Intergalaxie, Druhá šanca, Úvod

Úvod od poviedky z názvom Intergalaxie, Druhá šanca. Prvá poviedka tohto autora na našom serveri je súčasťou väčšieho celku.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Intergalaxie, Druhá šanca, Úvod
Ilustračné obrázky k spacenews - Intergalaxie, Druhá šanca, Úvod / Zdroj Disclaimer
Viem, že na začiatok by som sa mal zmieniť, kde a kedy sa to všetko začalo ale keďže viem, že na to dôjdete časom aj sami tak túto časť radšej preskočím a posuniem celý príbeh trocha dopredu, do čias kedy som začal s nahrávaním toho, čo sa udialo a čo v neposlednom rade dopomohlo vo vývoji Intergalaxií do ich terajšej podoby. V tomto príbehu už totiž uplynulo niekoľko tisícročí od takzvaného "Veľkého Intergalaktického Tepu". V prvom rade by som vám však chcel objasniť význam tohto názvu, lebo väčšina sa s ním ešte pravdepodobne nestretla. Hmm, ako by som vám ho len najlepšie vysvetlil? Už to mám. Myslím si, že na menšom príklade by to bolo asi najlepšie. Keďže viem že ľudská rasa, spomedzi iných živých bytostí, pozná ako funguje srdce. Najprv by som vás teda chcel poprosiť, aby ste si predstavili srdce, aby ste si či už predstavili alebo cítili jeho tlkot, jeho životodarnú energiu, jeho pocit keď tlčie a tým prináša život do ostatných častí tela. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale aj univerzum alebo ako ho my voláme intergalaktický systém má svoj tep, keďže ide o živú bytosť. Faktom však je, že tep niečoho tak mohutného a rozsiahleho nemožno spozorovať len tak voľným okom alebo nejakým prístrojom. K takémuto tepu dochádza v prepočte zhruba tak raz za niekoľko svetelných rokov, čo znamená, že je v skutočnosti oveľa pomalší ako tep ľudského srdca. Ojedinele však môže dôjsť ku skorému tepu ktorý poznáme aj ako "vynútený" či umelý.
Určite Vás zaujíma čo môže spôsobiť takýto predčasný tep? No prv ako Vám odpoviem na túto otázku by som Vás chcel oboznámiť so samotným priebehom veľkého intergalaktického tepu. Najprv dochádza k uzavretiu univerzu, kedy sa univerzum uzavrie ako komora srdca. V tejto fáze dochádza k zmršteniu celého univerzu do veľkosti bowlingovej gule. Smutné na tomto procese je, že v skutočnosti zničí všetko, čo sa v univerze nachádza. Ale nebojte sa po tejto fáze totiž nastáva proces otvorenia, kedy dôjde k takzvanému "Veľkému tresku" a univerzum sa vráti do svojej predošlej veľkosti. Znamená to, že evolúcia začína od začiatku. Hlavným dôvodom prečo som použil výraz veľký tresk je, že vám asi najznámejší spomedzi všetkých výrazov používaných pre túto fázu daného procesu tepu. Nový život začína v jednotlivých Galaxiách, na jednotlivých planétach a to od úplného začiatku. No a keďže už zhruba viete ako prebieha proces veľkého intergalaktického tepu tak vám môžem konečne odpovedať aj na otázku prečo dochádza aj k skorému tepu. Povedzme, že existuje veľa dôvodov, ale tým najhlavnejším je azda presýtenie samotného intergalaktického systému. Čo v podstate znamená, že mocenská sféra sa dostane do štádia kedy sa stáva nekontrolovateľnou a nie je naďalej prínosom, ale skôr nebezpečenstvom pre samotné galaxie či univerzum. Ak dôjde k niečomu takémuto, je Najvyššia Intergalaktická Rada nútená vydať povolenie k umelému tepu z dôvodu zabezpečenia budúcnosti a existencie intergalaktického systému a tím galaxii ako takých. Ale nebojte sa k takémuto umelému tepu nemusí vôbec dôjsť čo je samozrejme tá lepšia situácia. Popravde dúfam že najbližší veľký intergalaktický tep bude prirodzený, čo by znamenalo, že máme pred sebou ešte kopu času, ktorý by som chcel v prvom rade využiť na prerozprávanie samotného príbehu Intergalaxií.
Ako o tomto všetkom viem? No povedzme, že ako jeden z mála som tu už niekoľko tisícročí. Viem že to sprvoti môže vyznieť divne, pretože dožiť sa tak dlho môže znieť dosť nudne či zdĺhavo dokonca aj smutne, keď si spomeniem koľko generácií som prežil, videl zostarnúť a nakoniec ,..., zomrieť. Keby som mal byť úprimný myslím si, že jedinci môjho druhu sa takto dlho ani nedožívajú a verte či nie už ani sám neviem z ktorej rasy pochádzam, ale to bude asi tým, že už dávno nie som tým čím som sa narodil. Nie že by som vyzeral ako nejaký mutant či hybrid s dvoma hlavami, siedmymi rukami či chápadlami, tak to určite nie. Popravde vonkajškom sa veľmi nelíšim od ľudskej rasy. Dokonca nie je vylúčené ani to, že možno pochádzam z Vášho druhu, ale kto vie? Faktom ostáva, že moje telo a dokonca ani duša nie sú veľmi rozdielne od tých ľudských, taktiež cítim emócie, mám dve ruky, dve nohy, vlasy a jednu hlavu s ústami, nosom, dvoma očami a dlhým rohom vytŕčajúcim my z čela a ešte ... No dobre, robím si iba srandu. Nemám totiž žiaden roh, takže v podstate vyzerám ako ľudská bytosť, aspoň to viem z určitosťou potvrdiť. Som si vedomý, že čas dokáže zmeniť viacero vecí. Preto ma vcelku teší, že moje telo a duša sa v priebehu času skoro vôbec nezmenili. Hlavne keď si pomyslím čím všetkým som si prešiel, či už tým dobrým alebo zlým. Moc to už aj tak ani nerozlišujem. Skôr to všetko poznačilo moju telesnú schránku, aj keď teraz ako sa nad tím zamyslím, tak ju to až tak vážne nepoznačilo. Ak neberiem do úvahy tých pár jaziev ktoré vnímam skôr ako pamiatky či spomienky na veľké udalosti z pomedzi ktorých niektoré otriasli dokonca samotnými základmi Intergalaxií.
Popravde niekedy by som na ne najradšej zabudol aspoň na podaktoré, tie bolestivejšie. Najmä keď viem, že väčšina dnešných obyvateľov Intergalaxií si už na ne tak či onak nepamätá a jazvy na mojom tele sú snáď ich poslednými pozostatkami. Problém je však v tom že niektoré z nich sú späté so spomienkami na blízkych priateľov a rodinu, čo mi pomáha prejsť aj krušnými časmi. Hlavne keď už neexistujú žiadne zmienky, dokumenty o ich živote a niet inej osoby, ktorá by si na nich spomenula. Dalo by sa povedať, že nebyť týchto spomienok, upadli by do zabudnutia. A práve toho sa bojím, že aj ja jedného dňa upadnem do zabudnutia a stane sa zo mňa jedna z tých bludných duší snažiaca sa dostať von z tej temnej a chladnej samoty. Mimochodom ak ste si mysleli, že sa azda najviac bojím smrti tak to už dávno v mojom živote nehrá žiadnu rolu, hlavne ak sa niekto dožije tak dlhého veku, nehovorím že smrť uvítam z otvorenou náručou, ale už mi to po toľkých rokoch nedôjde až také strašné. Dávno som sa s tým už zmieril. Mimochodom, keď už hovoríme o živote ako takom vnímam to skôr tak, že jeden sa proste narodí, žije a nakoniec zomrie. Taký je kolobeh života a jediné na čom záleží je ako dlho sa dožijete a ako vynaložíte s časom čo vám ostáva. Dúfam, že pokiaľ bude moja duša a rozum na správnom mieste a v poriadku, tak budem môcť aj naďalej dozerať nad budúcnosťou tohto nekonečného hviezdneho mora spolu aj s jeho obyvateľmi, ktorí tvoria jeho jedinečnú dušu. Popravde bez nich by boli Intergalaxie iba prázdnou schránkou. Síce so srdcom, ale bez duše. Preto sú to práve obyvatelia týchto galaxií, ktorý ich dotvárajú a vytvorili z nich to čím sú dnes; intergalaktický systém, ktorý poznáme pod zjednoteným názvom Intergalaxie.

Igor B

Igor B

Diskusia

zuna
Opäť ďalší z prológov, ach jaj. Vidno, že si si dal námahu, premyslel si si vlastný svet a teraz hurá otestovať to na čitateľoch. Ale toto je strašne málo na to, aby ti to niekto pochválil, aby ťa niekto povzbudil v ďalšej tvorbe. Ak to malo zaujať, malo to obsahovať minimálne nejakú návnadu, náznak záplety, o ktorej bude príbeh, po ktorej by som chňapla, aby som mala chuť čítať niečo ďalšie z tvojho sveta. To, že vesmír sa zmršťuje a expanduje v pravidelných tepoch je myšlienka zaujímavá, ale jednoducho nestačí, aby z toho bol literárny zážitok. ... No a pár detailov: svetelný rok je predsa jednotka vzdialenosti! A tiež je niekoľkotisícročný život krátky v porovnaní s dĺžkou existencie galaxií, čiže rozprávač by mal žiť dlhšie aby sa mohol tváriť, že hovorí z vlastnej skúsenosti o tom vývoji...
26.07.2015
Igor B
Ospravedlnujem sa Zuna ale prvá cast bude až dalšiu sobotu zverejnená, trošku som sa totiz prepočítal a tak sa najprv zverejnil úvod a potom až o týždeň bude prvá cast prvej kapitoly aj ked som to dával naraz, s tým svetelným rokom dakujem, mas úplnú pravdu, tak som sa na to už aj pozrel. A k dlzke zivota rozpravaca sa dostanem az samotným príbehom, len dufam ze som ta týmto krátkym uvodom hned aj neodradil. Za vsetky rady aj komentare vopred dakujem.
26.07.2015
jurinko
Nuz, neviem, ako zunu, ale mna si tym odradil. Je vidiet, ze nemas na to, tvorit pribeh. Mozno (dufam) je to iba docasny stav, mozno sa zlepsis a casom sa to naucis, ale zatial to tam nie je, sorry. Prvym krokom k pisaniu nie je pisat, ale citat. Preto vela citaj, ale s poriadne otvorenymi ocami, vsimaj si, ako to robia ludia, ktori to vedia. Ked budes mat vela nacitaneho, potom mozes pomalicky zacat pisat. Avsak nie hned intergalakticke sagy, ale skor kratsie utvary, nieco, na com si nacvicis tvorbu deja. Toto, co si sem poslal, neobsahuje nic, je to vata. "Sadnite si, mile deti, dajte si polievku, je z dazdoviek. Haha, vlastne nie je z dazdoviek, to som si robil srandu. Je fakt dobra, hovadzia, dajte si, a ak sa vam bude zdat horuca, tak si ju pofukajte. Ja zatial nakrajam chlebik, bude s mastou a cibulou, to mate radi, vsak? Chuti vam? Ano? Aj tebe, Ferko? Paneboze, takmer som sa ...
27.07.2015
jurinko
[pokr.] porezal, vidite, aku mam jazvu tu na prste? Ta mi pripomina, ze uz mam 70 rokov, mile deti, mozno si hovorite, ze uz sa blizim k smrti, ale ja si myslim, ze tu este nejaky cas pobudnem, ved aj moja babicka zomrela az ako 98 rocna. Pokojne si pridaj polievocku, Ferko, neokunaj sa, som rad, ze ti chuti." - zabavne citanie? Nie, ze? Nic si sa nedozvedel, nevies, ci tie informacie, ktore sa tam nahodou objavili, su dolezite, alebo uplne banalne, posobi to ako vata, pretoze to vata aj je. Fakt este nepis, radsej vela citaj. Nehodnotim.
27.07.2015
Igor B
Ahoj Jurinko, dakujem za komentar urcite to zvazim v dalsom preklade, avsak prva cast prvej kapitoly mi uz bola zaslana ze bude uverejnena najblizsiu sobotu,kde uz bude samotny dej a nielen predslov, pôvodne som to chcel dat dokopy aj zo zaciatkom deja ale nakoniec som sa to rozhodol nechat v presnej podobe original, ale teraz uz tazko plakat nad rozliatym mliekom :(, ako som spomenul vopred dakujem za vsetky komentare ktore mi pomôžu v dalšej tvorbe.
27.07.2015
Nadalan
Úvod je možné o polovicu skrátiť. Napr. vynechať túto časť:"Hmm, ako by som vám ho len najlepšie vysvetlil? Už to mám. Myslím si, že na menšom príklade by to bolo asi najlepšie. Keďže viem že ľudská rasa, spomedzi iných živých bytostí, pozná ako funguje srdce. Najprv by som vás teda chcel poprosiť, ..." a pokračovať "predstavte si srdce..." Ďalej škrtnúť toto "Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale" a tak ďalej. Ale úplná katastrofa to nie je. Som zvedavá na prvú časť s dejom. Jurinko mal v jednom pravdu - než sa človek pustí do románu, mal by si vyskúšať kratšie žánre. (Poznám z vlastnej skúsenosti:) Ale vtedy, keď mi to radili iní, som tiež nepočúvala a urobila si po svojom :D)
27.07.2015
Adhara
Nemôžem hovoriť za Zunu, ale to povzdychnutie nad prológom podľa mňa značilo, že niečoho podobného tu už boli hromady – prológov, ktoré ťažko hodnotiť, keďže chýba zvyšok celku a čo je horšie, ktorých príbehy autori v drvivej väčšine prípadov nedokončili, čiže hodnotenia boli viac-menej zbytočné. Súhlasím s niektorými námietkami – že chýba zápletka, vecné chyby (svetelný rok) aj to, že je to veľké sústo. Už samotné tie dlhé odstavce naznačujú, že to nebude svižné čítanie. Načrtol si veľké množstvo tém, z ktorých každá je veľmi náročná – jednak na podanie, ktoré čitateľ precíti (predstaviť si nesmrteľnosť či extrémnu dlhovekosť so všetkými následkami nie je len tak), jednak na neotrepanosť a napokon na uveriteľnosť. Vyjadrovanie je zbytočne komplikované (nepomáha tomu ani zlé situovanie čiarok a pravopisné chyby) a ťažkopádne, musela som si to prečítať dvakrát,...
28.07.2015
Adhara
(pokr.) ...aby som našla základné údaje a ani potom mi niektoré veci nedochádzajú – napríklad ak je ten galaktický tep návrat k Big Bangu, čiže zničenie všetkého, čo existuje, tak prečo potom „Najvyššia Intergalaktická Rada“ vydáva povolenie k niečomu takému? Veď Najvyššia Rada by zanikla tiež a pochybujem, že by ľubovoľné nebezpečenstvo od mocenskej sféry bolo horšie než zánik celého aktuálneho univerza... A neviem si predstaviť mechanizmus, ktorý by celý vesmír na objednávku natlačil naspäť do bowlingovej gule. Alebo je ten umelý tep len niečo lokálne? Ale k začínaniu kratšími žánrami: ja viem, že múze sa rozkázať nedá, preto nič také neradím. :-)
28.07.2015
Igor B
Nadalan
Dakujem za radu v ramci skrátenia a sustredenia sa skor na podstatne dôležitejšie časti, určite sa cez výkend ked budem mat teda viac času pozriem čo by sa dalo ešte orezať aby tam nebola zbytočná omáčka, samozrejme tak aby som neporušil to čo je dôležité a čo dotvára dušu samotného rozprávača alias hlavnej postavy
28.07.2015
Igor B
Adhara, bohužial na scifi.sk zatial niesom až tak dlho tak som nevedel že tu už bolo take množstvo prologov a dokonca nedokočených väčších celkov, ale odkedy som sa prihlásil tak sa snažím prečítať každú poviedku a tiež ohodnotiť , samozrejme komentovať zaital nekomentujem nechám to zatial radšej na skúsenejších členov čo už toho prečítali viac. Popravde chcel by som aby to nebolo niečo čo niekto prečíta jedným hltom ale aj aby to nebolo príliš tažké na pochopenie pre bežného čitatela. Ohladne druhej časti komentáru tak k tomu sa už z časti dostanem v prvej kapitole alebo jej časti kedže by som rád vysvetloval niektoré dôležitejšie veci a fungovaie počas samotného deja a tiež dakujem za komentár
28.07.2015
Kr4b
Igor: Keď hodnotíš, tak aj komentuj :) stačí napísať niečo ako "Dal som 6 lebo to je dobre napísané, ale nie je to môj štýl" alebo "dal som 10 lebo je to super aj z objektívneho hľadiska" a pod :D k dielu... nj, je toho málo. chce to viac, zatiaľ nehodnotím. Porozmýšľal aj, že budeš robiť dlhšie kapitoly, alebo budeš posielať tie časti po dvoch-po troch. Vidíš sám, že keď pošleš dva samostatné kúsky jedného celku, budú publikované rozdielne. Nuž.. tak.
28.07.2015
Marek Páperíčko Brenišin
Nechcel som hodnotiť, ale dávam za 1 pretože: 1/ Píšeš tu nejaký prológ, ktorý prológom nie je. Odstavce sú členené neúčelne, snaha tam je, ale ani sa nemajú na čo nalepiť, nakoľko, ako aj v komentoch bolo spomenuté, že ide o vatu. Chápem, že si sa snažil vysvetliť podstatu toho vesmírneho tepu, ale skôr som sa v tom zamotal. 2/ Naozaj, ako aj písala Adhara (pozdravujem :-)), Intergalaktická rada by zanikla tiež a v novom vesmíre by vôbec nemusela vzniknúť (!). Leda že by sa jednalo o nejakú "božskú" entitu, ktorá stojí mimo toho všetkého, čo by nemuselo byť vôbec zlým nápadom na zváženie. 3/ Svetelný rok, to sa mi otvára nožík vo vrecku, keď to použije niekto ako jednotku času, to je priveľký prehmat.
29.07.2015
Marek Páperíčko Brenišin
[pokr.] 4/ Aj keď je to úvod, prológ, predslov, nazvi si to ako chceš, musí mať tiež nejakú štruktúru v podobe krátkeho uvedenia do deja (stručný opis vs. in medias res, záleží podľa povahy diela), krátkej zápletky a otvoreného konca, ktorý nám nejako naznačí, že v knihe sa máme na čo tešiť. To tu nebolo.
5/ Rada do budúcna - text čleň na kratšie a údernejšie odseky, samozrejme, aby rešpektovali logickú celistvosť textu (ak myšlienka vyjde na desať riadkov, nebude sa nasilu trieštiť), čitateľovi sa to číta ľahšie, vzbudí to väčší záujem. Ja som mal chuť text odhodiť po prvom odseku, keď som videl členenie. 6/ Nožík sa mi vo vrecku otvára aj pri kombinácii údajov - ide o prvú poviedku autora na serveri, je súčasťou väčšieho celku.
29.07.2015
Marek Páperíčko Brenišin
[pokr.] Viem, že ty za to nemôžeš a páči sa mi, že reflektuješ komentáre. Len sa nikdy nesnaž skrývať sa (nevravím, že to robíš, to je len odporúčanie) za to, že to je súčasťou celku, preto tam chýba nejaké vyústenie, niečo, čo si mal čitateľ odniesť. To tam musí byť, aj keď napíšeš štvorvetový odsek (trochu preháňam, ale snáď chápeš :-)). Takže, čítaj, píše kratšie veci a pomaly sa púšťaj po ich zvládnutí do ság. Len rátaj aj s tým, že tam treba viac editovania, prepisovania a škrtania. Drž sa.
29.07.2015
zuna
Ja mám skôr problém hodnotiť, komentujem a s chuťou využívam tú dieru, že sa dá komentovať bez hodnotenia:). Veľmi zaťažko mi príde dávať tie body, pretože sa neviem rozhodnúť, či je 10 to najlepšie, čo sa dá napísať, alebo je 10 to najlepšie, na čo sa tu na scifi.sk dá naraziť, ako to riešite vy?
29.07.2015
Kr4b
Zuna: Podľa nálady s drobným pokusom o objektivitu :)
29.07.2015
Adhara
Pre mňa je 10 za to najlepšie, čo sa dá na danú tému napísať. A toľko som tu na scifi.sk ešte nedala. Mám ale aspoň rezervu v hodnotení pre prípad, že by sa tu zjavila poviedka, ktorá by ma fakt ohromila. Igor B: chápem, že si tu nový a nevieš, ako to tu chodí. Na to je najlepšie server nejakú dobu pozorovať bez zapájania sa, prispievania, aby sa človek vyvaroval bežných chýb, ale chápem, že nie každý má tú trpezlivosť. Cením si aj tvoj zodpovedný prístup nechať komentovanie na skúsenejších (kiežby bolo na internete viac takých, čo sa necítia kompetentní sa k nejakej téme vyjadrovať :-)), ale netreba sa toho komentovania zase priveľmi báť. Komentovanie sa, podobne ako písanie, dá naučiť len vykonávaním danej činnosti (súčasne s jej pozorovaním, čo už robíš). K tomu, že k vysvetleniam nelogickostí sa dostaneš v ďalej kapitole – to nie je dobrý prístup, ale to by bolo nadlho.
29.07.2015
jurinko
zuna, pre mna je to najlepsie, co sa da napisat, 9. 10 je nieco, co je super napisane, ale nejako ma to sukromne zasiahlo, to je ta umelecka zlozka :-) To nieco nedefinovatelne u mna robi z 9ky 10ku. Pomohol som ti? :-D
29.07.2015
Nadalan
Chcela som napísať, že 10 je to naj, čo sa dá prečítať všeobecne, nie len na sci-fi.sk. Ale Jurinko to opísal lepšie. Je tam aj ten efekt zásahu mňa ako čitateľa.
30.07.2015
Igor B
Ahoj Marek,
Tvoj komentar si velmi cením nielen preto, ze je dlhý ale skôr preto, že je tam vela rád ktoré poukazuju na jednotlive casti, s tým svetelným rokom som sa už poučil, a budem sa snažiť nepoužiť to v budúcnosti ako jednotku času :), s tou Najvyššou Intergalaktickou Radou by som to nerád vysvetloval v komentároch ale máš v podste pravdu ide o niečo ako božské bytosti , len dúfam že som to dosť vysvetlil v prvej časti ak by nie tak ak budeš mať čas a chuť si to prečítať a nebude sa ti to zdať dosť vysvetlené tak my to potom napíš do komentov. Momentálne som sa rozhodol začiatok hlavnej postavy vynechať. No a čo sa týka chýb, gramatických či pravopisných, tých som si plen vedomí a snažím sa s nimi dosť bojovať kedže som mal naoposledy na stredenj zo SJ takú horšiu známku a aktuálne skoro celé dni využívam skoro iba angličtinu, hlavne kvôli práci ale snažím sa na tom popracovať.
30.07.2015
Igor B
Ahoj Kr4b,
máš pravdu mal by som zakat aspoň s kratšími komentárnmi ale zatial sa nebudem púšťať do nejakých dlhších či komplexnejších kedže som zatail toho až tak moc neprečítal a nerád by som niekomu vyčítal nejakú tématiku ked v nej nemám dosť znalostí. Co sa týka pridávania som sa poucil a hlavne sa budem snažiť ked tak pridať raz za čas a dat to dokopy aby som ako teraz zbytocne nezarebal miesto pre uverejnenie dalsej poviedky niektorému z aktuálnych členov, nejakou zbytocne krátkou častou kotrá by sa dala vsunúť aj do väčšieho celku.
30.07.2015
Loomy
pri vysvetlovani velkeho tepu je tolko logickych chyb, ze citatel moze len tipovat co tym autor myslel. ak zmrstenim univerza do bowlingovej gule myslel tzv. Big Crunch - koniec vesmiru a dalsi Velky Tresk - pride mi to nezmyselne. preco radsej nepracovat s jednou galaxiou, alebo ak sa to autorovi mali so sustavou galaxii, alebo ak je aj to malo s nejakym superclusterom (slovensky tusim galakticka superkopa). nemusime hadam zrusit cely vesmir aby vznikol nejaky galakticky tep. po precitani dalsej kapitoly to aj tak nemalo ziadny zmysel. hlavna postava k tomu mohla prist vlastnymi schopnostami, netreba hned vysvetlovat fungovanie celeho vesmiru z pohladu autora
01.09.2015
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.