82. Oscary rozdané

Avatar odchádza s dlhým modrým nosom, smrť si na neho počkala všade...
Filmová história scifi
Ako sa podarilo žánru sci-fi premeniť oscarové nominácie? Biedne. Avatar sa nakoniec nedočkal oscarovej dominancie a Titanicovská noc sa nekonala. Nakoniec dokonca nezískal ani obvyklé kombo najlepší film + réžia. To Cameronovi vyfúkla jeho bývalá žena Kathryn Bigelow. Môj osobný názor je, že Smrť čaká všade (Hurt Locker), aj keď má famózne akčné scény, nie je oscarový film a Bigelow nie je zďaleka oscarová režisérka, ale vidno, že Američanov tá vojna v Iraku začína pomaly s.... Každopádne, ak to chcete zhodnotiť, pozrite si Smrť čaká všade sami, alebo si môžete pozrieť jej pomerne známe sci-fi s cameronovym scenárom Zvláštne dni (1995).
Oscars
Oscars Disclaimer
Avatar teda nakoniec dostal zaslúžene Oscara v technických kategóriách: výprava, kamera a efekty. Zo sci-fi bol úspešný už len len Star Trek, s čestnou soškou za masky. A to je všetko priatelia, sci-fi je tradične na Oscarov chudobné tak sa tešme aspoň z toho mála. Dovidenia o rok.
Nejlepšia výprava
-------------
Avatar
Nejlepšia kamera
-------------
Avatar – Mauro Fiore
Nejlepšie vizuálne efekty
-------------
Avatar
Nejlepšie masky
-------------
Star Trek

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Súvisiace objekty SFDB

(2009)

Avatar

(2009)

Star Trek

Diskusia

cyberstorm
Hmmm, no, mozno sa to dalo cakat...trosku som sklmany za District 9, ale OK, je to ich nazor...
08.03.2010
Šaňo aka Babcom
sorry, ale District 9 nema scenar na Oskara. Tot moj nazor. V tej kategorii to bolo, ci?
08.03.2010
Aldeberan
mna zas teší oscar pre Jeffa Bridgesa :)
08.03.2010
Roland Axenberg
JJ, District 9 mal nominaciu za adaptovany scenar, pridal som link na nominacie do clanku.
08.03.2010
cyberstorm
Sano: a Avatar hej? Vec nazoru...District bol aspon originalny...
08.03.2010
Šaňo aka Babcom
Cyberstorm: nie, Avatar tiez nie je nic speci. Scenáristicky sú obe podla mna podpriemerné, oba sa pohrávajú s alegóriou a to tak priesvitne, že je to nechutné. Bolo ale jasné, že proti Precious nemal Distric 9 šancu. To by musel byť ovela sociálnejšou drámou... :)
08.03.2010
YaYa
Ten Star Trek, masky, to je ako za Spockovo obočie? :D
09.03.2010
Roland Axenberg
A nerove tetovanie.
09.03.2010
kAnYs
Asi tak, Star Trek ziadne poriadne masky nemal. Co sa tyka District 9 a Avatar... v podstate s tebou suhlasim Sano, ze oba reprezentuju nejaku snahu o metaforu voci udalostiam v nasej spolocnosti, no District 9 IMHO tuto metaforu zobrazil ovela realistickejsie a bez nechutneho prikraslovania a zjednodusovania avizovanych problemov. To ci si zasluzi podla mna oskara, to je otazka ktoru mozem zodpovedat az ked si pozrem zvysok filmov ktore boli nominovane a film ktory vyhral :)
09.03.2010
SARS
Oscary som vzdy povazoval za politicko-ekonomicku saradu, nie za objektive zhodnotenie americkej (a svetovej v 1 kategorii) kinematografie daneho roku (inak by Kolija oskar nedostal - nebol to zly film, ale ukaz by americana, ktory by pochopil silny politicky podton). Z diskutovanych filmov som zatial videl iba StarTreka (ale aj tak podpichnem, ake masky boli v avatarovi? Neboli cely pocitacovy? ;).
09.03.2010

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2009)

Avatar

(2009)

Star Trek