Dôkaz

Televízne vysielanie stanice CNN, 19. Februára 2002: "Podľa výsledkov posledných astronomických pozorovaní môžeme s istotou potvrdiť hypotézu, že o dva dni sa k Zemi skutočne priblíži jej druhý Mesiac...
Podporte scifi.sk
Televízne vysielanie stanice CNN, 19. Februára 2002: "Podľa výsledkov posledných astronomických pozorovaní môžeme s istotou potvrdiť hypotézu, že o dva dni sa k Zemi skutočne priblíži jej druhý Mesiac a preletí popri nej vo vzdialenosti 800 000 kilometrov.
Tento prelet bude mať za následok určité gravitačné zmeny, ktoré budú však na našom povrchu prakticky nepostrehnuteľné. Jedná sa hlavne o nadmerné stúpanie a klesanie hladiny oceánov a morí. Miestami sa môžu vyskytovať aj slabé zemetrasenia. Tak isto predpokladáme aj narušenie integrity stabilizačného poľa počasia, čo znamená, _e sa budete musieť pripraviť na vietor a slabé prehánky.
Jav priblíženia bude pozorovateľný z každého miesta na Zemeguli a bude jasne viditeľný i voľným okom. Mesiac dva dosiahne maximálneho priblíženia presne zajtra o 18.00 centrálneho času.
Radíme vám, nepremeškajte to, pretože tak skoro už znova nebudete mať možnosť si takýto zážitok zopakovať. Priblíženia sa totiž cyklicky opakujú každé dva mesiace, ale viditeľný je tento jav len raz za päťdesiat rokov.
Zo CNN vám prajeme ešte príjemný zvyšok večera a veľa zábavy s naším programom."
Temný a nekonečný priestor bolo to jediné, čo obklopovalo tento honosný a ligotavý monolit, ktorý sa ako na ohnivom voze rútil v ústrety Modrej Planéte. Mal za sebou dlhú, veľmi dlhú cestu a konečne dosiahol svoj cieľ, dosiahol druhé ohnisko eliptickej dráhy, po ktorej nespočetné stáročia putoval od jedného konca vesmíru k druhému. Vedel, že to nebude jeho posledný oblet a že si ešte tak skoro neoddýchne od svojej neprestajnej púte, ale to mu ťažkosti nerobilo. Bolo to jeho určením, tak rozhodol sám Boh a on musel jeho príkazy do posledného vyplniť. A robil to najlepšie, ako sa len dalo.
Dnes bol znova bližšie k svetlu, k bodu, ktorý ho neprestajne ťahal späť a znova len späť, bol znova bližšie k Zemi. Jej neústupčivá gravitácia ho naveky prikovala k tejto časti galaxie a zmeniť to mohol len zánik našej hviezdnej sústavy. No dovtedy bude všetko prebieha_ tak, ako to prebiehalo doteraz a on to dobre vedel. Vedel, že ani dnes sa nekoná žiadna výnimka, ani dnes sa nebude môcť pozdraviť so svojím bratom, ktorý dostal tú jednoduchšiu úlohu. Len preletí okolo, aby sa znova mohol vráti_ a všetko sa mohlo začať odznovu.
A práve nadišiel čas.
Ivan Kriško pokojne sedel na balkóne svojej malej chatky, ktorá bola vystavaná na pobreží Červeného mora a tak otvárala rozhľad na diaľavu do všetkých svetových strán.
Pred sebou mal postavený malý ďalekohľad na trojnožke, ktorý bol zameraný na najjasnejší objekt na nočnej oblohe, na druhý zemský Mesiac, ktorý práve míňal terminátor planéty. Postupne jeho žiara ešte viac zjasnela a to vzbudilo Kriškovu pozornosť. Oko pritlačil k ďalekohľadu a poctivo zaostril.
Bez problémov sa dali rozpoznať aj tie najmenšie detaily, kopce, vrchy a dokonca aj nížiny, ktoré však čiastočne zanikali v tieni vysokých a tiahlych pohorí.
Tento Mesiac, tak isto ako jeho známejší príbuzný, bol tiež bez akejkoľvek atmosféry a tak slnečným lúčom už nič neprekážalo, aby svojou nežnou dlaňou pohladili všetky končiare jeho skalistého povrchu. Plný pýchy a krásy sa k Zemi obracal svojou najkrajšou tvárou, aby aspoň na tento malinký okamih ukázal všetky svoje tajomstvá, ktoré ináč ostávajú skryté v ebenovej tme nekonečného vesmíru.
Kriško si to vedel dokonale oceniť a tak nemrhal ani len na chvíľu časom a kamerou upevnenou na ďalekohľad zaznamenával každý okamih tohto prekrásneho, ale i napriek tomu chladného javu.
Hodiny plynuli a na dvere začalo klopať ráno. Horizont zažiaril ohnivou guľou, ktorá naplnila tmavý, nočný svet znova životom a teplom.
Slnko zaujalo znova svoj nenapadnuteľný trón uprostred oblohy a po vláde Mesiaca už neostali žiadne stopy. Začal sa nový deň.
Ivan postupne balil celé svoje pozorovacie zariadenie a opatrne ho ukladal do koženého puzdra, ktoré patrilo ešte jeho pra - praotcovi. Pobrežím povieval teplý letný vánok, ktorý priam vyzýval na prechádzku dlhou, opustenou plážou.
Návrh bol prijatý. Kriško sa nakoniec predsa len nechal presvedčiť a rozhodol si spraviť malý ranný výlet po prímorskom pobreží.
Piesok bol ešte chladný, ale nie zas tak, aby pôsobil znepokojujúco. Slaná morská voda po nadmernom nočnom prílive trocha opadla, ale i napriek tomu ešte siahala do výšky, kde sa často neobjavovala.
Ivan prešiel pohľadom po línii, ktorá ohraničovala územie vody od suchozemia, no jeho zrak sa asi tak v polovici zastavil na malom zažltnutom predmete, ktorý morská hladina počas noci vyniesla na denné svetlo.
Pomalým krokom pristúpil bližšie a predmet si najprv prezrel z vyššej perspektívy. Zbadal na ňom akési čudné znaky a čiary, pri troche fantázie sa podobajúce na zastaranú a nedokonalú mapu. Sklonil sa, aby predmet zodvihol a ucítil veľké prekvapenie keď zistil, že sa jedná o tenkú kovovú platničku, ktorá nebola ťažšia ako papier. Mapku zdvihol až k očiam a tento krát ju prezrel oveľa pozornejšie. Bol si istý. Jednalo sa určite o mapu, len nevedel, čo mala znázorňovať. Po bokoch sa týčili čudné znaky pripomínajúce staré klinové písmo, ale ani v tomto si nebol celkom istý.
Po chvíľke uvažovania sa rozhodol, že by stálo za to, keby predmet odniesol do najbližšieho výskumného ústavu, aby presnejšie zistili, o čo sa vlastne jedná. A okrem toho, ak by to bolo niečo dôležité, vždy by sa mu zišla nejaká tá finančná odmena.
Ako sa rozhodol, tak aj učinil. Rýchlo sa vrátil domov, obliekol si klasický čierny oblek, nájdený predmet zabalil do vrecúška a pobral sa smerom do mesta.
Televízne vysielanie stanice CNN, 26. Februára 2002:
"Pred štyrmi dňami sa podarilo spraviť jednému pracovníkovi firmy LSSC prevratný objav. Zvýšený stav vodnej hladiny vyniesol na pobrežie Červeného mora malú kovovú platničku, ktorá vyobrazuje presnú kartografickú mapu severnej hemisféry Marsu. Zarážajúca na tejto skutočnosti je len vec, že severná časť Marsu ostáva do dnešných dní našimi sondami nepreskúmaná. Ako je potom možné, že na Zemi existuje plán tohto neprebádaného územia?
Na to odpoveď žiaľ nemáme.
Jediné, čo môžeme tvrdiť s úplnou istotou je, že vek tajuplnej mapky sa odhaduje približne na jeden milión rokov."

Martin Mydlár

Martin Mydlár

Diskusia

kanys (Anonym)
Mnooo, pekne. Prolog, uvod? Pekne plynie a zaujme ale dava taky ten pocit neukojenej potreby ked to clovek docita. Nedokoncene proste a skratka. Predpokladam ze bude nejake pokracovanie. Alebo sa mylim?
06.03.2006
Trin (Anonym)
Je to naozaj zaujimavo pisane,putave, citatela to prinuti aby cital dalej a dalej az pride prekvapujuci zaver, ktory este viac navnadi na dalsie citanie, dufam, ze nastane aj pokracovanie...Myslim, ze by sa to dalo este viac rozvit....Pekne...
06.03.2006
SARS
Prekvapujuco dobre napisane, ale priznam sa: cakal som nieco zaujimavejsie, ale tot len nazor moj. Prechod medzi reportazou a rozpravanim (a zaverna reporaz), bol nenasilny. ...a skutocne chyba nejake pokracovanie. btw. par astronomickych poznamok k autorovi: Ak si tou planetou (mesiac nie je planeta) myslel Zem, tak nema terminator, pretoze ma atmosferu. Pravdepodomne si popisoval alternativnu minulost, pretoze podla mna je Mars absolutne cely zmapovany (sond tam bolo ako maku a planuju sa nove).
06.03.2006
adelaide
hmmm...dobre cititatelne, velmi dobre napisane...neviem ci este chces napisat pokracovanie, ale ja osobne by som to radila...fajn....
06.03.2006
Maťo (Anonym)
Pre všetkých - pokračovanie pochopiteľne bude. Priznávam, nepriame. "Dôkaz" je iba malou súčasťou série príbehov, ktoré sa voľne spájajú do celkového brazu. A ten, dúfam, komplexne vytvoria všetky poviedky, ktoré by sem mali pribudnúť.
Pre SARS - s terminátorom máš úplnú pravdu, rovnako so zmapovaním Marsu. Aby som vysvetlil - poviedku som napísal v roku 1996, kedy na orbite Marsu bol akurát tak MGS a celá marťanská kartografia bola tak akurát v plienkach. Inak, je možné, že časové diskrapancie sa budú objavovať častejšie, pretože zatiaľ čo napríklad r.2002 bol pre mňa v čase písania poviedky ďaleká budúcnoť, väčšinu "voľných pokračovaní" k Dôkazu som písal tiež okolo roku 96/97... Takže tak. Ale skúsim aj niečo aktuálnejšie. Sľubujem.
A ďakujem zatiaľ za pozitívnu kritiku.
06.03.2006
SARS
Neveril by som, ze problem s rokmi (plynutim casu sa z dalekej buducnosti stane minulost) sa objavi na tomto serveri. Proste haluz LOL.
06.03.2006
Maťo (Anonym)
SARS - to máš inak pravdu ako nikdy... A ako sa nám dobre smeje na SF Orwellovskeho typu, že 1982 je ďaleká budúcnosť....
06.03.2006
SARS
Skor som mysel Clarkovu Vesmiru Odyseu. Pri citani 1982 som zasol nad podobnostou so zivotom vo Vychodnom bloku (btw: neviem cim to bolo, ale Big Brother mi stale pripominal Stalina :).
07.03.2006
El (Anonym)
Fajn, žiadalo by sa to rozšíriť o daľšie nálezy, lebo čo keď vlasne my vsetci pochádzame z Marsu? To by bol námet na celú ságu, či seriál. Pri dobrej gradácii deja by to mohlo byt zaujimave...
13.03.2006
s0[Nic] (Anonym)
Tak toto bolo fajn. "Za hranicou" som sice moc nevychvalil, ale za toto klobuk dolu a pripajam sa k ostatnym... Pokracovat!!!!!!!!
24.03.2006
Saťo
Mars 2021 som cital ako prvy a ten celkom usiel, ale toto sa mi zdalo dost suche, sorry. Este jedna pripomienka - "Tento prelet bude mať za následok určité gravitačné zmeny, ktoré budú však na našom povrchu prakticky nepostrehnuteľné." - to ti nejako nesedi, iba ak nemislís deformaciu planety.
22.04.2006
Maťo (Anonym)
SAŤO - jo, suche, nesuche - beriem v pohode. Každemu vyhovuje nieco ine. Myslim, ze poviedok napisem este dost a dufam, ze sa budu od seba dost lisit, tak raz hadam to bude mat aj trocha dynamiky... A k tej gravitacnej veci... hmm, zrejme si este necital diskusiu pod Za hranicou... No, z nej je zrejme, ze s fyzikou mam problemy. A to by ani nebolo take zle. Zle je skor, ze ju stale zanasam do svojho SF... zrejme by som s tym mal prestat...
22.04.2006
Fučko
mno, beztak dobre, ja mam tento styl rad.ostatne som este necital, takze idem, a potom napisem viac. ja dam tak 6.5/10 za tuto poviedku
28.04.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.