Dračie dieťa - Kapitola 1. - Ina Saveth

Tu je pokračovanie môjho príbehu, ďalšie budem pridávať postupne. Poznámka: časy sa dosť striedajú ale ak budete čítať pozorne, nebude pre vás problém vyznať sa. Prajem príjemné čítanie.
Filmová história scifi
-Neprišla si na svet, aby si nenávidela, ale milovala." Áno, toto boli slová ženy, ktorá si myslela, že sa môže stavať proti mne. Pomyslela si, keď prechádzala prázdnou osadou na svojom koni. Žrebec bol snehobielej farby. Mohol sa pýšiť krásnou srsťou a hrivou s jemnými vlnkami. Aj keď si niektorí mysleli, že Imrael si ho vybrala len kvôli kráse, mýlili sa.Bol neuveriteľne rýchly.
Imrael, áno Imrael, tak sa volala, spomínal
-Imrael, áno Imrael tak sa volala“ povedal starec dvom mladím elfom, skoro chlapcom odetým v jazdeckom oblečení, na koňoch. Bolo viditeľné, že to neboli žiadni zelenáči. Svedčili o tom meče pri ich stehnách a o lýtka upevnené dýky.
-To dievča bolo ako anjel. Mali ste ju vidieť
-Ako vyzerala?“ skočil starcovi do reči svetlovlasý, nakrátko ostrihaný mladík s modrými očami.
-Nechceme od teba vedieť, ako na teba zapôsobila, ale ako vyzerala!“
-Bola to taká dievčina....asi šesť stôp vysoká. Mala dlhé, svetlé vlasy a a
“ Starec sa pri pohľade na elfov zajakával
-A oči veľké, hnedé, ale akési smutné. Veľké a smutné. Bola to určite elfka. Mala okrúhlu tváričku so špicatou bradou a malými perami. Bola oblečená v jazdeckom oblečení a okolo krku mala retiazku so smaragdovou ružou. Mohla mať okolo pätnásť rokov. Akurát na vydaj. Rovno súca pre môjho vnuka
“ Krátkovlasý ho zastavil gestom a otočil sa k svojmu spoločníkovi, ktorý sa od neho lýšil len tým, že mal vlasy dlhé a zelené oči.
-Ellan va´inne la san, Ina Saveth!“ Ellan sa iba uklonil a pokynul Nathanielovi, aby ho následoval. Vyšli z osady, za ktorou sa rozprestierala široká pláň. Po chvíli ich dobehol starec, s ktorým sa rozprávali na námestí pred kováčskou dielňou. Dedina nebola veľká. Mala kruhové námestíčko na ktorom stáli obchodíky, rôzne dielne, krčmy, hostince a jeden malý kostolík. Obyvatelia tohto mesta si stavali domy prevažne pri zadnej stene mesta. Teraz však väčšina dedinčanov pobehovala po námestíčku a upratovala neporiadok po veľkej oslave.
-Páni, páni. Ešte som vám nepovedal o jej žrebcovi. Ó tak to bol teda kôň. Bol krásny, takého som v živote nevidel. V behu sa mu žiadny iný nevyrovná. Tá dievka nám ho tu pekne predviedla
-Vďaka! “ Povedal krátkovlasý Nathaniel.
-Tvoje informácie nám dobre poslúžia. Ale teraz sa už pober, lebo sa ti nemáme ako odvďačiť.“ Starec sa zatváril kyslo a so šomraním sa rozbehol do dediny. Bratia sa len otočili a za starcom náhliacim sa do svojej dielne, za ženou do mestečka Lianon sa ani neohliadli.
Ellan po ceste spomínal na noc, keď prišli do osady Bunshee.
*
Po dlhej ceste našli dedinu v ktorej sa akurát konala veľká jesenná slávnosť-Neuvieth. Keďže to bola veľká slávnosť, po dedinách sa túlali ľudia rôznych rás a povolaní. Nathaniel s Ellanom mali oblečené dlhé jazdecké nohavice a na košeliach kožené vesty tesne upnuté k telám. Nebezpečne vyzerajúce meče, hojdajúce sa na pásoch svojich vlastníkov, vďaka ktorým vyzerali ako bojovníci, im priniesli šťastie, že ich nikto neotravoval. Trochu sa poohliadli po stánkoch s výrobkami miestnych, ale aj obchodníkov z iných miest a dedín, keď za nimi pribehol chlapec
-Páni rytieri! Prosím pomôžte! V krčme je bitka, jedna z tých bánd, čo rabujú po okolí asi Démoni
Už vybili pol krčmy!“ Cudzinci sa zaujímali prečo došlo k sporu, ktorý vyústil do bitky a tak im to chlapec po ceste povedal.
-Do krčmy prišli už na obed, najedli sa, trocha posedeli a chystali sa preč. Ja som sedel o dva stoly ďalej a tak som si ich dobre prezrel. Boli s nimi dve ženy. Jedna mala vlasy a oči ako uhoľ a na každého, kto sa na ňu pozrel, syčala ako had. Tá druhá sa na tom zasa zabávala. Ona mala vlasy biele, ale do tváre som ju nevidel. Obe mali dlhé plášte a na hlavách kapucne. Počul som, že vy dvaja nejakú záhadnú ženskú práve hľadáte. Možno by to mohla byť ona. Ale dávajte si pozor, keď okolo tej čiernookej prechádzal Nosáň, trocha ju pokúšal-neviem čo jej povedal-no tá striga mu vrazila nôž rovno do krku.... A tak to začalo. Sú len traja, lebo ku krčmárovi a ostatním sa pridali nejakí zradcovia z ich bandy. Určite sú to zradcovia, ktorí to robia len pre prachy, tak pozor, aby neošklbali aj vás. Poďte, tu je to za rohom. Všetci sa tam rúbu hlava-nehlava, tak dajte pozor.... A sme tu." nastavil ruku, čakal za svoj tip odmenu. Dočkal sa. Ellan mu do dlane vložil dve medené mince.
- Ja bežím ešte po dáku pomoc. Veľa šťastia!“
Dobehli do krčmy, kde na prevrátených stoloch stála dvojica oblečená do zelených nohavíc a dlhých, čiernych plášťov. Chlapec a mladé čiernovlasé dievča. Stáli opretí o seba chrbtami a krúžili mečmi pred tvárami asi desiatich mužov. Po zemi ležali rozsypané telá piatich chlapcov a dvoch starších mužov. Ich pohľady padli na chlapa s dierou v krku ležiaceho na chrbte v kaluži krvi. Jeho veľký nos vyčnieval spomedzi hustého závoja vlasov nalepených na jeho tvári.
Nathaniel s Ellanom nevedeli čo robiť, veď to nebolo fér! Toľká presila proti dvom. Už sa chceli otočiť na päte, keď ich zrazil na dlážku ťažký muž s prešedivelými vlasmi, ktorému z rany na bruchu pomaly unikala krv. Vmiesili sa do kruhu okolo stolov a Nathaniel zbadal krvilačný, divoký výraz v čiernych očiach mladého dievčaťa. Spražila ho pohľadom a bleskurýchlo sa zavírila v piruete, pričom preťala hrdlo mladíka so žabacími očami a ďalších dvoch škaredo poranila. Medzitým zlatovlasý elfský chlapec prekĺzol popod jej pažu a bodol ďalšieho chlapa.
Vtedy sa Nathaniel s Ellanom rozhodli vrhnúť sa do boja na pomoc dedinčanom. V momente, keď sa postavili na vedľajšie stoly a rýchlo prekĺzli pomedzi dvojicu, až ju rozdelili. Boj sa konečne začal prikláňať na misku ich váh. No v zápale boja si ani nevšimli, že sa v kúte vedľa pultu niečo pohlo. Postava dovtedy skrytá v tieni sa vynorila v plnej kráse.
Pätnásťročné dievča s takmer bielymi vlasmi a hnedými očami bolo oblečené len v tenkých, bielych šatách, v ktorých by von určite umrzlo, keby nemalo okolo krku zvláštny plášť zopnutý ozdobnou sponou. Keď vyšla zo svojho úkrytu a poobzerala sa okolo seba, každý by povedal že v strachu a s krikom odtiaľ ujde. Ona však urobila to, čo nik nečakal
*
Ellan sa bil s chlapcom so svetlými vlasmi a zelenými očami. Chlapec bol celkom dobrý šermiar na to, že bol veľmi mladý. Akurát odrazil jeho útok a seknutie z ľavej strany, keď si všimol bielu šmuhu v rohu vedľa pultu.
Zrazu všetko zastalo. Krčmár učupený za pultom s vytreštenými očami, Nathaniel v obrannej pozícii pozeral do hlbokých očí čiernovlasého dievčaťa so zelenou stuhou vo vlasoch.
Imrael vedela, že ju Ellan videl, ale nemohla nič robiť. Vedela len kúzla na manipuláciu s časom a základné kúzla, pomocou ktorých dokáže vyčarovať jedlo, vodu a životne potrebné veci. Tu jej tieto kúzla boli na nič. Na vymazávanie pamäte by potrebovala väčšie skúsenosti a tie nemala. Opäť zdvihla ruku a dvojica sa pohla. Pozreli na ňu.
-Zradili nás." povedala chladným zastretým hlasom. Zložili zbrane a vyšli z krčmy. Rýchlo nasadli na kone a odišli.
Opäť zostali len traja, čiernovláska, Imrael a elf, ktorý prehovoril podráždeným hlasom
-Počúvaj Imrael, prečo vždy kazíš tú najväčšiu srandu? Myslíš si, že ty zabíjať môžeš kedy sa ti zachce a my nie?“ Ani naňho nepozrela, ale zastavila koňa.
-Pretože nás zradili. Tí dvaja, čo sa s vami teraz bili neboli zo žiadneho cechu, ktorý poznáte, ani to neboli obyčajní muži,“ pozrela na čiernovlásku
-a okrem toho sa ti dostali blízko ku telu. Sú aspoň takí dobrí ako vy, ak nie lepší. Ale teraz musíme čo najrýchlejšie vypadnúť ďaleko od Bunshee“ Popchla koňa a oni ju nasledovali. Vydali sa klusom na juh. Po pár minútach cesty sa Imrael otočila a zodvihla ruku smerom k dedine. V krčme „Správna voľba“ začal opäť plynúť čas. Všetci sa zarazili a uvedomili, že ich protivníci sú preč.
Áno toto sa stalo v noci pred štyrmi dňami, spomínal Ellan. Keď hliadky našli v okolí len hodinu staré stopy koní vedúce ku hraniciam, čo im neskôr potvrdili správy o zvláštnej žene v osade Oracle na území Iliasis, rozhodli sa, že s prenasledovaním začnú až ráno. Keď si urovnal udalosti tej noci, obzrel sa dookola. Už prešli pláň a pred nimi sa objavil hustý les. Nathaniel si pískal v sedle a keď si všimol jeho pohľad, len sa usmial a pískal si ďalej. Ellan sa zasa ponoril do spomienok. Teraz rozmýšľal prečo a ako vlastne všetci zmizli.

Zuzana Demianova

Zuzana Demianova

Diskusia

xius
Po formalnej stranke ti mozem vrhnut do tvare sice malo, ale predsa chyb. :) ...mas desivy zapis priamej reci, ak mi niekto bude zase tvrdit, ze tieto veci by som mal prehliadnut a venpovat sa obsahu, no... tak nech tych par viet odo mna ignoruje. :) Ze ti uslo vela ciariek, kaslat, to sa stava aj mne, ale opakujuce sa slova (viz. "veľká jesenná slávnosť" a hned za tym "veľká slávnosť") a mis-mas slov z nekonzistentnych vesmirov. Vysvetlim! Slovo "sranda" mi zabija predstavu fantasy, nazov "banshee" nesedi z jasneho dovodu - je to tvoj svet a banshee su myslim bakane vily zo sveta niekoho ineho, jasne nahoda, ale nemalo by sa to diat... Este mi vadilo vyjadrovanie niektorych postav, ale toto je subjektivny pocit, trhal mi zily aj v slovenskom LoTRovi. :) Slova ako dáko, pokúšal ju, ošklať... to sa mi spaja so svetom Jergusa Lapina a nie fantasy plnom elfov, ale je to tvoj svet. 8) Ugh. Obsah? Aky? Cele je to... onicom. Opat raz niekto, kto sa pokusa vystavat epos na nulovych zakladoch. Mozes mi oponovat, ze mas vymysleny cely svet, ale nic z toho nevidno. Alebo mi oponuj, ze vsetko sa ukaze neskor, no v tom pripade si sama proti sebe, porusujes pravidlo kapitol. :) Ziadna kapitola nesmie byt len vatou medzi dalsimi dvoma kapitolami... Kazda by sa mala koncit tak, aby som slintal tuzbou dozvediet sa viac. Postavy nevyrazne, dokonca si nepamatam, ani ako vyzerali... Je to priemer. Skus radsej kratke veci... S pointou alebo aj bez, ale nech citatel nemusi pri ich citani aplikovat silu vole.
03.11.2006
xius
Dzizs, zabudol som na logicku chybu... On by ju niekto spomenul, ale preco nie ja. :P Prisli do dediny a chlapec hned vie, ze sa zhanaju po nejakej zenskej? Wot? Dej je proste umelo nastavovany, takto to nefunguje...
03.11.2006
Zuzana Demianova
Vidím ,že si to ani riadne nečítal. ten chlapec o tom nevedel len videl dvoch chlapov vyzerajúcich ako rytieri a tak ich požiadal o pomoc prečítaj si to ešte raz a uvidíš...
05.11.2006
xius
"Obe mali dlhé plášte a na hlavách kapucne. Počul som, že vy dvaja nejakú záhadnú ženskú práve hľadáte. Možno by to mohla byť ona."?
05.11.2006
Zuzana Demianova
sorry to som tam musela pripísať nedávno mal si pravdu...
06.11.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.