Kráľovstvo malých hlodavcov je ohrozené! Zachráni ho hrdina s netradičným menom?

V mnohých detských knihách vystupujú psy, mačky alebo dokonca myši. Poznáme film s potkaním kuchárom v hlavnej úlohe. Ale morské prasa tu máme (hádam) po prvýkrát. Na knižný trh prichádza kniha Kráľovstvo plchov: Princ.
Arcey
Filmová história scifi
Ak si dáte do vyhľadávača meno Marián Kubicsko, zistíte, že ide o skúseného autora a recenzenta. Píše sa o ňom ako o tulákovi po možných i fantastických svetoch, ktorý od detstva miluje literatúru a dodnes ho táto láska drží. Má za sebou pár víťazstiev v literárnych súťažiach (Poviedka Istroconu, Poviedka zo sveta Pohrobka) a napísal už šesť kníh. Najznámejšie z nich sú Veža elfov, duológia Potvorobijci a Obyčajní hrdinovia. Teraz sa rozhodol, že napíše vlastnú verziu Pána prsteňov, ale aby nemusel čeliť súdnemu sporu so správcami Tolkienovho dedičstva, spravil to originálne. Príbeh zasadil do sveta malých a málo známych hlodavcov – plchov.
Kniha Kráľovstvo plchov: Princ je určená najmä detskému čitateľovi, ale zvláštnym kúzlom môže učariť aj dospelým. Hlavný hrdina je morské prasiatko s komickým menom Párok. Morča sa jedného dňa stratí malej Laurinke a dostane sa do víru dobrodružných a nebezpečných udalostí. Zhodou okolností sa stane hlavným a tak dlho očakávaným Vyvoleným, no ani zďaleka ale netuší, čo všetko bude musieť vytrpieť a či ešte vôbec niekedy uvidí dievčatko, ktorému sa stratil.
Ide o klasický epický fantasy príbeh s priamočiarym, hoci dosť otrepaným námetom o boji dobra proti Zlu. Polarizácia postáv je jasne daná žánrom i očakávaným publikom, takže nečakajte žiadnych nejednoznačných a vnútorne rozorvaných hrdinov. Záporné postavy sú do špiku kostí morálne prehnití, kým kladní hrdinovia zväčša prekypujú samými cnosťami. Čo však knihu robí zaujímavou je najmä samotné prostredie, kde sa príbeh odohráva. Les v blízkosti hôr je síce pre človeka malý, zato pre hlodavcov a iné zvieratá je veľký až-až a môžu v ňom zažiť množstvo dobrodružstiev. Autor vykreslil svet zvierat a vzťahov medzi nimi dostatočne pútavo nato, aby kniha dokázala pobaviť. K zábave pomáha aj neustále prítomná akcia spoločne s umne vykreslenou atmosférou.
Kráľovstvo plchov: Princ - Obálka Kráľovstvo plchov
Kráľovstvo plchov: Princ - Obálka Disclaimer
Kniha okrem hlavnej postavy obsahuje množstvo zaujímavých hrdinov, ako je napríklad plch Drobec, ktorý pripomína zvieraciu verziu Aragorna, či škrečok Takeda a mnohých ďalších. Ich správanie, motivácia a povaha sú vykreslené veľmi vierohodne a dodávajú postavám patričnú hĺbku. V diele nájdeme aj predstaviteľov zla, no tí sú zobrazení miestami až príliš čiernobielo, čo síce patrí k tomuto typu žánru, ale je to trochu na škodu.
Kvalita textu je priamo úmerná veku čitateľov, pre ktorých je táto kniha určená – štylisticky je na vysokej úrovni, no prevahu majú jednoduchšie vety a častejšie opakovanie slov. Vhodným doplnkom deja sú poznámky pod čiarou, tradične sa nachádzajú všade inde len nie pod čiarou. Nie je to na škodu, ide o odbornejšie informácie zo skutočného sveta a objavujú sa na miestach, na ktorých môže dieťa, či mladší tínedžer nasať poznatky, aké ešte nepočul. Mnohé z nich dokážu zaujať aj dospelých, a preto sa dá povedať, že kniha spĺňa aj náučnú funkciu.
Román je rozdelený na dvadsať kapitol a každá z nich je pri názve obohatená o sprievodnú ilustráciu. Autorom obrázkov aj ilustrácie na obálke je talentovaný a čoraz častejšie využívaný umelec Jakub Šimjak, s ktorým ste sa mohli stretnúť pri ďalších sci-fi a fantasy knižkách, ako napríklad u predchádzajúceho autorovho románu Potvorobijci, v Časonautoch od Tona Stiffela, či pri obálkach najnovšieho slovenského vydania Zaklínača. Jeho kresba je svieža a pôsobí celkom akčne, no miestami by sa ale hodilo pridať viac drobných detailov.
Knihu s dobrou brožovanou väzbou prináša na trh vydavateľstvo Albatros. Plusom je aj adekvátny rozsah, ktorý priemerný čitateľ doslova zhltne raz dva. Príbeh na jednej strane pôsobí samostatne, je však pomerne jasné, že je plánované pokračovanie, nakoľko pár otázok zostalo nezodpovedaných.
Kráľovstvo plchov: Princ je ako hviezdica v oceáne, človek ju málokedy nájde, ale keď sa tak podarí, dostaví sa radosť z objavu. A keďže dobrých detských fantasy je na našom trhu minimálne, stojí za vyhľadanie a prečítanie. Minimálne sa ocitnete v jednom z fantasy svetov Mariána Kubicska a môžete cestovať spolu s ním.
Hodnotenie: 80%
________________________________________
Marián Kubicsko – Kráľovstvo plchov: Princ
Žáner: dobrodružný, fantasy, pre deti a mládež
Vydavateľstvo: Albatros
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenčina
Väzba: pevná väzba
Počet strán: 192
ISBN: 978-80-5663-149-2

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB