Cesta k Oltáru

Krátka poviedka o tom, že ani zástancovia temna nemajú na ružiach ustlané...
Filmová história scifi
Cesta k Oltáru
Držal som sa tesne pr Pánovi a razil som mu cestu.
Nebolo to ľahké. Cisárových mužov pribúdalo a neboli to len skupinky usoplených sedliackych faganov, hľadajúcich dobrodružstvo, ktorým som za behu drtil lebky .
Nielen oni. Nájomní žoldnieri, zakalení tuctami bitiek, palácová garda od kolísky cvičená k boji, elfovia so zbraňami, ktorých zásahy ma pálili ako vriaci olej, a nad všetkými tí prekliati Synovia Slnka.
Bojovali fanaticky s pohľadom námesačníka až do úplného konca - často som musel pridať pár rán do ležiaceho tela, aby nás znenazdajky nechytilo za nohu.
Ich krv som mal všade. Lepila mi vlasy, stekala mi do očí, za krk. Porisko sa mi šmýkalo z rúk, na ktorých som mal v jednej slizkej mase všetko, čo obsahuje ľudská hlava.
Zastavil som sa, aby som si utrel ruky o plásť, pričom sa mi naň prilepil chcuchvalec vlasov.
"Nemáme čas! " vyštekol na mňa Pán (nepriatelia ho volali Achamon, ale mňa by toto oslovenie stálo život, alebo minimlne niektorú z končatín) a hodil po mne kameň.
Áno, má pravdu. Nemôžem ho zdržovať.
Je moja jediná nádej.
Nie.
Istota.
................
Putovali sme chodbami už skoro celý deň. Museli sme sa zakrádať ako šelmy. Labyrint roztrieštil nepriateľove sily, ale aj tak okolo nás pomaly tkali svoju sieť.
Pán sa chytil za hruď. Vedel som, že cez vestu zviera Zdroj, ktorý mal na masívnej zlatej reťazi na krku. Oltár je blízko.
Bol unavený. Snažil sa nepužívať Zdroj, ale nemohol sa bez neho úplne zaobísť. Nie teraz.
"No keby si nebol taký neschopný a zvládal tých chudákov bez toho, aby som ťa stále musel liečiť, už sme tam mohli byť!" odtušil môj pohľad .
Z rany na krku mi opäť začal vytekať karmínový pramienok krvi.
Tentokrát ju nezacelil. Už nemôže namáhať Zdroj.
............
Zastali sme pred mohutnou bránou, pobitou kovovými platňami.
Z celej sily som zatlačil na jedno krídlo.V hlave mi hučalo a na zem husto padali červené kvapky. Avšak každá myšlienka na to, čo je za bránou, mi dodávala silu. Zatlačil som ešte viac, svaly na nohách mi prudko pulzovali, až som sa celý roztriasol.
Brána sa otvorila.
" Ostávajú už len minúty, aby som vykonal obrad. Pár minút k večnosti... " , povedal Pán neprítomne. Oči mu víťazne svietili. Opäť chytil Zdroj, tak pevne až mu zapraskali hánky.
Áno, už len minúty.
Nadýchol som sa a vstúpil.
Miestnosť bola zaliata špinavým svetlom desiatok sviečok, fakieľ a olejových lámp. Steny boli pokryté vrstvami starých sadzí, ukladajúcich sa tu snáď už od počiatku vekov a ktoré teraz úplne zakrývali pôvodnú výzdobu sály, ak tu vôbec nejaká bola.
Ale naše oči patrili Oltáru.
Stál tam, kocka z kameňa černejšieho ako koniec vekov, dokonale symetrická ako dobro a zlo.
Pán k nemu pristúpil a pohladil ho svojou šlachovitou stareckou rukou. Chcel som urobiť to isté, ale jediným pohľadom ma zastavil.
"No to snáď nie!" zasmial sa a pokrútil prstom, ako keď otec karhá neposedné dieťa.
Ustúpil som od neho zatváriac sa preľaknuto a odvrátil som hlavu.
Až teraz som si všimol, že tu nie sme sami. Štyria mohutní muži s maskami Magoga na hlavách stáli mlčky v tieni pri jednom z hrubých stĺpov, ktoré držali klenbu a pozerali na nás. Museli doraziť niekoľko dní pred nami, aby pripravili Oltár.
Ona tu bola tiež. Pripútaná striebornou reťazou, sedela tam schúlená a poplašene na nás hľadela. Elfka z juhu, čistá krv dávnych čias, ktorá musela potriesniť ruky toho, kto hľadal kľúč k večnosti. Pán obetoval takmer všetkých svojich poskokov, čo mu ostali, aby ju zajal. Len mňa a týchto štyroch ešte potreboval.
Zatiaľ...
"Pristúp!" pokynul Pán mužovi, ktorý bol najbližšie. Ten vykročil a jeho dlhý plášť pritom výril kúdoly prachu, ktorý však unavene hneď sadal zase na dlážku. Zastavil sa na krok od Pána a mlčky čakal.
Vtom sa ako blesk mihla dýka a preťala mužov krk. Krv prudko vystrekla všade navôkol, pričom zahasila niekoľko sviečok. O dve sekundy neskôr sa bezduché telo triaslo na zemi v posmrtných kŕčoch.
Vedel som čo mám robiť. Ako víchor som vletel na zvyšných troch a udieral.
Kladivo bolo odmala mojou predĺženou päsťou, ktorej pohladenie prinášalo smrť. Ozvalo sa niekoľko prasknutí, ktoré ešte mnohokrát zopakovala ozvena a na zem dopadli ďalšie tri telá. Myslím, že by nekládli odpor, ani keby som im dal šancu. To trocha pokazilo moju radosť z boja.
Dievča prudko dýchalo, ale inak nevydalo ani hlások. Striedavo pozeralo na nás oboch.
Pán nepovedal ani slovo, len pokynul hlavou smerom ku nej.
Odhákol som striebornú reťaz zo steny a priniesol elfku na oltár. Moje ruky sa na jej bielom spotenom tele podpisovali krvavými otlačkami.
Pozrel som jej do očí. Boli zúžené strachom, ale nestratila sa z nich hrdost, ktorú si jej rod budoval tisíce rokov.
Ona nezačne kričať, ani nebude prosiť o milosť.
Akonáhle som ju položil, sálou sa začali niesť Pánove slová, zmenené ozvenou na stohlasý chorál.
"Večná Rieka, napájajúca Zdroj, prijmy tento prúd starej krvi..." odriekal zo zvitku, ktorý držal v ruke. Druhou zvieral Zdroj, ktorý si zvesil z krku. Ruka sa mu kŕčovito triasla. Hlas mal krákavý a prerývaný, ako krkavec. Občas na mna rýchlo pozrel, či som na mieste, ale neprestával sa sústrediť na zvitok.
Stál som nad dievčaťom s dýkou v ruke. Jej rúčka ma neuveritelne pálila, každým Pánovým slovom viac a viac, ale snažil som sa nepohnúť.
Jeho hlas prešiel do chrčavého zavíjania, ako vyslovoval prastaré zaklínadlá v reči, ktorá nebola stvorená pre ľudské ústa.
Z Oltára sálal chlad, ktorý bol protikladom páliacej dýky.
Myšlienky mi výrili v hlave v hlave šialenou rýchlosťou, až zastali v jedinom bode.
Teraz!
Tie oči. Ten šokovaný pohľad. Výraz zdesenia a náhleho poznania. To bola moja odmena za tie roky.
Za tie roky, keď som bol jeho handrou, ktorou si utieral cestu pred sebou. Keď som bol verným psom, ktorý trhal na kusy toho, ktorého označil svojim pokrúteným prstom. Pes, čo sa uspokojí so storazy obhryzenou kosťou.
Aký bol teraz smiešny. Hadovitá čepel dýky sa mu vlnila von z chrbta a leskla sa vo svetle sviečok. Zúfalo sa skrúcal, jednou rukou ma škriabal po tvári a druhou sa snažil nahmatať Zdroj.
Zakýval som mu ním pred očami.
"Hľadáš toto?", zazubil som sa.
Odpovedal mi len chrčaním, pričom mu z úst hojne vytekali krvavé bubliny.
"Zra-a-dcov-ský bas-sst-ard!", zaúpel.
Posledný krát som mu pozrel do očí. "Je čas sa rozlúčiť Môj Pane!"
Jemne som mu chytil hlavu do dlaní, ako boky dievčaťa pri tanci.
Rázne som nimi pokrútil a zlomil mu väz.
Jeho chrčanie utíchlo.
Jediným zvukom bol prudký dych elfky a vzdialený lomoz.
Nepriateľ nás už objavil. Synovia Slnka nás konečne zacítili.
No nič, su pozvaní.
"Ako sa voláš?", spýtal som sa elfky a pohladil ju po krásnych havraních vlasoch.
Vyzerala pokojnejšie, vlhké belasé oči upierala na mňa.
" Calanea. Ty...vezmeš ma odtiaľto?" potichu odvetila s nádejou v hlase a ďalej na mňa upierala tie okále.
Veru, so ženami som sa často nestretal....
Usmial som sa na ňu . "Áno vezmem. Ďaleko."
Nepriateľov bolo počuť v susednej chodbe.
Oltár bol stále mrazivý. Obrad nebolo treba začínať odznovu. Schytil som dýku.
Pochopila.
Jej krv utvorila na Oltári obrazec v tvare rozkvitnutého kvetu a pomaly vsiakavala do ónyxovo temného kameňa, ktorý ju nadšene prijímal.
Tisíce rokov bojov, bádania a stovky diablovi upisaných duší skončilo tu.
Sila zo Zdroja sa mi začala rozlievať v žilách, pálila ako láva, miestnosť sa mi divoko krútila pred očami. Krupobitie strieborných ihiel sa mi zapichávalo do hlavy a presýpacie hodiny času sa zastavili na zrnku agónie. Plamene sa rozhoreli jasnejšie a do nosa mi udrel zápach, ktorý vyvieral z môjho tela, neviditelný tryskal zo všetkých pórov. Nadšene som vdychoval túto vôňu víťazstva.
Synovia Slnka rozrazili dvere a vnikli dnu. Prach sa okolo nich prudko zvýril a sadal na ich belasé plášte.
Neskoro. Hostina sa už začala...

wlacho

wlacho

Diskusia

draculin
Hura,novy spisovateľ!!! :) tak najprv pointa-neviem ci to je rannou prispatostou-ale prekvapila a prijemne.Bod plus:) na nejake preklepy a gramaticke chyby teraz velkodusne kaslem,boli tam ale netrhali oci.Akurat..mozno keby bol text o malicko (jedna stranka?) dlhsi,aby aj "Pan" aj jeho "sluha?" stihli byt trosku viac charakterizovani..Pan trebars ako uplne a arogantne zlo,sluha ako pobiehajuci chvostik a fackovaci panak? V zasade ale moze byt. Hm,a neviem cim to je,ale celu dobu som cakal kedy sa to zvrhne na parodiu alebo humornu fantasy: )
05.05.2006
kAnYs
Na rozdiel od draculina som humornu fantasy vobec necakal :) Ako uz kolega povedal, milo prekvapive ale kratke. Stylisticky vyborne, ale chcelo by to rozpracovat.
05.05.2006
žjuvka
Fiha, osobne zazitky dynamickeho charakteru. Azda len jedno male vytknutie autorovi, co tak uviest niekde tam, hned za nazov, aspon takymi malymi pismenkami, ze nejde o nic svadobneho. Myslim, ze by tym zachranil zivot mnohym romanticky zalozenym diskuterom:) No a teraz k veci. Myslim, ze na noveho autora, teda pokial to nie je niekto zo zufalych prispievajucich, beznadejne zatinajucich paste nad nemennostou obsadenia tychto stranok (ak ano, nechcem to vediet, nechcem, nechcem!!), tak je to viac nez dobre, teda na prvu poviedku na tomto serveri od tohto autora. Ale azda sa k sebe vyjadri sam autor a to v dohladnom case. Cakame.
05.05.2006
Maijro
Uff.. konecne nieco poriadne... mam rad taketo "soft dark" fantasy... ziadne zbytocne slova navyse a dlhosiahle opisy toho aky je kazdy mocny, zly a neviem co este... jednoducho priamo dej a akcia... ale predsa len sa musim pridat ku predoslym komentarom a smutne vyjadrit svoje hlboke sklamanie ked dosiel na koniec.... velmi rad by som vedel ako to pokracovalo... alebo ze by bolo pokracovanie???
05.05.2006
Alexander Schneider
No veru, som tiez prijemne prekvapeny... :) Temnu fantasy som uz davno necital, je to naozaj neocakavane osviezenie. Gramatika je v poriadku, preklepy sa nachadzaju na niekolkych miestach a mna dost vyviedli z atmosfery, davaj si na to pozor! Stylistika je na velmi peknej urovni (napr. "ruky sa na bielom tele podpisovali"). Tie ti normalne aj zavidim. Poviedke zial chyba stupnovanie napaetia, ciastocne kvoli jej kratkosti. Ak porovnam vsetky tri casti poviedky, tak sa mi zda, ze autor je najvyraznejsi v prave tretej z nich. Prva a druha su vlastne zbytocne, na vykreslenie charakterov postav prilis kratke. Sluzia jedine ako dejiskove (priestorove) kulisy a to je podla mna primalo. Skoda, pretoze to malo potencial na viac. Celkovo som to ale ohodnotil 7, lebo ma to bavilo. :)
05.05.2006
Saťo
Ja fantasy velmi necitam(ked tak o upiroch:-)), takze moje hodnotenie neber vobec do uvahy. Napisane to bolo dobre, citalo sa to dobre. Niektore veci som vsak nepochopil. Ten zdroj to bol nejaky amulet dodavjuci magicku silu a zivot?? A na konci ta elfka zomrela?? Zabil ju ci len dokoncil riulal tym ze ju porezal?? U mna ties 7
05.05.2006
žjuvka
Milý Saťo, čo tak niekedy aspoň jedným okom hodiť po Krvi? Doslovne aj obrazne.
06.05.2006
Saťo
Milá žjuvka ďakujem za také pekné oslovenie :-) Nie som si celkom istý či chápem ako si to myslela "hodiť okom po krvi" ale pokúsim sa odpovedať. A doslovne: zdalo by sa mi to trochu nechutné, ale nejaké morálne zábrany mi som voči tomu určite nemal, pravdaže nemohlo by to byť moje oko. A radšej by som hádzal v rukaviciach :-))) Ak obrazne tak ja som už predsa napísal, že krváky čítam rád. "inak si kľudne mohol pridať na krvavosti, kubík krvi na vyše nikdy nič nepokazí, viď Kulhánek." citát z môjho hodnotenia Aldeberanovho Wampíra. Ak si to myslela inak pls napiš ako.
06.05.2006
SARS
Fantasy moc nečítam, ale toto bolo extrémne dobré. Radšej s chválou budem šetriť, drobné chybičky dielu neuškodili. Temný pán dláždiac krvou nevinných cestu k nesmrtelnosti, to tu bolo a nejeden krát. Neočakávaná zrada, tiež. Najvernejší sluha, tak to je originálne (vrátane názvu :). Už sa tešíme, čo sem pošleš ďalšie.
06.05.2006
Katarína Pivarčiová
ja fantasy raada. velmo velmo. bez fantasy by ani moj zivot nebol mojim zivotom. a preto vdaka vrela. aj ked suhlasim so satom ze niekedy tam boli dost zmatky co sa vobec deje. myslim, ze chyba bola v tom, ze si nepomenuval veci priamo ale stale cez nejake metaforky a nazvy, ktore inym nic nevraveli. ... bolo to treba rozviest, viac opisov. ale rozsah bol akurat, netreba to rozpracovat. napisala by som nieco nove, dlhsie a s pribehom, ktory bude zodpovedat dlzke. v tejto poviedke sa ti to podarilo.
06.05.2006
Aldeberan
uf :) dobre citalo. zdalo sa mi trochu neoriginalne. hend od zaciatku bolo jasne že bud panko alebo sluha zomrie alebo vyhodia cely svet do vzduchu. Ale na amatersku poviedku velmi dobre. Davam 7/10
06.05.2006
žjuvka
Saťo, bolo to myslene tak, ze niekde na tomto serveri je poviedka Krv, tusim ju napisala Nicki, no a tam by bolo cloveka (a pod.), zaoberajuceho sa upirmi (a pod.) treba ako sol. To len tak. Ale s tym hadzanim oci mas pravdu.
09.05.2006
SARS
Saťo poslúchni žjuvku (nie som si istý ako ťa sloňovať ;). Na Krvi by sa nám mladá krv hodila :).
09.05.2006
draculin
veru,veru,veru..taka dobra krv nie je nikdy zla :) mimochodom - vsimli ste si,ze zase bolo treba obetovat zenu (to na margo inej diskusie)???? Nieco na tom predsa musi byt... :)
09.05.2006
Saťo
Diky za vysvetlenie, hned si tu Krv idem precitat. Moje sklonovanie: 1.Saťo 2. Saťa 3.Saťovi 4. Saťa 5. Saťovi 6. Saťom(mylim, ze je to vzor chlap)
09.05.2006
SARS
To som rád, Saťo, že si najdeš čas na dobrú Krv ;). btw: To skoňovanie som myslel na žjuvku, pretože žjuvka je chalan :).
09.05.2006
Saťo
Žjuvka, sorry ze som ta oslovolal v zenskom rode, dufam ze ti to velmi nevadilo, este raz sorry.
09.05.2006
draculin
Dalsi co naletel :o))))) ocuvaj,zjuvka..mam taky dojem ze s tvojim nickom tu vyhravas cenu o "najzavadzajucejsie meno" :))
09.05.2006
žjuvka
Diky draculin, teda ak je to poklona a ak by ma to malo tesit. Ale vseobecne k tomu nicku. Ved je to jedno, sklonujte to ako vas napadne, pripadne nesklonujte vobec. Spominane slovo, ak niekoho zaujima jeho slovnikove zaradenie, je vlastne zdrobnelina od ceskeho citoslovca, takze tazko vymyslat nieco ku gramaticko-pravopisnej stranke. Nuz tak, napisane je.
09.05.2006
draculin
v kazdom pade, to co ma vzdy napadne pri citani zjuvkovho nicku je vykrik Zafoda Bíblbroxa: "Žjóva!" :o)
09.05.2006
žjuvka
Neviem ci nahodou, ale vystihol si to draculin. Ten povod je prinajmensom podobny.
09.05.2006
Saťo
Dik draculin, nebyt tvojho prispevku tak ma to ani nenapadne, ale terz ma to uz bude napadat zakazdym :-)))
09.05.2006
SARS
...ale so Zafodom si neporovnateľný ;).
09.05.2006
draculin
jooo...chyba mu druha kedluben :o)))
10.05.2006
SARS
...a tretia ruka ;).
10.05.2006
draculin
a fesna Trillian na kolenach!!!
10.05.2006
SARS
skôr medzi :))).
10.05.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.