Podledný deň v Albertone

Keďže celá akcia prebiehala v najväčšom možnom utajení, stalo sa z nej verejné tajomstvo. Samozrejme, mu nikto príčetný neveril, ale práve v tom spočívala jeho sila. Nikto predsa nemôže svojvoľne ovplyvňovať pohyb nebeských telies.
Filmová história scifi
Keďže celá akcia prebiehala v najväčšom možnom utajení, stalo sa z nej verejné tajomstvo. Samozrejme, mu nikto príčetný neveril, ale práve v tom spočívala jeho sila. Nikto predsa nemôže svojvoľne ovplyvňovať pohyb nebeských telies.
Znudený Marty ležal v izbe. Bol nezamestnaný a jeho posledný kšeft skončil fiaskom. Odložil telefón a premýšľal. Čo ak to, čo si práve prečítal o spoločnosti ZINC je pravda? Musel si to v hlave zhrnúť. Okrem prevádzky najväčšej internetovej sociálnej siete a výskumu umelej inteligencie, sa ZINC venuje aj letom do vesmíru. Čiže z technického hľadiska by na to určite mali. Ale prečo by dovolili, aby sa správy o akcii šírili práve prostredníctvom ich siete? Marty sa začal cítiť skľúčene. Zatmenie slnka, o ktorom sa hovorilo v správe, mnohými označovanou ako hoax, malo nastať už za hodinu.
Celá akcia si vyžadovala skoro až vojenský spôsob velenia. Práve preto, prípravy na ňu trvali tak dlho. Jednotlivé pobočky museli byť dokonale zosynchronizované, aby mohli zahájiť začiatok akcie presne v stanovenom čase. Nikto si nemohol dovoliť chybovať. Jedna menšia nepresnosť a pravdepodobnosť úspechu by sa rapidne začala približovať k nule. Do začiatku synchronizovaného štartu zostávalo posledných tridsať minút. Hlavný velitelia akcie, roztrúsený teraz po celom svete otvorili na pokyn Hlavného koordinátora svoj kufrík, aby začali zahajovať spúšťaciu sekvenciu.
Najskôr sa Martymu veľmi páčilo, že jeho malé mesto, poznalo zrazu celý svet. Dovtedy sa tu nikdy nič zaujimavé neudialo. Každoročný Festival piva strácal na popularite a každý kto mohol, sa už aj tak odsťahoval niekam inam. Ale teraz sa o Albertone hovorilo, bolo známe. Martyho sa nevedel rozhodnúť, či mestečku prospeje viac to, ak by správa o ZINC bola pravdivá alebo nie. Bude turistov viac priťahovať jeden z najväčších hoaxov, aké sa kedy v našej spoločnosti objavili? Alebo, čo by bolo rozhodne zaujímavejšie, v prípade, že by to bola pravda a z Albertonu a jeho okoliu by sa stala už navždy nočná krajina?
Päť obrých rakiet preťalo oblohu presne v rovnakom čase. V centrále ZINCu to ale ešte nebol dôvod na oslavu. Riadenie celej operácie prebral počítačový systém, ktorý mal za úlohu koordinovať pohyb všetkých piatich rakiet. Napriek tomu, že testovacie simulácie takmer vylučovali zlyhanie alebo chybu, ani samotný Hlavný koordinátor nespúšťal oči z monitora, aby sa pridal ku oslave, ktorá v centrále prepukla.
Marty sa pozeral na oblohu a čakal. Uvažoval, koľko ďalších ľudí sa prišlo pozrieť len na zatmenie slnka, a koľký chcú vidieť tlakovú vlnu, ktorá má zladiť pohyb Mesiaca so Zemou. Správa hovorila o atómových výbuchoch, tak silných, ako ľudstvo ešte nezažilo. Z Albertonu to nebude asi nikto, pomyslel si. Buď ich to nezaujíma, alebo ani nemajú internet a svoj čas niekde inde. Mesiac začal pomaly pretínať slnečný kotúč. Martyho nemal prichystané nič, čím by mohol bezpečne sledovať celé predstavenie. Vravel si, že ak zostane Slnko zakryté, tak si to všimne aj bez tmavého sklíčka. A ak opäť výjde, tak to ani nestálo za námahu.
Hlavný koordinátor sa konečne usmial. „AKCIA UKONČENÁ,“ zjavilo sa na monitore. Všetko prebehlo hladko. Detonácie prebehli úspešne a všetky merania preukazujú, že Mesiac sa zladil do potrebnej rýchlosti zo Zemou. Áno, ešte bude treba zopár korekcií, ale to sa vyrieši časom. Kým sa svetové vlády spamätajú, bude neskoro. ZINC preukázal nielen svoje odhodlanie, ale aj technologickú silu. Už sa nikto nepostaví ich plánom, už ich nikto nebude obmedzovať v podnikaní. Teraz sú dôležitý. Oblasť sveta, ktorú zahalili do tmy a odbremenili od slnečných lúčov je dosť veľká, aby zabránili ohrievaniu atmosféry na dlhý čas dopredu. Samozrejme, nikto nevie, aké všetky vedľajšie efekty to bude mať. Teda aspoň Hlavný koordinátor to nevedel. Ale tom mu bolo jedno. A práve tomu vďačil za svoju funkciu.
Martymu sa vrátil do izby. Bol nervózny. Nie z toho, že vonku je stále tma, aj napriek tomu, že je čas obeda. Veď toho bol plný internet. Slnko sa skrylo za mesiacom a hotovo, bodka. Ak sa ešte stane niečo ďalšie dôležité, istotne sa to dozvie. A to ostatné ho teraz nemusí zaujímať. Dôležitý je teraz plán. Podnikateľký plán. Turisti sa teraz do Albertonu určite budú len tak hrnúť.

Roman

Roman
Čo by Vás zaujimalo? :)

Diskusia

YaYa
Nápad s cestovným ruchom vo večne nočnom meste je zaujímavý. Škrípe tu ale logika. Napríklad ak zakryli dostatočnú časť Zeme, tak prečo by toto mesto bolo výnimočné? Inak pozor na čiarky.
28.10.2023
Lucika
Napad zaujimavy :) ale trochu ma tam rusili nejake chybicky
29.10.2023
Olex
Ahoj,
poviedka zaujala. Predstavovala som si to tak, že zakrývajú málo osídlenú časť zeme, preto tam je malo miest, takže si každé príde na svoje.
29.10.2023
Roman
Ďakujem, áno toto by si zaslúžilo ešte rozvinúť
30.10.2023
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.