Ukážka: Tereza Matoušková - Pláč němého boha - 1. svazek

Ukážka z prvého zväzku fantasy románu Pláč němého boha od sľubnej českej autorky Terezy Matouškovej, ktorý práve vychádza vo vydavateľstve Laser-books.
cyberstorm
Filmová história scifi
Pláč němého boha, 1. svazek. Prvé vydanie (Laser-books, 2023)
Pláč němého boha, 1. svazek. Prvé vydanie (Laser-books, 2023) Disclaimer
Pred dvoma tisíckami rokov si veľmág Xandrius podrobil národy a vybudoval svetovú ríšu. Kúzla mu zaistili dlhovekosť a zdalo sa, že bude panovať večne. Teraz sa však šepká, že sa jeho čas kráti, a bez vlády pevnej ruky začínajú zemou zmietať nepokoje. Veľmágova dcéra Denyela sa o otca obetavo stará. Musí strpieť nielen starcove vrtochy, ale tiež sa vysporiadať s intrigánmi na dvore, ktorí sa nemôžu dočkať, až si odtrhnú svoj diel moci. Z odľahlých kútov ríše zatiaľ prichádzajú podivné správy. Povstalci z púšte si do čela zvolili od narodenia chromého a zohyzdeného Worliha. Verí, že mu znetvorenie prepožičiava zvláštnu silu, ktorá im pomôže zvíťaziť. Medzitým v lesoch ďaleko na severe skropí kmene stromov krv vílich žien. Na nebi sa objavujú podivné pukliny. Niektorí dokonca tvrdia, že chrámy sú prázdne, bohovia mŕtvi a nebožtíci vstávajú z hrobov. Denyela rečiam neverí a snaží sa v prvom rade zachrániť otcovo dedičstvo. Lenže sa čoskoro sama presvedčí, že nie všetky neuveriteľné príbehy sú vymyslené.

Tereza Matoušková
_
Tereza Matoušková (1990) sa naodila v Uherskom Hradišti. Vyštudovala Evolučnú a ekologickú biológiu na Prírodovednej fakulte Masarykovej univerzity a históriu na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity; na čo nadviazala štúdiom historickej antropológie na Karlovej univerzite v Prahe.
Po dvoch knihách vydaných vlastným nákladom, Dnes se neproměňuj a Branou snů, jej v septembri roku 2011 vyšla v nakladateľstve Krigl knižka Hladová přání. Všetky tri spomínané prózy sa odohrávajú v jej svete Podmoří, do ktorého sa neskôr vrátila titulmi Vílí kruhy (Mytago, 2015) a Děti vánice (Epocha, 2016).
Okrem kníh publikovala množstvo poviedok, väčšinou v súťažných zborníkoch, ako napríklad Kočas 2010 alebo Žoldnéři fantazie: Dálnice ke všem čertům, ale aj inde. Voľné verše jej vyšli v zbierkach nakladateľstva Epika a to konkrétne vo Vyznání lásky, Obrazech, Sborníku autorů Epiky a v zborníku zo súťaže Textík.
Z posledných diel musíme spomenúť antológiu Jiný kraj (Golden Dog, 2023), na ktorej ako editorka spolupracovala s Terezou Kadečkovou, a chystanú fantasy Plač němého boha, ktorý už čoskoro vyjde vo vydavateľstve Laser-books.
Medzi jej ďalšie aktivity patrí organizovanie mnohých literárnych podujatí pre mladých ľudí v Brne, literárnych dielní pre mládež v Knižnici Jiřího Mahena či spolupráca s Mestskou knižnicou v Prahe.

Tereza Matoušková - Pláč němého boha - 1. svazek
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 416
Väzba: mäkká / brožovaná
Obálka: Tomáš Flak
ISBN: 978-80-242-8940-3
Odkazy:

Vydavateľstvo Laser
Vydavateľstvo Laser / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB