Trúd

.. Cítil som, ako obsah fľaše, mimochodom veľmi chutný, nezvykle rýchlo začína účinkovať, v alkohole musela byť aj dáka droga, no bolo už neskoro. Hľadel som do tváre svojej spoločníčky a vnímal jej oči a veľké plné krvavočervené ústa. Boli krásne..
Filmová história scifi
Výťah... Myslím, že sa medzi nami nenájde nik, kto by nepoznal toto zariadenie. A notoricky známe sú rôzne tie príhody, ktoré sa vo výťahu mali udiať, či už že sa výťah odtrhne a bezpečnostné brzdy zlyhajú, alebo že vypadne dodávka prúdu a vo výťahu je práve rodička alebo mladá sexi krásavica a vrah, ktorý vo svojom maniakálnom záchvate najprv mladú peknú ženu znásilní a potom buď zabije, alebo sa ona do neho zamiluje a ukecia ho. Takých príhod je skutočne veľa a svoje by o nich mohla rozprávať či už polícia, alebo havarijná výťahová služba. Alebo sa aj nemusí nikto nič dozvedieť... To však výťahu vytvára osobitný imidž, tajomný, vzrušujúci, s nábojom dekadencie a erotiky, alebo strach naháňajúci, pretože čert nikdy nespí, a čo ak... práve keď... Čítal som veľa poviedok, počul veľa príhod na túto tému a videl aj niekoľko filmových spracovaní. Ale príbeh, ktorý vám vyrozprávam, je celkom iný a preto výnimočný, a to až tak, že spočiatku som mal pochybnosti, či sa skutočne stal, alebo sa odohral iba vo fantázii toho mladého muža, podnietenej veľkou dávkou alkoholu, ktorú skonzumoval, lebo bol práve Silvester a on bol práve na dovolenke v ďalekej exotickej krajine... No isté však je, že sa stal. A tu je jeho príbeh, tak ako mi ho vyrozprával...
*
...V uliciach bolo rušno, ohlušujúci huriavk, všade hrala hudba a všetci tancovali ako v tranze. Stál som pred hotelom, v ktorom som bol ubytovaný a vnímal to všetko, čo sa okolo dialo, ako fascinujúce divadlo. Zrazu sa pri mne zjavila žena s maskou na tvári, chvíľu okolo mňa krúžila, potom ma schytila za ruku a ťahala do tej trmavrmy. Nedalo sa, či skôr nechcelo sa mi brániť, nohy a potom celé telo uchvátil šialený rytmus bubnov. Spoza masky na mňa hľadeli planúce temné oči s lesklými rozšírenými zreničkami. Po chvíli ma moja neznáma spoločníčka nečakane vtiahla do akejsi úzkej chodby, oprela ma o stenu a strčila mi do ruky fľašu. Odkiaľ sa jej v rukách zrazu vzala neviem, no ona sa celkom nepokryte zabávala na mojich rozpakoch, jej vzrušujúci hrdelný smiech ma dráždil, až som napokon výzvu prijal a vyprázdnil fľašu dodna. A tu asi je začiatok celej tej fantastickej príhody. Cítil som, ako obsah fľaše, mimochodom veľmi chutný, nezvykle rýchlo začína účinkovať, v alkohole musela byť aj dáka droga, no bolo už neskoro. Hľadel som do tváre svojej spoločníčky a vnímal jej oči a veľké plné krvavočervené ústa. Boli krásne. Ešte som vnímal, ako sa jej tvár približuje k mojej, ako sa mi prisala na ústa, vsunula mi do nich, hlboko, skoro až do krku jazyk a obomi rukami mi uchopila genitál, nezvyčajne mohutne erektujúci. Na ostatné si spomínam ako na sen, aj pekný, aj desivý, aj príjemný, aj bolestivý...
... Tackal som sa, podopieraný svojou spoločníčkou, cez vestibul, kde na pokyn recepčného pribehol liftboj, aby ma podoprel z druhej strany. Takto som sa dostal do svojej izby. Liftboj odišiel. V izbe bolo absolútne ticho, cez okná do vnútra nepreniklo z toho huriavku von nič.
- Volám sa Aené...- ozvala sa nečakane moja spoločníčka a mne akosi vôbec neprišlo čudné, že jej rozumiem, -... ako sa cítiš?- spýtala sa a zložila si z tváre masku.
- Dobre.., ale chcel by som ísť ešte do ulíc... ibaže...- zabľabotal som meravým jazykom.
Pokúšal som sa vstať z postele, na ktorú ma uložili, ale iba som sa prevrátil na brucho.
Obrátila si ma tvárou k sebe, vložila mi čosi do úst a dala zapiť vodou. V nasledujúcom okamihu sa so mnou udiala premena. Opitosť vystriedala čulosť všetkých zmyslov, ale veľmi, veľmi neobyčajná. No hlavné bolo, že som mohol vyraziť do ulíc.
Ubytovaný som bol na dvadsiatomsiedmom poschodí, bolo preto nepredstaviteľné, aby v tomto hoteli premávali obyčajné výťahy. Ľahké cinknutie oznámilo, že výťah prichádza. Cesta dolu v rýchlovýťahu mi navodila pocit beztiažneho stavu a keď sme sa s Aené ponorili do šalejúceho davu, rýchlo som zabudol na všetky v mysli sa mi vynárajúce podozrenia súvisiace s Aené, ktorá, už opäť s maskou na tvári, ma ťahala za sebou spievajúcou a tancujúcou masou. O polnoci sa obloha rozžiarila ohňostrojom tisícok svetlíc, rakiet a inej pyrotechniky a mňa nenapadlo nič iné, ako pritiahnuť k sebe Aené, mocne ju objať a v dlhom bozku ju hrýzť do jazyka. Zúrivo mi to opätovala a v ústach som ucítil chuť krvi. Prestalo ma všetko zaujímať a tentoraz som ja ťahal Aené za sebou, mal som v úmysle dostať ju do postele a do rána sa s ňou milovať. Vo výťahu sa ku mne privinula s čudnými plamienkami v očiach, sľubujúcimi vášnivé milovanie. Zrazu ma však premkol zvláštny pocit, intuícia mi rozblikala v hlave výstražný majáčik, zdalo sa mi totiž, že rýchlovýťah akosi pridlho putuje do dvadsiatehosiedmeho poschodia. Než som stihol si všetko riadne uvedomiť, Aené mi strčila pod nos malý flakónik a ja som sa odporúčal, padol som do bezvedomia. Prebral som sa na zápach čpavku, pocit studenej vody na tvári a vo vlasoch a občasné facky. Recepčný, liftboj a pravdepodobne privolaný doktor sa ma snažili dostať z výťahovej kabíny a odviesť do mojej izby. Po chvíli som sa cítil vporiadku, zbalil som si svoje veci, vyplatil ubytovanie a v pohode sa odviezol taxíkom na letisko. Aené mi vôbec nezišla na um...
Teraz som doma a to, čo sa dialo od toho okamihu straty vedomia až po jeho opätovné nadobudnutie, je mi záhadou, ovláda ma však silný pocit, že to viem, iba si nedokážem spomenúť. Z temných hlbín kýmsi zablokovanej pamäte sa mi v istých okamihoch vynárajú spomienky na cestu v akomsi prečudesnom zariadení, na chvíle úplnej letargie strávené v miestnosti bez okien, v ktorej som ležal úplne nahý, na záhadné postavy s obrovskými očami, na ich dotyky, na Aené a ďalšie ženy a na súlož s nimi, opakujúcu sa až do bezvedomia. Keď som sa, už doma, prvý raz videl a teraz vždy, keď stojím v kúpelni pred zrkadlom nahý a hľadím na tú postavu oproti, som na pokraji šialenstva...
*
Mladý muž skončil svoj príbeh, postavil sa a začal rozopínať remeň na rifliach. Po malej chvíli predo mnou stála roztrasená postava nahého muža. Pohľad na neho ma šokoval, pripomínal mi... trúda... po svadobnom lete, tomu prirovnaniu som sa nevedel ubrániť.

Zlatica Málusová

Zlatica Málusová

Diskusia

SARS
Preklepy a zase preklepy. Už by ste sa mohli naučiť po sebe prečítať ešte pred odostslaním na internet (ideálne je prečítať po 3-7 dňoch). Teraz k poviedke. Buď z rozprávača (postava, ktorá rozpráva príbeh, hlavnému hrdinovi) urobili Trúda, keď bol bezvedomí, alebo poviedka nie je fantastická. Odpoveď nechám na autorovi (a dúfam, že homosexuálna narážka nakonci nebol iba preklep).
23.03.2010
Zlatica Málusová
SARS..Preklepy ? Homosexuálna narážka, či narážka na homosexualitu ? Vážne ?
Prírodovedec Brehm popisuje svadobný let včelej kráľovnej tak, že za letu ju trúd oplodní, pričom príde o rozmnožovacie ústrojenstvo. A prísť ako človek o rozmnožovacie ústrojenstvo ( ako a prečo je na fantázii čitateľa ) spadá do fantasy kategórie, nie ?
24.03.2010
Šaňo aka Babcom
Zlatica, prave si napisala, co som chcel napisat ja. :) Preklepy som tiez ziadne nenasiel, ale cital som to narychlo, tak sa mohlo stat, ze mi nieco uslo. SARS, uved priklady, ak tam nieco bolo, aby sa autor vedel najst / poucit. Homosexualny podton tam nie je ziaden, proste len vypointovanie pribehu, ze prisiel o pohlavne ustrojenstvo, ako trud. :) Mozno to boli nejake vcelie mimozemstanky. :D
24.03.2010
SARS
sry, ale toto mi nejak uniklo. Možno to bude tým, že od čitateľa očakávaš istú biologickú znalosť. Konieckoncov na kastrácii pri sexe nevidím nič fantastického (podobne ako kanibalizmu, či 500 ďalších sexuálnych deviácií).
24.03.2010
SARS
edit: sry, ale huriavk som fakt nepoznal (a kopu ďalších iných slov)
24.03.2010
Šaňo aka Babcom
Oh, inak poviedka sa mi pacila... Stylistika bola niekedy prilis intenzivna, trochu by to potrebovalo presvetlit. Je to velmi tuha zmes dlhych viet, vela ciarok. Stacilo by rozdelit suvetia na jednoduche vety. Okrem toho mozno trochu viac opisat ramcovu situaciu, pretoze na zaciatku sa zda, ze pribeh je prerozpravany z nejakej dalekej skusenosti z minulosti, ale na konci zrazu stoji ten druhy rozpravac pred prvym rozpravacom, co trochu maetie. Pacilo sa mi ale, dal som 6.
24.03.2010
jurinko
Sano povedal nieco, co som chcel ja - vela dlhych viet (na zaciatku je veta cez 4 riadky, co je uplne zlo), cele to bolo take divne uponahlane, najprv tam bola trma-vrma, potom juchu pod vplyvom drog, potom zas antidroga a hybaj sa zabavat, potom zas droga a pravdepodobne unos, potom zas cpavok a prva pomoc.. Paneboze! Chcelo by to spomalit, ucesat, skratit vety, posekat ich na drobnejsie, urobit z toho normalny pribeh (ak tam ma toto vsetko byt, tak by to mohlo uplne kludne mat 7-10 stran, nie jednu a zmatenu).
24.03.2010
jurinko
No a veta: ..."mi uchopila genitál, nezvyčajne mohutne erektujúci" bola tak uboha, zla a nevhodna, ze zrazila hodnotenie minimalne o bod. Nikto(!), kto niekomu rozprava pribeh, takto nehovori. Pokial sa slovo "genital" nenachadza v lekarskej sprave, tak je absolutne nevhodne, rovnako ako podivny novotvar "erektujuci". Snaz sa dat postavam realnost, hlbku, psychologiu, preco konaju/rozpravaju tak ako chces. Inak to bude vzdy len podivna zlatanina. Dal som 2
24.03.2010
Šaňo aka Babcom
Jurinko: suhlasim, ta veta s erektujucim genitalom ma tiez trochu sokovala... odrazu som musel mysliet na to, ze by sme mali zaviest system "poviedok s hviezdickou" = mladezi nepristupne alebo nieco take. :) Podla mna by ta veta tiez mala byt prerobena, aby zapadla do textu. Inak, 2 sa mi zda prilis silne... mne sa pacil napad, aj to, ze koniec, ako to napokon u daneho mladeho muza vyzera je prenechane na citatelovu fantaziu. :)
24.03.2010
jurinko
Myslim, ze je na case, aby som objasnil moje hodnotenia. Pretoze ak chapeme 2 vo vyzname 20%, tak to je mozno az prilis krute. Ja som si totiz (cisto sukromne) rozdelil 10 dielikovu stupnicu na 3 vacsie casti: 1-3 uplny zaciatocnik, 4-6 viacmenej pokrocily, 7-9 takmer profesional (10 je samostatne hodnotenie, nieco akoze "UAU!! DOKONALE! JUCHUU!"). Takze tato poviedka mi pride velmi amaterska (co nie je vylozene zle, je to skor charakteristika nez sud) a v ramci amaterskych poviedok je takym stredom. V podstate to moze znamenat, ze 3 je za istych okolnosti lepsia ako 4, pretoze 4 znamena sice mierne pokrocilu, ale nepodarenu poviedku, kym 3 znamena velmi vydarenu pracu (aj ked v amaterskej kategorii). Pripada mi totiz, ze ak by sme chapali stupnicu ako jednoliaty celok, tak by sa takmer vsetky poviedky (vratane tych velmi zlych) museli pohybovat nad cislom 4 (v zmysle 40%). Som uchyl?:-)
24.03.2010
Šaňo aka Babcom
No... Uchyl asi nie si preto, ze si si do jednej stupnice vlastne vlozil tri, ale co ja viem, ci to tak funguje? Problem je v tom, co si naznacil, ze mozno je 3 lepsia ako 4. Ale tak to pochopis len ty a nik iny. :) A podla mna je jasne, ze dam poviedke 2 body, ked je uplne priserna. :) Preco by som nemohol dat nizke hodnotenie?
24.03.2010
Zlatica Málusová
Ups... a ja že je to portál pre dospelákov. Veď už aj školopovinné deti vedia svoje.. Čo máte proti použitým terminus technikus ? Tie sa predsa nepovažujú za nemravné či oplzlé, nemôžu urážať. Reakcia zaváňa prudérnosťou, zdá sa mi neadekvátna. Nuž a k ostatnému ? Mne sa páčia rozvinuté vety, súvetia, krátke mi pripomínajú infantilné dialógy, s obľubou používané v televíznych seriáloch. Rozpisovať čosi na 7-10 strán, čo v zmätenosti vybľaboce pri sedení u psychiatra mladík z prežitého psychicky úplne mimo ? Alebo písať zbytočné detaily, či text upraviť nebodaj kvázi popisnejšie ".. obsah plastovej, asi 2 či 2,5 litrovej fľaše s červeným uzáverom, s tekutinou žltozlatej farby a hustej konzistencie.." ? To hádam nie. Stratilo by to dynamiku, spád a dej by bol sračka.. sorry za výraz..
24.03.2010
Šaňo aka Babcom
Zlatica, myslim, ze to nie je prudernost - kludne si precitam aj ero-scifi, ak je dobre napisana a vobec sa za to nehanbim, vec je ta, ze to slovo do poviedky stylisticky nepasuje. Ak autor/ka pomocou stylistiky do toho momentu vykreslila nejaku osobnost mladika, tak te vyber slov podla mna k tejto osobnosti nepasuje. Specialne, ak je to pomaeteny mladik you psychiatra. (inak, to, ze to psychiater / psychoterapeut som vobec z kontextu poviedky nevycital.) ak chces vediet, ako ludia rozpravaju, skus si niekedy nahrat nejaky rozhovor na magnetak, pustit si ho a transkribovat ho. Potom uvidis, ze takyto rozhovor nikdy nie je to, co nakoniec skonci ako literarne dielo - tu by autor / ka musel/a prerobit celu stylistiku. A co sa tyka tych suveti - pisat ich a citat ich je nieco ine. :)
24.03.2010
jurinko
Sano: no, ono vlastne by to malo byt tak, ze aj najlepsie amaterske diela (3) su horsie dokonca aj ako nevydarene pokrocile diela (4). Len niekedy sa moze autor citit potesene, ze sa mu podarilo amaterske dielo (3). A niekedy moze byt nestastny, ze sa mu to nepodarilo (aj ked to ma vsetky atributy pokrocileho diela) napisat lepsie (4) Zlatica: Sano ma pravdu. Zjednodusim to, lebo som buran: "cicina, vtak" mi nevadi, "genital" mi vadi, lebo nesedi. Psycholog? Preco si to nezakomponovala do deja? Stacilo par osloveni (pan doktor, viete,..). Takto to vobec nebolo citit. Nevyzeralo to ako priama rec zmateneho cloveka, vyzeralo to ako literarne dielo, ktore posobilo zmatene a neusporiadane. No a suvetia mozu byt fajn (neda sa vsetko pisat kratkymi holymi nerozvinutymi vetami), ale zas plati, ze menej je niekedy viac. Proste plati zlata stredna cesta, nie suvetie s 500 ciarkami na 4 riadky.
24.03.2010
Zlatica Málusová
Nuž, zisťujem, že by ste podaktorí chceli, aby poviedky boli písané podľa vašich predstáv. Ale kde by sme potom došli, k akejsi unifikácii, jednote názorov, prejavu ? K tým päťsto čiarkam na štyroch riadkoch, ako to Jurinkových zrátal , nič nedodávam, iba sa usmievam. Urazená ješitnosť..
24.03.2010
Šaňo aka Babcom
Teraz neviem, ci myslis tou jesitnostou teba alebo nas. Myslim, ze nam trochu krivdis... Nejde nam o to, zhodit autora alebo mu povedat, ze existuje iba jeden jediny styl pisania... pretoze neexistuje, inak by sme tu nemali tolko autorov na svete a tiez by sme tu nemali oblubenych autorov, pretoze nie vsetci mame rovnake chute. To, ze sa jurinkovi a mne tento styl pisania nepozdava, neznamena, ze sa nebude pozdavat niekomu inemu. A co sa tyka tej uniformity: pisanie samo o sebe je tak ako vyrazom autora aj jeho konfrontacie s citatelom... ved inak by vsetci autori pisali iba do suflika a nikomu by sa ziadne diela do ruk nedostali. Poviedka ma podla mna celkom dobry napad (preto tych mojich 6 bodov), no prevedenie nie je najlepsie (preto iba 6). Ak autorovi zalezi na tom, aby na sebe pracoval, tak prijme kritiku taku, aka pride. My nehovorime, ze ju musi aj uplatnit. To je uz na nom.
24.03.2010
Zlatica Málusová
Šaňo, súhlasím s Tebou. Som za to, aby prezentácia názorov v diskusných príspevkoch slúžila autorom v ich zdokonaľovaní. Viem, čo hovorím, rozoznám kritiku od kritikárčenia.
24.03.2010
YaYa
Súvetia alebo krátke vety? To nie je o rozhodovaní sa medzi nimi, práve ich prestriedanie tvorí efekt. Dlhé súvetia sú síce možno pekné, znejú inteligentne, ale niekedy do konca zabudneš, čo bolo na začiatku. Krátke vety sú uderné, veľmi dobré na zvýraznenie, pretože v súvetí niekedy nie je celkom jasné, ktorá informácia je tá najdôležitejšia. Rozhodne sa musia používať oboje, to nie je buď-alebo... Veď to je základná poučka z teórie literatúry. Áno, individuálny štýl je tiež o niečom inom, ale každý individuálny štýl stojí a padá na tom, či sa to dielo bude čítať... Len to som chcela...
24.03.2010
jurinko
Zlatica? Ty mas pocit, ze to dielo je dobre take, ake je? Ze uz na nom nie je nic, co by sa dalo zlepsit? Ale uprimne.
24.03.2010
Simcsa
Podľa mňa to bolo divné... Totálne som to nepochopila... Najskôr boli na ulici, tam si to rozdali, potom išli do hotelovej izby, zrazu sa chcel ten muž (meno tam nebolo nie?) ísť prejsť a dostali sa zase na ulicu, kde boli na začiatku. Po chvíli si to ten muž rozmyslel a zase s ňou chcel ísť na izbu.... Skrátka to bolo totálne zmätené a aby som to vôbec pochopila (hoci ani teraz neviem či sa mi to už podarilo) musela som si to prečítať znovu a pomaly.
24.03.2010
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.