G. Dozozis (ed.), J. Strahan (ed.) - New Space Opera

Niekde som čítal, že Space Opera tvorí spolu s Hard Sci Fi ten pravý základ vedecko-fantastickej literatúry. A New Space Opera ako jej pokračovateľ sa snaží toto tvrdenie len podoprieť. Dôkazom tohto tvrdenia je aj pomalé ale isté ťaženie na český a slovenský fantastický literárny trh.
Filmová história scifi
New Space Opera - Obal knihy New Space Opera - Obal knihy
Po tom, čo sa pred pár rokmi na regáloch kníhkupectiev objavili tituly od pánov Reynoldsa a Hamiltona a po nedávnom vydaní románov od Dana Simmonsa či Neala Ashera, sa na náš knižný trh dostala aj prvá zahraničná poviedková zbierka zameraná na spomínaný subžáner.
Poviedkovú zbierku, alebo presnejšie antológiu, tvoria poviedky od známych (R. Silverberg či D. Simmons) alebo menej známych autorov. Každú jednu poviedku už klasicky uvádza autorský medailónik orientovaný na oblasť dobrodružnej fantastickej literatúry.
Hneď v úvode nás páni Dozois a Strahan (obaja sú v oblasti SFFH celosvetovo uznávanými editormi) v skratke prevedú celou históriou Space Opery. Predstavia nám zakladateľov, otcov tradičného vesmírneho dobrodružstva ako sú E. Hamiltona či E. E. Doc Smitha, velikánov ako bol J. Williamson a klasikov ako P. Anderson, J. Vance či A. Bester, nové už zavedené hviezdy formátu pána Simmonsa a v neposlednom rade aj nastupujúcu generáciu na čele ktorej sú také mená ako A. Reynolds, Ch. Stross alebo spomínaný N. Asher. Po niekoľkých stranách historického prehľadu sa dostávame k 18 poviedkam, z ktorých niektoré boli nominované na rôzne ceny („Glória“ od Grega Egana, či „Kto by se bál Wolfu 359“ od Kena McLoeda boli nominované na Hugo Award za rok 2008).
Ako prvá sa nám predstaví Gwyneth Jonesová s poviedkou Zachránit Tiamaat s koncepciou medzihviezdnej politiky. Nasleduje Verthandin prsten od Ian McDonalda, podľa mňa jeden z najvydarenejších kúskov z celej zbierky, v ktorom nám autor poodhalí víziu veky trvajúcej vojny v tak vzdialenej budúcnosti
V knihe sa niekoľkokrát stretneme s dielami z aktuálnych cyklov známych aj u nás. V Baxterovej poviedke Připomenutí sa dozvedáme čo to o zvláštnej okupácii Zeme (patrí do cyklu Baxterových próz nazvanom Sága o Xeelee), v Reynoldsovej Květiny pro Minlu si zasa odskočíme s hlavným hrdinom Merlinom a zistíme, že cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami (tento príbeh je voľne prepojený s ďalšími dvoma Merlinova zbraň a Skrýš od toho istého autora). V Snůške nám Robert Reed predstaví podivný svet na povrchu Lodi, vesmírnom plavidle veľkom ako Jupiter. Gregory Benford nám v Červ se otáčí opisuje patálie s cestovaním cez červiu dieru. Príbeh, spolu s inou poviedkou Červ na dně studny na ktorú nadväzuje, spadá na začiatok Benfordovej sérii o Galaktickom jadre.
P. J. McAuley nás vezme spolu s vojenským zajatcom na cestu za slobodou v Mír vítězí. Môžeme tak spolu s ním sledovať následky medzihviezdneho konfliktu, témy ktorá je v poslednej dobe u autora tak veľmi obľúbená.
Osobne za najslabšiu časť zbierky považujem Malstrőm od Kage Bakerovej, príbeh o amatérskom divadle na Marse budúcnosti. Poviedka ako taká nie je zlá, ale podľa mňa svojim pomalším spádom a slabším dejom nezapadá do zbierky, kde hlavnú úlohu hrá dobrodružstvo, často vo forme popisu vesmírnych konfliktov budúcnosti, a extrémne sofistikované technológie. Naopak, ďalšie dve ženské autorky, Nancy Kressová a Mary Rosenblumová, sa nám predstavujú vo vrcholnej forme. Střepy skla od Rosenblumovej rozprávajú príbeh o odlúčení a skrývaní sa na mrazivom Jupiterovom mesiaci Európa. Príbeh svojim poňatím trochu pripomína Andersonovu rozprávku o Ľadovej kráľovnej, k čomu dozaista dopomohli aj mená hlavných protagonistov. S mínusovými teplotami, teda aspoň na úrovni medziľudských vzťahov, sa stretneme aj v poviedke od Nancy Kressovej - Umění války. Tentoraz sledujeme chladný vzťah medzi matkou, generálkou a vojnovou hrdinkou, a jej synom, vojenským historikom, na pozadí konfliktu dvoch rás.
Od smrteľne vážnych tém nás čiastočne oslobodí Kto se bojí Wolfu 359? od Kena McLoada, mierne satirický príbeh, ktorý si na mušku berie existenciu a tvorenie rozličných medzihviezdnych impérií a Pošli jim květiny Waltera J. Williamsa. Ten zasa vo svojej novele opakuje staré známe pravdy, že Minulosť ťa vždy dostihne, aj keby ste utekali cez všetky nepravdepodobné dimenzie, a že Kam čert nemôže, pošle ženu.
S hrdinom Štěpění opěr Jamesa Patricka Kellyho podnikneme cestu na vzdialenú planétu za účelom nezvyčajnej obchodnej transakcie na palube lodi, ktorej posádka mení svoju podobu tak často ako spodné prádlo, možno dokonca ešte častejšie. Peter F. Hamilton nám v príbehu Požehnáni andělem ukáže, že ani návšteva samotného anjela nemusí byť vždy príjemným zážitkom.
Na pomedzí klasického vesmírneho dobrodružstva stojí novela Roberta Silverberga, veľmajstra scifi, skutočného velikána, ktorého tvorba spadá až do 50tych rokov minulého storočia. Jeho Císař a maula silne irituje rozprávky z Tisíc a jednej noci, pričom na miesto Šaherezády vystupuje pozemšťanka s neľahkou úlohou: presvedčiť galaktického cisára o tom, že ľudia sú viac než len zvieratá.
Za absolútny vrchol zbierky považujem novely Údolí zahrad od Tonyho Daniela, Eganovu Glórii a predovšetkým Plamennú Múzu od Dana Simmonsa. Údolí zahrad je realisticky prerozprávaný dvojvrstvový príbeh, v ktorého prvej dejovej línii sledujeme vojnu s hrozivým nepriateľom a jej prerušenie vďaka veľkej obeti, zatiaľ čo v druhej zasa jej definitívne ukončenie za pomoci neobyčajného nástroja. Greg Egan zas predostiera dômyselný príbeh o ľudských archeológoch, vedcoch pátrajúcich na obývanej cudzej planéte. Egan už klasicky zmiesil vo viac než vhodnom pomere diel hard scifi a diel sociálno-spoločenských následkov vedeckých objavov. Ozajstným vyvrcholením je Ohnivá Múza, kde autor naplno prejavil svoju posadnutosť klasikmi, v tomto prípade Shakespearom, ktorú obratne skĺbil s jeho tak obľúbeným motívom mytológie. A tak na pozadí gnostického náboženstva a jeho panteónu podnikneme spolu s potulnými hercami ďalekej budúcnosti púť s cieľom zahrať čo najlepšie predstavenie trochu zvláštnemu obecenstvu.
Zhrnuté a podčiarknuté: New Space Opera je špičková antológia s poviedkami a novelami autorov samých zvučných mien. Kvalitu poviedok v nej obsiahnutých možno okrem spomínaných nominácií zvýrazniť aj tým, že z 18 poviedok sa ich podľa časopisu Locus 11 ocitlo na zozname doporučenej literatúry na rok 2007.
Zoznam poviedok:
- Gwyneth Jones: Zachránit Tiamaat (Saving Tiamaat)
- Ian McDonald: Verthandin prsten (Verthandi's Ring)
- Robert Reed: Snůška (Hatch)
- Paul J. McAuley: Mír vítězí (Winning Peace)
- Greg Egan: Glórie (Glory)
- Kage Baker: Maelstrom (Maelstrom)
- Peter F. Hamilton: Požehnáni andělem (Blessed by an Angel)
- Ken MacLeod: Kdo se bojí Wolfu 359? (Who's Afraid of Wolf 359?)
- Tony Daniel: Údolí zahrad (The Valley of the Gardens)
- James Patrick Kelly: Štěpení opěr (Dividing the Sustain)
- Alastair Reynolds: Květiny pro Minlu (Minla's Flowers)
- Mary Rosenblum: Střepy skla (Splinters of Glass)
- Stephen Baxter: Připomenutí (Remembrance)
- Robert Silverberg: Císař a Maula (The Emperor and the Maula)
- Gregory Benford: Červ se otáčí (The Worm Turns)
- Walter Jon Williams: Pošli jim květiny (Send Them Flowers)
- Nancy Kress: Umění války (Art of War)
- Dan Simmons: Plamenná múza (Muse of Fire)
Bibliografické údaje:
Autor: Ed. Gardner Dozois a Jonathan Strahan
Názov: New Space Opera (The New Space Opera)
Vydavateľstvo: Laser
Počet strán: 640
Odkazy na recenzie:
Pevnosť 11/2008

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB