Elektrickej strom. Pestrofarebná a netradičná space opera (nielen) pre fanúšikov rocku.

Chcete revolúciu? Áno. Chcete zvrhnúť systém? Áno! A máte speváka? Nie... No tak v tom prípade máte smolu. A chceli by ste si jedného legendárneho rockera naklonovať? Áno!!!
Arcey
Filmová história scifi
Každý rok sa počet autorov spoza brehu rieky Moravy rozširuje o nové talenty a tuzemský čitateľ fantastiky sa už prestáva orientovať v tej obrovskej plejáde mien. Česká fantastika zažíva jedno z najlepších období vo svojej histórií a právom. Každá vydaná kniha v sebe ukrýva dobrý príbeh a platí to aj o románe Elektrickej strom od nadanej autorky Jarmily Kašparovej.
Elektrickej strom. Prvé vydanie (Straky na vrbě, 2023)
Elektrickej strom. Prvé vydanie (Straky na vrbě, 2023) / Zdroj Disclaimer
Študent prvého ročníka Ifigen Shae Neptun prichádza za známym docentom, aby zistil, čo je zlé na jeho aure. Uznávaný odborník Xamaru vynašiel špeciálne okuliare, ktoré dokážu rozoznať farebnú škálu žiarenia ľudského tela a podľa toho určiť, v akej nálade sa dotyčná osoba nachádza. Fialová znamená premýšľanie, žltá nervozitu a hnedá hlad. Hlad po znalostiach.
V úvode si čitateľ môže myslieť, že témou celej – poriadne hrubej – knihy budú farby, ich všemožné odtiene a počasie, ale po niekoľkých stranách sa autorka našťastie rozbehne naplno. Ponúkne nám príbeh o tom, čo urobí mladík keď dostane odpovede na všetky svoje otázky. Ifigen zistí, že má gény legendárneho rockera a ako nimi môže ovplyvniť svet okolo seba, hoci aj nechtiac. Informácie majú cenu zlata, ale hudba dokáže robiť zázraky a strhnúť davy.
Elektrickej strom má podtitul space opery, ale čitatelia sa musia pripraviť, že nepôjde o klasickú knihu v rámci žánru. Žiadne cestovanie naprieč vesmírom (hoci vo vesmíre sa ocitneme), strety s mimozemšťanmi (ak nerátame bytosti, ktoré sa prispôsobili prostrediu), ba ani medzigalaktické boje (iba veľmi okrajovo) či hľadanie vesmírnych artefaktov. Predsa len ide o rockovú space operu a hudba hrá dôležitú rolu v rámci celého príbehu. Je vidieť, že Jarmila Kašparová má samotný rock veľmi v obľube, je s ním oboznámená a v rámci tvorby sveta si dokázala vymyslieť názvy skupín, songov a dokonca aj ich textov tak, aby sa jej hodili do koncepcie. Inšpirácie berie zo známych skladieb a dbá na to, aby pesničky niesli aj nejakú tú hlbšiu myšlienku. V tomto ponímaní ide o najväčšie plus celej knihy, z každého hudobného prvku je cítiť autorkinu radosť z tvorby, čo určite dokáže oceniť aj vnímavý čitateľ.
Čo sa týka postáv, v románe sa stretávame s množstvom viac či menej dôležitých hrdinov, z ktorých si každý jeden zastane svoje miesto. Sledujeme vývoj ich vzájomných vzťahov a postupne sa dozvedáme, čo sa stalo v minulosti a aký to má vplyv na súčasnú situáciu. Jednotlivé motivácie sú vymyslené do detailov a plastickosť postáv je priam hmatateľná, takže ich takmer vidíme priamo pred očami.
Príbeh, tak ako už bolo naznačené, sa odohráva v dvoch – časovo i priestorovo –oddelených rovinách. Dobrodružstvá mladíka Ifigena sa odohrávajú na Irisse, zatiaľ čo druhá línia sleduje vznik rockovej legendy na Mizarbanne. Obe planéty sa nachádzajú v rovnakej sústave a od Zeme sú vzdialené niekoľko tisíc svetelných rokov, no hoci ich vývoj prebiehal odlišne, museli čeliť rovnakému nebezpečenstvu. Každá z kolónií sa s problémom vysporiadala po svojom a čitateľ sa v závere knihy dozvie, akým spôsobom. Viac však netreba prezrádzať, aby sa nezničil celkový dojem z viacvrstvového príbehu.
Problémom knihy je mierna rozťahanosť a na mnohých miestach prítomná pomalosť deja, ale treba pripustiť, že ide skôr o efekt doby ako takej, nie diela samotného. Nejde totiž o akčnú sci-fi, kde jedna akcia strieda druhú a postavy sa vrhajú znovu a znovu do nového nebezpečenstva, ale o pôsobivý a podmanivý príbeh s množstvom zaujímavých myšlienok a zamyslení. V niekoľkých pasážach ale môže mať čitateľ pocit, že také množstvo dojmov, vnemov či scén by sa dalo okresať o niekoľko desiatok strán. Akoby sa autorka nechcela vzdať žiadneho obrazu, ktorý mala v predstavách na úkor lepšieho tempa. Nie že by mala opisy zlé, ale často pôsobia veľmi spomalene, čo je mierne na škodu.
Na druhú stranu, sme svedkami peknej práce s klišé a toho, ako sa s nimi dá bojovať a ako ich meniť (aj) do humorne ladenej podoby. Poznámok pod čiarou nie je veľa, vzhľadom na celkový rozsah diela je ich počet prijateľný a treba povedať, že výrazne oživujú dej. Aj prepojenosť oboch línií je zviazaná umne a logika nikde výrazne nehapruje, pár vecí sa však dá pomerne ľahko predvídať. Celkový dojem vo veľkej miere vylepšujú ilustrácie samotnej autorky a taktiež Jaromíra „Kocoura“ Rezača. Obálka a textová úprava z vydavateľstva Straky na vrbě pôsobia plnohodnotne až na chýbajúce predelenia medzi kapitolami, ale skôr ide o subjektívne vnímanie recenzenta ako plnohodnotný problém.

Záver: Rocková space opera je výrazne okrajový žáner a kniha Elektrickej strom môže byť pokojne zakladajúcim dielom, ktoré je hodno nasledovať. Je určená pre každého, kto sa chce na chvíľu odpútať z nášho sveta a nechať sa uniesť na vlnách hudby. Rock predsa dokáže otriasť pravidlami a svetovým poriadkom kdekoľvek. Začítajte sa a určite mi dáte za pravdu.

Jarmila Kašparová
_
Jarmila Kašparová (1986) je mladá česká autorka. Narodila sa v roku v koncom vlády socializmu kdesi v Podkrkonoší. Žije v Prahe, pracuje v knižnici, číta a píše fantastiku. V knižnici vedie kurz tvorivého písania a organizuje literárnu súťaž. Má niečo cez tucet vydaných poviedok, v zásuvke niekoľko románov v rôznom štádiu rozpísanosti a úmysel aspoň niektoré z nich dotiahnuť do konca. Elektrickej strom je jej románová prvotina. Pri písaní obvykle počúva rock a pije čaj.

Hodnotenie: 80%

Jarmila Kašparová – Elektrickej strom
Vydavateľstvo: Straky na vrbě
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 464
Väzba: flexoväzba
Ilustrácie: Jarmila Kašparová | Kocour Gadr
ISBN: 978-80-8834-624-1

Odkazy:

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Kei
To je pre dospelých čitateľov? alebo pre deti? Lebo podľa obálky by som to asi dala čítať deťom, len ten rozsah by ich asi odstrašil.
25.02.2024
Tessuna
Pro dospělé, i když tam asi není nic, kvůli čemu by to nemohli číst teenageři. Obálka vznikla tak, že jsem si na obálkáře Milana Fibigera vymyslela, že chci, aby to vypadalo jako cover rockovýho alba ze 70. let, něco ve stylu Rogera Deana. Výsledek předčil má očekávání. :)
25.02.2024
Kei
@Tessuna: vďaka za odpoveď, bola som prekvapená, lebo na dospeláckych knihách sú obvykle menej pestré obaly :) Ja tiež mam radšej komornejšie farby, lebo sú mi príjemnejšie na oko, ale pravda je, že táto naozaj upúta a tú stromo-gitaru si veľmi dlho zapamätám, je to super :)
26.02.2024

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB