Ďuro Červenák - Dobrodružstvá Kapitána Báthoryho

Chytiť knihu slovenského autora je niekedy ako očakávanie, aké strašné to až môže byť. V úvodnej knihe trilógie o kapitánovi Báthorym som sa však musel prehodnotiť svoj pohľad na slovenskú tvorbu SF/F. Čo je dôležité, že pozitívne.
Stano Lacko
Filmová história scifi
Meno Báthory je v našich končinách známe. Po nie veľmi vydarenom filme o sladkej čachtickej panej, po zhliadnutí ktorého máte pocit, že to bola takmer svätica, je však práve jej občianske priezvisko známejšie aj za našimi hranicami.
Dobrodružstvá Kapitána Báthoryho preto prinášajú pre čitateľa niečo, s čím sa môže stotožniť, a na čom môže autor ďalej stavať. Obdobie tureckých výpadov na Slovensku je totiž pre mnohých tak vzdialené, že za aktuálnej Holywoodskej produkcie mu je grécka a rímska mytológia a história bližšia a viac známa ako história našej krajiny, resp. predchodcu Uhorska.
Juraj Červenák po viacerých predchádzajúcich počinoch skutočne dozrel. Kapitán Báthory totiž prináša niečo viac, ako len zaujímavý dej. Spomínanú históriu, mytológiu, cenné a overené poznatky z tohto obdobia.
Knihu môžeme kľudne zaradiť medzi jednoaktovky, v tom pozitívnom .
Čo však vytknúť tejto knihe. Myslím, že vzhľadom k tomu, že ide o prvú knihu plánovanej série (momentálne sú vonka už tri diely - tento Strážcovia Varadínu, Brána Irkally a Diablova pevnosť) dej mohol mať viacero úrovní.
Na záver už len jedno poďakovanie.
Juraj ĎAKUJEM!

Stano Lacko

Stano Lacko
Programátor a fanúšik najmä sci-fi literatúry. Stojí pri scifi.sk od jeho vzniku ešte ako fanúšikovský projekt o sci-fi seriáloch.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Janko Iša
Recenzia z ktorej sa vela clovek nedozvie, na knihu, ktora je vonku uz tri roky :). Nemam nacitane Durove knihy ani z daleka vsetky, lebo az na vynimky to ma u mna casto rovnaky priebeh, kniha ma vtiahne, ale v polke ma vypluje ako vygrcane leco a ja len cakam kedy to skonci (to sa mi teda stalo konkretne pri Bivojovi a jednom Bohatierovi co som cital). Cierny rogan a kapitan bathory su z tej druhej kategorie.
Strazcovia Varadinu su pre mna skor dobrodruznou historickou literaturou nez fantasy, ale na to si clovek aj v inych cervenakovych knihach zvykne. A kniha ma asi najlepsi knizny trailer aky som videl :). Nejdem sa tu o tom rozpisovat, precitat si treba vsetky tri diely
17.10.2012
Stano Lacko
Suhlasim, toto som vyhrbal v systeme ako nepublikovane, tak som to dal vonka. JA som sa ku knihe dostal tohto roka a bol som spokojny, nakolko reakcie na Dura su dost rozporuplne, jedni ho vychvaluju, druhi zas zatracuju. Ono to skor bolo robene ako koncept pre kratke recencie, ale nakolko sme to nedotiahli do konca, zostalo to ako sprava.
Iank nechcel som velmi spoilerovat, preto to moze zniet, ze sa clovek nic nedozvie, no ono pri chybajucich paralernych vetvach deja by som musel povedat asi dost vela z deja ;-(
17.10.2012
Janko Iša
to nebola z mojej strany vytka, len konstatovanie. Co sa tyka vychvalovania a zatracovania dura na to ma kazdy svoj nazor. Duro je mechanicky pragmatik ktory pisanie bere ako cisto zarobkovu cinost se vsim sudy, marketing, komunikacia s fanusikmi atd.. a robi to dobre. Bohuzial, tie knihy uz sa zacinaju podla mna velmi podobat, natahovat a hlavne stale rozrastat. Napisal niekolko celkov do ktorych na striedacku pribudaju knihy.. dobry tah na udrzanie predajnosti starsich dielov aj ked pridu novy citatelia, a bez nutnosti vymyslat nove svety. Pouzijes to co uz vymyslela historia a okorenis to o bludicku a raraska a vuala, onon to funguje a je to dobre, tak preco ne? Ja by som napriklad privital cisto cervenakove universum konecne, ziadne historicke miesanice fakt/fikcia a podobne. Ale to tak skoro asi nebude.
17.10.2012
Stano Lacko
Suhlas, otazka je, ci sa na to podujme alebo nie. Nakolko aj v poviedkach, ktore sa riesia tu, niekedy (aj pri tych lepsich) pokrivkava na celej ciare. No, treba Dura s tym masirovat, mozno sa na to konecne niekedy podujme ;-) Napr. Brana Irkarly sa mi az tak nepacila, lebo to bolo az priliz priamociare. Ale ako jednoaktovky mozu byt. Mna by zas xzaujimal jeho nejaky skutocny roman s viacerymi dejovymi vrstvami, hoci aj v existujucom svete.
17.10.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB