Za hranicou

Niektoré nezodpovedané otázky ostávajú nezodpovedané z veľmi dobrého dôvodu.
Podporte scifi.sk
"Myslíte, že zajtra sa vám to už konečne podarí?" spýtal sa s nedočkavým prízvukom Juraj Kantor.
"Dnes som porobil už všetky potrebné úpravy na prevádzku, takže by sa zajtra nemali vyskytovať žiadne nepredvídané problémy. Ak to pôjde podľa programu, tak by sme konečne mali prekročiť štvrtú dimenziu," s rovnakým vzrušením odpovedal profesor Igor Rát.
"Viem, že vaša práca bola už od začiatku sprevádzaná veľa nepodarenými pokusmi a náhodami, ktoré sa vo výskume vyskytovali neprestajne. Ako by ste sa vyjadrili k tejto skutočnosti?"
"V podstate ani neviem. Ťažko mi je určiť, či sa jednalo len o náhodu, alebo to nebolo tak, ako to na prvý pohľad možno vyzeralo. Všetko sa rozhodne až zajtra."
"Tým teda chcete naznačiť, že by váš výskum niekto sabotoval?"
"To som nepovedal!" prudko sa ohradil profesor a zrazu znepokojnel.
"Ste pripravený na to, že pokiaľ váš experiment vyjde, tak sa budú všetky fyzikálne učebnice musieť od základu prerábať, pretože vlastne vyvrátite Einsteinovu teóriu relativity?"
"Tejto skutočnosti nie som si vedomý, pretože sa mi podarilo Einsteinovu teóriu šikovne obísť a počas celého procesu sa vlastne nikdy nedostanem s ňou do rozporu. Jeho teória tvrdí, že teleso, ktoré zrýchli viac ako na rýchlosť svetla, sa začne zväčšovať do nekonečna a zároveň sa u neho bude rozrastať energetická zložka. Nám sa podarilo niečo úplne iné. Aby sme sa vyhli takémuto zrýchleniu, prevedieme najprv fyzickú hmotu v urýchľovačoch na energiu a až potom začneme zrýchľovať po svetelnú hranicu. Keď bude mať takáto energetická bunka potrebnú rýchlosť, nebude viazaná na žiaden fyzikálny zákon, ktorý zatiaľ všeobecne na Zemi platí. Bude sa môcť voľne pohybovať tak v priestore, ako i čase."
"A ako ste vyriešili problém orientácie. Nebude predsa jednoduché nájsť to správne miesto v rozmere, kde sa ešte nikto nikdy nedostal?"
"To je pravda. Aj na toto sme ale už vopred mysleli. Samotný urýchľovač bude predstavovať niečo ako majákový systém, ktorého vlny preniknú do každého priestoru a času. Čím bude vyslaný objekt bližšie k svojmu vlastnému priestoru a času, tým sa bude sila vlnenia stupňovať a tým vytvorí presné označenie smeru, ktorým sa treba pobrať, aby sme sa mohli znova vrátiť domov."
"Ako to myslíte, že by ,sme sa' mohli vrátiť domov. Kto sme to my?" nechápavo sa spýtal Kantor.
"Ja som myslel, že je vám to už známe," udivene odpovedal profesor. "Náš výskum je už v takom štádiu, že si môžeme dovoliť zmeniť na energiu aj samotného človeka, ktorý sa potom v takomto stave bude pohybovať v priestore bez hraníc. Práve preto je to pre nás tak dôležité. Len si uvedomte, aké možnosti sa týmto pádom naskytujú ľudskej rase! Mohli by sme cestovať na miliardy svetelných rokov vzdialené planéty, konečne by sa náš národ dostal tam, kam patrí!
Konečne by sa dostal ku hviezdam!"
"Nepokladáte to za príliš nebezpečné?"
"Na začiatku som si myslel, že sa to nikdy nemôže podariť, ale ako výskum postupne postupoval, otvárali sa nám stále nové možnosti, a bolo ich viac a viac. Teraz je už skoro isté, že dosiahneme svoj vytýčený cieľ. Už stačí iba tento jeden krok, tento krok, ktorý rozhodne o všetkom."
"Ďakujem vám veľmi pekne za rozhovor, pán Rát, myslím, že zajtra vás bude v televízii sledovať viac ľudí, ako si len dokážete predstaviť. Prajem vám veľa úspechov a hlavne, zlom väz!" ukončil interview Juraj Kantor.
"Milý diváci, práve ste mali možnosť si vypočuť rozhovor so svetoznámym profesorom kvantovej fyziky, a pravdepodobne ste si vypočuli zároveň aj muža, ktorý sa hodlá zajtra zmeniť celý svet."
Televízny štáb sa konečne odsťahoval z budovy pre Výskum rýchlostí blížiacich sa ku hranici svetla, čo zjavne spôsobilo úľavu všetkých jeho pracovníkov. No najväčší kameň padol zo srdca Igorovi Rátovi. Bol vedúcim tohto projektu a ako skoro každý vedec, tak aj on nemal rád, keď sa niekto priveľmi zaujímal o jeho teórie ešte pred tým, ako boli dôkladne vyskúšané a overené. Obrovské dvestotonové závažie nad jeho hlavou sa odrazu vyparilo a jemu sa zdalo, akoby sa mohol vznášať. "Konečne," pošepol si len tak pre seba a usadil sa do veľkého, koženého kresla za malý stolík, na ktorom ho už čakal do ďaleka rozvoniavajúci horúci čaj.
Boli ešte okamihy, kedy trocha zapochyboval nad svojimi výpočtami, nad celou myšlienkou tohto veľkolepého projektu, ale nechcel pripustiť, aby celá jeho námaha vyšla navnivoč. Toľké roky práce sa predsa museli vyplatiť a on bol plne odhodlaný dokázať, že po celú tú dobu sa nemýlil.
Červíka pochybností zatlačil do kúta a opatrne sa napil horúceho čaju. Pôsobil upokojujúco a zároveň aj uspávajúco, čo bol účinok, ktorý si Igor ani tak neželal, ale po pohľade na hodinky si uvedomil, že správanie sa jeho organizmu je celkom oprávnené a že je zbytočné sa tomuto pocitu brániť. Zajtra ho čaká veľký deň a bolo by dobré, keby ho podstúpil oddýchnutý a pri jasnej mysli.
Energicky položil šálku späť na stôl, ešte raz skontroloval čas a pomalým, malátnym pohybom sa zdvihol z kresla. Pohľad mu presvišťal po zariadení miestnosti, ktoré slúžilo len jednému účelu: dokázať, že na tomto svete nie je nič konštantné.
Z vešiaku pri dverách si zobral dlhý kabát tak trocha sa podobajúci kabátom starých hrdinov detektívok, navliekol ho na seba a prešmykol sa cez hlavné dvere, ktoré z druhej strany zaistil bezpečnostným kódom najvyššej priority.
Po overení zámku si kabát pozapínal, ruky si zasunul do vrecka a rýchlym krokom sa vybral na cestu do svojho skromného domčeka v centre mesta.
Bola jedna z tých chladných nocí, kedy to vyzerá presne tak, akoby chcelo každú chvíľu pršať. Väčšinou to však býva iba omyl. A tak tomu bolo aj teraz. Vzduch síce zaváňal dažďom, ale bolo obdobie sucha. Už tri týždne nepršalo a podľa predpovedí, ešte tri týždne pršať nebude. Veľa radosti to nikomu neprinášalo, no pre Igora to bol ďalší námet na zamyslenie. Hlavou mu behali myšlienky plné zajtrajších udalostí. Vypracovával si imaginárny plán, ako všelijako by sa dal jeho vynález využiť, ako by sa stal prospešným pre celé ľudstvo. Myšlienka, že by sa mýlil, zostávala utlačená v tom najtajnejšom kútiku jeho duše.
Po krátkom pochode dorazil pred bránu svojej strechy a so zívaním vstúpil dnu. Ani sa neunúval zasvietiť, alebo si odložiť veci, jednoducho vyšiel po schodoch na druhé poschodie, kde bola jeho spálňa. Posteľ uprostred tejto "spasiteľskej" miestnosti priam volala na jej mäkkú prikrývku a Rát sa nesnažil odporovať - zaspal.
Zrazu sa priestorom rozľahol prenikavý piskľavý zvuk, ktorý napádal každučkú bunku jeho svalnatého tela. Najprv sa len otočil na opačnú stranu a vankúš si prehodil cez hlavu, aby príšerný tón aspoň trocha stlmil, no očakávaný účinok sa nedostavil. Viedlo to len k jednému záveru: bolo ráno.
Celý rozospatý otvoril oči a dva krát zažmurkal, kým si zvykol na ostrejšie svetlo spoza okna. Jeho prvý pohľad padol na display hodiniek, ktoré vyobrazovali čísla hýbuce svetom. - Však len doteraz! - pomyslel si a rázne sa posadil.
"Tak teda do toho!" sám sa povzbudil a pobral sa do kúpeľne.
Po bežnom raňajšom rituáli ešte niečo vylovil z útrob prázdnotou zívajúcej chladničky, znova na seba navliekol "detektívny" kabát a plný očakávaní opustil svoj dom.
Cestou sa ho začala zmocňovať slabá nervozita, ktoré bola ale v tomto prípade jedine prirodzenou. Sám sa na sebe zasmial a hodil všetky problémy za hlavu.
Spoza kopca vykukla obrovská budova Výskumu a jasne mu dala najavo, že ona je kráľom v tomto meste. Jej ostré kontúry sa zreteľne rysovali na modrom pozadí bezoblačnej oblohy a len zvýrazňovali mohutnosť tejto stavby. Igorovi dával pohľad na ňu každé ráno akýsi pocit nesmrteľnosti a večnosti. No bola to len ilúzia a on to vedel. Keby len to! Dokonca sa ju rozhodol dnes pred svedkami od koreňov vyvrátiť!
S pokojným pohľadom vstúpil do obrovskej privítacej haly, ktorá už bola zaplnená zvedavými divákmi z celého mesta. Šikovne sa pomedzi nich popredieral až k výťahom, v ktorých našiel svoje útočisko. Na vyššie poschodia totiž nikto nesmel, okrem autorizovaného personálu. Všetci títo ľudia budú mať možnosť pozorovať jeho experiment cez nespočetné kamery inštalované priamo v laboratóriu. A to mu robilo trocha starosti. Nikdy nebol rád, keď sa mu niekto pri práci prizeral, ale tento raz sa tomu už nedalo vyhnúť.
S hlasným povzdychom dal jasne svoje pocity najavo a vystúpil z výťahovej kabínky priamo do priestorov, ktoré boli exkluzívne rezervované len a len pre neho a obrovský urýchľovač hmoty.
Zariadenie bolo celú noc v prevádzke, aby sa mohli spraviť posledné testy a overila sa jeho sto percentná spoľahlivosť. Zrakom letmo preletel údaje na monitore a už sa sústredil len na svoju prácu.
"Prosil by som o chvíľu pozornosti!" trocha hlasnejšie sa prihovoril svojím spolupracovníkom, ktorí na projekte pracovali od úplného začiatku.
"Viem, že niektorí z vás sú tu zamestnaní o niekoľko rokov dlhšie ako ja, ale môžem vás uistiť, že tento výskum bol jedinečný. S poklonou musím povedať, že ste najlepší tím, s akým som kedy pracoval a dúfam, že to platí obojstranne. No nech je to už ako chce, máme za sebou veľa rokov tvrdej práce, ktorá sa práve tu a teraz za niekoľko minút ukončí úspechom. Všetci veľmi dobre viete, že po prevedení nášho pokusu stratí čas a priestor tú hodnotu, ktorou pre nás až doteraz oplýval. Stane sa niečím iným, niečím významnejším, niečím jedinečným, čo sa nám úplne otvorí a my sa staneme jeho právoplatnými pánmi. Áno, presne tak. Budeme pánmi nad časom a priestorom. Dokážeme, že sa dá využiť pre veľa dobrých vecí a že náš výskum posunul celú Zem o stáročia bádania dopredu. Tak, páni, dáme sa do toho! Veľa šťastia!" ukončil Rát svoj dlhopripravovaný príhovor a posadil sa za jednu z mnohých pracovných konzol počítača.
"Všetci viete, čo treba robiť, spúšťame program na premenu hmoty na energiu. Vám, Albert Joni, zverujem kontrolu nad priebehom celej operácie. Budete dohliadať na to, aby som sa živý a zdravý zasa vrátil späť," jasne prikázal Igor a začal sa prezliekať do obleku, ktorý bol nespočetnými káblami prepojený s počítačom.
Po dôkladnom upevnení všetkých prístrojov, meračov a iných snímačov pomaly vstúpil do hlavnej komory urýchľovača, ktorá sa za ním nepriedušne uzavrela. Vedel, že akonáhle sa celá procedúra začne, už sa nedá prerušiť, pretože by to znamenalo jeho smrť.
Odhodlane dal pokyn k spusteniu, ešte raz pozrel cez malinké okienko von do priestorov laboratória a potom sa priamo napojil na urýchľovač.
Posledné pochyby mu prebehli mysľou a potom sa sústredil už iba na úspech a nič iné. Po celom tele sa mu rozlial studený pot a chrbtom mu bežali zimomriavky. Cítil sa, akoby ho niekto oblial vriacou vodou a následne ho ponoril do oceánu.
Červená kontrolka dávala jasne najavo, že proces bol pred niekoľkými sekundami zahájený a že sa všetko rozbehlo.
Po celej konštrukcii sa začalo rozliehať stále silnejúce tlmené dunenie, ktoré sa dralo neprestajne na povrch. Miliardy malinkých senzorov umiestnených po stenách urýchľovača sa rozsvietili a zhasínali presne sa zhodujúc s frekvenciou dunenia.
Na paneli sa rozsvietila i druhá kontrolka, čo značilo, že sa začína fáza dva. Malinké sklené okno sa zaklaplo ochranným štítom a okolo celého urýchľovača sa vybudovalo energetické pole, ktoré ho dokonale odizolovalo od okolitého priestoru.
Energia vo vnútri prístroje stále stúpala. Náboje sa dali priam cítiť. Igor stál pokojne uprostred obrovského dómu, ktorý bol vrcholom jeho tvorby. A spoliehal sa na neho.
Teraz sa to začalo.
Medzi stenami prebehli prvé záblesky, ktoré sa spojili do kompaktnej svetelnej vysokoenergetickej bariéry, ktorá postupne naberala od stredu na hrúbke. Pomaly zapĺňala celý priestor. Z Igorovho pohľadu to vyzeralo, akoby bol pekný slnečný deň a on stál akurát na tom najosvetlenejšom mieste.
Svetelná guľa už zaplnila celý urýchľovač a jej intenzita stále stúpala. Konečne bolo badať prvé účinky na Igorovom tele presne v centre tohto energetického ohňostroja.
Cítil, ako sa rozpadá. Nespočetné množstvo elektrónov prevŕtavalo jeho telo a on začal strácať na hmotnej podstate. Všetko to, čo sa vplyvom energie na fyzickej podstate odbúralo, bolo automaticky zavedené do operačných batérií, ktoré mali uchovať už kompletnú energiu jeho "ja".
Doslovne mohol pozorovať, ako postupne mizne a ako ho to ťahá čoraz viac na jedno miesto, do zásobníka. Nemohol to nijako ovládať, ani sa tomu brániť. Nie že by to bolo nepríjemné, ale bolo to neprirodzené.
Priestor pred ním začal miznúť. Najprv len trocha spriesvitnel, no potom začal byť priehľadný a menej "hustý". Doslova redol.
A Igor pociťoval akési rozštiepenie osobnosti. Cítil, že je na dvoch miestach naraz. Boli to identické mysle, identické duše. Oboje bol on. Jedna jeho časť sa držala neustále kabíny urýchľovača a druhá časť bola pevne uložená v zásobníkovej batérii. Vedel, že je nekompletný, vedel, že sa ešte musí spojiť.
A práve vtedy zmizol priestor okolo neho už úplne.
Už ho obklopovala iba tma, a nič len tma. Uvedomoval si, že ešte žije, hoci si nevedel vysvetliť, ako. Po prvý krát v živote si necítil telo a vedel, že je všetko v poriadku. Bol kompletný a bol v operačnej batérii. Vždy si ju prial vidieť zvnútra. A teraz sa mu to splnilo.
Zrazu cítil, že sa niečo deje. No vedel, že ho to nijako neohrozuje. Dalo by sa to nazvať dokonalou intuíciou.
A predtucha sa vyplnila v skutočnosť.
Príklop na jednej zo strán batérie sa doširoka roztvoril a on už nebol viac viazaný tým úmorným klaustrofobickým pocitom. Celý nadšený len pomyslel na to, že by chcel byť vonku, a naozaj sa to stalo. Zrazu sa priestor okolo neho zmenil a on sa vznášal nad svojím vlastným laboratóriom. Naozaj - vznášal sa.
Bol to nádherný pocit. Nepotreboval krídla, aby lietal. Mal viac. Mal oveľa viac, ako si len ľudia dokázali predstaviť. Konečne sa mu darilo postupne chápať podstatu myslenia, podstatu priestoru a podstatu času. Pochopil, že tieto tri veci nemôžu existovať oddelene. Pochopil, že myšlienka, čas a priestor sú na sebe závislé. Jedno nemôže existovať bez toho druhého. A to bola podstata všetkého. Bolo to tak jednoduché a doteraz to mal pred očami. No zaslepenie hmotou bolo až príliš veľké. Bol zaslepený bežnými ľudskými hranicami, ktoré si vytvoril sám človek. Zaslepený hranicami, ktoré boli absolútne bezvýznamné.
A on to pochopil.
Ani si neuvedomil, koľko času prebehlo, pretože vnem pre čas sa mu akoby vytratil. Bolo to jedno. Nachádzal sa na mieste, kde táto veličina nehrala žiadnu rolu. Rozhliadol sa po miestnosti pod sebou a z chovania jeho spolupracovníkov usúdil, že pokus sa podaril. Všade naokolo sa všetci objímali a gratulovali si.
"Podarilo sa to!" pomyslel si a zaplavil ho pocit neobyčajnej pýchy. Oprávnenej pýchy.
No aj v takomto okamžiku sa všetci napriek radosti museli pridržiavať určitých pravidiel. Bolo potrebné nechať program bežať ďalej, čo predpokladalo aktiváciu navigačných majákov.
A zrazu ich začul. Vlastne ani nevedel, či ich počuje, ale jasne ich vnímal. Boli tu a on mal pocit istoty. Po prvý krát po celú tú dobu experimentu mal pocit istoty. Bolo to upokojujúce a príjemné zároveň.
Musel však pokračovať.
Bolo potrebné dokázať, že všetky hranice padli. Bolo potrebné dokázať, že človek dobyl časopriestor.
Nevedel koľko, ale vedel, že niekoľko času to trvalo, než si vybral vhodné miesto ako cieľ jeho prvej cesty v podobe bytosti ničím neobmedzenej. Vybral si miesto a čas, ktoré predstavovalo záhadu pre ľudstvo už od jej počiatku. Vybral si samotný vznik vesmíru.
Bolo to ideálne. Pri tejto ceste sa jednalo o jasný presun v priestore, aj v čase. Ak sa mu toto podarí, dokáže, že čas a priestor už viac nepredstavujú neprekročiteľnú hranicu a okrem toho mu táto cesta mohla poskytnúť odpoveď na otázku, ktorá bola tak stará, ako ľudstvo samo.
A jeho cesta sa začala.
Použil skúsenosť z pred chvíľky a sústredene myslel na prvopočiatok - na vznik všetkého. Chcel sa tam dostať niekoľko sekúnd pred samotným Treskom, aby bol pri tom historickom okamžiku, keď sa všetko začalo.
A jeho prianie sa splnilo. Niekde sa objavil. Navigačné majáky podstatne zoslabli, ale boli stále počuteľné. Jediné, čo zmizlo, boli hviezdy.
Nikde nebolo nič. Nachádzal sa uprostred ničoho, ak niečo ako uprostred vôbec existovalo. Po prvý krát vo svojom pozemskom živote sa pozeral v ústrety ničoho.
No v tom ho zaplavila náhla panika. Zrazu si uvedomil rozmery svojho obrovského omylu. Uvedomil si, že ešte nič neexistuje. Že ON ešte neexistuje. A to, že je tu a teraz, je vlastne paradox, ktorý sa nesmie nikdy, ale nikdy vyskytnúť.
Rušil rovnováhu ničoho.
Na jednej strane bol on a na druhej vznikajúci vesmír. To slovo vznikajúci, mu priam bilo celou mysľou. Vedel, že energia rovnako ako hmota, túži po tom, aby sa všade vyrovnala. A tak tomu bolo aj teraz. Energia v centrálnom bode bude narastať len dovtedy, kým sa nevyrovná jeho energii. A on predstavoval energiu iba jedného, jediného človeka. Najhoršie však bolo, že dve rovnaké energie sa navzájom rušia. Nie že by to znamenalo len jeho smrť, ale svojou cestou spečatil celý osud vesmíru, ktorý sa tu pred jeho očami začínal a tu sa aj končil.
Uvedomil si, že v prvopočiatku tu nebolo nič. A tak tu nebolo nič, čomu by sa mohol vesmír vyrovnať. Preto vo svojej túžbe sa niečomu vyrovnať sa stále zväčšoval a zväčšuje sa aj doteraz, aspoň podľa jeho letopočtu. Energia vesmíru narastá až do nekonečna, aby sa vyrovnala sebe samej.
Až teraz to pochopil. Podstata vesmíru sa mu rozvinula ako na dlani. A on je ten, čo spečatil jeho zánik. No už bolo neskoro. Veľký Tresk sa práve odohral a oba zdroje energií sa navzájom zrušili.

Martin Mydlár

Martin Mydlár

Diskusia

El (Anonym)
Mám veľmi rada nepredvídané ukončenia, ktoré bojujú s fyzikálnymi zákonmi a ukazujú nám, čo keď....
13.03.2006
falaise (Anonym)
Som velmi rada, ze som, myslim predvcerom, narazila na tuto stranku. A som milo prekvapena mnozstvom zaujinavych aj menej zaujimavych tu uverejnenych poviedok.
Konkretne tato sa mi velmi, velmi zapacila. Nic ma v nej nerusilo, hoci ako fyzikalneho laika z technickej stranky ani nemohlo, no aj po inych strankach to bolo super. Putave a zaujimave. A ten koniec, asi by mi nikdy nic podobne nenapadlo. Pekne :)
13.03.2006
Maťo (Anonym)
Ďakujem za povzbudivé slová a som rád, že tu nikto tú fyziku neberie až tak vážne. Silne sa totiž obávam, že doktorát by som zrejme nedostal...
14.03.2006
Aldeberan
tak to by si teda nedostal. hm, poviem ti ze niesom z fyziky nijak moc manik, ale jednoducho sa mi to zda hrozne pritiahnute za nervy, to celu poviedku zhadzuje. Dalšia vec kt. mi vadi je ten dialog - nezda sa mi že by takto rozpraval ujco Doktor. Ale na druhej strane to bolo prijemne napisane, malo to pribeh a dokonca aj POINTU ! To sa tu nestava často :) Pre mna nadpriemer - 6
14.03.2006
Maťo (Anonym)
ALDEBARAN: fyzika mi je jasna a tak sa ani velmi neni o com bavit. Ked budem amt chut napisat nieco vierhodnejsie, dam sa do toho. Na druhej strane, s doktorom mas pravdu. Robit dialogy je podla mna najtazsie, ak nepochadzaju z Tebe prirodzeneho prostredia. (a skutocne, div sa svete, vela fyzikov co by sa zaoberali cestami v case nepoznam). Ale slubujem, ze na najblizsich dialogoch si dam viac zalezat.
15.03.2006
kanys (Anonym)
Mne dialogy nevadili. Vadil mi fakt ze s toho srsal nezmysel za nezmyslom, teda podla mna. Zapacilo sa mi to v momente ked si naznacil paradox nicoho a niecoho, nieco nemoze byt nic, bla bla bla. Ale tym to aj skoncilo, dobry napad ale nevyuzity. Zakon zachovania energie a hmoty hovori o presnom opaku toho co si naznacil ty a to je fakt ze ziadna hmota ani energia nezanikne ani nevznikne ale neustale sa meni. Hmota na energiu a naopak. Tepelna na kinetecku a whatever. Cize ten zaver... mno podla mna udusil iskru ktorou to pri konci zazehlo.
15.03.2006
Nicki
zaujimave, pekne.. trochu mi vadil koniec, ktory akoby maalicko nebol dotiahnuty
16.03.2006
Aldeberan
kanys > na konci neslo o zachovanie energie ale o to, že dovod roztahovania vesmiru (podla autora) je prirodzená tendencia hmoty a energie uviesť sa do rovnovážneho stavu ... mno a kedže rovnava s NICIM neni možna, bach a nastala rovnovaha a vesmir nikdy nevznikol, totižto prestal sa roztahovat. Mne ale vadila spusta dalsich veci, kt. je ale zbytočne tu rozmazavať ...
16.03.2006
kanys (Anonym)
Mno, to je sice pekne, ale v tom co autor napisal je jedna zakladna chyba v logike, a to ze vesmir sa roztahoval preto aby sa vyrovnal sam sebe, lenze na to aby sa vyrovnal sam sebe sa nemusi predsa roztahovat staci ked ostane taky aky je :) "Energia vesmíru narastá až do nekonečna, aby sa vyrovnala sebe samej." Ked sa chces niecomu vyrovnat a preto narastas tak to nieco musi byt zakonite vacsie ako ty, cize to nemozes byt ty. Ale mas pravdu, zbytocne to rozmazavat.
17.03.2006
Wewo (Anonym)
:-/ hm..
ZAPORY:
velmi si sa snazil vyjadrit fyziku, ale nedopadlo to nejak super. za to strhavam 1 bod. dalej, pouzil si (niektore) veci, ktore som chcel pouzit v mojej poviedke ako moje napady, a teraz budu tie moje veci neoriginalne. nemozes za to, ale mne to kazi prijemny dojem z čitania, takže ti odoberam dva body. divne veci s vesmirom na konci boli dost cudne, ako hovori kanys. berem 1 bod. a teraz KLADY:
Zauimava upuitavka, aspon mne sa pacila, i ked v poviedke nic nevyjadruje. +1 bod. bolo to trochu napinave, i ked nie vela, ale davam +1 bod. to by bolo ok. to je 8 bodov. ale:
si moja konkurencia, a nechcem, aby si bol lepsi ako ja, tak strhavam vsetky body! :-D davam 0 bodov :)
17.03.2006
Wewo (Anonym)
ale ne. robil som si prdel. klady a zapory stale platia, ale dal som ti 8 bodov.
17.03.2006
marcus
wewo: To si robis rit nie ?povedz mi co to malo spolocne s urovnou poviedky. To ze niekto pouzil napady ktore si chcel pouzit ty? To mohol povedat kazdy o edisonovi ked vymyslel ziarovku. ALe to som chcel vynajst ja, ja viem ako to funguje. Ale to nikoho nezaujima. Za to ze niekto chce vysvetlit fyzikalne zakony o ktorych nemas ani prd a ty im nerozumies tak to nie je jeho problem ale tvoj. bod za uputavku? + - + - + - ? kde si ? na pisomke? hmm pocuj ako dost si ma iritoval ked si pisal poviedky, ale toto ma normalne nasralo. Tvaris sa ze si kral sveta a to ma na ludoch dost nasiera. Tak sorry ale netvar sa ze vies o com pises.
A prosim ta nepis mi ze to ja som ten kto sa tu hra na spisovatela a velkeho kritika. ok ? budem ti povdacny.Kokos normalne mi stupol tlak.
21.03.2006
Wewo (Anonym)
:))))))))))))) jejda!
21.03.2006
kanys (Anonym)
Wow :)
22.03.2006
Wewo (Anonym)
wed to som tak nemyslel, ako si to poxopil :) potom to vysvetlim lepsie, co mi wadilo, nehnavajte sa hned!!! :D
22.03.2006
Maťo (Anonym)
MARCUS, WEWO: Vážení, som veľmi rád, že moja poviedka je diskutovaná. To na jednej strane. Ale bol by som veľmi rád, keby diskusia pod poviedkou bola v prvom rade o POVIEDKE. Rád prijímem akékoľvek rady a rád čokoľvek napíšem, čo pobaví čitateľa tohto serveru. Na nikoho sa hnevať nebudem, každý názor je v prvom rade názor. Dôležité je, aby bol konštruktívny. Ja osobne mám ale taký pocit, že scifi.sk nie je súťaž o najlepšieho autora... A prosím, nemajte mi to za zlé. ďakujem.
23.03.2006
marcus
Mato: ok, ja sa viac k tomu vyjadrovat nebudem povedal som co som chcel a mal na srdci.
24.03.2006
Maťo (Anonym)
MARCUS: ďakujem. A opakujem, nemajte mi to za zlé... Ja len, že trocha netikety do toho... Pekný deň
24.03.2006
s0[Nic] (Anonym)
Zo zaciatku to bolo fajn a tesil som sa na dobre citanie, ale...
Prepac, ale tuto "vec", co si napisal som nemohol ani docitat do konca. Uz v prvom odstavci, v rozhovore vedca s reporterom, som narazil na chybu tak hrubeho zrna, ze som skratka nemohol pokracovat.
Konkretne: "...až potom začneme zrýchľovať po svetelnú hranicu. ..."
PO svetelnu hranicu. cize pri nej zrychlovanie skonci, ze?
"...Mohli by sme cestovať na miliardy svetelných rokov vzdialené planéty..."
Rychlostou svetla? Tak na takuto planetu by si cestoval asi tak miliardu rokov.
Mal by si viac davat pozor na taketo dolezite detaily.
24.03.2006
Maťo (Anonym)
sONIC: Hmm, keď si spojíš tie výňatky, ktoré si vypichol ty, máš aj celkom pravdu. Keď si spojíš ale vety, ktoré idú bezprostredne po sebe, tak dostaneš: "Keď bude mať takáto energetická bunka potrebnú rýchlosť, nebude viazaná na žiaden fyzikálny zákon, ktorý zatiaľ všeobecne na Zemi platí. Bude sa môcť voľne pohybovať tak v priestore, ako i čase." Teda - precestovať miliardu svetelných rokov nemusí trvať nutne miliardu rokov... Toľko na obranu. Na druhej strane máš pravdu, že miesto toho, aby autor niečo dodatočne vysvetľoval, by to mal radšej jasne napísať hneď na prvý krát. OK, dám si v ďalších prácach na to väčší pozor.
25.03.2006
s0[Nic]
Mato:
OK, berem. moze byt, ale aj tak pochybujem, ze by sa rychlostou svetla prerusili zakony, ktore uz platia. Mozno, ze platia iba na Zemi, ale neviem, neviem. Skor si myslim, ze su to zakony platiace vseobecne, teda AJ na Zemi. Mozno to nebolo az take hrube zrno ako mi to pripadalo na prvy krat, ale aj tak by som to este nejak dotiahol. Inac OK.
25.03.2006
SARS
Celkom pekne citanie, ale nijak zvlast ma to nenadchlo. Nie preto, ze to mierne narusa Campbellou rovnovahu (Projekt Omega ho narusa viacej. Dokonca z vedeckou nelogicknostou a praktickou zbytocnostou), ale okrem originalnej pointy vzniku (zaniku) vesmiru (trochu to nesedi s casovou liniou) to pre mna nie je moc zaujimave (mozno som az prilis narocny). Co sa tyka dialogov hlavnej postavy, tak ani Feynman sa tak nevyjadroval (vyjadroval sa haluznejsie ;). Urcite parti k tym lepsim poviedkam na tejto stranke.
26.03.2006
Trin (Anonym)
Co ja viem,ale po precitani poviedky som mala pocit, ze sa to celkom da, pekne napisane, sice niecomu nechapem,ale to nevadi, to nebolo cielom tejto poviedky, aby som pochopila vsetko. A potom ked som si precitala prispevky, tak ma nieco napadlo. Ale k poviedke: myslim si ze je to naozaj pekne pisane...a to je fajn, vidim ze sa vyznas a snazis...A teraz k tomu, co ma napadlo....Ako mohol byt on pri zrode sveta, ked sa postaral o to, aby nikdy nevznikol???Ako mozno je to haluzacka otazka, ale je to podla mna blbost, aby zil, ked sa pricinil o to, ze svet ako taky ani nevznikol....
04.04.2006
SARS
Trin, nie je to "haluzacka otazka". Naznacila si jeden z problemov poviedok a hlavne filmov o cestovani v case. Ked sa presunies spat v case, tak uz zo zmenami, ktore este (hlavne nechtiac) napachas, pretoze je to sucastov tvojej minulosti (dufam, ze si to pochopila ;). Z toho paradoxu su serialy ako Seven days absolutna hovadina. Iny, ale podobny pripad (mozny v tejto poviedke) je alternativana buducnost, kde sice zmenis buducnost, ale v inej dimenzionalnej vetve.
04.04.2006
kanys (Anonym)
Presne tak. Preto nemam rad cestovanie v case. Jedine take ako v babylone. Ze sa nakoniec predsa stane to co sa ma. Ci sa to niekomu paci alebo nie.
04.04.2006
žjuvka (Anonym)
Asi sa fakt ruham ked napisem, ze ta zalezitost s tym, ze ked cestujes do minulosti a nieco tam spravis alebo staci, ze tam uz len si, je dost stara a naivna. Ja viem, ja viem, akcia-reakcia a tak. Ale zeby boli buducnost, svet, cas, cokolvek.... zavisli na niecom, co sa len tak lahko da pokazit? To ale potom znamena, ze vsetko bezi len v jednej linke, odtial tam, ze neexistuju ziadne paralely ani pretinajuce sa priamky. Len tak premyslam, ale cas to nie je jedna dlha spageta z minulosti do pritomnosti a dalej....
06.04.2006
SARS
žjuvka, "v inej dimenzionalnej vetve" myslím paralelné svety, ale asi som nepoužil správny názor. Keď niečo aj tak zmeníš (zabrániš koncu sveta), prejavý sa to len v paralernom vesmíre, tvoj pôvodný svet aj tak zanike.
06.04.2006
SARS
názov, nie názor :)
06.04.2006
Maťo (Anonym)
Viete čo? Podľa mňa aj tak všetci trepete a nikto vlastne nemá ani najmenšieho poňatia, ako to s tým časom v skutočnosti je. Ja osobne mám pocit, že človek nemá ani len zmysel pre vnímanie času, nieto ešte aby bol schopný pochopiť, čo čas ako veličina predstavuje. Subpriestorové superstruny, paralelné dimenzie - všetko zatiaľ na poli výskumu a v hlavách autorov SF. Ale, ak si môžem zobrať na pomoc jeden reklamný slogan: Toto nevymyslíš. To je život...
07.04.2006
SARS
Neviem Maťo, čí si si vybral tú správnu stránku. TOTO JE www.SCIFI.sk! Tak nechápem, prečo by sa tu nemohlo venovať cestovaniu v čase a paralerným vesmírom. Ak preferuješ nefantastickú literatúru, existuje mnoho stránok "nonfiction" amatérskych poviedok. Inak keď sme u fyzike, tá nevie vysvetliť ani základné pojmy (berie ich ako axiómy :) ako gravitácia, či energia. btw: Vieš vôbec čo "Subpriestorove superstruny" (alebo Teória superstrún, ako ju poznám ja) znamená?
07.04.2006
žjuvka (Anonym)
Mato, nieco na tom zmysle pre vnímanie casu asi bude. Moj nazor je proste taky, ze cim menej o niecom vieme, tym viac sa tomu snazime stanovit pevne mantinely. Casu z toho musi byt poriadne veselo....
07.04.2006
kanys (Anonym)
Mato, mas pravdu vsetci ako tu sme o tom vieme velky prd :) Ale ty vies preste taky isty prd ako my :) Ale! ako uz SARS povedal, nevieme ani vysvetlit CO to je elektromagneticke vlnenie, co sposobuje gravitaciu atd, ale to nic nemeni na tom ze s nam, viac menej uspesne, podarilo (sice nie preco) ale zhruba ako urcite veci v tomto nasom vesmire funguju. Nevieme preco svetlo cestuje zhruba 300 tisic km/s. Vieme ale ze svetlo je vlastne elektromagneticke ziarenie urciteho spektra ktore nase oci vnimaju a nas mozog dokaze interpretovat v to co vidime. Pozname vztahy urcitych veci, jednoducho a skratka. A tu sa dostavam k tomu co si povedal. Nemame sice ani sajnu o nicom, ale napriek tomu na zaklade urcitych pozorovani dokazeme urcit spravanie urcitych veci. Citujem ta: "prevedieme najprv fyzickú hmotu v urýchľovačoch na energiu a až potom začneme zrýchľovať po svetelnú hranicu. Keď bude mať takáto energetická bunka potrebnú rýchlosť, nebude viazaná na žiaden fyzikálny zákon, ktorý zatiaľ všeobecne na Zemi platí. Bude sa môcť voľne pohybovať tak v priestore, ako i čase." Nechap ma zle, ale toto je usudzujuc na zaklade doterajsich pozorovani blbost uz len z toho dovodu ze hmota=energia a energia=hmota a ci uz jedno alebo druhe, obe sa riadia podla rovnakych zakonov (pod pojmom zakon rozumej ludska interpretacia fyzikalnych spravani na zaklade doterajsich pozorovani) a ze svetlo samotne je energia vyziarena hmotou na zaklade trebarz nejakych chemickych reakcii (slnko). elekromagneticke ziarenie, je urcity druh energie. Tak ako kineticka alebo tepelna energia. Svetlo cestuje tak rychlo preto ze ma nulovu hmotnost. Teda, neni nulova, zakon zachovania hmoty a energie a bla bla bla, ale oproti hmotnosti inych telies je zanedbatelna a velmi blizka nule. To znamena ze ked nieco premenis na energiu (akukolvek) tak na zaklade zakona zachovania hmoty a energie bude mat tato energia ekvivalentnu hmotnost ked sa to tak da nazvat ako povodna hmota ked ju budes mat niekde ulozenu. Ked ju vyziaris tak maximalna rychlost ktorou poleti bude zasa len rychlost svetla, ked ju vyziaris v podobe svetla. To znamena ze co si napisal je blbost a nemas pravo nam nadavat ze trepeme. Pretoze my aspon trepeme v oblasti o ktorej nevie nikto nic, ty trepes v oblastiach ktore uz boli par krat na praktickych prikladoch objasnene. Aj ked sice nie dokonale, to suhlasim, stale existuju nepochopene rozdiely v spravani hmoty a energie na kvantovej urovni oproti makro urovni, ale ked sa v tomto smere uz snazim nieco vymysliet tak sa aspon snazim drzat toho co uz bolo zistene...
07.04.2006
kanys (Anonym)
A tiez, podobne ako SARS nechapem preco sa ohanas sloganom "Toto nevymyslis. To je zivot..." ked tvoje dielo ma od zivota asi tak daleko ako moje ponozky k 10 tisicovemu obleku.
07.04.2006
SARS
Pekne povedané, kanys. Po vedeckej stránke som nechcel hodnotiť tvoju poviedku (pravda je, že aj Asimov nepísal absolútne korektne z vedou), ale tvoj postoj (príspevok) ma primel zmeniť názor. Lenže kanys ma predbehol a vlasne ja sám by som to lepšie nepovedal.
07.04.2006
kanys (Anonym)
Opravujem koniec svojho predchadzajuceho prispevku. Ja som schopny akceptovat cokolvek ked mi niekto da nejake plauzibilne a napadite vysvetlenie preco. To co si napisal nebolo ani napadite ani plauzibilne, lebo to nepovedalo nic a slovom NIC myslim NIC co by vysvetlovalo PRECO to je zrazu inak ako to bolo doteraz. Zober si Matrix. Je super pretoze povedal ze sme vsetci zapojeny na jeden velky pocitac a to co vidime je k0k0tina. Cize keby si povedal ze nejakemu cloveku zrazu trklo ze veci su uplne inak a to co my zazivame je trebarz iba nejaka simulacia, alebo hyperultravesmirna anomalicka bublina v ktorej zijeme a na ktorej su namalovane hviezdy a za ktorou zije velky bubu ktory nas vysmrkol tak ti to zozerem lebo to by bolo napadite, aj ked priblble ale predsa napadite vysvetlenie. ale ked niekto povie, ze trebarz ked kopnem do kamienka tak neodleti ale otoci zemegulu o tristosesdesiat stupnov a zhasne slnko lebo to tak proste je a vzdy bolo a aj bude tak je to v poriadku, ale v tom pripade zabudnem uplne na to co je v skutocnosti a nebudem sa snazit vysvetlovat blbostami ked tomu sam nerozumiem. Tolko k tomu. Vies, ono totiz neni nic zle na rozvijani fantazie vsetkymi smermi, viz Tolkienov LOTR. Ale v tom pripade si treba davat pozor o co zakopavam. Kludne by bol ten tvoj napad v poriadku keby si sa to nesnazil vysvetlit, obchadzanim einsteinovej teorie pretoze vzhladom na to ze tvoj svet evidentne funguje na uplne inych principoch ako ten nas tak to tam nema co hladat. Ked chces nadvazovat na realnu fyziku tak nadvazuj poriadne, ked nechces tak nenadvazuj vobec a bude vsetko v poriadku.
07.04.2006
Maťo (Anonym)
SARS: ku komentáru 1) Podla mojich znalosti teoria superstrun priamo operuje s viacerymi paralelnymi vesmirmi, dimenziami, alebo niecim podobnym. Aspon tolko som pocul.
KANYS: ku komentaru 1) Budem uprimny - mas pravdu. V uplne vsetkom, co si tam napisal s Tebou plne suhlasim. Dovod mojho prispevku do diskusie bol taky, ze mi predosle prispevky jednoducho prisli prilis suverenne a nadobudol som pocit, ze sa tu prilis odborníči. V momente, kedy som svoj sporny komentar pisal, som sa hneval. Ak si spojim Tvoj nazor so Sasovym, ze sme na www.scifi.sk a zamyslim sa nad fyzikalnou kvalitou svojej poviedky, skutocne nemozem nic ine, ako vam dat za pravdu. V pripade, ze moj prispevok vyznel arogantne, sa skutocne verejne ospravedlnujem - vobec tak nebol mysleny.
SARS: komentar 2) Hodnotit akekolvek poviedky na zaklade fyziky www.scifi.sk by bolo zrejme nerozumne, lebo by to nikam neviedlo, ale po precitani Tvojho prispevku som dostal napad, ktory by vyriesil moju dilemu: V podstate vsetci, ako sam pises, o veciach a la cas vieme uuuplny prd. Co ale keby na scifi.sk vzniklo diskusne forum neviazane na konkretnu poviedku, kde by sme mohli o tychto veciach filozofovat? Vobec totiz nezamietam, ze ma problematika emivedeckych disciplin a amaterskeho domyslania fyzikalnych zakonov a objavov buducnosti neskutocne fascinuje a vo fore by bolo mozne sa presne o tychto veciach dohadovat, ponukat nazory, hasterit sa a pod... Zaroven by sa eliminovalo to co mi prekazalo: z niektorych prispevkov som mal pocit, ze ich autor si uzurpuje mandat na pravdu.
KANYS: komentar2) Opatovne - chapem a rozumiem. Ale aby som povedal aj nieco nove - na portali som fakt novy a ratal by som to na dni. Naozaj netusim, kto, co, ako kedy, preco, ale pomaly sa zacinam chytat a rad by som sa chytil. Takze, ani Ty, ani Sars sa nehnevajte, na oplatku slubujem, ze sa uz nebudem hnevat ani ja. (Ked sa hnevam, neviem trafit do pismenok na klavesnici...:) A zrejme aj viem vysvetlit, preco mozno sj napriek scifi tematike sa moze zdat, ze inklinujem do non fiction: Vsetky moje poviedky, co tu visia na serveri, som napisal priblizne pred osmymi rokmi... Hold, doba dlha, odvtedy som sa mnohemu priucil a hlavne pracujem ako publicista, takze ma to do tej reality taha mozno viac, ako by som snad aj sam chcel. Na portal som sa vlastne zahlasil preto, aby som uplne nezakopal moj niekdajsi zaujem o SF a trocha sa do toho zasa dostal. Z tohto hladiska, a tymto moju odpoved uzatvaram, vam obom dakujem, ze ste ma konecne vratili spat do sveta "nereality" a pokusim sa uz menej pindat a viac kvalitne pisat...
07.04.2006
SARS
Som rád, že sa všetko vysvetlilo (aspoň dúfam :). Len pochop, že komentár ako ten tvoj vie dosť nasrtať. Čo sa týka Teórie superstún. Jedná sa vlasne o jednu z tzv. Teórií všetkého, kde parta študentov (teraz už asi nie sú) aplikovala fyziku strún na vesmir (polopate vysvetlené), ale vlasne neviem či uspela. Fórum je skvelá vec a poďla sprácov (ak som to správne pochopil) by sa malo čoskoro objavit aj na www.scifi.sk. A nakoniec mňa (a nie len mňa :) veľmi potešilo, že si sa vrátil k scifi po takej dlhej dobe. Držime ti palce!
08.04.2006
Trin (Anonym)
Sars: Dakujem ano pochopila som a suhlasim s tebou, pretoze podla mna, ak cloevk nieco zmeni v minulosti ma to urcite vplyv na buducnost. Zjuvka:Ako mozes tvrdit, ze cas je dlha spageta alebo linka??? Ja hovorim o nepatrnych zmenach, pretoze zober si (Boze zase priklad, tak ich nemam rada)....Praveze cas je taky rozvetveny, taky rozny, ze staci ovplyvnit nieco malinke, bezvyznamne a moze to mat obrovksy vplyv, moze a nemusi.Tak napriklad, dajme tomu, ze sa vratis v case asi tak o rok...a je to uplne obycajny den, nic zvlastne sa ti v ten den nestalo, ani na svete, jednmoducho den ako kazdy iny(teda pre teba) a ty sa vratis a nespravis jednu obycajnu vec, drobnost alebo hocico.Napriklad(boze nic ma nenapada)aha tak co ja viem nepojdes do skoly, pretoze vies ze sa ta aj tak nic vyznamne nestane, alebo si neumyjes zuby, alebo nieco podobne a v tom momente sa nic nezmeni,a le ked sa vratis do svojho casu, mozes zistit, ze si prave tym jedinym rozhodnutim zmenila svoj zivot, alebo zivot niekoho ineho. napr. v minulosti by si nechtiac a neuvedomelo pozdravila jedneho cloveka a potom zistila, ze si si ho vzala...Vies ono cas je ralativny pojem, a nikdy nevies co mozes takymi drobnostami zmenit...Pretoze mozes zmenit nieco pre teba bezvyznamne a nic sa neudeje,ale ovplyvnis ozivot niekoho ineho...Ja viem su to dost debilne priklady, ale je jedna hodina v noci a nic lepsie ma nenapadlo:-) Mato: Vies nikto na tejto stranke(az na par individui) sa netavri, ze vie viac ako ostatni a hlavne, ze je naj...a kazdy pise podla toho, ako vie a co si mysli, podla svojho vlastneho usudku, takze suhlasim s kanysom, uplne a bezmedzne(pisem pisomku z fyziky, takze sa mi ta prednaska celkom zisla:-))) A som rada, ze napokon si pochopil, co sa ti ostatni snazili povedat. A radim ti len pisat a to nevadi, ze si upravis svet podla svojho, pretoze kazdy manipulujeme so svojim casom/svetom a robime ho aky chceme my...
10.04.2006
SARS
Trin, ak ti to nevadi, trochu tvoj priklad vylepsim (viem ako ich nemas rada ;). Staci, ked sa VRATIS do minulosti. Uz to je znacny zasah do behu casu.
10.04.2006
kanys (Anonym)
Mato, drzim palce. Neboj nikto sa na teba nehneva ;) Inak, odporucam, ked publikovat tak radsej na niecom bud starom alebo novom zapracuj, a publikuj ked s tym budes sam spokojny. Trin, moc by som sa na moju prednasku na tvojom mieste nespoliehal ;) je to velmi okrajovo povedane a je veka pravdepodobnost ze sama obsahuje hrozne mnozstvo blbosti. Takze pozor :)
10.04.2006
Cetsrel (Anonym)
Ja a fyzika nie sme kamaráti a pochybujem, že sa to časom zmení :) takže Kanysov komentár ma dostal. Čo sa týka poviedky, podľa mňa to bola celkom dobrá haluz. Ak sa nezamýšľaš nad reálnosťou vypovedaného a jednoducho to zoberieš tak ako to autor napísal. Možno je to blbý príklad (iný ma teraz nenapadne), ale je to ako keď dookola rozoberáš vtip z každej strany a snažíš sa vniesť zdravého rozumu, tam kde ho možno ani netreba, až úplne stratí pointu a už nie je vtipný. A k polemike času - človek vážne nemá zmysel na vnímanie času (s výnimkou tých, ktorý nejakým zázrajkom dostali do vienka vnútorné hodiny), vníma ho len na základe prístrojov a pozorovania. A neviem kto to vyššie spomenul, čas sa nedá nejako ohraničiť, pretože každý aj ten najmenší skutok ovplyvní tvoju budúcnosť a to si môžeš uvedomiť aj bez toho, aby si v čase cestoval. Akonáhle sa raz zmení to čo sa už stalo, nastane nespočetne veľa možností a ony sú vlastne pred tebou aj teraz, takže to si vlastne stále viac menej v jednej rovine a posúvaš sa po tej pavučine, odbočiť možeš v každom rohu a a zamotávaš sa ako ja teraz do svojho výkladu:) Takže klobúk dolu pred každým, kto sa o to pokúsi (myslím písať o ceste v čase, nie cestovať:) a dokáže sa v tom vyznať.
10.04.2006
žjuvka (Anonym)
Lidi ja vas zeriem. Taticko Einstein by z vas mal radost. A ze fyzika je neoblubeny predmet....
10.04.2006
kanys (Anonym)
Taticko Einstein by sa skor otacal v hrobe. Teda, asi sa aj otaca. Kanys tiez nemal fyziku v laske, ale vdaka nemenovanej skupine ludi a blizkych kamaratov ktory mu kruto tlacily do hlavy pravdy vseobecnych poznani bazirujuc na absurdite jeho vlastnych tvrdeni nadobudol o danom subjekte urcitu chabu predstavu. Hmm. Kanys znova hovori o sebe v tretej osobe, tusim by ho mali ludia ignorovat.
10.04.2006
Trin (Anonym)
Sars: Dakujem za vylepsenie mojho prikladu...:-)mas to u mna... Kanys: Trochu si ver v tom, co tvrdis, pretoze inak by si nemal pisat veci, ktorym neveris...ale vysledok pisomky dam vediet:-))) A este k tomu, obdivujemludi, ktori chapu fyziku, alebo si aspon nasli cas ju mat radi...ja na to nemam chut ani cas ani nic...
10.04.2006
žjuvka (Anonym)
kanys: No a? (mam na mysli to obracanie v hrobe) Ved to iste sa stalo Newtonovi, ked prisiel Einstein. Pozornym pozorovatelom iste neujde, kolko takychto zahrobnych ventilatorov este budeme svedkami.... Ak sa niekomu zda tato veta pochybna, tak ma pravdu. Je.
10.04.2006
SARS
Čo sa týka fyziky. Môj brácho (vyštudoval mat-fyz v Bratislave) povedal, že skutočnú fyziku spoznal až na výške. Podľa mňa niečo na tom pravdy je. Takéto poleminy sú sice zaujimavé (žjuvkov nápad o záhrobnej klimatizácii :), ale skúste napísať poviedku zo sveta kvantovky (Kvantovej teórie)?
11.04.2006
Maťo (Anonym)
SARS: Sakra, aký dobrý nápad s tou kvantovou... Mám kamarátku (KAMARÁTKU !) čo studuje desiaty semester na MatFyze... A uz mi s takymito vecami dlho pili usi... mozno si s nou sadnem na rozhovor a bude napad na poviedku... A volalo by sa to: "Tí malí hajzli sú všade..."
11.04.2006
SARS
Super, ďalej fyzička. Som zvedavý kto bude ďaľí. Čo sa týka kvantovky, už nás niekto prebehol. Brácho hovoril (už dávnejšie), že cítal knihu o safari, ale platili aj zákony kvantovej mechaniky (stádo zebier -> jedna zebra za stromami apod. :).
12.04.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.