Ukážka: Jack McDevitt - Deepsix

Ak milujete vesmírne ladené scifi, tak vás isto poteší ukážka z románu Deepsix od Jack McDevitta, ktoré pred pár dňami vydala Planeta9 ;)
cyberstorm
Filmová história scifi
Deepsix. Druhé české vydanie (Planeta9, 2023)
Deepsix. Druhé české vydanie (Planeta9, 2023) Disclaimer
Maleiva III. bola považovaná za galaktickú raritu, exoplanétu, ktorá môže hostiť život. Jej čas sa však rýchlo kráti, pretože do planetárneho systému vtrhol zablúdený plynný obor a jeho dráha má smrtiaci kolízny kurz so svetom, ktorému teraz hovoria Deepsix. Planéta onedlho navždy zmizne.
Priscilla "Hutch" Hutchinsová, pilotka nadsvetelníka patriaceho Akadémii vedy a techniky, je jediným kvalifikovaným odborníkom v okruhu niekoľkých svetelných rokov od Deepsix. Do katastrofy zostávajú necelé tri týždne, a v tejto krátkej lehote zostúpia s malým vedeckým tímom na povrch, aby získali akékoľvek poznatky o životných formách a stratených civilizáciách tejto na smrť odsúdenej planéty.
Čím hlbšie pod povrch tohto podivného a zložitého sveta Hutch a jej tím prenikajú, tým viac odhaľujú hádanky vo vnútri hádaniek, a prekvapivé objavy vedú len k ďalším a zapeklitejším otázkam.
Potom nečakane zasiahne zemetrasenie a zničí jedinú možnosť úniku z povrchu planéty. Vedci aj turisti, ktorí sa dostavili zhliadnuť veľkolepý zánik Deepsix, bezmocne prizerajú, zatiaľ čo Hutch a jej ľudia skúšajú prežiť na nepriateľskej planéte a neprepadnúť šialenstvu.
Čas zostávajúci do nevyhnutnej apokalypsy neúprosne odtikáva a oni musia nájsť spôsob, ako sa dostať preč, než sa Deepsix ako okruhliak prepadne do bezbrehých hlbín besniaceho plynného obra.


Jack McDevitt
_
Jack McDevitt (*1935) je emeritný a uznávaný autor klasickej a hard science fiction, cenený aj svojimi kolegami ako sú Gregory Benford, Michael Swanwick či James Patrick Kelly. Narodil sa vo Filadelfii a študoval najprv literatúru na La Salle University, potom na Wesleyan University. Po škole vystriedal hneď niekoľko povolaní - bol taxikárom, dôstojníkom pri námorníctve, učiteľom angličtiny či motivation trainerom pre manažérov.
K písaniu science fiction ho priviedla jeho manželka Maureen v roku 1980, ktorá mu to poradila ako protiliek proti stresu z rutinnej práce. Do žánru vstúpil v roku 1981 poviedkou The Emerson Effect, jeho prvým románom sa stal The Hercules Text z roku 1986.
Hoci má na konte niekoľko desiatok poviedok, považuje sa najmä za románopisca. Väčšina jeho kníh sa odohráva v jednom z dvoch veľkých cyklov, ktoré behom svojej autorskej kariéry vytvoril. Tou prvou je séria románov o Alexovi Benedictovi, medziplanetárnom obchodníkovi so starožitnosťami, kam okrem úvodného románu A Talent for War z roku 1989 patrí ďalších deväť kníh, pričom posednú s názvom Village in the Sky vyšla McDevittovi len tento rok. Štvrtý diel série, The Devil's Eye z roku 2008, vyšiel aj v českom preklade pod názvom Ďáblovo oko (Baronet, 2010).
Omnoho slávnejšou je séria o medzihviezdnej archeologičke Priscille "Hutch" Hutchinsovej, v ktorej ľudia začnú vo vesmíre nachádzať podivné artefakty zanechané neznámou civilizáciou. Úvodný román The Engines of God (č. ako Motory Boha) z roku 1994 vyšiel v preklade už dvakrát, konkrétne vo vydavateľstve Návrat (2000) a neskôr v Planete 9 (2021). Podobne na tom s prekladom sú aj pokračovania – romány Deepsix (Návrat, 2008 a Planeta 9, 2023), Chindi (č. ako Čindi), ktorý vyšiel v Baronete (2010) a Omega (Baronet, 2011). Okrem spomenutých kníh sú súčasťou série ešte ďalšie nepreložené štyri romány (Odyssey, Cauldron, Starhawk a The Long Sunset) a niekoľko poviedok.
Spomedzi samostatných románov spomeňme aspoň tie preložené. Román Moonfall (č. Pád Měsíce (Návrat, 2001)) pojednáva o ničivom stretnutí našej obežnice s obrovskou kométou a následnou apokalypsou. Nasledoval i,Ancient Shores} (č. Dávne břehy (Návrat, 2003)), v ktorom hlavní hrdinovia objavia stovky míľ od najbližšieho vodného zdroja pod zemou pochovanú jachtu vytvorenú z nezničiteľného materiálu ktorý sa na Zemi nevyskytuje. Posledným takto preloženým samostatnou knihou je Infinity Beach (č. ako Pláž nekonečno (Návrat, 2006), hard sci-fi román podfarbený hororovými prvkami a detektívnou zápletkou o prvom stretnutí ľudstva s mimozemskou civilizáciou.
McDevitt patrí medzi autorov najviac nominovaných na rôzne žánrové ocenenia, pričom v užších výberoch na Nebulu či Locus sa umiestnil takmer s každým románom. Premeniť sa mu však podarilo len tri: za svoj prvý román The Hercules Text z roku 1986, získal ocenenie Philip K. Dick Special Award, za Omegu ocenenie John W. Campbell Memorial Award 2003 a v roku 2006 Nebulu za román Seeker.
V súčasnosti žije Jack McDevitt so svojou ženou a tromi deťmi v Brunswicku, v Georgii a aj vo svojom vysokom veku píše ďalej.


Jack McDevitt - Deepsix
Originálny názov: Deepsix
Séria: Academy / Priscilla (Hutch) Hutchins #2
Vydavateľstvo: Planeta9
Rok vydania: 2023
Vydanie: druhé
Jazyk: český
Počet strán: 518
Väzba: mäkká / brožovaná
Preklad: Petr Kotrle
ISBN: 978-80-88626-00-8


Odkazy:
Vydavateľstvo Planeta9

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2001)

Deepsix

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2001)

Deepsix