Šamanova záruka

Poviedky na Počkanie 1. kolo
Podporte scifi.sk
Zaťal som zuby a vošiel som do chatrče, preniknutej nepríjemným smradom spáleného vtáčieho peria a byliniek. Som mariňák, žiadna baba, nezastaví ma trocha puchu ani nevraživý pohľad prastarého černocha s poďobanými lícami.
„Koľko ma to bude stáť?“ spýtal som sa.
„Podľa toho ako veľmi sa bojíš, vojak.“ Som poručík, cítil som z jeho oslovenia pohŕdanie, ale nemienil som sa vzdať.
„Neskúšaj ma oholiť, ty starý vypečenec, lebo ti ja oholím tú tvoju dredatú kotrbu. Jasné? Koľko máš bežnú taxu za poriadne kúzlo? Sľúbil som svojej snúbenici, že sa vrátim domov a ani smrť mi v tom nezabráni, tak ti dám presne toľko, koľko ti za pomoc platia ostatní. Rozumel si?“
„Rozumel, pane. Budem potrebovať kvapku Vašej krvi, pane, a uvidím, čo s tým budem môcť urobiť.“ Opakoval pane, ktoré znelo ako hrozba.
Nechcel som jej venovať pozornosť. Vytiahol som spoza opaska svoj dlhý nôž so zúbkami na tupej strane čepele a opatrne som sa ním dotkol zápästia. Čakal som podobnú prosbu, moji priatelia ma varovali, že sa kvôli takej požiadavke vykašlali rituál a odišli preč. Teraz sú mŕtvi.
Pritlačil som ostrie a potiahol som. Rana vyronila pár kvapiek do dreveného kalicha. Kúzelník doplnil obsah vriacou vodou zo svojho kotlíka, v ktorom sa varili trsy čudných tráv a mne neznáme plody. Na zemi namaľoval kruh palicou obtočenou hadrou, ktorú predtým namočil do tekutiny, nazbieranej na dne lavóra, v ktorom ležal zarezaný pestrofarebný kohút. Nepochyboval som, že je to krv.
Kľakol si na jednu stranu kruhu a mňa požiadal, aby som si kľakol na druhú. Zamrmlal mnoho jednotvárnych slov, zodvihol kalich a podal mi ho do rúk.
„Pi!“
Neviem prečo som poslúchol. Teraz stojím na dosah mojej snúbenice a ona plače. Vrátil som sa domov, smrť ma nezastavila. A budem tu stáť do skončenia vekov, uväznený v bode, z ktorého niet návratu.

Monika Kandriková

Monika Kandriková
Čo ma nezabije nech rýchlo utečie! :D :D

Diskusia

soyka
zaujímavé. zimomriavkové, ako má byť.
22.09.2013
Culter
Začalo to zvesela, skončilo tragicky. Tento prechod ma trošku zmiatol.
22.09.2013
Ester Magyarová
Súhlasím s Jánom, tiež som nečakala taký tragický záver.
22.09.2013
Juraj Búry
ja som si ho musel prečítať 3x a aj tak som si nie istý či som pochopil :D
22.09.2013
jurinko
Taky fajnovy zombie marinak je celkom dobra postava do niecoho vacsieho. Ako medailonik o nom je to super (este aj take to Erbenovske vychadzanie spod prahu tam bolo). Napis o nom nieco dlhsie, nech je sranda :-)
22.09.2013
draculin
Heeej, zase dobry kus! Koniec by som mozno trosku pritlacil na pilu, ale inac...9/10 :)
22.09.2013
William Cody
Áno, perfektná scéna v chatrči. Reálne opísaná(vtáčie perie, bylinky). Pocity mariňáka, cítenie šamanovej irónie,cynizmu(oslovenie pane, vojak).. Začiatok ma dostal, záveru čosi chýbalo... No predsa o čosi málo lepšie ako predchádzajúce.. ( nie však až tak diametrálne, preto u mňa rovnaké body :D)..
23.09.2013
Stano Lacko
Citalo sa to dobre, koniec by som trocha upravil, to ze bude zombie som nepochopil ;-)
30.09.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.