Ľubko

Moja prva poviedka na tomto serveri, takze som zvedavy, ako to straslivo skritizujete... Je to trosicku dlhe, ale dufam, ze si to niekto precita az do konca a povie mi svoj nazor.. v texte uz pouzivam diakritiku, aj ked mi z toho prsty krvacaju ;-)
Podporte scifi.sk
Rotačný guľomet mu príjemne oťažel na ramennom popruhu, keď ho vybral z kufra svojho pick-upu. Ešte šťastie, že zaparkoval vzadu pri nakladacej rampe, kde ho nikto nevidel, pretože predtým ešte z korby zložil niekoľko granátov, ktoré mal teraz na popruhu krížom cez hruď a Berrettu, ktorú si pripäl na opasok. Bol to taký ten typ chlapíka, akého by ste nechceli stretnúť v tmavej uličke. Viac pravdepodobne by ste ho nechceli stretnúť vôbec. Meral obligátne dva metre (bez traktorovitých topánok, snimi tak dva metre tri, s klobúkom dva metre sedem), vážil len tak od oka aspoň 150 kilov, ale nikto by o ńom nepovedal, že je tučný. Všetko to boli samé svaly. Hranatá brada vyzerala, že môže kľudne slúžiť na rozbíjanie železobetónových nosníkov, nos už takmer ani nevyzeral ako nos človeka, aký bol zdeformovaný niekoĺkonásobnými zlomeninami. Spod klobúka do džungle pozerali blízko seba posadené oči, ktoré vyžarovali presne tú mieru inteligencie, aby ich majiteľ dokázal odhadnúť najbližší pohyb protivníka a poslať mu úder niekam, kam to dosť bolí.
Tento chlapík bol posledná vec, ktorú ste v živote videli. Potom už nasledoval iba sladký odchod na večnosť. Tento chlapík sa s tým nesere. TENTO chlapík vám doláme kosti a bude sa vám smiať. Tento chlapík vraždí deti dlažobnými kockami. Tento chlapík je nájomný ničiteľ. Bielič, Likvidátor, tak ho volajú. Tento chlapík nikomu nevysvetľuje, že v puberte sa s ním pohrali na takej jednej klinike a odvtedy dokáže vydržať viac, než ktokoľvek iný a je rýchlejší než hocikto na svete.
Tento chlapík nosí smrť a skazu.
A teraz ju priniesol nič netušiacim hosťom do tejto milej reštiky. Ľubko (lebo tak sa naozaj volá) nemal rád milé veci. A navyše mu zaplatili. Dobre zaplatili. Nie je to krása, keď je vaša práca pre vás koníčkom?
Ľubko zaklapol dvere na pick-upe Škoda Felicia Star-Line. Nebola to obyčajná Felícia. Bola popiči pancierová. Ľubko mal rád pancierové autá. A rád bol nenápadný. Preto mal na všetkých oknách čierne fólie. Ľubko mal rád čierne fólie.
Ľubko sa zadíval na nakladaciu rampu reštaurácie a všimol si, že ťažké plechové dvere sú zamknuté veľkým visiacim zámkom. Posunul si Špáratko (tak Ľubko volal svoj rotačný guľomet) na chrbát a vytiahol z pravého stehenného puzdra Berrettu. Zo skrinky pred sedadlom spolujazdca vybral tlmič a namontoval ho na hlaveň. Nechcel hosťom pokaziť prekvapenie. Ľubko mal rád prekvapenia. Zo sedadla spolujazdca si zobral svoj granátomet Zlatíčko a prevesil si ho cez plece. Stlačil veľkým palcom malé tlačítko a Felícia sa s tichým klapnutím zamkla. Ľubko schoval kľúče do jedného z mnohých vačkov na jeho maskáčovej veste. Ľubko sa pousmial a ukázal prekvapivo dokonalé biele zuby. Pomaly prešiel k plechovej bráne a odstrelil zámok. Berretta ticho sykla a zámok kovovo cvakol a odskočil. Napriek tomu, že Ľubko mal na sebe takmer dvestopäťdesiat kilov výstroje (Špáratko bolo síce odľahčené, ale aj tak vážilo sto kilov.. Bez munície.), Ľubkovi sa kráčalo celkom ľahko. Pekne na ňom na tej klinike zapracovali. Čo sa za mladi naučíš, pomyslel si Ľubko a potlačil plechovú bránu.
Naskytol sa mu pohľad na zapratané skladisko. Mierne špinavé, dosť smradľavé, ale pekne upratané. Minerálky, náhradné taniere. Obrusy. Všetko na svojom mieste. Spoza mliek sa vyšuchtal starý chlapík v zástere. Ľubko ho strelil do čela. Starček sa zviezol na zem a zostal ležať. Ľubko si pozrel požiarny plánik na stene a vydal sa do kuchyne. Keď prechádzal okolo chladiacich boxov, spoza jedného zrazu vyšla čašníčka. Zrazila sa s Ľubkom, ale nestihla sa ani zľaknúť a už mala zlomené väzy. Ľubko ju uložil do jedného boxu a pokračoval do kuchyne.
V kuchyni nikto nebol. Ľubko, keby bol schopný niečo také pomenovať, začal šípiť problémy. Keď však začul z jedálne spievať Happy birthday, uvedomil si, že vlastne prišiel úplne presne. Ľubko bol prekvapenie, ktoré objednal majiteľovi jeho konkurent. Majiteľov synček mal narodeniny, a tak sa naskytla skvelá príležitosť vybaviť celú rodinu naraz. Ľubko schoval Berrettu a zhupol si Špáratko pred seba. Keď doznelo Happy birthday, Ľubko rozkopol dvere a roztočil elektromotor na Špáratku. Keďže minule zobral ten kostol sprava - doľava, tentoraz sa pre istotu otočil najprv doľava. Celá spoločnosť plus všetci čašníci a čašníčky (ktovie, čo tam hentá kradla z tej chladničky), kuchári a kuchárky, ešte s úsmevmi na tvárach a s tými hnusne veselými klobúčikmi na hlavách stáli v strede miestnosti a chystali sa krájať tortu. Naľavo od nich bol bufet, kde sa stoly úplne prehýbali pod hromadami jedla.
Toto všetko si Ľubko všimol, kým Špáratko začalo chrliť oheň. Najprv to schytal bufet. Ľubko to videl, ako v spomalenom filme. Pečené prasa s jablkom v papuli. Špáratko sa dvakrát zablyslo a prasa nemalo hlavu. Kusy mäsa rotovali vzduchom, k nim sa pridali črepy z pohárov, šalátové misy, taniere, veľká misa s polievkou doslova vybuchla a oprskala koláče, ktoré o zlomok sekundy tiež vyskočili do vzduchu, rotovali a šľahačka z nich striekala, ako ich ďalšie a ďalšie rany zo Špáratka trhali na stále menšie a menšie kusy. Obrusy horeli, stoly sa bortili, všade lietalo čalúnenie zo stoličiek, v oknách sa urobila rada dierok, závesy, roztrhané na kusy, horiac spadli z garniží a zapálili koberec. Ľubko už-už videl, ako sa smršť guliek blíži k skoprnelým hosťom, keď si zrazu všimol, že jeden čašník, taký vysoký a chudy, sa vrhol k najbližšiemu stolu. To by bolo normálne, zvláštne bolo, že aj v Ľubkovom spomalenom filme sa pohyboval celkom svižne. Prúd guliek bol asi pol metra od prvého človeka, majiteľovho synčeka, keď čašník schmatol zo stola vidličku a nôž; tridsať centimetrov, keď sa otočil; Ľubkovi sa to páčilo čoraz menej a menej; pätnásť, keď čašníkova ruka švihla jedenkrát; desať, keď švihla druhýkrát; päť, keď Ľubkovo pravé oko vybuchlo prudkou bolesťou; Ľubko pustil spúšť; Ľubkovo ľavé oko vybuchlo prudkou bolesťou; Špáratko sa ešte točilo a hypnotizovalo malého majiteľovho synčeka, ktorý sa mu už teraz pozeral priamo do hlavní, keď ho Čašník stiahol pod stôl a vydesení hostia začali jačať.
Ľubko, stále s nožom v pravom a vidličkou v ľavom oku, sa zapotácal, ale hneď sa zase spamätal a stlačil spúšť. Špáratko sa znova roztočilo, ale keďže Ľubko teraz nič nevidel a jačanie hostí v zúrivom vŕtačkovitom zvuku guľometu zaniklo, Špáratko ďalej páralo miestnosť vo výške pásu, aj keď teraz už všetci hostia ležali na zemi. Jediný, kto sa hýbal, bol Čašník, ktorý sa s nožom na porcovanie prasaťa v ruke plazil popod stoly k Ľubkovi. Špáratku došli náboje. Ľubko si odopäl pracku na popruhu a nechal guľomet spadnúť na zem. Zlatíčko mu dlho nacvičovaným pohybom sadlo do ruky. Čašník sa rovno z ľahu rozbehol, vyzeral ako mačkovitá šelma, keď sa s nožom v ruke vrhol na Ľubka. Ten práve siahal po granátoch, ktoré mal na hrudi, keď sa mihol nôž na porcovanie a prerezaný pás s granátmi mu prekĺzol medzi prstami. Rozbehnutý Čašník narazil do Ľubka. Ľubko sa takmer nepohol. Čašník sa otrasený zosunul na zem. Hneď sa však rybičkou postavil a bodol Ľubka medzi rebrá. Dlhý nôž s mľasknutím zmizol v Ľubkovi až po rukoväť. Ľubko od zlosti a bolesti zareval. Nôž mu len o milimeter minul srdce. Poslepiačky sa natiahol a zovrel svojho nepriateľa do drvivého objatia. Bolo počuť, ako Čašníkovi praskajú rebrá. Aj napriek tomu však dokázal hlavou udrieť Ľubka do čela. Teda aspoň to tak vyzeralo. Ľubkovi totiž stále z očí trčal príbor a Čašníkovo čelo mu ho zarazilo ešte hlbšie, čo v Ľubkovej hlave vyvolalo nový výbuch bolesti. Ľubko zareval od bolesti, ale Čašníka nepustil. Čašník skúsil kopanec kolenom do boku, ale Ľubko ho práve v tej chvíli zdvihol, vo vzduchu otočil, kľakol si a zlomil si Čašníka o koleno. Teda, pokúsil sa o to. Ako si totižto nadhodil Čašníka, uvoľnil mu ruky a on okamžite schmatol vidličku a vytiahol ju z Ľubkovho ľavého oka. Len preto, aby ju vzápätí vrazil späť. A otočil. Ľubko znova zareval a tentokrát už Čašníka neudržal. Ten síce žuchol na zem, ale hneď sa odkotúľal z dosahu Ľubkových nôh, ktorý zúrivo dupal a rukami boxoval okolo seba.
Čašník sa pozviechal na nohy, ale oboma rukami sa držal za hrudník. Tvár mal skrivenú bolesťou a plytko a prerývane dýchal. Začal sa pomaly a opatrne približovať k Ľubkovi, ktorý teraz stál a knísal sa zo strany na stranu. Na muške mal Ľubkovu Berrettu.
Ľubko síce nevidel a stratil dosť krvi z toho bodnutia do boku, stále však mal dosť rozumu, aby vedel, že má v puzdre na stehne Berrettu. A tiež počul kradmé kroky a ťažké dýchanie svojho protivníka, ktorý sa k nemu pomaly blížil. Ľubko ho nechal prísť na vzdialenosť, ktorú považoval za dostatočnú a bez akéhokoľvek varovania tasil. Berretta ticho sykla. Nasledoval tichý výdych. Berretta sykla znova. Tentoraz nasledoval pád tela na zem. Ľubko vystrelil ešte dvakrát. Ticho. Iba nejaké decko vzlykalo. Ľubko schoval Berrettu a začal na zemi rukami hľadať vypadnuté granáty. Našiel dva. S úsmevom sa narovnal a začal nabíjať prvý..
Čašník mohol mať polámané rebrá, ktoré mu sťažovali dýchanie a hrozne boleli, mal však dosť rozumu na to, aby vedel, že po rozbitom skle sa k tomu hromotĺkovi nedá priblížiť nehlučne. Preto, keď ten hromotĺk tasil Berrettu, Čašník bol pripravený a skrčil sa. Nečakal však, že tá kopa svalov bude taká rýchla, a tak to dostal do pleca. Keby sa neskrčil, dostane čistý priestrel srdca. Ušlo mu tlmené vzdychnutie, aj keď sa veľmi snažil ostať ticho. Hromotĺk vystrelil znova. Stále vo výške hrude. Čašník nasimuloval pád tela na zem, ale hneď sa odkotúľal za blízky stĺp. Hromotĺkove guľky roztrhali koberec na mieste, kde iba pred chvíľkou ležal. Všetky sily, ktoré mal, teraz použil na to, aby ani nemukol. Po chvíľke sa odvážil vykuknúť spoza stĺpa, za ktorým sa skrýval a so zdesením uvidel, ako hromotĺk v jednej ruke drží granátomet a v druhej dva granáty. Pripravil sa na skok.
Ľubko už takmer nabil prvý granát, keď zrazu sprava začul bojový pokrik a svist vzduchom letiaceho niečoho. Tasil Berrettu a zostrelil protivníka v letku. Teda si to myslel, kým naňho niečo nespadlo zľava. Čašník ho nabral, oboma rukami chytil rúčku porcovacieho noža, ktorá Ľubkovi stále trčala spomedzi rebier, a s otočením zatlačil. Špička noža pretrhla Ľubkovu ľavú komoru. Ľubko s vypätím síl zmietol nepriateľa hrozivým úderom päste, ale okamžite začal cítiť, ako ho opúšťajú sily. Klesol na kolená. Chvíľku tak kľačal, a potom sa prevalil dopredu. Mäkkučký koberec bol veľmi príjemný na omak. Ľubko mal rád pekné koberce...
Čašník po poslednom hromotĺkovom údere doslova odletel, narazil do steny, zletel po nej na jeden zo zázračne preživších stolov a zostal tam ležať.
Keď Ľubko vydýchol naposledy, vo vzduchu sa materializovalo oznámenie OBJECTIVE COMPLETED, ktoré sa vzápätí zmenilo na SIMULATION TERMINATED. Ľudia sa zavlnili a zmizli. Steny sa zmenili na čierno - bielu mriežku. Mňa okamžite prestali bolieť všetky zranenia. Posadil som sa. Splnil som dve z troch častí misie: ochránil som oslávenca a zabil som Ľubka. Nedokázal som však zabrániť stratám na životoch. A po odrátaní 5% za každého mŕtveho a 5% za moje zranenia bola moja známka v každoročnom testovacom simulátore 85%. Nie zlé na to, že to bolo improvizačné kolo a nevedel som vopred ani prostredie, ani protivníka...

jurinko

jurinko

Diskusia

xius
Popici. :D :D Sa umlatim asi. :D To slovo ma seriozne zabilo, to sa neda proste, takto necakane vypalit. :P *slzi a skriabe sa v rozkroku* Si fakt exemplar. Mas tam vela prvkov, ktore by som od cloveka, ktory pouziva slovo "tlacitko" a nevie vysklonovat "kilo" necakal. :) Rafinovane slova, komplikovanejsie vazby, stylisticke figury... odpadnem proste. :) Mal si pointu, nechutne prvoplanovu, ale co. Akcia bola skor komicka ako akcna, no mozno to bol ucel. :) Mnohe veci ma tak trochu vytacali, tak trochu bavili, (spomenute popici a kilov, caste opakovanie, meno zaporaka, omg :P ostatni urcite doplnia hafo logickych chyb... su 4 hod. rano, ja na to nemam :)) no... Ja ti neviem. Imho mas potencial, necakany, len musis seriozne maknut na prepracovanosti. Napr. akcia ma byt akcna, jej natahovanie opisom prilisnych detailov, ak to autor neovlada, dochadza k neuveriteelneeeemu spoomaaaleeeniuuuu... viz. kulhanek, ten to ovlada, tam je to rychle, hoci sa autor ide upisat... Pre zaciatok je vyhodne sa obmedzit na kratke vety, suvetiami setrit, drzat sa nejakeho rytmu... Suvetie odvedie pozornost, tvori flashback, spomali cas (tak ako ho vnima hrdina), etc... a kratka nerozvita veta sokuje, doda vrchol, prekvapi, urychli dej: "...Nikdy nezabudnem na pocit, ked som si prvykrat nasadzoval kontaktnu sosovku. Intimny dotyk projektilu beretty s mojou ocnou gulou bol vyrazne bezproblemovejsi. Viecko implodovalo. Kost sa roztriestila a mozog mi zaplavila jedina myslienka: moje vydavky na sosovky sa znizia o polovicu." - fajn, nie prave dokonaly priklad, ale ilustruje (dufam) dalsiu ideu akcie: nesmie byt nudna. Nikoho nebavi citat, ktory akter ako pohol nohou, ciii v akom slede akcii vykonal svoj nicivy utok. O nieco si sa pokusil, nevyslo, ale ten pokus je ovela lepsi ako nic. *odpratal sa do postele, 12h spanok a rajcovne sny ho daju urcite zase dokopy* Lovu pismen zdar.
21.05.2007
jurinko
:) Teraz, ked som si to precital znova vo svetle tvojho prispevku, tak tam mam neuveritelne velakrat meno Lubko, az to zacalo vadit aj mne. Takze dik ;-).... Len mi vysvetli, co s tym "kilom" mas, ved tak sa to spravne sklonuje (150 kilov)... Ono ta poviedka bola trocha naschval taka naivna a buranska (tlacitko sa podla mna hodi viac, ako cosi spisovne - tlacidlo alebo tak) , ale niektore chyby boli naozaj chyby. Dik za postrehy a dufam, ze nabuduce to bude lepsie :-)
21.05.2007
SARS
Beriem to ako uplnu recesiu. Časté opakovanie slov (najmä v onej akcii), značne infantilné konštrukcie ruku v ruke s nádhernými zložitoštami. Ak Xius má viac pravdy než ja (nepísal si to ako haluz), talent ti nechýba, ale musíš vychlastať ešte veľa spisovateľského mliečka. Na utvrdenie štýlu nie je nič lepšie než písanie, písanie a ... čítanie. Tešíme sa na tvoj ďalší príspevok.
21.05.2007
xius
Kilov? 150 kíl snad. ;) Aj majster tesar sa ale utne, nj.
21.05.2007
jurinko
Aha, no vlastne hej. Ale mne pride "kilov" prijatelne ako hovorova verzia. Aj ked ano, spravne spisovne je "kil". Mea culpa
21.05.2007
žjuvka
Takže toto je ten Juraj Kaščák. Aha. Že to robím práve ja, ale vitaj.
21.05.2007
jurinko
Dakujem :-)
22.05.2007
žjuvka
(OK.) Takže teraz k tej poviedke. Ćíta sa to pekne, niekedy zbytočné prídavné mená, ale fajn. Vlastne neviem, čo k tomu povedať, páči sa mi ak je to napísané, jedného poteší keď nemusí mrhať časom pri meditácii nad cudzími citmi. Dobrý konečný zlom.... skrátka, je to asi to najlepšie, čo sa mi za posledný čas podarilo čítať. Len tak ďalej.
22.05.2007
Saťo
K dokonalosti to ma daleko a obcas je to fakze ze... ziadna slava ale inak je to SUPER :D, hlavne ma dostala fraza: "vrazdi deti dlazobnymi kockami" to si vymyslel sam, ale si to niekde pocul? Proste uzasne. Mozno by si mohlo trochu ubrat z humorneho podtonu(a mozno ani nie) a pridat trochu viac "upravy" No kazdopadne sa uberas spravnym smerom. gl. Xius Eyroo: to ty si exemplar :D:D na tvojom prispevku som sa pobavil skoro tak dobre ako na poviedke. Ohladom suveti.. podla man ich netreba zatracovat, to co si povedal o kratkych vetach je spravne no nieje dobre ich davat prilis vela za sebov, a ked to uz je nevyhnutne tak to rovno vsetko anchat do jednej vety a poodelovat ciarkami, myslim ze bezny citatel to bude vnimat rovnako(hovorim o pripade 4 a viec kratkych viet).
24.05.2007
xius
Saťo: Chm, vzdy rad pobavim. :) Jj, s kratkymi vetami to mas jasne. Plati zakladne pravidlo: vsetkeho vela skodi... *duma, ci je exemplar, aktualne sa skor citi ako vyhasnuta sopka* A uzasne? S tym by som velmi nesuhlasil. (ja sa nemozem zbavit pocitu, ze to pisali dvaja ludia, nahodne sa striedajuci pri pc/nad papierom... yo, ja viem, ze si to napisal sam, ide o ten rozpor urcitych casti)
25.05.2007
jurinko
xius: tomu rozporu nerozumiem (lebo som to naozaj pisal sam - zeby som schizofrenik? :D)... ako si to mysueu?
25.05.2007
xius
jurinko: Uz som to naznacil v prvom. Niektore casti su napisane skvele, ale je u teba akosi uplne normalne, ze to uz v dalsej vete padne do prudkeho amaterizmu. Yo, si schiza. :) Netusim, kde je problem. Ci to po sebe necitas, alebo ci ti do toho kecala segra a vzdy ked ta rusila, napisal si nieco taaak kostrbato... Mozno je to praxou. Posli dalsie, ci to mizne alebo sa rozpina. :)
25.05.2007
jurinko
Dalsie uz je na ceste, siesteho by to malo byt onlajn.. Ale to som pisal pred tymito prispevkami, takze to je cisto iba dalsia vzorka (rozpinavosti, ci toho druheho) :-)
Inak vsetci dik za podnety, pokusim sa nieco s tym urobit.
25.05.2007
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Výborná, neskutočná haluz ! :-))) "A stále drístam, bejby !" :-)
29.08.2007
jurinko
Potulny kriziak: Dakujem :-)
04.12.2007
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Jurinko : Za málo ! :-) Uvažujem, že tu počas prázdnin zverejním aj nejakú moju poviedku... Ale to je ešte ďaleko...
04.12.2007
jurinko
Zverejni. Tesim sa. A hlavne, ked sa ti tak pacia niektore moje poviedky, tak asi budu dobre aj tie tvoje :-D
16.12.2007
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.