1602 - Recenzia

Napadlo vás niekedy ako by to vyzeralo ak by sa superhrdinova známy z 20. storočia objavili na Zemi o čosi skôr, povedzme tak o 400 rokov skôr? Ak nie, táto kniha vám to prezradí.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Neil Gaiman určite nie je fanúšikom scifi/fantasy neznámy. Či už sú to jeho bestsellery Hviezdny prach, Nikdydkde alebo Americký Bohovia, alebo scenáre k epizódam populárných sci-fi sérii ako Babylon 5 a Doctor Who. Milovníci comicsu ho však budú poznať najmä ako autora série Sandman určenej prevažne starším čitateľom. V nej Neil rozpráva príbeh vládcu ríše snov Morpheusa a jeho tragický osud. Použitím známej mytológie v nových súvislostiach vytvoril dielo ktoré patrí medzi najznámejšie comicsy vôbec.
V roku 2003 dostal možnosť pohrať sa s postavami Marvel universa a vytvoril osem dielnu minisériu 1602 (v originále Marvel: 1602).
Ako už samotný názov napovedá, príbeh sa odohráva v roku 1602. V Anglicku sa vláda Alžbety I. chýli ku koncu a so svetom sa deje niečo zvláštne. Obloha je sfarbená do červena, nebo križujú blesky, avšak na zem nespadne ani jediná kvapka dažďa a vo svete sa objavujú ľudia s nadprirodzenými schopnosťami. Všetko nasvedčuje tomu, že sa blíži Armagedon a sním posledné minúty ľudstva. Sir Nicholas Fury, čoby hlava kráľovskej tajnej služby sa spolu s Dr. Stephenom Strangom vrchným mágom kráľovksého dvora snažia prísť na príčinu záhadných úkazov. Fury posiela potulného barda a agenta v jednej osobe Matthewa Murdocha aby dohliadol na vzácny poklad templárov ktorý mieri do Británie a može byť kľúčom k vyriešeniu vetkých problémov.
Medzitým za kráľovnou prichádza návšteva z Nového Sveta, prvorodené dieťa kolónie Roanoke, Virginia Dare. Spolu so svojím indiánskym ochrancom Rojhazom žiadajú pomoc od kráľovnej pre svoju kolóniu.
Gaiman tu použil historické reálie britskej kolónie Roanoke, prezývanej aj Stratená kólonia, nachádzajúcej sa na území dnešnej Severnej Karolíny. Počas anglicko-španielskej vojny bol kontakt s kolóniu prerušený a dodnes kolujú dohady o osude kolonistov.
Veľký Inkvizítor Enrique (Magneto), vrchný predstaviteľ španielskej inkvizície, sa zatiaľ snaží očistiť svet od splodencov pekla a mnohí mutanti obvinení z čarodejníctva a praktikovania mágie tak končia na hranici. V skutočnosti však zhoria len tí ktorí sa odmietnu stať členmi jeho osobnej armády. Aktivity inkvizítora samozrejme neuniknú hlave cirkvi a všetko sa tak zamotáva. Protipólom mu je ako inak Carlos Javier, španiel žijúci v Británii. Ten vo svojej škole pre nadaných vedie mutantov k mierumilovnej ceste. Ani on však to však nemá ľahké, najmä potom čo Alžbetu na tróne vystrieda Jakub I. a rozpúta čistky voči mutantom. Spoja svoje sily k záchrane sveta alebo pôjde každý z nich vlastnou cestou? Linky osudu nakoniec zavedú hlavných predstaviteľov z Európy naspäť do Nového Sveta, kde sa všetko začalo.
Opäť tak pred sebou máme v podstate známy príbeh o tom ako sa ľudstvo vyrovnáva s príchodom niečoho nového, na čo doteraz nebolo pripravené. Predsudky strach, túžba po moci, a to všetko stažené atmosferou končiacej doby temna, kedy svetské a cirkevné autority boli jediným neomylným prameňom pravdy.
Znova oproti sebe stoja Magneto a Charles Xavier, a kvôli vyššiemu dobru sa musia pokúsiť dať do úzadia svoje úmysly a spojiť sily k záchrane sveta. Dôjde aj na intrigy, zradu a aj akciu.
Na prvý pohľad prevarený motív, no pod taktovkou Niela Gaimana, ktorý už neraz dokázal, že známe fakty a udalosti vie podať v novom atraktívnom kabáte, to všetko akosi funguje a núti pokračovať až po samotné finále.
Celkovo je prvá polovica skor taká rozvláčnejšia, postupne prichádzajú na scénu nové postavy, všetko sa zauzľuje a človek dostane pocit, že vlastne všetci niekoma putujú bez jasného cieľa. No potom sa jednotlivé línie začnú spájať až kým sa nestretnú v jednom bode.
Osobne som s tým nemal problém, no ak by sa to niekomu stalo, treba vydržať, stojí to za to!
Kontrastom k príbehu je vizuálne spracovanie. To je nádherne farebné, človek má miestami pocit že otvoril detskú rozprávkovú knihu. Samozrejme, všetko je to v únosnej rovine a vhodne vyvažuje miestami vážne témy.
Výhodou je že comics funguje do veľkej miery samostatne, bez vačších znalostí Marvel universa. Sám som ho prvý krát čítal bez nejakej hlbšej znalosti a užil som si to. Teraz keď už niektoré postavy aspoň z časti poznám je to o to zaujímavejšie a človek si viac užije niektoré skryté narážky. O nejaký čas tak može byť opätovný kontakt s dilom novou skúsenosťou.
Osudy postáv boli ďalej rozvinuté v troch pokračovaniach - 1602: New World, Marvel 1602: Fantastick Four a Spider-Man: 1602. Ich autorom však už nie je Neil Gaiman a nedočkali sa takého ohlasu ako pôvodná séria.
Kniha je 27. zväzkom (v poradí 46.) série Ultimátní Komiksovej Komplet a do slovenskej distribúcie by sa mala dostať 14.1.2015
Marvel: 1602 - Obálka UKK
Vydal: Hachette Fascicoli
Rok: 2014
Scénar: Neil Gaiman
Kreba: Andy Kubert
Lettering: Jakub D. Kočí
Preklad: Ľudovít Piata
Redakcia: Jiří Pavlovský

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Súvisiace objekty SFDB

(?)

1602

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(?)

1602