Kantos Hyperionu

Simmonsove opus magnum a možno jedna z najzásadnejších sci-fi ság 20. storočia, postmoderné sci-fi, ktoré sa vyrovnáva Dune či Nadácii s obrovskom komplexnosťou a záberom tém. To všetko je Kantos Hyperionu.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Hyperion - H1
Hyperion - H1 / Zdroj Disclaimer
V 28. storočí vládne vesmíru Hegemónia človeka, najsilnejšia a najvyspelejšia sila známeho vesmíru. Svoju silu čerpá najmä z vyspelých technológií a spojenectva s umelou inteligenciou, známou ako Technojadro, tajomnou, nepreskúmanou entitou umelej inteligencie, ktorej prvopočiatky stvoril človek koncom 20. storočia. Nemenej tajomnou silou sú Vyvrženci, prvotní kolonizátori vesmíru, ktorí sa vďaka nanotechnológiám prispôsobili životu medzi hviezdami až do takej miery, že stratili časť svojej ľudskosti.
Vyvrženci sa rozhodli zaútočiť na Hegemóniu a obsadiť systém planéty Hyperion, kde sa začínajú otvárať tajomné časové hrobky - neznáme stavby pohybujúce sa v čase opačným smerom. Tie stráži Škorpión, nezničiteľná krvilačná bytosť, zodpovedná za tisíce vrážd na planéte. Vo víre týchto udalostí sa ocitá sedem pútnikov smerujúcich na Hyperion k časovým hrobkám. Možno len oni dokážu odvrátiť blížiacu sa skazu a zachrániť ľudstvo. Každý z nich má vlastné tajomstvo týkajúce sa Hyperionu a vlastný príbeh...
Už prvý diel Kantosu predznamenáva komplexnosť celého diela. Autor tu namiešal dokonalý kokteil zo všetkých možných subžánrov sci-fi - dobrodružné sci-fi, milirary sci-fi, krimi, cyberpunk, space opera, cestovanie časom a nechýba ani romantická love story. Všetko potom okoreňuje poézia básnika Johna Keatsa, ktorého odkaz sa tiahne celým Kantosom. Jednotlivé príbehy nám okrem motívov postáv pre ich rozhodnutie vydať sa na púť, šikovne vykresľujú celý vesmír Kantosu, spolu s jeho históriou.
The Fall of Hyperion - h2
The Fall of Hyperion - h2 / Zdroj Disclaimer
Druhý diel priamo nadväzuje na prvý, rozprávanie pútnikov je nahradené príbehom kybrida (umelo vytvorenej postavy na základe analýzy diela a skutkov skutočnej osoby) básnika Johna Keatsa, ktorý sa ocitá v centre samotnej Hegemónie odolávajúcej útoku Vyvržencov. Stovky svetelných rokov ďalej pokračujú pútnici v konfrontácii so Škorpiónom a svojim osudom. Je však skutočným nepriateľom práve Škorpión, Vyvrženci, alebo niekto úplne iný?
Pád Hyperionu pokračuje v strhujúcom tempe, boj o záchranu Hegemónie, pokračujúca konfrontácia pútnikov so Škorpiónom a zároveň postupné odkrývanie tajomstiev simmonsovho vesmíru.
Endymion - Plagát - Endymion
Endymion - Plagát - Endymion / Zdroj Disclaimer
Tretia časť sa odohráva necelé tri storočia po páde Hegemónie a spočiatku sa príbehu prvých dvoch častí Kantosu dotýka len okrajovo. Sledujeme mladého Raula Endymiona, obyvateľa Hyperionu a jeho cestu za záchranou dieťaťa Aeney, dcéry kybrida Johna Keatsa a Brawne Lamie, pútničky z prvej časti Kantosu. Proti nim stojí Katolícka cirkev a jej militantná organizácia Pax kontrolujúca takmer celý vesmír bývalej Hegemónie. Hlavným nástrojom moci Cirkvi je kruciform, pokročilá technológia zaručujúca jeho nositeľovi praktickú nesmrteľnosť. S pomocou tejto technológie, s ktorou prišiel ako prvý do kontaktu otec Duré v prvej časti Kantosu, sa Cirkvi podarilo opäť získať svoju zašlú slávu.
Endymion sa rozbieha pomalšie a lineárne putovanie mladého Raula od planéty k planéte možno nie je až tak príťažlivé ako rozmanitosť prvej a druhej časti. Aj napriek vesmírnym naháňačkám so silami Paxu, novej nemesis nastupujúcej na scénu, odhaľovaniu osudu Spasiteľky a intríg Paxu sa postupne môže stať trochu stereotypným.
The Rise of Endymion - Plagát - h4
The Rise of Endymion - Plagát - h4 / Zdroj Disclaimer
Podobne ako pri pokračovaní Hyperionu aj Vzostup Endymionu priamo nadväzuje na predošlý diel. Raul sa po záchrane Aeney a ich púti pred svojimi prenasledovateľmi musí opäť vydať na cestu, proroctvo o spasiteľke sa totižto napĺňa a konečná konfrontácia s Paxom, ale aj oslobodenie ľudstva od ešte horšieho nepriateľa sa blíži. V hre je budúcnosť celého vesmíru, tak ako ho poznáme aj nepoznáme...
Hyperion Cantos
Hyperion Cantos Disclaimer
Vzostup Endymionu plynule nadväzuje na predchádzajúcu časť a pokračuje Raulovou púťou, kde tentokrát už sám, musí prekonať množstvo nástrah aby sa mohol opäť stretnúť s Aeneou, ktorá sa v tejto časti postupne stáva viac ako len jeho priateľkou a chránenkyňou. Endymion je od Hyperionu odlišný, plynie pomalšie, niekedy až meditatívne, prevažujú simmonsove vyčerpávajúce opisy rozmanitých svetov, ktoré len občas spestrí nejaká tá akcia. Naopak finále celej ságy, ktoré v kontraste so zbytkom knihy uplynie až priveľmi rýchlo, by si zaslúžilo viac priestoru.
Hyperion Cantos
Hyperion Cantos Disclaimer
Rozmanitosť tém, s ktorými Simmons v Kantose operuje je obrovská. Náboženstvo, kybernetika, evolúcia, politika, filozofia. Dielo je poprepletané myšlienkami a odkazmi na mysliteľov a vedcov - od Pytagorasa, cez básnikov až po teoretikov umelej inteligencie. Nosnou témou prvej časti Kantosu je evolučná teória Pierra Teilharda de Chardin pojednávajúca najmä o evolúcii smerujúcej ku konečnému bodu Omega. Simmons do jeho konceptu vkladá umelú inteligenciu, pomocou ktorej túto teóriu a jej čiastkové aspekty ďalej rozpracováva. V druhej polovici Kantosu je problematika doplnená filozofickými úvahami o potrebe rozmanitosti, slobody, ale aj života a smrti. Simmons detailne popisuje stret umelej inteligencie a človeka, ktorého konečnou syntézou je spasiteľka Aenea. Spása ľudstva napokon prebieha na základe metafyzického konceptu čerpajúceho z rozmanitých zdrojov, od gréckej filozofie cez Kresťanstvo až po Budhizmus. Konečným posolstvom Kantosu je napokon harmónia, empatia a láska, ktoré sa stávajú najmocnejšími silami vo vesmíre.
Hyperion Cantos
Hyperion Cantos Disclaimer
Kantos možno nie je dokonalý, veľa tém sa neuzatvára, niektoré dejové línie vychádzajú do stratena, avšak bohatosť myšlienok a duchovný rozmer, ktorými nás Simmons počas celého diela zásobuje, všetky tieto negatíva zatieňujú. Niektoré autorove tézy sú možno až príliš odvážne a s niektorými nemusíte súhlasiť, určite ho však budete počúvať a opájať sa jeho myšlienkovým posolstvom. Kantos by vydal na siahodlhú analýzu, podstatný je však jeho odkaz. Som presvedčený, že ten bude vo vás ešte dlho po prečítaní rezonovať.

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Culter
Áno, mal som tú česť... asi trikrát... skutočne to vo mne zanechalo dojem, mnohé veci sa mi vtlačili do mozgu pozor SPOILERY: (Sequoia Sempervirens... či tak nejako) stromolode, biodféra, kruciformy (bŕŕ) Teslovníky, osud Aeney, more tráv, brutálne súboje plukovníka a Škorpióna, recitovanie básnika na tŕňovom strome, Rhadamanth Nemes a to neskutočné prepojenie minulosti (Keatsove básne) a úžasne plastickej budúcnosti a naozaj krásnych originálnych osudov. Nebolo divu, ako ľahko som po tom siahol po Simmonsovom Ílione...
01.10.2014
cyberstorm
Kantos Hyperionu patri medzi najvacsie diela v ramci sciende-fiction. A ak by som mal za seba vymenovat par veci, ktore na mna najviac zaposobili, tak ako Janko urobil, tak by to boli najma dve: Aenea a jej osud...a Shrike!!!
02.10.2014
jurinko
Hm, ja som na skole cital prvu knihu a nejako ma to nezobralo natolko, aby som si skusil zadovazit dalsie styri (hlavne Skorpion, ved ten je uplne neporazitelna entita, aspon teda v jednotke). Niektore veci (napr. more trav) som si vsak zapamatal nadlho, to je fakt. Kazdopadne, taketo megasagy ma vobec nebavia, pride mi to ako hrozne ukecana zalezitost (niektore maju normalne desiatky knih a to si nechcem ani predstavit, ze by som tomu venoval pol roka alebo rok zivota, a na konci nebodaj zistil, ze to bola blbost, hlavne, ak je to filozoficke posolstvo, ktore sa tam takmer vzdy skryva, nieco nie uplne premakane... a ak aj premakane je - kvoli filozofickym traktatom necitam scifi, ak mam na nieco take chut, tak si precitam nejakeho filozofa :-) ). Ale viete ako - de gustibus non est disputandum, takze ak vas to tak oslovilo, som rad aj za vas ;-)
03.10.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB