Poviedky z 22. storočia

Systém v roku 2116 - kapitalisti síce na jednej strane dosiahli svoje – ľudia pracovali, tam kde potrebovali, no po rôznych revolúciách a vojnách vedených na protest, rapídne klesol počet ľudí a s tým spätá životná úroveň. (Prvá poviedka zo série Poviedky z 22. storočia.)
Podporte scifi.sk
Uliana Komarova , narodená v roku 2099. Jej vzťah k práci by sa nedal hodnotiť veľmi kladne. Patrí k luďom, ktorým nie je jedno osud druhých, v dnešnej dobe nevhodná vlastnosť. Vzhľadom na to, že vo veku necelých osemnástich rokov pracuje dvadsať hodín denne, sedem dní v týždni, dala by sa dokonca jej vlastnosť považovať za šialenstvo. Za šialenú by sme ju mohli považovať aj keď sa zobudí – celú polhodinu tvrdí, že videla niečo neuveriteľné – systém v ktorom sú všetci šťastný. Na jej vlastnú žiadosť Vás chcem požiadať o preradenie z Kyjevskej zbrojnej fabriky do Slavomirovskej drevárskej fabriky.
Ivan Komarov
„Uliana.“ povedal Ivan. Nikto sa neozval, je dom prázdny?
„Uliana! Kde si ty bzdocha?!“trošku ráznejšie zopakoval.
„Už idem, bola som v pivnici“ nakoniec predsa len odpovedá oslovené dievča
„No dobre-dobre, napísal som ten list, čo si chcela“ keď videl, že vkročila do miestnosti pokúsil sa aj o úsmev, ktorý však bol zrejme zbytočný vzhľadom na jeho predchádajúce oslovenie.
„Ďakujem“ povedala a zobrala si list, ktorý sa chystala ešte pred príchodom do práce odovzdať na pošte. Keby vedela čítať, zrejme by mu neďakovala. Už niekoľko týždňov prosila otca o preradenie, nakoľko súčasnú prácu nezvláda. Jej otec si to však neprial, musela by sa totiž odsťahovať a jeho dom by rýchlejšie chátral. Ivan mal však právo byť naozaj spokojný, podarilo sa mu napísať list vďaka ktorému zabil dve muchy jednou ranou:1. Aspoň nachvíľu bude mať pokoj od Uliany 2. List napísal skvelo- šanca na jej preradenie bude blízka absolútnej nule.
Dnešné ráno bolo veľmi chladné, keby ešte existovali meteorologické stanice zrejme by namerali poriadne číslo pod nulou a kvalitný vietor fúkajúci od severu. Blížiace sa mraky predpovedali snehovú búrku. Dnes by nikto so slobodnou vôľou zrejme ani len neprekročil prah svojho domu. No čo tí,ktorí musia?
Cezpoľnou cestou plnou včerajšieho snehu rýchlejším tempom kráčala žena, pri bližšom pohľade by sme videli, že je strednej postavy s peknou tvárou a dlhými hnedými vlasmi. Z jej blankytných modrých očí by sme mohli vyčítať veľkú psychickú aj fyzickú únavu, no pozornejší pozorovateľ by si v jej očiach všimol aj niečo iné – nádej.
Uliana zastavila pred budovou pošty, dlho nebola v tejto mestskej štvrti tak si ju letmo prezerala. Odkedy ju videla naposledy, dosť sa zmenila. Hodinárstvo pripomínala už len atrapa niekdajšej budovy, butik s oblečením(do ktorého chodievala rada pretože sa jej tam páčil predavač) tam síce stál no po predavačovi nebolo ani stopy, lepšie povedané po nikom, funguje vôbec pošta? Dvere sa dali otvoriť no vo vnútri nebolo nikoho. Keď vošla do budovy upútala ju krabica s nápisom: POŠTU HÁDŽTE SEM. Uliana po chvíli váhania podišla ku krabici a vhodila list dnu. Snáď si po ňu niekto príde. Teda pre ten list...
Keď odchádzala z pošty opäť jej pozornosť upútal butik s oblečením. Keď k nemu podišla bližšie, videla rozbitý výklad. Obchod bol väčšinou vyramovaný no kde-tu sa po zemi dali nájsť kusy oblečenia. Pri pohľade na červenú mikinu, si spomenula na posledný príchod do obchodu. Vtedy si chcela kúpiť práve túto červenú mikinu, no nemala zo sebou dostatok peňazí, dnes ich však potrebovať nebude. Zobrala si ešte aj vlnené rukavice, ktoré sa jej dnes určite zídu a pokračovala v ceste do práce.
Ulianina profesia by sa dala prirovnať k strojárenskému inžinierstvu. Jej práca bola veľmi neefektívna ,keďže jej chýbali požadujúce vedomosti a skúsenosti. Povinná školská dochádzka bola už dávno zrušená a jej rodičia nemali možnosť poslať ju študovať. Jediným zdrojom jej poznatkov bola Irena- jej spolupracujúca. Irena zomrela pred pol rokom, čo bol úder pod pás pre Ulianu. Vedenie nedokázalo nájsť človeka na uvoľnené miesto, všetka Irenina práca pripadla na Ulianu, ktorá najmä posledné dva mesiace pracovala absolútne vyčerpaná. Ale prečo vôbec pracovala ? V logickom systéme práca jednotlivca prináša kladný dôsledok pre všetkých. No možno považovať kapitalizmus za logický systém? Ako vidno, zrejme nie. Všeobecný rozvoj hospodárstva v zlatých 60 rokoch minulého storočia vyústil do gigantického problému, stroje nestačili nahradzovať ľudí na pracovných miestach. Ľudia pod mylným dojmom slobody sa začali venovať tomu čo bolo v systéme najvýhodnejšie pre nich. Lenže športovci nezabezpečia funkčnú prevádzku elektrární , speváci nám chlieb do domácnosti nedonesú rovnako ako ani z téorie paralelných vesmírov sa nikto nenaje. Všetko sa to dalo zvládnuť pokiaľ bola silná imigrácia obyvateľstva, no časom už nemal kto imigrovať. Kapitalistickí magnáti nevedeli dotiahnuť ľudí do svojich tovární, fabrík, baní a iných neatraktívnych pracovísk. A práve vtedy sa ukázal najväčší nedostatok kapitalizmu – mylná sloboda. Politici boli donútení novými zákonmi na celom svete zaviesť novodobé ekonomické otroctvo. Lenže tento akt nepoložil len pracujúcich, položil aj bohatých kapitalistov. Ľudia sa nedokázali vyrovnať s náhlou stratou falošnej slobody a ich výkonnosť klesala rovnako ako stúpala ich nespokojnosť. Odbojové komunistické hnutie bolo síce porazené, no od zavedenia zákonov životná úroveň všetkých vrstiev klesala či už rýchlejšie alebo pomalšie.
Uliana bežala skratkou cez posledný nepoškodení most cez Dneper – Moskovský. Vedela, že príde do práce neskoro už pri ceste na poštu, jej malá krádež ju však zdržala viac ako si mohla dovoliť. Na pravom brehu Dnepra sa týčila budova Kyjevskej zbrojárskej fabriky, niekdajšia pýcha Ukrajinskej ekonomiky, ktorá stála značne poškodená. Peniaze na opravu by aj boli no nebolo ľudí, ktorí by ju opravili. Výroba fabriky bola pôvodne zameraná na montáž ozbrojených vozidiel. No kvôli svetovému nedostatku ropy produkcia upadala, príčinou bol takmer nulový export. Z pätnástich výrobných liniek bolo funkčných šesť, na ktorých sa vyrábali súčiastky na stroj ktorý dnes už ťažko niekto rozbehne. Dalo by sa teda povedať, že fabrika v súčasnosti neslúžila na nič iné ako na týranie pracujúcich.
S polhodinovým meškaním Uliana prekročila vstupnú bránu, zapísala sa na prezenčnú listinu a odobrala sa zo vstupnej haly smerom doprava kde sa točitým schodiskom plánovala dostať do podzemia, kde sa nachádzalo jej pracovisko. Osud však tentokrát Uliane nebol naklonený. Keď išla popod obraz Venuše od neznámeho ukrajinského autora, ktorý bol umiestnený na zníženom strope, do cesty sa jej postavil majiteľ podniku.
„Ako si dovoľuješ prísť tak neskoro do práce?!“ povedal majiteľ ktorého volali Alex
„Prepáčte, musela som ísť ešte na poštu“ nesmelo odvetila Uliana, ktorá vedela že potrestaná bude aj keď sa neospravedlní. Dúfala však aspoň v miernejší trest. Naposledy keď prišla neskoro, Alex ju brutálne znásilnil čomu by sa samozrejme dnes radšej vyhla. Dnes mala šťastie, Alex bol výnimočne triezvy – zrejme došli zásoby vodky.
„Dobre nepotrebujem počuť výhovorky. Choď už okamžite pracovať!“
Epilóg
Realita vie byť krutá - pošta samozrejme nefungovala a Uliana do týždňa zomrela od vyčerpania.

Andrej

Andrej

Diskusia

Ash
Poviedka z vesmíru, ktorý funguje podľa predstáv a myšlienok Marxovho Kapitálu, precedených mozgom autora. Vďaka za krátkosť (aj tak by sa toho dalo dosť vyškrtať), takto sa to hodí na agitačný leták anarcho-marxistických aktivistov pripadne na hlasitý prednes na ich mítingu. Nemienim dávať rady na vylepšenie, na daný účel je to už teraz dokonalé.
31.03.2012
jurinko
Ako manifest, ako povedal Ash, dobre. Ako poviedka uplne zle. Miestami som mal skor pocit, ze citam nacrt scenara (opisy prostredia a totalne ploche opisy emocii postavy [nadej v ociach] ), nez poviedku. Nelogicke, zle, nedotiahnute, povrchne, zle formulovane vety, prilis zlozite a prilis dlhe suvetia, priserne. To znasilnenie ako trest, a absolutne cynicky zaver je len (nasledujuce slovne spojenie som uz viackrat pouzil [nastastie naposledy pomerne davno], ale co uz, hodi sa sem) zhnitou ceresnickou na skysnutej torte. Nedavam 1, lebo by to bolo moc. Nula sa bohuzial dat neda.
31.03.2012
soyka
Ani som to veľmi nepochopila. Nebolo to ešte pred výstrelom? A čo je na tom sf, okrem pomýlených dátumov? Často sa v texte vyskytuje však, to je však v tomto prípade jedno. Je to divné.
31.03.2012
Andrej
To:jurinko - suhlasim s tym, ze to nie je poviedka, tento text je uvodom do poviedok z 22. storocia ale vidim, ze tu ich radsej uverjenovat nebudem, uchranim vas drahocenny kapitalisticky cas :)
To:soyka, Prepac, ale ja som nepochopil tvoj prispevok, pred akym vystrelom ? A scifi to urcite je, nie koli "pomylenym rokom" ale koli systemu, ktory je poznaceny katastrofami (apokalipticke sci-fi) .
01.04.2012
kAnYs
Katastrofa. Ako uvod do poviedkoveho cyklu ma to skor odradilo, ako uputalo. Nemam nic proti poviedkam ktore vytahuju nevyhody a problemy kapitalizmu, priam naopak, no taketo "nadavanie" musi davat zmysel. Musi nejakym sposobom reflektovat realitu, to tvoje je absolutne mimo. Vychadzas z toho, ze ludia na pracu seru, nerobia ju a nechcu ju robit a ze sa zacnu venovat neproduktivnym cinnostiam, ktore nas privedu do zahuby. Ehm. Neviem na ktorej planete zijes ty, ale ja okolo seba vidim pravy opak. Vidim vacinu populacie ktora robi monotonne prace za smiesne peniaze, ktori ziju z vyplaty k vyplate. Vysvetli mi ako sa tito ludia,ktory nemaju z coho zit , (a ani nebudu pokial sa nesatanu zakonom chranenymi mensinami) zacnu slobodne venovat umeniu a sportu?
01.04.2012
kAnYs
Keby aj prisla robotizacia do takej miery ze by ich roboti nahradzovali, skoncilo by to prave naopak, prisli by o pracu a nemali by z coho zit. Cela tvoja predpoved buducnosti sa zaklada na obrovskej kravine, ze ludia nemusia v tomto systeme makat aby sa uzivili. Nadavas na kapitalizmus tym, ze nadavas na nieco, co je presnym opakom kapitalizmu a v kapitalizme je nemyslitelne (znova, ak niesi mensina a nevadi ti zit v spine, kradnut, a nechat svojich dvanast deti hladovat. A kradnut.)
01.04.2012
kAnYs
Mas to pomylene Andrej. Hodnotenie: 0. Cize nehodnotim. Budem hodnotit jednotkou ak tomu niekto da viac ako 1, aby sa v priemere odzrkadlil aj moj nazor. Nastuduj si nieco o kapitalizme, rozsir si obzory, zacni zit na vlastnu past, z vlastnej vyplaty a ak chces naozaj realitu, tak z vyplaty nejakeho robotnika. A ziv z toho tehotnu manzelku a dieta. Potom budes kvalifikovany na to aby si nadaval na kapitalizmus a nepisal kraviny. Tych tvojich dvadsat hodin prace vo svojej podstate nieje az takych surealnych. Prave naopak. Moze to kludne smerovat k tomu, ze luda budu makat 20 hodin denne, ale nie koli tomu, ze im to niekto nakaze, ale koli tomu aby sa uzivili. Uprac si historiu a dovody stavu tohto tvojho sveta. Takto su totalne uletene a nelogicke.
01.04.2012
Lenona
Už základný predpoklad v tvojej poviedke je chybný - ak rapídne klesne počet obyvateľstva, ich životná úroveň sa síce zníži, ale hodnotu ľudského života a práce to naopak - zvýši. Ak nemá kto robiť, lebo ľudia vymreli vo vojnách, tak k tým, čo predsa len pracujú, sa nikto nebude správať tak, aby ešte viac vykapali, nie?
01.04.2012
Lenona
Skús si prečítať o tom, aký vplyv mal napríklad mor na Európu. Zahynulo vtedy množstvo ľudí, celé dediny, duchovenstvo/kvalifikované/, remeselníci. Šľachta bola nútená tým, čo prežili, konečne zaplatiť poriadne peniaze za ich prácu a v Británii sa začala miesto latiny používať angličtina - jazyk z ulice. A to je len minimum. Zmien, ktoré sa udiali, bolo viac. Naopak, čím viac ľudí žije na planéte, tým nižšiu hodnotu ich život má. Tvoj systém by mohol fungovať len vtedy, ak by preľudnenie obyvateĺstva bolo tak neúnosné, že na miesto jedného zamestnanca už vonku čaká tridsať ďalších, ochotných pracovať.
01.04.2012
Andrej
asi som v uvodnej casti mal spomenut aj to, ze sa vplyvom vojen znizil pocet obyvatelov na cca. 400 milionov a bola vyhladena cina, ze praveze stroje nestacili nahradzat ludi v praci a prace bolo prilis vela (dopytu po vyrobkoch ktore zrazu neboli pre vsetkych) a tak mocny tohto sveta boli v podstate opet donuteny zaviest ranno-kapitalisticke pomery a donutit uz pocetnu strednu vrstvu k navratu medzi proletarsku triedu. btw preco si myslis ze, je kravinou to, ze ludia nemusia makat ?(mam pod tym namysli cinnost ktora posuva system dopredu) podla mna sa dnes az prilis posilnuje zabavny priemysel na ukor vedy a techniky.
01.04.2012
Andrej
K tvojej otazke- Je pekne ked nam tu rastie kazdym rokom tolko novych sportovcov, umelcov ale chyba kapitalizmu je v tom, ze mnohych to dokaze uzivit aj bez dalsej prace. (samozrejme na slovensku este nie kapitalizmus zapadneho typu az tak rozvinuty cize u nas plati este tvoja poznamka, ze vela ludi to prestane robit koli tomu ze ich to neuzivy, co je tiez zle pretoze by sa mali venovat aj praci aj sportu/umeniu. Ale dakujem za konecne nejaku konstruktivnu kritiku :)
01.04.2012
Andrej
To: Lenona-Absolutne suhlasim, presne preto moje poviekdy koncia vybudovanim komunizmu, toto je len taky zufaly pokus kapitalistov o to aby si zachovali svoju moc.
01.04.2012
Lenona
Politické zriadenie v tvojej poviedke skôr pripomína totalitu, ktorá sa snaží ľudí udržať v nevedomosti a negramotnosti,než kapitalizmus. Nesedí mi, prečo hrdinka vykonáva akúsi inžiniersku prácu, keď nevie ani čítať. V poviedke je až priveľa informácií, ktoré nezapadajú do normálnej logiky, sú príliš vyumelkované a preto nie sú uveriteĺné. Navyše nemá príbeh. Hrdinka nemá minulosť ani budúcnosť, nič nerieši a nad jej smrťou každý len pokrčí plecom. Ak chceš ukázať odľudštenie systému, mal by si sa zamerať na človeka, nie na vysvetľovanie politického zriadenia.
01.04.2012
Aldeberan
no, neviem, mne záver prišiel vtipný. Niečo ako ten vtip o indickom chlapcovi a jeho slonovi :) Každopádne - ok, som síce wannabe kapitalista, ale scifi zo sveta, v ktorom marxisti mali pravdu by mohlo byť zaujímavé. Ale problém je v tom, že o marxizme som bol nútený sa naučiť viac, ako priemerný človek väčšinou vie - a jednoducho to tam nevidím. Teda okrem základnej premisy, že kapitalizmus/trh vedie zákonite k zlému rozdeleniu výrobných faktorov. Ale celý spôsob ako sa to udialo mi príde tak nesofistikovaný a pritiahnutý za vlasy, že aj Wallerstein by len krútil hlavou :) Plus nemalo to dej!
01.04.2012
Lenona
Ak rapídne klesne počet obyvateľstva, klesne rapídne aj dopyt po výrobkoch. Ľudia by nemuseli pracovať toĺko, lebo technológie a stroje by tu ostali, len spotreba by nebola taká vysoká. Ak by napríklad zajtra zmizla polovica obyvateľstva, kto z pozostalých by túžil stať sa športovcom a žiť na Kanárskych ostrovoch? Autá, šperky, obrazy, knihy....všetko by tu ostalo, hodnoty sa aj vo vojne uchovávajú - tak tie by si nakradli tí aristokrati, ale ľudia, bežní ľudia, tím by to bolo aj tak jedno, hlavne ak by mali čo jesť.
01.04.2012
Aldeberan
Andrej: človeče, toto je tak bláznivé, že chcem vedieť viac. Rozpíš trochu backstory tohto tvojho sveta, pokojne aj sem do komentárov :)
01.04.2012
Andrej
Vlastne to s tým tovarom som si neuvedomil, no nejak prídem nato ako sa zničil :D http://www.poviedky22.estranky .sk/clanky/poviedky-z-22.-stor ocia/ keby teda dakto mal zaujem tak tu uverjenujem poviedky.
01.04.2012
soyka
Pred výstrelom z Aurory. Lenže kým Ulianov strhol masy k aktivite, Uliana sa nečinne poviedkou pretrpela k vete...do týždňa zomrela od vyčerpania. A my sme to pretrpeli s ňou. Možno tvoje príbehy niekde gradujú, ale nie v tejto poviedke.
01.04.2012
jurinko
Trosku k organizacii diskusie: Je fajn, ked ludia diskutuju o svetoch v poviedkach, preto tato stranka existuje. Je trosku menej fajn, ked v diskusii autor obhajuje komunizmus (co zdaleka nebola len nevinna ekonomicka teoria, ktora nefungovala, ale aj vrazdenie a gulagy) a jeho nazorovym oponentom je pre zmenu rasista (kanysove vyjadrenia o zakonom chranenych mensinach su ako z ucebnice dementnych argumentov pod clankami o Romskej kriminalite na nasom najcitanejsom spravodajskom serveri, ktoreho diskusia je vseobecne dost velke bahno, aj ked sa netyka zrovna tejto citlivej temy). Preto by som bol rad, keby ste skoncili s touto diskusiou. Je jedna vec napisat poviedku, kde je ludstvo odtrhnute od reality, vrazdi sa, sprava sa totalne destruktivne, moralka zlyhava, zriadenie sa rozpadlo, a politickou mocou, ktora prevladne, je despoticka diktatura. ...
01.04.2012
jurinko
[pokr.] Je druha vec, ak niekto v diskusii obhajuje despoticke diktatury na ukor slobody, pretoze ma pocit, ze je tu akosi "vela sportovcov a umelcov". Prosim, skusme udrzat temu diskusie, a nevenujme sa rozoberaniu vseobecnej politickej situacie, prip. utokom na mensiny. Toto je zanrovo zamerana stranka. Ak autor nechce viac prispievat na tuto stranku, lebo radsej bude prispievat niekam, kde ho pochvalia, ako to kapitalizmu nalozil, jeho vec. Ak sa autor chce zlepsovat v pisani, bez ohladu na jeho politicke alebo ine presvedcenie je tu vitany. Ale drzme sa temy. Temou je literatura zanru SF/F, rady zacinajucim autorom, a pseudoworkshop pre nadsencov. Temou nie je sutaz o videnie sveta ani argumentacia v prospech alebo v neprospech jednotlivych videni sveta. Dakujem.
01.04.2012
Aldeberan
dude, you spoil all the fun
01.04.2012
kAnYs
Jurinko, nic v zlom, ale pokial sa nemylim, sloboda prejavu je stale sucastou ustavy slovenskej republiky, a tvoju poznamku, ze som rasista povazujem za osobnu urazku. Rasizmus je postoj, ktory kategorizuje ludi na zaklade ich rasoveho prislusenstva. Ja niesom rasista. Su romovia ktori pracuju, zivia svoje rodiny a snazia sa zaclenit do spolocnosti. S nimi nemam problem, ani som nikdy nemal. Mam problem s ludmi, ktori sa prizivuju a kradnu. Za to, ze vacsina romskej populacie spada do tejto druhej kategorie ja nemozem. Toto nieje o rasizme, toto je o schopnosti a ochote zaclenit sa do spolocnosti a zarobit si na vlastne zivobytie a je mi jedno, ci sa jedna o cierneho, bieleho, alebo fialoveho. Tak si laskavo nechaj svoje nafukane poznamky o tom co je spravne a co nie, zlez zo svojho vysokeho kona a prestan sa spravat ako keby si bol majitelom tejto stranky a moderatom tejto diskusie.
02.04.2012
jurinko
kanys, vobec ma nezaujimaju tvoje pindy a je mi jedno, co si o mne myslis. Toto je moderovana stranka, ktora je tematicky zamerana. Preto tu neplatia vseobecne principy, dane Ustavou, ktore sa vztahuju na garancie, poskytovane statnym zriadenim. Ide o sukromny, nie verejny priestor. Tvoje diskusne prispevky su obsahovo mimo zamerania tejto stranky. Nie som majitelom stranky, tym je Sano, som ale zodpovedny za sekciu "poviedky" na tejto stranke. Ak mas namietky voci mojej praci, adresuj ich Sanovi mailom. Ak povazujes moje vyjadrenia voci tebe za urazku, zaluj ma v obcianskopravnom konani. Moje kontaktne udaje ti rad na vyziadanie poslem. Vyziadanie zasli na mailovu adresu woodstock@inmail.sk. Do doby, nez podniknes adekvatne pravne kroky sa zdrz dalsieho spamovania prispevkov mimo temy v tejto diskusii. Dakujem.
02.04.2012
kAnYs
Nemam co dodat Jurinko. Si arogantny, tvrdohlavy a mas milnu predstavu o tom, ze mas patent na pravdu. Diskusie nikdy na scifi.sk neboli moderovane, a ja osobne som nikde nevidel disclamer o tom, ze moderovane budu. A kym takyto disclamer neuvidim, budem na tejto diskusii nadalej vyjadrovat svoj nazor. Ty, a tvoja moderacna diktatura mi mozu byt ukradnute.
02.04.2012
kAnYs
A az potom, co Sano, ako majitel stranky, niekam zavesi prehladne a presne specifikovane pravidla diskutovania, potom sa mozme o tom bavit aky prispevok sem patri a aky nie.
02.04.2012
jurinko
kanys, si registrovany pouzivatel. Precitaj si podmienky registracie, ktore si sa registraciou zaviazal dodrziavat. Najdes ich napr. tu: http://www.scifi.sk/pridaj/?w= podmienky. Bez ohladu na pravdivost tvojich tvrdeni (ktorou som sa zamerne nikdy nezaoberal, pretoze tato diskusia nie je o tom) si porusil posledny bod tychto podmienok. Na rozdiel od teba mi je srdecne jedno, co si o mne myslis, preto nebudem ziadat Sana o to, aby tvoje prispevky stiahol (cim zaroven tuto sutaz nazorov vystavujem vseobecnej mienke ostatnych - co je najlepsi regulacny mechanizmus takmer kazdej spolocnosti). Len uz proste neprispievaj. Pises off topic, cim porusujes pravidla tejto stranky. Pis si na ine fora, na fora, kde je niekto zvedavy na tvoje nazory na temy, ktore nie su SF/F.
02.04.2012
jurinko
Z nejakeho dovodu ten link nejde. Skus to teda takto: Odhlasenie->Registracia->link "podmienky (v1)".
02.04.2012
Ash
jurinko, mám dojem, že svojimi metadiskusnými príspevkami si to prepískol najviac zo všetkých diskutujúcich. Vrátane autora a kanysa. Pre všetkých: Osobné útoky sú zbytočné a v skutočnosti kontraproduktívne, lebo odvádzajú pozornosť od témy, ktorej sa venuje tento web - scifi a fantasy tvorbe. Téma tejto poviedky a aj jej spracovanie môže byť kontroverzné, ale nemalo by byť zámienkou pre ponižovanie autora alebo iných diskutujúcich. Akceptujme, že iní ľudia majú rôzne názory, možno ani nie sú menej konzistentné s realitou, ako tie naše.
02.04.2012
jurinko
Ash, ty mas pocit, ze som niekde ponizoval autora alebo inych diskutujucich, resp. sa dopustal osobnych utokov? Ked to teda bolo v casti "pre vsetkych"... Ja mam totiz prave pocit, ze som sa snazil zastavit utoky na mensiny a kritiku "sportovcov a umelcov" vykreslovanych zhodne ako darmozracov, co su navyse vsetko skupiny, ktore v tejto diskusii nemaju zastupcov, takze sa nemozu adekvatne branit. Plus samozrejme ak maju byt diskusie pod poviedkami priestorom na osocovanie skupin ludi, tak som asi trosku nepochopil smerovanie tejto stranky...
02.04.2012
kAnYs
Ok. Tak ad 1) Off topic piseme obaja. A Off topic si zacal ako prvy pisat ty. Ja v mojom prispevku na temu poviedky som reagoval na poviedku, na jej surrealitu a ako pomocku som pouzival priklady z realneho zivota. Jediny problem ktory nastal bol ten, ze jeden z tychto prikladov bol formulavany formou ktora u teba (a mozno aj u druhych) evokovala rasisticku poznamku. Ad 2. Podmienky: Bod 1 si porusil ty, tym, ze si ma nazval rasistom ako prvy, nasledne na co som ho zacal porusovat aj ja. Bod 2 - na margo mojich "rasistickych" poznamok, diskutabilne, ale uznavam. Bod 3 - Obsah mojho prispevku na ktory si ty podrazdene reagoval bol kritikou poviedky a tym padom zodpovedal obsahu danej temy. Uvedene narazky boli uvedene v ramci prikladu. Tento bod si znova, ako prvy porusil TY tym, ze si zacal komentovat moje prispevky.
Alebo pre teba ako moderatora tieto pravidla neplatia?
02.04.2012
kAnYs
Jurinko: Poznamka: "rasista (kanysove vyjadrenia o zakonom chranenych mensinach su ako z ucebnice dementnych argumentov pod clankami o Romskej kriminalite na nasom najcitanejsom spravodajskom serveri, ktoreho diskusia je vseobecne dost velke bahno, aj ked sa netyka zrovna tejto citlivej temy" je podla tvojho nazoru co, ak nie utok? Svojou formulaciou mna oznacuje rovnako detrimentalne ako som ja oznacoval svojimi poznamkami mensiny.
02.04.2012
jurinko
kanys, podla mojho nazoru osobnym utokom je "kanys je dement", nie vyjadrenie "kanysove vyjadrenia su ako z ucebnice dementnych argumentov". Neutocim na tvoju osobu, ale na tvoje vyjadrenia. Ale mozno je tam velmi tenka hranica, ktoru malokto vidi. Anyway, poslal som Sanovi mail. Podla mojho nazoru totiz potrebujeme nestranneho arbitra. Nemozem predsa posudit, ci som sam porusil pravidla diskusie, kedze som stranou sporu. Kym sa nezapoji Sano do diskusie, sa ja uz nebudem v tejto diskusii vyjadrovat. Pretoze moj zamer, aby diskusia o hovadinach skoncila, vyustil do 20tich prispevkov o hovadinach. Preto koncim, kym nepride Sano a nevyjadri sa.
02.04.2012
Ash
jurinko, ako odpovedal Aristoteles na poznámku, že ho v jeho neprítomnosti ohovárali: "Keď som tam nebol, aj biť ma mohli." Vyslovenie názoru a slovný útok sú zvyčajne dve rôzne veci a mali by sa dať navzájom odlíšiť. Myslím, že za hranicu týchto dvoch vecí si diskusiu pretlačil ty.
02.04.2012
kAnYs
Dakujem Ash. @Jurinko: nemyslim si ze nas spor je tak tragicky, ze musime volat arbitra. Dohodneme sa jednoducho na tom, ze sme to prepiskli obaja, ja si budem davat pozor na detrimentalne poznamky na mensiny a ty si budes davat pozor na detrimentalne poznamky na kvalitu prispevkov diskutujucich. A nemusime z komara robit somara.
02.04.2012
draculin
No ludia :)...Takze POVIEDKA - nic moc. Prilis kratka a schematicka. Nema ani dej, ako skor ide o demonstraciu urciteho svetonazoru, co ma za srdce nechyta, aj keby som s nim suhlasil. Do buducnosti to urcite musi byt zasadne zmenene a to tak, aby poviedka mala jasny a pouzitelny dej a pripadne "posolstvo" vyplyvalo z pozadia. Toto sa az prilis blizi propagacnemu letaku. ....K POLITICKYM nazorom - kritika cohokolvek je OK, rovnako aj zastavat trosku revolucne nazory. Ale chce to od spisovatela aj ludi na forach trosku sebareflexie. Nesuhlasit so vsetkym co je naokolo, je OK. Osobny nazor nikomu upriet nemozno, ale prilis vyrazne obhajovat komunizmus a jeho variacie urcite OK nie je.
02.04.2012
draculin
Pretoze to nebola otazka inej vlajky, ale spolu s nacizmom islo o najzverskejsie a najchorobnejsie systemy minimalne posledneho storocia. Nuz a skoro akykolvek argument v prospech komancov je pouzitelny aj v propech nackov - to aby si kazdy uvedomil, ze ak chvali kosak a kladivo, rovnaku sluzbu robi pre hakenkreuz. EKONOMICKY bol system v poviedke nacrtnuty dost insitnym sposobom, ale kedze toto nie je ekonomicke forum, asi nie je nutne prave o tomto diskutovat do hlbky.
02.04.2012
jurinko
No, Sano sa asi nepripoji. Suhlasim s tvojim poslednym prispevkom kanys :-)
05.04.2012
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Vtipné je, že už po prvých dvoch riadkoch som mal neblahého tušáka, kam tento text bude smerovať. Taký mix vágne futuristického prostredia (akurát dátum), výjavov zo života rodiny Meliškových ("ty bzdocha !") a Anny Proletárky. Ešte tam mohol by prísľub, že zajtra sa bude tancovať všade. ;-)
01.05.2012
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.