Ironická obloha

Mesační nacisti prileteli a prehnali sa našimi kinami a čarovnými prehrávačmi filmov. Nezanechali za sebou spúšť, iba potrhané bránice a trochu kontroverzie...
Juraj Búry
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Iron Sky - Záber - Flotila útočí
Iron Sky - Záber - Flotila útočí / Zdroj Disclaimer
Ja som to vždy vedel. Amerika klame, na ISS nikdy neprebiehali opravy poškodeného plášťa, to len montovali laserové delá. Lebo tam vonku niečo je a len to čaká na svoju príležitosť. Zatiaľ sa malých zelených báť nemusím, pravdepodobne videli Deň nezávislosti a vedia prečo neútočiť. Dovtedy sa musíme otĺkať medzi sebou. Koľká škoda. Stačí na to len dobrý dôvod, napríklad, že Hitler prehral vojnu, a tretie pokračovanie World War je na svete. Námet ako na kasový trhák.
Presne niečo také si pred pár rokmi povedali mladí filmári kdesi vo Fínsku. Ale nestačilo im to. Pridali trochu korenia v podobe sci-fi prvkov a poriadnu dávku čili papričiek - nacistov. Pretrepali, zamiešali a zistili, že nemajú prachy na trúbu. Našťastie ich zachránil vševediaci a obávaný Necrocomi... teda internet. A vďaka páru nadšencov (pozdravujem Ivana Pullmana a Ivana Aľakšu) sa to dostalo aj do našich kín a my sme leto mohli tráviť v spoločnosti šialených Nemcov a ešte šialenejších Američanov.
Iron Sky - Záber - Základňa na Mesiaci
Iron Sky - Záber - Dr. Richter
Iron Sky - Záber - Renate a Klaus
Film Iron Sky je presne taký, aký je jeho plagát. Potrpí si na vizuálnej stránke, blikajúcich svetielkach a obrovskej výprave. A to všetko s modrým filtrom na kamere. Ale povedzme si na rovinu, od filmu o nacistoch z Mesiaca sme očakávali po a) neskutočne vtipnú záležitosť alebo po b) film bez hlavy a päty. Tvorcovia nesklamali ani v jednom smere. A názory sa rôznili. Veď ako inak, keď internet dáva priestor na vyjadrenie každému, kto vie aspoň trochu spájať slová do viet.
Iron Sky - Záber - Renate
Iron Sky - Záber - Renate / Zdroj Disclaimer
(Pseudo)Intelektuáli hovorili o premárnenej príležitosti, povrchný prelet ponad možné témy (od frustrácie z Druhej svetovej vojny a vyrovnávania sa s ňou, cez rasovú identitu, národnostné predsudky až po škodlivé využívanie propagandy). Iste, o tom všetkom sa v súvislosti s Iron Sky môžeme baviť. Ale nebude to mať zmysel, lebo jadrom problému je (opäť) nevyvážený scenár. Tentoraz to však nie je tým, že autori doň pridali priveľa toho, primálo onoho. Tentoraz je to pre to, že film nevie, či chce byť satirou Ameriky, nacistov alebo ľudstva vôbec. Dokonca ani nevie, kto je jeho hlavný hrdina! My, diváci, síce držíme palce plavovlasej Renáte, veď sa na ňu díva dobre, očividne má slabosť pre tesné kožené korzety (veľké plus), systém ju dusí... Ale je naozaj ona tou hrdinkou, čo to nesie na svojich pleciach? Ak si myslíte, že áno, tak si položte otázku, ako veľmi zasahovala do dejovej línie pani prezidentky, ktorá nie je ani ukončená!
A potom sú tu diváci - bežní scifisti, mierne narušení jedinci so skresleným vnímaním estetiky, života, vesmíru a vôbec. Tí, ktorí nepotrebujú Freuda na to, aby si užili film. Chcú sa jednoducho baviť, tak ako Hulk chce ničiť. A baviť sa aj budú. Dialógy sú prešpikované sarkastickými narážkami, jednotlivé scény majú parodický podtón a nezabudlo sa ani na tých, ktorým stačí ku šťastiu zarazenie topánky do niečieho čela. Bonusom sú aj skvelé triky (aj keď sem-tam zakopnú o počítačový vizuál a la televízna produkcia), kostýmy a charaktery sú prudko štylizované a kamera odvádza dobrú prácu. A hudba? Nevtieravá, skvele dopĺňajúca dianie na obraze. Aj keby vám to nedávalo zmysel a k nemčine – znejúcej väčšinu filmu – by ste cítili odpor hraničiaci s vracaním, aj tak by ste si to pozreli znovu, lebo sa proste na to dobre díva. Žiadne náročné experimenty alebo škaredí ľudia. Nič také, len ľahko čitateľný obraz a príjemné stvárnenie. Mnohí hollywoodski strihači by si z akčných scén v Iron Sky mali brať príklad.
Iron Sky - Záber - Wolfgang Kortzfleisch pristál
Iron Sky - Záber - Prezidentka USA
Iron Sky - Vivian Wagner
Mesační nacisti prileteli a prehnali sa našimi kinami a čarovnými prehrávačmi filmov. Nezanechali za sebou spúšť, iba potrhané bránice a trochu kontroverzie. Nie však dostatok, takže časom zapadnú prachom. Cieľovej skupine to môže byť ľúto, taký ambiciózny projekt sa tu tak skoro neobjaví, ani vám nikto tak úprimne nepovie, že Amerika zaviedla novú formu diktatúry bez toho, aby ste ho nepovažovali za blázna. Ostatne, tento film sa na to odsúdil sám nedotiahnutým scenárom, vďaka ktorému chutí ako Coca-Cola: pili ste to, aj to budete piť, ale keď vám ju mesiac nikto nenaleje, nebude vám chýbať. Zasmejeme sa, skonštatujeme, že to bolo dobré, ale nie dosť a zabudneme. Orientačne: 70%.
Iron Sky: Featurette - Visual Effects Disclaimer
Iron Sky: Featurette - The Story Disclaimer

Juraj Búry

Juraj Búry
Mám veľa čiernych vlasov, kocúra a plyšového pavúka. Väčšinou sa mocem v Nitre, alebo po kopcoch a hradoch. Strašne rád sa hrám, čítam a pozerám a potom o tom premýšľam. Pôsobím mladší ako v skutočnosti som.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Aldeberan
Tento film ma neskutocne nudil. Akcne sceny naozaj dobre, humor vacsinou uplne hrozny, na europsky film typicky holywoodsky (v prevedeni, nie v obsahu - vybieleni cernosi by sa v US prilis nuezivili). Kazdopadne diki za recku :)
08.10.2012
Juraj Búry
Neni zač... ono to je fakt vec nazoru, ja som sa však neskutošne smial
09.10.2012
jurinko
Mna to bavilo. Najviac parodia na Hitlera v podani tej psychotickej cubky, co sa stala velitelkou vesmirnej lode, aby si vybavila osobnu vendettu :-D Proste pre mna je to super film, ale aj tak sa stotoznujem s recenziou. Teraz cez vikend ho hrali u nas v meste, a napriek tomu, ze to mam zadarmo, a trikrat som okolo toho kina isiel, som na to druhykrat nesiel... A mozno sa mi iba nechcelo ist samemu ;-)
09.10.2012
jurinko
(a ozaj, ten nazov je naschval tak zle prelozeny? :-) )
09.10.2012
Juraj Búry
hej naschvál :)
10.10.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB