Na svete je nová fantasy z pera obľúbenej autorky – Vladykova pomsta.

Sekerášovi vzali takmer všetko. Hradisko, priateľov. Zostala mu iba pomsta. Vydal sa na cestu plnú mŕtvol a krvi, no našiel niečo úplne iné, ako čakal. Lásku.
Arcey
Filmová história scifi
Žilinská rodáčka Katarína Soyka je povestná tým, že píše všetky možné žánre. V jej tvorbe prevládajú fantasy romány (Cval kentaura, Hlas draka, Vlčí brat a iné) s prvkami romantiky, ale úspešne už zabŕdla aj do space opery (Posledná pozemšťanka) či upírčiny (Lokaj). Najnovšou knihou sa vracia k tomu, čo má najradšej, k fantasy inšpirovanej slovanským prostredím.
Vladykova pomsta je príbehom o tom, čoho je schopný vykonať hrdina, ktorý príde o všetko a zostane mu iba to posledné – pomsta. Vladyka Sekeráš zradou stratil hradisko, zabili mu mužov, priateľov aj pospolitý ľud. Sedí v korune borovice a sleduje, ako mučia jeho najvernejších druhov. O chvíľu vypustí šípy a uhasí život nepriateľov, ale tým to celé iba začína. Nemôže dopustiť, aby ten, ktorý mu spôsobil taký veľký bôľ a zmárnil všetko, čo vybudoval, zostal na žive. Vydáva sa po stopách kráľa Karoliho, našťastie, nie úplne sám. Rovnaký záujem má aj čarodejnica, ktorá stojí po jeho boku. Spočiatku sa jej knieža bojí, no čím ďalej spolu putujú, o to viac ho zaujíma. Sekeráš je tak chytený medzi pomstou a citom, aký vonkoncom nečakal.
Vzťah medzi týmito hlavnými hrdinami a tiež prvky pomsty patria medzi základné stavebné kamene celej knihy. Taktiež emócie rôzneho druhu. Hrdinovia musia neraz voliť medzi tým, po čom túžia, a tým, čo je reálnejšie a múdrejšie. Nie každá postava je skutočne taká, za akú ju čitateľ a hlavný hrdina považujú, ich motivácie sú vykreslené reálne, hoci nie viditeľné na prvý pohľad. Príbeh je plný akcie, popretkávaný mnohými myšlienkami, ktoré – viac, či menej – spomaľujú dej a viac tak rozvíjajú postavy. Nesie sa v duchu klasickej, dovolím si povedať staršej fantasy, kde nie je podstatným prvkom rýchlosť deja, ale jeho vzájomná symbióza s ostatnými prvkami. Vnímavý čitateľ sleduje nálady a myšlienky postáv, pomocou ktorých si dokáže k nim vybudovať lepší a hlbší vzťah.
Vladykova pomsta - Obálka - Plagát
Vladykova pomsta - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Autorka si s vybudovaním sveta dala záležať a naplnila ho množstvom detailov, vytvára pocit, že by mohol kedysi naozaj existovať. Nájdeme tu aj nadprirodzené motívy ako vystrihnuté z lepších hororov, či romantickú zápletku. Tá ale nie je v prítomná v takej výraznej miere, ako si autorkini čitatelia môžu pamätať z predchádzajúcich kníh, je skôr pod tlakom surová a rýdza. Takže nečakajte žiadne presladenú motívy. Skôr je ukrytá kdesi pod povrchom a pomyselná pokrievka z nej je odhaľovaná iba postupne, aby na konci príbehu vykypela do dôležitej role.
Čo sa týka zápletky, je pomerne jednoduchá, ale má viacero odbočiek, ktoré príbeh robia košatejší. Katarína Soyka je skúsená autorka, s vlastným, pomerne ľahko identifikovateľným štýlom, je ale nutné pripustiť, že nemusí každému ulahodiť do noty. Ak je raz niekto navyknutý na istý preferovaný štýl, chvíľu mu môže trvať, kým si navykne na ten v tejto knihe. Potom, ale s veľkou istotou príde aj konštatovanie, že má svoje vlastné čaro a ľahko si nájde svojich obdivovateľov. Často sa čitateľ prichytí pritom, ako ho dokázala autorka niektorými pasážami doslova pripútať a uniesť z reality okolo nás. Nájdu sa však aj opačné situácie, ktorým by neuškodilo o niečo zrýchliť dej.
Kniha Vladykova pomsta prináša na slovenskú fantastickú scénu veľmi schopné dielo plné originálnych motívov a doplňuje autorkinu tvorbu o ďalšiu skvelú knihu. Ak ste priaznivcom klasickej fantasy, nenechajte si ju ujsť. Oplatí sa.
Za recenzentný výtlačok ďakujeme Vydavateľstvu Hydra.
Hodnotenie: 80%

Katarína Soyka – Vladykova pomsta
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenčina
Väzba: pevná väzba
Počet strán: 240
ISBN: 978-80-8996-898-5

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB