Ukážka: Aleš Pitzmos - Rakev

Ukážka z krátkeho hard scifi románu Rakev od Aleša Pitzmosa, autora kníh o Vesmírnej asociácii, ktorá vychádza v týchto dňoch v podobe e-booku.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Rakev. Prvé vydanie (Nemeton, 2023)
Rakev. Prvé vydanie (Nemeton, 2023) Disclaimer
Na sklonku 21. storočia je populácia Zeme zložená z neohumanov, kyborgov a personifikovaných počítačových programov. Praví ľudia sa stávajú vymierajúcim druhom.
Jeden z nich, konštruktér vesmírnych lodí Nathaniel Reed, utrpí vážne zranenia, keď sa s ním zrúti magnetický výťah. Odvtedy je od krku dole ochrnutý a vrátiť sa do života môže len vďaka celotelovému exoskeletu, s ktorého používaním sa však ako zarytý tradicionalista ťažko zmieruje. Preto sa prihlási do Programu Lazarus - ak ho absolvuje, spraví mu v nemocnici sv. Ignáca, ktorá je preslávená svojim špičkovým neurologickým pracoviskom, chrbticou a poškodenou miechu. Má to len jednu chybu na kráse. Program sa totiž riadi heslom: Chceš byť zdravý? Tak si to odpracuj!
Nathanielovou úlohou je ťažiť 365 dní diamanty v drvivých hlbinách planéty Urán. Počas tej doby je svedkom mnohých podivných javov, kvôli ktorým postupne začína pochybovať o svojej príčetnosti. Navyše sa blízko miesta, kde pracuje, nachádza tajomná Bariéra, pod ktorou sa nesmie s ťažobným modulom zostupovať.
Nathaniel postupne nadobúda dojem, že hlbiny Uránovho plášťa nie sú také mŕtve, ako sa na prvý pohľad zdajú byť…


Aleš Pitzmos
_
Aleš Pitzmos (*1986) je mladý český autor dobrodružnej a science fiction literatúry žijúci v Čáslavi a pracuje v štátnej správe. Literárnej tvorbe sa venuje prakticky už od detstva, vážnejšie od roku 2005, kedy začal písať svoju dobrodružnú prvotinu Démoni pralesa, ktorá mu roku 2008 vyšla pri vydavateľstve Alpress pod pseudonymom Alec Palmer. Pod rovnakým pseudonymom vydal aj dobrodružnú trilógiu Scott & Rogers (romány Ztracené město, Srdce Sahary a Kamenní strážci). Súčasne s vydávaním dobrodružných titulov sa pustil do historických románov zo stredovekého Anglicka Znamení rodu a Temnota rodu (publikovaných pod pseudonymom Aleš Pospíchal) a neskôr do pentalógie space opier z cyklu Vesmírna asociace, ktoré postupne od roku 2015 vychádzali vo vydavateľstve Brokilon.
V roku 2022 založil vlastné vydavateľstvo Nemeton, v ktorom postupne vydáva nielen reedície svojich starších kníh, ale aj nové tituly. Hneď prvým takto vydabným dielom bola novela Singularita, prequel k Vesmírnej asociácii. Nasledoval thriller Smrtící červ (2023) ktorého hlavným hrdinom je tajomný a vražedný mongolský kryptid Olgoj Chorchoj a najnovší krátky hard scifi román Rakev (2023).
Autor zaznamenal so svojím dielom množstvo úspechov - v roku 2010 zvíťazil s poviedkou Singularita v literárnej súťaži Cena Karla Čapka a jeho román Záře supernovy bol nominovaný na cenu Akadémie science fiction, fantasy a hororu za rok 2016 a na cenu Aeronautilus.
Ak práve nepíše, tak cestuje, fotografuje a vychováva svoju sučku malého čierneho bradáča Briannu.


Aleš Pitzmos - Rakev
Vydavateľstvo: Nemeton
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 112
Väzba: e-book (pdf, epub, mobi)
Obálka: Michal Březina
ISBN: 978-80-908700-6-2 (pdf), 978-80-908700-7-9 (epub), 978-80-908700-8-6 (mobi)


Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Rakev

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Rakev