Ahsoka – návrat strateného Jedia

Len nedávno skončila prvá sezóna Ahsoky, najnovšieho seriálu z prostredia Star Wars. No aký bol? Stál vôbec za to? A kam smerujú seriálové kroky celého univerza Hviezdnych vojen? Na to sa pokúsi odpovedať v recenzii Rado Čižmár.
jemiplano
Podporte scifi.sk
Postava Ahsoky Tano je pravdepodobne tou najkomplexnejšou v seriálovej sekcii Star Wars. Padawanka Anakina Skywalkera, zásadná osobnosť rebelov ale aj svojhlavá tuláčka, túžiaca po vykúpení. Už od premiéry animovaných Clone Wars (2008) si získavala srdcia, no i trofejej nervových zakončení skalných fanúšikov. Z logického, chronologického, no hlavne komerčného hľadiska si zaslúžila svoj vlastný titul.
Keď sa v roku 2020 táto postava objavila v populárnom Mandalorianovi, nebolo pochýb o tom, že sa dejový oblúk okolo rebela Ezru Bridgera a veľkolepého majstra vojenskej taktiky, veľkoadmirála Thrawna, bude uzatvárať. Je rok 2023 a dočkali sme sa.
Ahsoka | Official Trailer | Disney+ Disclaimer
Aby sme sa ale nestratili v kontexte a možno aj preklade, dej nového seriálu je zasadený do obdobia po páde Galaktického Impéria, vedeného Sheevom Palpatinom. Hneď od prvého momentu dáva sledovateľom najavo, že ignorovanie seriálu Star Wars Rebels (2014) môže spôsobiť miernu dezorientáciu pred televíznym prijímačom. Vykúpenie Ezru Bridgera tak naberá reálne kontúry a divák chytá nostalgické srdcové záchvaty.
Dostáva sa nám klasická moderná starwarsovka, ktorá sa snaží kopírovať všetko to, čo podľa produkcie, pri minulých dielach ako Mandalorian, The Book of Bobba Fett, či Andor fungovalo. Kormidlo Davea Filoniho sľubovalo ďalšiu srdcovku a kvalitu, ktorou už skôr nalákal masy fanúšikov. Predsa len pod jeho vedením toho až tak veľa zo sveta Star Wars nešlo dolu vodou (česť výnimkám).
Ahsoka v akcii
Ahsoka v akcii Disclaimer
Kým sa dej rozbieha na plné obrátky, dozvedáme sa, že Ahsoka (Rosario Dawson) začala s Jedi výcvikom svoju skoršiu priateľku Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo), ktorá nemá žiadne magické vrodené schopnosti. Už pri tomto momente je potrebné poriadne zaostriť na logiku, alebo pri sledovaní radšej prižmúriť obe oči.
Návrat čarodejníckeho sesterstva (Nightsisters of Dathomir) v zastúpení Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) pôsobí oživujúco, no zjav ďalších force-using postáv už nechá človeka na pochybách. Kde sa, do pekla, všetci túlali kým Luke Skywalkter dával dole na sólo Dartha Vadera a Imperátora? Baylen Skoll (Ray Stevenson) a Shin Hati (Ivanna Sakhno) sa objavujú ako silený prvok, ktorého hlavnou úlohou má byť monotónne vypĺňať aspoň 20 percent času každého dielu. A ešte pomôcť zastaviť kohokoľvek, kto sa vtesná do zlovestného plánu cestovať do inej galaxie. Od krásneho setupu zo seriálov Clone Wars a Rebels tu tak máme šokujúceho slona v miestnosti, ktorý je ale aspoň pekne oblečený.
temný Jedi Baylan Skoll a jeho učedníčka Shin Hati
temný Jedi Baylan Skoll a jeho učedníčka Shin Hati Disclaimer
A ako to celé vypálilo? O čo v seriáli pôjde, bolo jasné každému. Ako dopadne renesancia Galaktickej republiky, takisto.
Divák tak dostáva presne to, čo v 20-tych rokoch tohto storočia potrebuje. Aspoň jeden súboj svetelných mečov v každom diely, niekedy tak nepotrebný, alebo nešikovne vyumelkovaný. Ďalšie a ďalšie force-sensitive postavy, ktoré nájdete človek už snáď v každej tatooinskej kantíne. Lebo sila je v každom z nás. Flashbacky a spomienky na príťažlivo učesaného Anakina Skywalkera (Hayden Christensen) v obleku z Clone Wars. A nakoniec dlho očakávaný návrat rebelskej nemesis – veľkoadmirála Thrawna (Lars Mikkelsen).
Dej sa len málokedy dá do klusu a tak zväčša prešľapuje na mieste. Namiesto uvážených dialógov, ktoré fungovali parádne v Andorovi (2022) sa tak atmosféra buduje pomalými zábermi na to, ako postavy sledujú a skúmajú svoje bezprostredné okolie. Kvalitou tak Ahsoka padá niekde na úroveň Mandaloriana (2019) (pre ktorého nemám iného pomenovania ako „overhype“). Nebudem preháňať keď poviem, že dejová os celej tejto série by sa dala pohodlne okresať do troch kratších častí.
Už spomínané vatové tampóniky v podobe súbojov so svetelnými mečmi alebo galaktické bitky vesmírnych lodí miestami potešia, ale nebudujú to, čo fanúšik očakáva. Prehĺbenie charizmy postáv, vnútorný život a ich motivácie ostávajú v úzadí. Zo samotnej Ahsoky dokonca spravili šedú myšku seriálu, ktorá ako keby tvorcom doslova zavadzala v úmysle. Ťažisko sa tak prenáša na Sabine Wren a nový element akýchsi temných Jediov.
Ezra Bridger ako keby ani nezostarol. Stále žoviálny, trochu viac zarastený, ale stále sympatický, dostáva v seriáli pomenej priestoru. Som však zvedavý, ako vyťažia potenciál tohto strateného syna Sily.
Grand Admiral Thrawn sa ako geniálny stratég zrejme ocitá v kríze stredného veku a jeho taktika podozrivo ľahko padá na prvoplánových akciách jeho oponentov. Keď už nič, tak práve nepriestrelnosť Thrawnovej logiky uvažovania a jeho činov mali ostať také, ako si ich pamätáme.
Veľkoadmirál Thrawn (verzia 2.0)
Veľkoadmirál Thrawn (verzia 2.0) Disclaimer
Ale aby som nezabudol. Ahsoka sa dá pozerať, no každému prehnane náročnému fanúšikovi môže liezť na nervy. Dá vám nostalgiu, Heru Syndullu (Mary Elizabeth Winstead) s Chopprom, nádej vo veľkolepý comeback Thrawna, alebo pád Republiky a nádych sympatického tajomna.
Verím, že druhá séria bude ku mne zhovievavejšia. Alebo ja k nej.

Hodnotenie: 65%

Star Wars: Ahsoka
Krajina pôvodu: USA
Výroba: USA, Disney, 2023, 8 x 37–57 min
Jazyk: anglický
Žáner: scifi, science fantasy, dobrodružný, akčný
Réžia: Dave Filoni, Steph Green, Peter Ramsey, Jennifer Getzinger, Geeta Vasant Patel, Rick Famuyiwa
Scenár: Dave Filoni
Hudba: Kevin Kiner
Hrajú: Rosario Dawson, Natasha Liu Bordizzo, Mary Elizabeth Winstead, Ray Stevenson, Ivanna Sakhno, Diana Lee Inosanto, David Tennant, Eman Esfandi, Evan Whitten, Genevieve O'Reilly, Hayden Christensen, Ariana Greenblatt, Lars Mikkelsen, Anthony Daniels a ďalší

jemiplano

jemiplano
Čo nezabije poézia, musí tiecť krvou slov.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Ahsoka

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Ahsoka