Ukážka: Gwendolyn Kiste - Rezavé panny

Nedávno vyšla hororová knižka Rezavé panny od Gwendolyn Kiste. Tak sa na ňu v ukážke pozrieme troška viac, čo vy na to?
cyberstorm
Filmová história scifi
Rezavé panny. Prvé české vydanie (Medusa, 2023).
Rezavé panny. Prvé české vydanie (Medusa, 2023). / Zdroj Disclaimer
Leto roku 1980, Cleveland, Ohio. Phoebe a jej kamarátka Jacqueline práve ukončili strednú školu, ale ich budúcnosť je temná a neistá. Továreň za továrňou zatvára a rodiny čelia nezamestnanosti a chudobe. Dievčatám z Denton Street sa však deje niečo ešte horšie. Ich telá sa záhadne premieňajú. Hrdzavejú im kosti. V okolí sa to preto hemží zvedavými turistami, lekármi a vládnymi zamestnancami s podozrivými úmyslami. Phoebe je jasné, že musí niečo podniknúť, aby hrdzavým pannám pomohla a odhalila ich tajomstvo.
Kniha, za ktorú Gwendolyn Kiste získala Cenu Brama Stokera za najlepší románový debut a Cenu This Is Horror za najlepší román.


Gwendolyn Kiste - Gwendolyn Kiste
_
Gwendolyn Kiste (*1984) je autorkou hororov a weird fiction. Pôvodom z Massillonu v Ohiu, neskôr sa presťahovala do New Philadelphia, tiež v Ohiu. Písať začala pre Pittsburgh City Paper, kde bola ich divadelnou recenzentkou. Zároveň písala aj divadelné hry pre Massillon Museum. Pôvodne pracovala ako nezávislá filmárka a potom sa rozhodla pracovať v tlači.
Je trojnásobnou nositeľkou Ceny Brama Stokera a autorkou románov The Rust Maidens (č. ako Rezavé panny (Medusa, 2023)), Boneset & Feathers a Reluctant Immortals, zbierky And Her Smile Will Untether Universe a noviel Pretty Marys All in Row a The Invention of Ghosts. Jej poviedky a publicistické články sa objavili okrem iného v časopisoch Vastarien, Interzone, Nightmare či The Dark a v antológii The Best American Science Fiction and Fantasy. Exkluzívne pre české vydanie napísala predslov k Tráve Anyi Martinovej.
V preklade jej okrem spomínaných Rezavých panen jej z vyše šesťdesiatich v origináli publikovaných kratších prác vyšlo zatiaľ len niekoľko poviedok. Na webe vydavateľstva Medusa si môžete prečítať jej poviedku „Všemožné způsoby, jak umrtvit holku“ (originál ako All the Ways to Hollow Out a Girl), v časopise Tvar jej vyšla poviedka „Pozdně noční projížďka“ (originál ako Late-Night Drive), v magazíne A2 poviedka „Osm lidí, kteří mě zavraždili (výňatek z deníku Lucy Westenrové)“ (originál ako The Eight People Who Murdered Me (Excerpt from Lucy Westenra's Diary)) a v októbrovej Pevnosti 2023 „Holky z hororu“ (originál ako The Girls from the Horror Movie).
V súčasnosti žije s manželom, dvoma mačkami a zďaleka nedostačujúcim množstvom duchov na opustenej konskej farme pri Pittsburghu v Pennsylvanii.

Gwendolyn Kiste - Rezavé panny
Originálny názov: The Rust Maidens (2018)
Vydavateľstvo: Medusa
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 248
Väzba: mäkká / brožovaná
Obálka a ilustrácie: Marcela Bolívar
Ilustrácie: Eva Paprstkářová
Preklad: Roman Tilcer
ISBN: 978-80-908935-3-5
Odkazy:

Vydavateľstvo Medusa
Vydavateľstvo Medusa / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB