prekaziť jeho temné plány, vyriešiť záhadu Zlatovho zabudnutého mena a ochrániť svoje nenarodené dieťa?

Křídločky. Prvé české vydanie (alt. obálka) (Gnóm!, 2023)
Křídločky. Prvé české vydanie (alt. obálka) (Gnóm!, 2023) / Zdroj Disclaimer
Křídločky. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023)
Křídločky. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2023) / Zdroj Disclaimer
Ursula K. Le Guin – Křídločky (Gnóm!, 2023)
Čo keby mačky dokázali lietať? Prvé české vydanie klasickej detskej knižky legendárnej autorky. Všetky štyri diely v jednom zväzku. Ursula K. Le Guinová poznala mačky natoľko dobre, že v týchto príbehoch o nich nenájdete jediné nepravdivé slovo (až na tie krídla, samozrejme). Drobné dobrodružstvá okrídlených mačiatok nenápadne nastoľujú autorkine kľúčové témy, napríklad to, že sloboda je vždy dôležitejšia ako sláva.

Dopisy Otce Vánoc. Druhé české vydanie (Argo, 2023).
Dopisy Otce Vánoc. Druhé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
J. R. R. Tolkien - Dopisy Otce Vánoc (Argo, 2023)
Vianočné listy svojim deťom písal J. R. R. Tolkien od roku 1920, kedy boli jeho prvorodenému synovi Johnovi práve tri roky, do roku 1943, kedy bolo jeho najmladšiemu dieťaťu, dcére Priscille, štrnásť rokov. V úlohe Otca Vianoc im každoročne oznamoval, že dostal ich listy so zoznamom vianočných prianí, a rozprával o udalostiach na severnom póle; o vianočných prípravách, o svojich pomocníkoch, o víťazných bojoch so škriatkami. Svoje líčenie obvykle sprevádzal kresbami, do jeho listov čas od času zasahoval jeho hlavný pomocník Ľadový medveď či tajomník elf Ilbereth. Vďaka pôvabným kresbám, vtipu, aj motívom, ktoré pripomenú Tolkienove romány, sú Listy Otca Vianoc viac než len súkromným dokumentom rodinného života. Prvýkrát vyšli v obmedzenom výbere nedlho po Tolkienovej smrti; z tejto edície vychádza aj prvé české vydanie z roku 1994 (Dopisy Deda Mráza). Na vydanie v Argu už bola k dispozícii nová edícia, prinášajúca faksimile a prepisy viac-menej všetkých listov a ilustrácií. Toto pôvabné dielko sa tak prvýkrát dostáva k českým čitateľom v úplnosti.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2023

To najlepšie za rok 2023: Filmy

Aké boli najlepšie fantastické filmy roku 2023 podľa redakcie scifi.sk? Čo sa nám páčilo zo žánrov science fiction, fantasy a horor?

To najlepšie za rok 2023: Hororová literatúra

Množstvo vydaných hororových kníh, najmä v českom preklade, má rok od roku stúpajúcu tendenciu a v roku 2023 prvý raz prekonal magickú hranicu sto. Vybrať z takého množstva tie najlepšie diela bolo naozaj ťažké, no snáď sa nám to podarilo :) Best of prekladový horor za rok 2023 :)

Best of 2023: Prekladová detská a Young Adult fantastika

Ak máte radi YA či detskú fantastiku, tak mrknite na náš zoznam Best of 2023, kde sme sa zo všetkých vydaných v minulom roku snažili vybrať tie najepšie tituly.

To najlepšie za rok 2023: Prekladová Fantasy tvorba

Najlepšie dospelácke fantasy knihy za rok 2023 v slovenskom a českom preklade! A že ich teda nie je málo! Ktoré z nich ste čítali vy?