Ukážka: Alex Pheby - Mordie

Ukážka z fantasy novinky Mordie od Alexa Pheba, ktorú nedávno vydalo vydavateľstvo Planeta9.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Mordie. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023)
Mordie. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023) / Zdroj Disclaimer
Tajnosti a mŕtvoly sú skryté v katakombách pod Mordiou. V chudobnej štvrti tohto nebohého mesta zničeného morom žije s rodičmi mladý chlapec Natan Treeves. Zarába si na skromnú obživu zbieraním a predajom pokladov zo Živúceho bahna. Ako iní chlapci hľadá kúzelné položivé tvory, ktorí sa v ňom rodia. Nie je to práve šťastný život, ale môže byť aj horšie – jedného dňa matka Natana predá tajomnému Pánovi.
Pán je majstrom mágie a nespochybniteľným vládcom Mordie. Udržuje mesto v chode pomocou komplikovaných mechanických strojov, napriek tomu však Mordiu sužuje neustále vlhko, slaná morská triešť preniká múrmi prístavných domov, žiadny kus oblečenia nebýva suchý a ulice zmáča vytrvalý dážď.
Moc Pána za Mordie je veľká, nie však nekonečná. To pozná, keď sa stretne s Natanom. Napriek strachu a chudobe vládne chlapec väčšou silou, než akú kedy Pán poznal. Dokázal by zničiť všetko, čo Pán doteraz vybudoval, len keby vedel, ako ju používať. Tak začne Pán spriadať zákerné plány. Nathan musí čeliť zradám, tajomstvám i pomstychtivému mestu, kde bol zavraždený Boh a kde vládne temnota…
VITAJTE V MORDII! A zabudnite na všetko, čo ste si doteraz mysleli o temnej fantasy. Alex Pheby otvára v Mordii bránu do novej dimenzie žánru.


Alex Pheby
_
Alex Pheby (*1970) je britský spisovateľ a akademik. Narodil sa v Essexe, no už v malom detstve sa presťahoval do Worcestru. Študoval na Manchester University, Manchester Metropolitan University, Goldsmiths a UEA. V súčasnosti je profesorom na Newcastle University a žije v Škótsku.
Vo svojej nežánrovej literárnej tvorbe sa venoval najmä motívom psychických porúch. Hneď jeho prvé dve knihy, Afterimages of Schreber balansujúca na pomezí fikcie, biografie a literárnej teórie a román Playthings, venoval prípadu Daniela Paula Schrebera, nemeckého sudcu z 19. storočia postihnutého schizofréniou, ktorý sa dostal do psychiatrickej liečebne. Tretí román {i,Lucia| sa prezmenu týkal dcéry pravdepodobne schizofrenickej dcéry Jamesa Joycea.
Do žánrovej tvorby vstúpil v roku 2020 románom Mordew (č. ako Mordie), prvým dielom z atypickej temnej urban fantasy trilógie. Kniha bola kritikmi ocenená najmä skrz budovanie sveta a rovnováhu medzi „vynaliezavosťou a známosťou“ ako i bohatosťou myšlienok. O dva roky neskôr naviazal na prvý diel knihou Malarkoi. Záver trilógie ponesie názov Waterblack a je plánovaný na jeseň 2024.

Alex Pheby - Mordie
Pôvodný názov: Mordew
Séria: Města z Přediva #1 (Cities of the Weft #1)
Vydavateľstvo: Planeta9
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 617
Väzba: pevná / viazaná s papierovým obalom
Preklad: Michael Talián
Obálka: James Nunn
ISBN: 978-80-88626-04-6

Odkazy:
Vydavateľstvo Planeta9

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Mordie

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Mordie