Sólo RPG hry: 3. časť - „Ozajstné“ RPG

V tomto dieli sa pozrieme na plnohodnotné RPG hry, ktoré nemajú pravidlá na zopár stranách a obsahujú dostatok pravidiel a podpory pre celé kampane bez zásadných vkladov GMa.
Jozef Frajkor
Filmová história scifi
V tejto podskupine nájdete hry, ktoré oveľa viac spĺňajú mainstreamovú predstavu o tom, čo to RPG vlastne je. Iné sú v tom, že boli dizajnované (alebo aspoň ich doplnky) so sólo hrou ako validnou možnosťou hneď od začiatku. Nepotrebujú tak žiadne prispôsobovanie pravidiel či špeciálne nástroje.
Pod železnou prísahou - Obálka - Plagát
Pod železnou prísahou - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer

Ironsworn

Ak sa začnete venovať sólo RPG hrám, skôr či neskôr narazíte na Ironsworn. Nie preto, že by bol nevyhnutne najlepší, to je koniec koncov individuálne. Priniesol ale v žánri menšiu revolúciu. Pravidlovo je to výrazne modifikovaný PbtA systém, ktorý nie je striktne sólový - bez akýchkoľvek zmien v pravidlách sa dá hrať coop viacerých hráčov bez GMa alebo ako klasické RPG s GMom. Všetko je ale nastavené tak, aby agency (čiže sila rozhodovať - pozn. redakcia) bola v rukách hráčov. GM, ak je v hre prítomný, si prakticky nehádže kockou - s výnimkou hodov na random tabuľky, ktorých má hra požehnane. Vyžaduje si iné rozmýšľanie v hre ako - dajme tomu - v DnD. Hráči, ktorí sa ho pokúsili hrať rovnakým spôsobom, obvykle rýchlo zomreli, keďže uvažovali v rovine HP a nie v rovine príbehových komplikácií. Znalosť štruktúry príbehov sa rozhodne hodí - a kým ma niekto znova nepochopí nesprávne, nemyslím tým šablónovitosť a archetypálosť deja, ale kedy si dej žiada komplikáciu, a kedy sa naopak blížime k rozuzleniu a je lepšie prípadné neúspechy riešiť mechanicky, nie naratívne.
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých hráčoch.
Cena: Zadarmo
Pod železnou prísahou: Ukuté medzi hviezdami - Obálka - Plagát
Pod železnou prísahou: Ukuté medzi hviezdami - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer

Ironsworn: Starforged

Sci-fi brat Ironswornu. Uhladenejší, s niektorými novými mechanikami, ale v jadre ide o tú istú hru. Opäť obsahuje obrovské množstvo náhodných tabuliek pre planéty, NPC (non-player character, čiže postavy nehrané hráčmi - pozn. redakcia), frakcie, a kopu ďalších vecí. Ak máte radi hry zasadené do sci-fi svetov, odporúčam to už len pre to množstvo tabuliek.
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých hráčoch.
Cena: 20 USD
Vesmírne esá: Nová príručka - Obálka - Plagát
Vesmírne esá: Nová príručka - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer

Space Aces

Strelená sci-fi záležitosť na štýl Galaxy Quest, Orville či Space Balls. Hráč(i) cestujú vesmírom a stretávajú veľmi podivné bytosti, nepriateľov a miesta, ktoré si môžete vygenerovať v tabuľkách, ktoré tvoria väčšinu pravidiel. Vážne výsledky sú prakticky vylúčené, zato budete bežne stretávať bytosti typu vesmírni dinosaurí piráti, velociškorpióny či mechadrak. Ak vás tento žáner neoslovuje, na Space Aces ani nepozerajte. Hra využíva štruktúru epizódy béčkového sci-fi seriálu s postupne sa zvyšujúcim “Heat”, ktorý vyjadruje, ako veľmi postavám horí za pätami. Zároveň to slúži ako šikovná poistka proti neúmernému naťahovaniu hry - ak Heat dôjde na 20, spustí sa finále “epizódy” - príde boss, stanica vybuchuje, atď. Vďaka tejto epizodickej štruktúre a množstvu tabuliek si nevyžaduje prakticky žiadnu prípravu.
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých hráčoch.
Cena: Najstaršia verzia pravidiel (označená TOS) je PWYW, novšia verzia (TNG) stojí 10 USD, momentálne v polovičnej zľave. Nedávno vyšla ešte jedna verzia (VOY), ktorá obsahuje množstvo rozpracovaných systémov a planét, ktoré môžete navštíviť, aj nejaké nové tabuľky (napríklad generátor uteráka), ktorá stojí 25 USD, aktuálne v zľave za 15 USD.
Príbehy spálených kameňov - Obálka - Cover
Príbehy spálených kameňov - Obálka - Cover Disclaimer

Tales of the Burned Stones

Fantasy reskin hry Stoneburner, ktorá nedávno na Kickstareri zaznamenala značný úspech. Tales je jeden zo stretchgoalov. Ide o značne smrtiaci systém, kde sa nemôžete proste rozbehnúť do každého boja. Používa zaujímavý Breathless systém - vaše skilly aj predmety majú “silu” vyjadrenú nie číslom, ale kockou - od d4 po d12. Po každom použití, bez ohľadu na úspech, sa “sila” dočasne zníži o jednu kocku až po d4, znižujúc šancu uspieť. Keďže na plný úspech potrebujete hodiť na kocke aspoň 5, s najslabšou kockou ho proste nemôžete dosiahnuť. Hráč si môže kedykoľvek svoje kocky “resetovať” na pôvodné hodnoty - automaticky tým ale vnesie do príbehu vážnu komplikáciu. Ak ste fanúšikmi podobne drsného štýlu hry, toto môže byť pre vás, ale neodporúčal by som Tales ako vašu prvú sólo hru - nebude vám pomáhať ani štruktúra, ani obrovské množstvo tabuliek - tie sa tu síce nachádzajú, ale nie až tak, aby si hra nevyžadovala značný vklad od hráča.
Pozn.: Hrateľné aj vo viacerých hráčoch.
Cena: PWYW
Veľprsteň (Druhá edícia) - Obálka - Plagát
Veľprsteň (Druhá edícia) - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer

The One Ring (Second Edition)

Striktne nejde o sólo hru, začala ale nový fenomén. Je to AAA titul, určený pre klasickú hru viacerých hráčov s GMom, ktorý ale prichádza s vlastným rozšírením, ktoré sólo hru umožňuje. V tomto prípade sa volá pekne flavorovo Strider Mode. Free League ho navyše dalo napísať autorovi Ironswornu, ktorý s tým má s ohľadom na vlastné hry značné skúsenosti. Strider Mode obsahuje jednak menšie úpravy pravidiel, ktoré umožnia hru jedného hráča mechanicky, a jednak random tabuľky suplujúce GMa, ktoré core pravidlá nepotrebujú. Zdá sa, že tento trend bude minimálne u Free League pokračovať - Strider Mode sa dlho držal v rebríčku najpredávanejších titulov na DTRPG (dosiahol Mithral Seller Badge) aj ich ďalšia hra, Drakkar och Demoner tiež obsahuje samostatné sólo rozšírenie, opäť od Shawna Tomkina.
Cena: Strider Moder stojí 5 USD, potrebjete aj core hru.
Mýtický emulátor Pána hry - Obálka - Plagát
Mýtický emulátor Pána hry - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer

Mythic Game Master Emulator

Nejde o hru samotnú, ale o nástroj, ktorý umožňuje hrať sólo prakticky akýkoľvek RPG systém. Prináša mechaniky a random tabuľky, ktoré posúvajú príbeh vpred a suplujú GMa. Výhodou je táto univerzálnosť, nevýhodou istá ťažkopádonosť v porovnaní s hrami určenými na sólo hranie. Ak ale silou mocou chcete hrať napr. DnD sólo, Mythic vám to umožní - len musíte počítať s tým, že k už tak obsiahlym mechanikám vám pribudnú ďalšie.
Pozn.: Nejde o hru, ale o súbor nástrojov umožňujúcich sólo hru v akomkoľvek systéme.
Cena: 6 USD, druhá, rozšírená edícia 15 USD.

PocketQuest 2023

A na záver pridávam štyri slovenské hry z tohtoročného PocketQuestu. Nie preto, aby som im robil reklamu, ale preto, že všetky sú veľmi zaujímavé a pritom odlišné. A tiež preto, aby som ukázal, že okrem neznalosti a bezvedomia, ktoré ohľadom sólo hier vládne v českej a slovenskej komunite sú tu aj veľmi aktívni ľudia
Entita - Obálka - Plagát
Entita - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer

Entity

Storytellingová hra od Peťa Scholtza, ktorá urobila dieru do DTRPG. V priebehu zopár týždňov sa stala Platinum Sellerom, a ešte stále je na top priečkach hier do 5 USD ako Mithral Seller. Prvé rozšírenie k nej sa tiež stalo Platinum Sellerom. V hre sa dostanete do úlohy androida - astronauta, ktorý skúma planétu, na ktorej havaroval, a snaží sa odhaliť tajomstvo záhadnej pyramídy. Má jasnú štruktúru cesty a objavovania, s obsiahlymi tabuľkami a manažmentom zdrojov a inventára. Váš android sa ale pomaly pri neúspechoch poškodzuje, a tak je jeho zničenie nevyhnutné. Môže ale stihnúť postaviť nejaké štruktúry, ktoré bude neskôr môcť využívať ďalší, ktorý sa dostane na jeho nešťastné miesto, sú tam teda aj prvky rogue lite hier.
Cena: 10 USD, momentálne v polovičnej zľave.
Prečo ľudstvo nedosiahne hviezdy - Obálka - Cover
Prečo ľudstvo nedosiahne hviezdy - Obálka - Cover / Zdroj Disclaimer

Why Mankind Cannot Reach the Stars

Hra od Tomáša Makovického, v ktorej sa stanete záporňákom - votrelcom na kolonizačnej lodi, ktorú samozrejme nenecháte len tak odletieť. Ide skôr o taktickú záležitosť, kde sa snažíte využívať schopnosti svojich votrelcov (hra ich obsahuje niekoľko aj s návodom, ako si spraviť vlastných) a špecifiká danej lode vo svoj prospech. Lodí tu nájdete tiež hneď niekoľko. Ak si chcete vyskúšať Votrelca z druhej strany, toto je jedna možnosť.
Cena: 5 USD
Iskrospievajúci - Obálka - Cover
Iskrospievajúci - Obálka - Cover / Zdroj Disclaimer

Sparksingers

Moja vlastná hra. Napoly journalingová záležitosť, kde píšete dejiny celej mimozemskej civilizácie. Do hry som dal generátor planét a kopu eventov, ktoré vás prevedú tromi érami, každou ukončenou veľkou udalosťou zásadne ovplyvňujúcou celú civilizáciu. Hra obsahuje mechaniky na vyriešenie udalostí, pričom ponecháva flavor na hráčovi. Hra sa stala Copper Sellerom.
Cena: 5 USD
Preživší - Obálka - Cover
Preživší - Obálka - Cover / Zdroj Disclaimer

Survivors

Táto hra od Alexa Schneidera technicky nie je sólo hra (na pravidlách pre tento mód ale, ako prezradil, pracuje), ale s malou snahou sa dá zahrať aj v jednej osobe. Postava sa ocitá na opustenej vesmírnej základni, kde sa stalo niečo nekalé. Pri vyhodnocovaní neistých situácií hráč zahrá jednu alebo viac sedmových kariet z ruky, sám teda rozhodne, či uspeje alebo nie, ale počet kariet je obmedzený na tri, treba si teda vyberať. Na zobrazenie zhoršujúcej sa psychickej situácie postavy (pamätajte, sme v cosmic survival žánri) máte rôzne „súženia mysle“, ktoré sa postupne zhoršujú. Mechaniky aj prostredie teda dávajú jasnú trajektóriu, ktorá umožňuje ľahšie nahradiť GMa. Hru Alex preložil aj do slovenčiny a vydal ju dokonca ako tlačenú verziu, takže si ju môžete vychutnať a vlastniť aj fyzicky! Získať ju môžete ako odmenu za podporu samotného scifi.sk!
Cena: 3,99 EUR, momentálne v polovičnej zľave.
UPDATE z 10.01.2024: V pôvodnej verzii článku bolo napísané, že Drakkar och Demoner (Dragonbane) ešte len dostane sólo mód, ale aktuálne je už hra vonku aj so sólo alternatívou, takže sme informáciu upravili.

Jozef Frajkor

Jozef Frajkor
Fanúšik kníh, hier, filmov, doskoviek, všetkého zo žánru fantastiky. Človek aktívne sa snažiaci, spolu so svojou super manželkou, šíriť svetlo našich žánrov v čajovni Abarat, a spolu s ďalšími super ľuďmi na festivale PegasCon.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.