Filmy

Najlepší autori/ky

Por. Autor/ka Hod.

Najnovšie články

Jedno potvrdenie a pár administratívnych krokov z tvojej strany nám pomôže robiť ešte lepšie veci pre fantastiku na Slovensku. Aj ty môžeš prispieť na odmeny autorom a autorkám vo výzve Fantastická poviedka, podporiť online scifi.skony a naše streamy alebo fungovanie samotného webu scifi.sk!

Aký bol rok 2024 na poli japonského anime? Pozrime sa na to!

Ako tvorca Babylonu 5 už niekoľko dní dopredu avizoval na sociálnych sieťach, dnes sme sa od neho konečne dočkali uverejnenia prvých informácií o pripravovanom doteraz (a aj naďalej ešte trochu tajnom) projekte z univerza Babylonu 5.

Seriálový fenomén s názvom Mia a ja si za 10 rokov od svojho vzniku získal srdcia miliónov detí na celom svete. Teraz sa chystá na priemiéru aj v kinách na Slovensku.

Ako to vyzeralo uplynulý rok na poli japonskej animácie? Nanajvýš dobre!

Jedno potvrdenie a pár administratívnych krokov z tvojej strany nám pomôže robiť ešte lepšie veci pre fantastiku na Slovensku. Aj ty môžeš prispieť na odmeny autorom a autorkám vo výzve Fantastická poviedka, podporiť online scifi.skony alebo fungovanie samotného scifi.sk!

Najnovšie recenzie

Po dlhom a strastiplnom čakaní okorenenom navyše štrajkom scenáristov a opakovanými odkladmi, sme sa dočkali pokračovania adaptácie knihy Franka Herberta. Pred režisérom a tvorivým filmom stáli výzvy nielen v podobe naznačených motívov z prvého filmu, ale aj náročné publikum, ktoré čakalo ešte lepší kúsok, než prvý diel. Ako to nakoniec celé dopadlo, si rozoberieme v nasledujúcej recenzii.

Rozmýšľali ste niekedy, či nemáme v politike upírov? V Čile o tom rozmýšľali tak živo, až sa rozhodli nakrútiť film.

Zhruba od prelomu tisícročí, keď do úzadia ustúpil slasher, kraľujú hororovým kinám duchovia. Napriek tomu, že tvorcovia chrlia filmov s podobnou tematikou kvantá, málokedy sa podarí nájsť naozajstný diamant. Ako obstál austrálsky Hovor so mnou!, ktorý práve zavítal do našich kín?

Do kín sa pred časom dostalo pokračovanie veľmi vrúcne prijatého animovaného Spider-Mana, tentokrát s podtitulom "Cez paralelné svety". Podarilo sa mu splniť očakávania fanúšikov?

Bratislavské Kino Nostalgia nám umožnilo rozlúčiť sa na veľkom plátne s klasickou ghibliovkou Doručovacia služba slečny Kiki. A veru že to bol skvelý zážitok!

Do slovenských kín sa dostal dlhoočakávaný film Makota Šinkaia Suzume. Dokázal tento novodobý anime génius znovu priniesť divákom ďalší vizuálne úchvatný zážitok?

Vaše hodnotenia

Roland Axenberg @martiner
10
Krištáľovo čistá a maximálne kinetická akčná jazda.
Roland Axenberg @martiner
10
Atmosferické, exploračné sci-fi s precíznou réžiou a strhujúcou audiovizuálnou stránkou. Je len málo filmov, ktoré dokážu sprostredkovať takú bázeň z nekonečnosti vesmíru a takú radosť z jeho objavovania, ale zároveň aj pohľad na človeka ako bytosť, ktorá chápe lásku ako najmocnejšiu silu vo vesmíre a na druhej strane bytosť podliehajúcu slabosti a zbabelosti. Interstellar sa môže po boku 2001: Vesmírnej Odysei smelo zaradiť k najikonickejším sci-fi, aké boli kedy natočené. Aj keď je doslovnejší, popisnejší a možno nedáva divákovi toľko priestoru na vlastnú imagináciu, na druhej strane je celkovo uchopiteľnejší a svojim záberom odyseu hravo predčí - časové paradoxy, viacrozmerný vesmír, umelá inteligencia, apokalyptická vízia a to všetko okorenené rodinnou drámou.
B.T. Niromwell @Niromwell
9
Náádherná oddychovka so skvelými dejovými zvratmi. Akčné, zábavné, skvelo obsadené, dobre odohrané predstavenie niekoľkých svojských preživších. Veľmi osviežujúce poňatie otrepanej témy zombieapokalypsy.
Šaňo aka Babcom @axolos
6
Aldeberan @Aldeberan
6
Tento film vznikol v dobe, keď upíri už neboli cool a frčali zombíci. Možno to je dôvod, prečo tento film upadol zo zabudnutia. Alebo možno to bolo preto, že je strašne divný film. Tento kúsok bo ltotiž evidnetne natočený s úmyslom byť punakocvým blockbusterom, režisér a scenárista ale produkci uasi uniesli, všetkých zhulili a spravili si skino po svojom. Film je vlastne tajná biografia amerického prezidenta Abrahama Lincolna (pre fanúšikov Babylonu 5 Abrahamo Lincolni), ktorý popri úspšenje právnickej a politickej kariére vlastne celý život bol HLAVNE lovcom upírov. Áno, aj konfedráciu ovládali naši kamarádi so špicatými zubami. Preto občianska vojna. Nie som si istý, ale možno som sa počas filmu niečo naučil (o Lincolnovi, nie lovení upírov). Len dúfam, že tie ne-upírske scény boli historicky presné, inak sap red mojimi americkými kamarádmi asi strápnim. Akčné scény celkom OK a vlastne pokiaľ chcete na jede nvečer vypnúť a zaspať pri nie moc náročnom filme, ktorý vo vás nevyvolá existencionálnu úzkosť, nemusí byť slý nápad po tomto filme siahnuť na Netflixe, DVD či torrentoch.