Mesto mojich hriechov

Cestou zla kráča človek dobrovoľne. bez ohľadu a následky, bez ohľadu na predstieranú ľudskosť, ostávame stále zvieratami.
Filmová história scifi
Rok 195 pred V.S.
V slnečnom voze
porodila chvíľa
syna aby zabudla
okolo stáli nebesá,
pod nohami
ľud čakajúci dážď
Orgovány, červené a biele rozvoňali celú ulicu, od jej úzkeho takmer nepatrného východného až po široký bulvár s obchodmi a kaviarňami na jej západnej strane. Z ďalekých, no nie až tak ďalekých lesných priestranstiev, prebíja vôňu orgovánu, vôňa bujnejúcej divej vegetácie klíčiacej po celé stáročia z úrodnej černozeme presýtenej životodarnými minerálmi, dedičstvom dávnovekej sopečnej činnosti v tejto oblasti. A napokon z ešte vzdialenejšej, no nie tak veľmi vzdialenej zabudnutej doliny, sadá na mesto vôňa mŕtvych anjelov, padlých, dávno zabudnutých, dávno mŕtvych, no predsa živých. Slabý sotva badateľný povzdych pevných podloží, na ktorých spočinula plácha smrť nedospelých. Ležia v zemi ako dobré zrno a čakajú na svoj čas. Čakajú, zatiaľ čo mi vdychujeme ich všadeprítomné roztrúsené atómy. Uvedomujem si ten paradox, pretože smrť sa ma bytostne dotýka a je mojou nedeliteľnou súčasťou. Mám za to, že aj predčasná smrť, ak má svoj zmysel, je lepšia ako život v utrpení a neľudskej deštrukcii, ktorá neskôr samu seba naklonuje do ešte desivejšej a zbesilejšej podoby. Ten domino efekt, nezastaviteľný pohyb zla, ktorý sa na nás rúti z generácie na generáciu a láme väzy celému ľudstvu, môžeme spomaliť len odstránením malých čiernych kostičiek.
Každý deň za mnou niekto príde a pýta sa:
„ Kde si ukryl všetky tie deti ? “
„ Ja neviem. Odpovedám ticho. “
„ Neviem nič, ja vyrábam ozdoby. Nie som vrah. To oni, prezradili na mňa samé lži.“ Usmejem sa a ponúkam svoj tovar. Hračky, bižutériu, náramky, gorálky dúhových farieb, drobné náušnice a figúrky, malé ako perly. Iba raz, alebo dva krát som sa pristihol pri myšlienke, že na tom asi niečo bude, veď zatiaľ ani jedno z tých detí zo svojho hrobu nevyšlo.
„ Čo vlastne sme? Čo tu všetci chceme a nedočkavo hľadáme? Sme vôbec hodný otázok a potom, sme hodný odpovedí ? Načo by nám boli ? Ako by sme dokázali naložiť s pravdou. Buď to by sme ju upálili, zarezali ako jahňa, utopili ako nemluvňa, alebo utýrali - znásilnili a živa pochovali. Na čas by sme tak utíšili vlastný hlad. Naše potreby visia nad priestorom ako Damoklov meč. Nad všetkým nie len nad nami, akoby sa mohlo zdať. Naša nízkosť ohrozuje všetko poznané aj našimi predstavami neuchopiteľné. V globále sa ľudstvo nedá zaradiť vyššie ako na dno fyzickej a psychickej evolúcie, čo nám predchádzalo nestojí za zmienku, rovnako ako my sami. Spoločnosť mysliacich zvierat bez vyššej dokonalosti, prízemná a spútaná vlastnými pôžitkami, malicherná a slabá, predurčená len na plodenie a trovenie. Až sa raz v budúcnosti vyvinie ľudská podstata do dokonalejšej vyššej vrstvy, ostane naša malosť a slabosť len ťaživou spomienkou navždy strávená v útrobách nekonečnej priepasti priestoru.“
Dnes som predal niekoľko naozaj pekných kúskov. Kupujú si ich ľudia, ktorý tomu rozumejú, ktorý ma neodsudzujú a ktorý dobre platia. Nevnímam svoj život nijak negatívne. Aj keď mnohým by sa to tak mohlo javiť. Stojím tu pred tvárou celého mesta. Viem, že som pre ňu nepostrádateľný a tak na mňa nenapľuje. Kedysi dávno som čítal krátku poviedku. Napísala ju Američanka Ursula Le Guinová, bola o mestečku Omelas. Môj Svet sa preto tiež volá Omelas. Nieje to žiadna náhoda. Viete o tajomstve nášho sveta ? Viete o šťastí a tak určite poznáte aj jeho tajomstvo. To tajomstvo ukryté v suteréne jedného z domov, za hrubým kovaním starých dverí, za múrmi, neprekonateľnými a mučivo chladnými, to tajomstvo leží vo vlastných výkaloch a má deväť rokov. Vedia o ňom všetci, chodia sa naň pozerať a smútia nad jeho trýznivou, no neriešiteľnou situáciou. Vidia ho ako prosí a ševelí do vlhka tej pivnice:
„ Prosím, pustite ma von. Už sa polepším!“ Vedia o jeho suchých vyplakaných očiach, vedia o jeho zhnisaných ranách a vredoch na zgniavenej dušičke. Vedia o nich, no zatvárajú oči aby nevyplašili to svoje krehulinké šťastie, aby snáď nevzali nešťastie z toho klbka špiny, čo sa ešte stále bije a tvári ako človek. Nie, nikto nikdy nebude riskovať šťastie tisícov pre šťastie jednotlivca, to by predsa znamenalo vpustiť za hradby mesta pocit viny. Pocit viny, pocit rozvratu a beznádeje, by zaplavil mesto už s pocitom obyčajnej spoluúčasti na tom nehoráznom nespravodlivom čine. Spoločnosť má vždy pravdu, svoju, tú ktorá sa vlní krajinou a je jej jedno či so sebou berie íl, alebo celé mestá. Tak je to a všetci o tom vedia, ale všetci radšej prižmúria oči, lebo si nikdy nebudú istý zajtrajškom, v ktorom môžu kráčať tým nekonečným bulvárom za jediným účelom, budú vyberať z malých, tak nádherne krehkých, vybrúsených perál ležiacich na mojom stolíku a pozerať pri tom do zeme, tak ako už mnohý pred nimi a mnohý ďalší po nich.
Ja viem kde rastú horké plody tejto záhrady. Ja viem kde treba sadiť, aby kyslá zem nezožrala úrodu pred vyklíčením malého semienka. Viem ako odplašiť škodcov a ako privolať plodné včely. Viem, že záhrada potrebuje vlahu a človek slovo. Viem to a preto tu dnes stojím na očiach celého mesta. Na tom pranieri hanby, ktorý pre mňa postavili stovky mojich tajných zákazníkov. Ak by sa aj našiel niekto kto by vypustil to utýrané a zúbožené svedomie mesta Omelas z pivnice, pritúlil ho a dal by mu najesť, očistil by jeho rany a obliekol doráňané nahé telo do teplých mäkkých tkanín, ono samo by tým už veľa nezískalo, to viem. Iba ak pocit neurčitosti a viny, ktorá by ho zabila skôr ako samota jeho smutnej existencie.
Ak máte choré svedomie a je niekto kto vám môže vo vašom trápení pomôcť. Ak ste zúfalý a zastavíte sa pri mojom stánku, pri figúrkach z malých perál a vyberiete si jednu z nich. Ak ma aj vtedy budete odsudzovať a poviete si vrah, pôjdem do toho údolia a na jeho dne nájdem dôkaz o tom, že to tak nieje, že ja mám pravdu a vy sa mýlite. Ale dovtedy budem tu, pretože ma potrebujete. Potrebuje ma aj keď mnou opovrhujete. Som súčasťou vášho pokryteckého sveta, rovnako ako sú jeho súčasťou milióny tých ktorý za vaše dni zaplatili tými svojimi.

Peter Olana

Peter Olana

Diskusia

jurinko
Ako mozu niekoho ovplyvnit kauzy Fritzl a Kurim *neveriacke krutenie hlavou*. Kazdopadne to nebola poviedka, skor take akoze uvahy na zamyslenie a uz vobec nic som tam nevidel scifi ani fantasy, takze si myslim, ze to tu nema co robit. Ale ak by som mal hodnotit, tak klasicke chyby (Y/I, stylistika, zacinanie dalsej vety slovom, ktorym sa konci predchadzajuca veta, "Z ďalekých, no nie až tak ďalekých" bolo uplne zle, treba to povedat jednoznacne, a aj ked dalsia veta sa to snazi zopakovat a akoze ospravedlnit, nesedi to tam). Dal by som 2, ale nedam nic, lebo to sem nepatri. Nabuduce nech je to trpaslici predavac a mozeme sa tvarit, ze po zazmureni oka je to akoze fantasy. Takto to bola len klasicka uvaha nad tym, ake je ludstvo skazene a zle. A navyse nie dobra..
30.06.2008
žjuvka
Samovražedný príspevok - uvedomelá esej. V celku sa zdalo, aj keď skutočne nešlo o poviedku. Vždy mám pocit, že sa musím dať liečiť. Fakt, že nás je viac.... poteší. A tiež červený orgován.
30.06.2008
zuna
a vy ste to pochopili ?? pomooooc . nerozumiem , mam si to precitat este raz? ake devatrocne dieta v suterene domu, a ake zavrazdene deti, to spravil ten predavac, preco? preco ho mesto potrebuje?. normalne som nestastna ze mi to cele uslo. asi nemam chciet take priamociare vysvetlenie hej? to ma byt skor o tom dojme aky sa snazi navodit esej a o tych uvahach ??
03.07.2008
jurinko
zuna: nie, to je iba taka akoze tvoriva poza autora. Netreba za tym hladat nejaky hlbsi zmysel. Proste ludstvo je skazene, lebo pre vlastny prospech a pohodlie (potrebujeme predavaca) zatvara oci pred porusenim vyssich principov (to nieco s tymi detmi, ako nim vsetci pohrdaju). Radi by ho odsudili, ale ich pohodlnost im to nedovoli, a preto sa stavaju vlastne spoluvinnikmi. Asi tak som to pochopil ja. Ale nemozem povedat, ze by ma to nejako nadchlo alebo sa mi to pacilo. Klasicka klisovita vec, ludstvo = protiprirodna skazenost sama. Ali G by povedal: Booooring! :-)
03.07.2008
Peter Olana
V podstate je to len zamyslenie, či má zmysel žiť život v utrpení. Rozprávač príbehu (lekár ?, možno) verí, že nie a preto sa rozhodol unášať týrané deti a ponúkať ich orgány rodinám, ktoré ich postrádajú. Lekár stojí len na pomyselnom pranieri, pred vlastným svedomím, pretože vinný sú všetci. (napr tak ako my sme vinný v ropných konfliktoch) ... + Vznikla skôr, ako spomínané kauzy, ale je ovplivnená rovnakým utrpením. + Je to len pripomienka poviedky Omelas a zároveň je to slohová práca, spomínaná celkom dva krát v textoch o Veľkom Sortovi (ešte vás nimi potrápim asi sedem krát). + Ďakujem za kritiku. + Jurinko, vo svojom poslednom príspevku si presne vystihol pointu poviedky Omelas (Čítal si?), až na tie deti, ktorými niekto pohŕda, to dieťa v pivnici, všetci ľutujú a úprimne sa trápia jeho osudom, pretože trpí za všetkých. O to viac sa, v konfrontácii s jeho strašným utrpením starajú o tie svoje.
03.07.2008
jurinko
Necital som Omelas, je to tu na serveri, ci kde? Aj ked ja aj tak moc nemam rad taketo diela, takze neviem, ci sa mi to bude pacit..
04.07.2008
zuna
ani ja nepoznam Omelas, ale ked to napisala Ursula le Guin nemoze to by zle, takze tusim potom siahnem !
vdaka za vysvetlenie :) asi sa to moc odkazovalo na to vyssie spominane dielko takze tie fakty (lekar, organy) neboli zrejme. no ale ok, beriem si ponaucenie, ze sa treba pozerat na posolstvo poviedky a nezaoberat sa nevysvetlenymi faktami :)
04.07.2008
Rasto
Ok, pre mna z toho vychadza necitat Petra Omelasa a pohladat ci ma Jurinko nejaku poviedku. YAWN
11.07.2008
draculin
To dolezite tu uz bolo povedane k poviedke,tak sa nechcem citit ako posledny ucastnik sutaze "kopni si do cernocha" na vyrocnom stretnuti KKK.Proste... ludai su zli,sebecki,kratkozraki,materi alisticki..ludstvo sa znici alebo same,alebo bude "potrestane" znicenim z ruky vyssej moci..atd.Osobne ma uz dost unavuje citat a pocuvat stale dokolecka to iste,to odsudzovanie a kritiku celeho ludstva z polobozskeho pohladu autora,hm (ktory ovsemze nie je az taky zly).Skoro ako keby nikto nedokazal uz Heinleinovsky najst nieco dobre v ludoch,po vzore Sapkacovych hrdniov robit male dobro napriek nepriazni osudu..jednoducho spisat nieco,co nebude len zapisom myslienok na temu "pochmurnost v dusi"..
25.07.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.