B.T. Niromwell

Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Info

Prezývka Niromwell
Web:
Členom scifi.sk: 13 rokov
Naposledy online: 20.09.2024
E-mail: takacova.b@gmail.com
Facebook:
Instagram:
Twitter:
YouTube channel:
LinkedIn:
Snapchat:
Aktivita
Index:
Zbierka: 0
Ponúka / Hľadá: 0 / 0
Komentáre: 593
Články: 177
Poviedky: 57

Zbierka - ponúka

B.T. Niromwell ešte nepridal žiadne dielo do zoznamu, ktoré má navyše.

Zbierka - hľadá

B.T. Niromwell ešte nepridal žiadne dielo do zoznamu, ktoré hľadá.

Zbierka - najnovšie

B.T. Niromwell ešte nepridal žiadne dielo do svojej zbierky.

Diskusia

Ticho
Tiez som sa dost stracala, ale to prepojenia napatia so zobudzanim sa mi pacilo
01.09.2024 23:48:22

Stratený
Pekne prepracovane, dobre spojenie scifi a fantasy a velmi kvitujem, ze obrazok nebol koniec poviedky a teda nie je spoilerom
01.09.2024 23:42:26

Duel
Aké jednoduché, také účinné :D Veľmi sa mi páči spôsob vyjadrovania, dodá dajme tomu klišé scéne okrem cyberpunkových kulís taký exra punc
01.09.2024 18:07:36

Dvanásta hodina
Tým, aká je tá veta neosobná, robí veľmi dobrý úvod. Páči sa mi aj stručnosť, tým, že vidíme obrázok, vlasnne nevysvetľuješ veci, ktoré nemusíš, a čitateľ dostane presne to, čo mu autor chce povedať. Pekné!
01.09.2024 16:43:05

Hviezdna víla
Strasne zaujimavy napad, asi najneprwdvidatelnejsi zo vsetkych v tomto kole. Chcelo by to spracovat na dlhsie, ak mas chut, isto chod do toho, takto motivacia zaporaka vyznieva trochu plocho a ano, vela otazok, napr preco je krv v jednom byte, ak mucenie prebieha v inej, preco 99 vik nevie zdolat zaporaka a nasa hlavna okamzite vitazi, ale pribeh ako taky sa mi velmi paci.
28.07.2024 15:36:01

Minirecenzie

8
Nesmierne vydarené vkročenie do vôd akčnej školy. Autorovi sa podarilo urobiť správne hneď niekoľko dôležitých vecí a výsledkom je veľmi rýchle a príjemné čítanie, knižka sa napriek svojej hutnosti zlúskne za pár dní. Už pri prvom diely som presvedčená, že to pôjde len lepšie, lebo román stojí na dobrom základe - naozaj sympatickom hlavnom hrdinovi, ktorý síce rád kde-komu udrie po hube, nemá extra vzdelanie a kolíše vo svojich spoločenských názoroch, ale má dobre nastavený morálny kompas. Nesmierne vydarené vkročenie do vôd akčnej školy. Autorovi sa podarilo urobiť správne hneď niekoľko dôležitých vecí a výsledkom je veľmi rýchle a príjemné čítanie, knižka sa napriek svojej hutnosti zlúskne za pár dní. Autor ho zároveň obklopuje rovnocenne zaujímavými postavičkami, či už kladnými alebo zápornými, a v rámci akcie presne vie, kedy pridať a ked ubrať, aby sa z knihy nestal mišung akcie a buchnátov. Kniha neťahá humorom a klišé hláškami, ale stavia na príbehu a, okej, aj efektnou akciou a čarami, veď sa píše o mágoch, ale dobre a realisticky nastavené scény s miestami príjemným tarantinovským absurdnom si vystačia aj sami so sebou. Benkovičova téma rasizmu a spoločenskej rovnosti je veľmi živá a aktuálna a autor s ňou vie veľmi citlivo narábať. Áno, dalo by sa trochu česať po štylistickej stránke, ale hovoríme o prvotine a nejde o nič naozaj rušivé.
5
Ľahké čítanie z pera stálice fantastickej scény. Milovníci severskej mytológie si prídu na svoje. V ostatnom čase sme v knižnom či filmovom spracovaní videli mnohé variácie na túto tému, tak som bola zvedavá, o čo pôjde. Knižka je príjemným spestrením, nesnaží sa byť extra edgy, až mám pocit, že autor sa snaží akosi málo. Nevidno priveľkú pridanú hodnotu, i keď každé priblíženie mýtov a kultúry sa ráta, no stále rozmýšľam, prečo sa majster budovania svetov pustil práve do prepisovania príbehov, kde si svet nemôže vymyslieť. Akosi mi chýba pridaná hodnota.
8
Túto knihu som čítala bez toho, aby som vedela čokoľvek o zápletke a príjemne ma prekvapilo, do akých tém sa autor pobral, škoda len, že stále nevidno druhý diel. Mladý teenager sa konečne začne tešiť z prvej lásky, keď mu ju vodník unesie pred očami. Vydáva sa na dlhú cestu, akú by mu závidela aj Alica v krajine zázrakov a skáče z jedného absurdného dobrodružstva bizarného, priam gaimanovského sveta, do druhého. Wordbuilding snivých kulís ma naozaj dostal, rovnako ako zápletka a jej vyvrcholenie. Dielu som stiahla hviezdičky, lebo hoci je svet veľmi zaujímavý a čitateľ čaká, či bude hrdinovo hľadanie nakoniec úspešné, ale vidina zaujímavého konca a farebné kulisy nie vždy stačia na udržanie čitateľovej pozornosti a hoci hlavný hrdina zažíva nebezpečné chvíle, je akosi jasné, že vyviazne zo zdravou kožou, veď o čom by bol zvyšok knihy. Ak by bol teda dej ešte okorenený o ďalšiu zápletku, body by boli ešte vyššie, takto je to stále výnimočný zážitok a neprestávam dúfať v pokračovanie zamýšľanej série.
9
Áno, aj takto môže vyzerať slovenská fantastika, trvalo to roky, ale zdá sa mi, že vstupujeme do zlatej éry, kde sa posúvame aj kvalitatívne, aj kvantitatívne. Veľmi svieže, nápadité, epické dobrodružstvo, ktoré v sebe experimentálne nesie prvky až absurdného humoru, i keď čo už možno vo fantastickom románe považovať za absurdné? Sledujeme dobrodružstvá troch hrdinov, ktorí si okamžite získajú vaše srdcia a spolu s nimi, najmä očami Kyla, ktorý bude najskôr vaším miláčikom, spoznávate okolitý svet. Ivana nám už viackrát ukázala, že to vie, teraz nám to ukazuje znova, len na dlhšom rozsahu a povedzme si otvorene, konečne to prišlo a snáď prídu aj ďalšie:)
10
Táto kniha ma dosť šokovala tým, že sa čítala ako americký triler. Samozrejme, cestovanie časom je veľmi ošemetná vec a snáď sa o nej ani nedá rozprávať bez toho, aby sme došli k logickým zádrheľom a možno aj tuto by sa dali nájsť námety na diskusiu, ale je to celé vymyslené veľmi uveriteľne a inteligentne. Plus, ani zďaleka nejde len o cestovanie časom, ale aj o machinácie s DNA, ľudskou psychikou a podobne. Kniha sa odohráva v dvoch rovinách, jedna mapuje prapodivný životný príbeh Davida Settla a neskôr aj jeho vzťah s matkou a priateľkou, druhá sleduje štyroch ľudí, ktorí dostali veľmi špecifickú úlohu, kvôli ktorej sú spolu zavretí v neznámom prostredí na veľmi dlhý čas. Vykreslenie vzťaohv medzi nimi bol úre mňa skutočný zážitok. Nepoznám iný román, ktorý by takto opisoval jemné bublanie nervozity pod povrchom, blížiaci sa výbuch, dennodenné na nervy idúce drobnosti, ktoré definujú ľudský život a vzťahy... Ani nemyslím, že by bolo autorkiným cieľom niečo také vykresliť, ale urobilo to z tejto knihy skutočný zážitok.

Články

Fantastická poviedka – 4. (anonymné) kolo

Naša literárna súťaž pokračuje

0 komentárov

Černá luna kašle na pravidlá

Aha, mačka! A teraz, keď mi už venujete pozornosť, prečítajte si recenziu...

0 komentárov

Fantastická poviedka – 3. kolo 2024 – Vyhodnotenie

Kto sa stane víťazom našej pravidelnej súťaže?

2 komentárov

Poviedky na počkanie 93 - Vyhodnotenie

Statočne ste písali, je čas prečítať si, čo z toho vzniklo

0 komentárov

Poviedky na počkanie 93 - Témy

Poďte s nami písať! Áno, teraz! Hneď teraz!

0 komentárov