Prípad: Natan T.

Základom novej filozofie robotizácie spoločnosti sa stal - pamäťový generátor - systémový prvok, ktorý dokázal prostredníctvom čipovej karty jedinca, vytvoriť jeho vernú kópiu.
Podporte scifi.sk
Rok 170 pred Veľkým Sortom
Z rovnakou razanciou ako dokázal odpaľovať ťažké teckbalové lopty, odrazil Natan aj hlavu pána T., správcu jeho primárnych dat-Dómov. Nevolal sa Natan, to len smútiaca rodina, pomenovala humanoidného robota 7 série, po svojom mŕtvom synovi. Natan T., ten skutočný, zomrel v roku 2042 pri tragickej dopravnej nehode. Zrážka dvoch osobných vznášadiel spôsobila, vtedy, posádkam obidvoch vozidiel zranenia nezlučiteľné zo životom.
Správa o smrti pána T. bola v centre pre zhromažďovanie a archiváciu dát firmy AgensGenetic®, prijatá dňa 19. marca 2044 o 9.20 hodine. Automatický systém priradil triedenie dát počítaču so sériovým označením HR7-NT-M-VS8/2, toho istého dňa o 9:20 hodine.
Záznam : 19. marec 2044 9.20 hod. / Koniec: 9.20 hod.
Napriek každodennému pokroku plastickej medicíny, napriek skutočnosti, že dokážeme väčšinu poškodených orgánov nahradiť adekvátnymi anorganickými kultúrami, nemá spoločnosť ani v dnešnej dobe možnosť liečiť tak deštruktívne zranenie, aké boli zaznamenané v prípade pána T.
Spôsob vedenia útoku proti hlave pána T., zodpovedal pohybu športového programu teckbal, horizontálny sektor - číslo 4332.
Zhoda v prípade chybného rozoznania koordinátou priestoru a času ?
Odpal športového programu teckbal horizontálny sektor číslo 4332, zo dňa 19. marca 2044, identifikovaný bez možnosti chybného rozpoznania koordinátou.
Záznam : 19. marec 2044 9.20 hod. / Koniec: 9.20 hod.
Podľa triedených údajov bol HR7-NT-M-VS8 vystavený niekoľkým neautorizovaným zásahom do panelu dD. Technická a softwarová záruka, všetky právne nároky a žiadosti o finančné kompenzácie zo strany rodiny T., budú preto zo zákonných dôvodov neakceptované.
Záznam : 19. marec 2044 9.20 hod. / Koniec: 9.20 hod.
Analýza všetkých dostupných záznamov v zložke Natan / šport, nepriniesla požadované výsledky. Nič v športových aktivitách spodobovaného, ani v aktivitách HR7-NT-M-VS8 nevykazuje znaky abnormálneho správania.
Záznam : 19. marec 2044 9.20 hod. / Koniec: 9.20 hod.
Analýza všetkých dostupných záznamov v zložke Natan / literatúra. Pozitívny nález pod heslami : Vražda a otcovražda.
Zhoda zaznamenaná u 1089 zložiek, 868 literárnych diel, citátov a recenzií F. M. Dostojevskij, 132 novinových článkov z obdobia 1850 až 1899, 88 novinových článkov v zložke 20. storočie.
Záznam : 19. marec 2044 9.20 hod. / Koniec: 9.20 hod.
O programe : Volám sa HR7-NT-M-VS8/2. Som presná softvérová kópia HR7-NT-M-VS8, druhá dátová duša tragicky zosnulého Natana T..
Vyšetrovací záznam HR7-NT-M-VS8/2 má informatívny charakter a poslúži len ako podklad pri vyšetrovaní smrti pána T.. Záznam tiež pomáha softvérovým programátorom firmy AgensGenetic®, vylúčiť ďalšie chyby v správaní pripravovanej ôsmej série humanoidných robotov.
K výrobe identických softvérových kópií humanoidných robotov pristúpila firma AgensGenetic® po niekoľkých prípadoch samodeštrukcie a nevysvetliteľného správania humanoidov našej firmy.
Program Celá rodina®, špeciálny balíček služieb AgensGenetic® je zameraný na staršie manželské páry, ktoré prišli o svoje jediné dieťa, tak ako tomu bolo aj v prípade rodiny T.. Spodobovali sa výhradne prípady náhleho úmrtia, nehody, úmrtia vojakov, alebo prípady neoprávnených popráv. Program nespolupracoval s rodinami osôb, ktoré boli eliminované po ťažkej duševnej chorobe, alebo spáchali samovraždu. Tieto prípady, respektíve objekty spodobovania, by mohli vzhľadom k svojim psychologickým predispozíciám ovplyvňovať nežiadúcim spôsobom vzdelávaciu škálu dD a v konečnom dôsledku aj výsledný produkt firmy AgensGenetic®.
Produkt Celá rodina® vyvinula firma po Druhej občianskej vojne v USA, ktorá pripravila mnoho vplyvných ľudí z politiky a výskumu o jediných potomkov. Víťazstvo v tak gigantickom tendri zvýšilo prestíž firmy v globálnom meradle a zaradil ju do jednej kategórie so saudskoarabským vojenským koncernom Rottis Corporation, dodávajúcom robotických vojakov znepriateleným stranám na celom východnom fronte, alebo firmou SubSaharSolar, kontrolujúcou 90 percentný balík severoafrických energetických závodov.
Firma AgensGenetic® priniesla na trh - ako v tej dobe jediná - sériu prevratných technologických noviniek. Jedným z nich bol aj samovzdelávací pamäťový generátor - postavený na základe štvrtej softvérovej verzie VS - ktorý sa stal základnou časťou každého humanoida firmy AgensGenetic®. Samovzdelávací program VS tvoril podstatnú časť riadiaceho systému humanoidných robotov od ich tretej generácie. Toto riadiace centrum každého HR tvoria data vytvorené a budované spomienkami blízkych (autorizovanými), videosúbormi zo života spodobovaného, kópie zdravotných záznamov, výsledky školskej dochádzky, športové aktivity, ale aj zoznam prečítanej literatúry. Všetky tieto informácie získava firma AgensGenetic z databáz ministerstva informácií, ktorá špeciálne pre tento projekt poskytuje firme kópie čipových kariet spodobovaných. Celý proces spodobovania prebieha pod prísnym dohľadom kontrolnej komisie menovanej ministerstvom informácií.
Skopírovaný súbor Natana T., sa stal základnou riadiacou jednotkou HR. Do umelého mozgu humanoida sa tak dostala kompletná databáza informácií s čipovej karty mŕtveho Natana T.. Spodobovaný naučil prostredníctvom týchto záznamov náš program reagovať na dotazy svojho okolia tak, akoby to bol on sám. Program rozpozná osoby aj situácie. Pozná diela autorov o ktorých sa zaujímal spodobovaný počas svojho života. Dokáže citovať jednotlivé úseky a pozná recenzie na všetky obľúbené filmové diela. To čo sa zatiaľ do programu dostať nepodarilo sú citové a pre človeka tak prirodzené - sociálne väzby. Humanoid série 7 dokáže nadviazať kontakt z okolím, no nemá potrebu tieto kontakty prehlbovať, priam naopak, selektuje zbytočné údaje a kontakty s ľuďmi, ktoré program vzdelávania neúmerne zaťažujú.
Záznam : 19. marec 2044 9.21 hod. / Koniec: 9.21 hod.
Zvláštny pocit !? ... akoby všetko okolo mňa dostávalo extrémne sýtené, jasné kontúry s prepáleným kontrastom. Napríklad, pohyb riečnej hladiny som nikdy nevnímal tak živo ako dnes. Oči ľudí, ktorých poznám sa pri kontakte s mojimi koncovými senzormi správajú zvláštne, až tajomne. Mám pocit, že chcú v blízkom časovom horizonte program HR7-NT-M-VS8/2 ukončiť.
Záznam : 19. marec 2044 9.21 hod. / Koniec: 9.22 hod.
Prezrel som kompletnú databázu rodinných fotografií pod značkou „Rodina“, dostupných vo vnútorných archívoch, mne prístupných súboroch a zložkách. Zo zhromaždených podkladov nedokážem analyzovať rodinné pomery, jednotlivé väzby a vzťahy. Je to zvláštne, pretože môj program by mal vedieť skompletizovať podobnú analýzu do trinástich nanosekúnd. Podľa týchto parametrov by som však mal vyhodnocovať všetky relevantné údaje. V zložke Natanovho súkromného diára som našiel niekoľko pozoruhodných, no s prípadom zdanlivo nesúvisiacich záznamov. Natan v nich zhromažďoval informácie o starý kriminálnych prípadoch, spadajúcich pod paragrafy týranie blízkej a zverenej osoby. Niekoľko tisíc prípadov a milióny stránok ich dokumentácie mal Natan preštudovaných a uložených v záložných hardvérových kapacitách.
Záznam : 19. marec 2044 9.21 hod. / Koniec: 9.21 hod.
Je možné, že HR7-NT-M-VS8 vykonával vyššie spomínané neautorizované zásahy do vlastných dD sám ?
Záznam : 19. marec 2044 9.21 hod. / Koniec: 9.21 hod.
Porovnal som profily niekoľkých literárnych postáv diel devätnásteho a dvadsiateho storočia, so skutočnými kriminálnymi prípadmi rovnakého časového obdobia. Program objavil zhodu v 93 percentách a niekoľkých výrazných rovinách.
Poznámka (archív AgensGenetic®): Trestný čin vraždy je v spoločenských podmienkach súčastnosti vylúčený. Až na na tri špeciálne prípady zákonnej výnimky, armáda, medicína, prípadne výskum, je zabíjanie ľudského druhu, iným príslušníkom ľudského druhu, vylúčené špeciálnou genetickou aplikáciou, zabudovanou do čipu implantovaného pri narodení každého ľudského jedinca. Okrem bežných vírusových ochorení sa takýmto spôsobom vštepuje ľudským jedincom, aj imunita voči bolesti (špeciálne prípady) a politickým agitáciám. U programov HR7 je táto vakcína nahradená softvérovým programom Stoic®.
Záznam : 19. marec 2044 9.22 hod. / Koniec: 9.22 hod.
Doplnenie údajov o dopravnej nehode zo dňa 24. decembra 2039 (archív AgensGenetic® a ministerstva vnútra). Policajné vyšetrovanie bolo uzavreté v deň nehody. Závery vyšetrovaniu sú uložené na stránkach ministerstva informácií. Prístup k nim mi bol opakovane zamietnutý.
Záznam : 19. marec 2044 9.22 hod. / Koniec: 9.22 hod.
Rodina T. patrila k stovkám japonských rodín, ktoré emigrovali zo svojej vlasti po čínskej invázii do krajiny. Pán T. sa následne prihlásil do bojov Druhej občianskej vojny v Amerike, kde utrpel vážne zranenia. Napriek možnosti chirurgickej a plastickej medicíny odmietal liečenie svojich zranení a ostal pripútaný na invalidný vozík. Bol vyznamenaný rádom strieborného kríža I. triedy za hrdinstvo a zásluhy v boji. Po kapitulácii severnej aliancie svoje vyznamenanie vrátil. V rovnakom čase došlo v rodine T. k podstatnej udalosti. Natan T. stiahol svoju prihlášku na prestížnu Vojenskú akadémiu. Rozpory medzi synom a otcom vyústili mesiac pred nehodou Natana T., synovým útekom z domova.
Záznam : 19. marec 2044 9.22 hod. / Koniec: 9.22 hod.
Zálohované dáta v systéme HR7-NT-M-VS8 obsahovali 43 zložiek pod heslom hromadná samovražda, 56 článkov pod heslom rozšírená samovražda a 39 článkov v samostatnom súbore „haji“.
Citujem súbor pod vyžiadanými heslami:
Citujem (haji): „ Japonci vždy pociťujú „haji“ vo vzťahu ku skupine, ku ktorej patria. Ak Japonec urobí chybu, alebo urobí niečo zlé, najviac ho trápi, aké problémy spôsobí jeho čin spolužiakom, kolegom, firme, susedom, spoločnosti, alebo rodine. Čím viac ľudí je v skupine a môže mať pre jeho čin problémy, tým silnejší je pocit „haji“. Silný pocit spoločenskej morálky u Japoncov vytvára kolektív a nejde teda o názor jednotlivca. Preto ak sa členovia spoločnosti zhodli na tom, že jednotlivec urobil chybu, dajú mu to mrazivo pocítiť. Tento život v permanentnej potupe (Iki-haji) privedie človeka k myšlienke na vlastnú smrť, ako na jedinú cestu s problémov a očistenia spoločnosti“ počas vojny si vojaci radšej siahnu na život, než by mali pred nepriateľom zutekať. Dezertéra by neakceptoval nikto, ani jeho rodina, ani spoločnosť.
Rozšírená samovražda: Nehoda na tokijskom predmestí z novembra 2009. Sedem mladých ľudí vo veku od 16 do 21 rokov, zahynulo pri dopravnej nehode na predmestí japonskej metropoly Tokio. Za doposiaľ neobjasnených okolností prešlo jedno z vozidiel skupiny mladých ľudí do protismeru a v plnej rýchlosti narazilo do automobilu svojich priateľov.
Prijatá správa: 19. marec 2044 9.22 hod. / Koniec: 9.22 hod.
Vedenie firmy vymazalo k dnešnému dňu program troch klonovaných počítačov HR7. Správcami súborov týchto počítačov boli rodiny priateľov Natana T., ktorí spolu s ním zahynuli pri dopravnej nehode v roku 2039.
Záznam : 19. marec 2044 9.22 hod. / Koniec: ???
Dekódovanie poslednej zložky Natan/literatúra:
Fjodor Michajlovič Dostojevskij .. Denník spisovateľa
Čítaj: 1(2-13-24), 2(6), 3(17-35-61-67-68-73-77), 4(7), 5(21-23-50)
Vojna. Sme zo všetkých najsilnejší.
A vôbec mnohý z tých, čo vedú reči o ľudskosti, s ňou len kupčia.
Tú vojnu potrebujeme aj my sami. Milióny ľudí kráčajú životom, trpia a bez stopy miznú, akoby im bolo súdené nepochopiť nikdy, kde je pravda.
Nie, my proste potrebujeme vojnu a víťazstvá.
Vojna a víťazstvo nám prinesie nové slovo a začne nový život , vo všetkých detailoch iný ako ten súčasný. Vojna nemusí byť vždy len metlou, niekedy môže znamenať aj spásu.

Peter Olana

Peter Olana

Diskusia

jurinko
Hm, ved zaujimave. Ale asi rovnako, ako citanie vysetrovacieho spisu. Navyse zle pouzivanie \"s\" a \"z\", ako aj \"ou\" a \"ov\" na konci slov, sem tam nejake Y/I.. Celkovo ma to moc neoslovilo. Mozno by to bolo dobre ako nejaka scena vo filme, ale ako poviedka neviem neviem. Dal som 5
29.05.2009
draculin
Mal som z toho trosku hokej... Uz som to kritizoval niekde v skorsej poviedke, ale spominat \"Velkeho Sortu\" ked to nema nijaky vplyv na poviedku ktora sa tvari samostatne je proste zbytocne. Celkovo to bolo napinave ako pise jurinko, mozno trosku zhutnit obsah by pomohlo? Pretoze samotny napad nebol zly, len to spracovanie nejak nesadlo :(
29.05.2009
Aldeberan
koho baví čítať vyšetrovacie spisy?
08.06.2009
Janko Iša
dalsie poviedky admini pridavat nebudu? :P
08.06.2009
Stano Lacko
Budu neboj, napr zajtra tam je jedna.
08.06.2009
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.